Vandringer Gardasjøen

Gardasjøen har gjennom mange år vært et yndet feriested for hele Europa, og med god grunn. Med sin sentrale beliggenhet er det lett å komme hit, og vel fremme møtes man av et mildt middelhavsklima, som er unikt for beliggenheten ved Alpenes sydlige fot. Ved den ene enden av sjøen er det fantastisk frodig med mengder av frukt, oliven og vin. Den andre enden er mer dramatisk med fjell, og minner på mange måter om de norske fjord og fjell. Men her er det i tillegg et hav av fargerike og velduftende blomster og trær, og mange gamle og romantiske middelalderbyer.

Utover den skjønne naturen byr Gardasjøen også på en flere tusen år gammel historie, og ikke minst gastronomiske opplevelser i særklasse!

På våre vandringer ser vi vidunderlig utsikt, gamle vannmøller, helleristninger fra jernalderen - og det hele krydres med gode lunsjer og vinsmakinger av både Bardolino og Valpolicellas Amarone.

Vi bor sentralt og sjarmerende i sentrum av Garda, som er en av områdets hyggeligste byer. Vi skal også ta båttur og taubane, og kort sagt oppleve mye på disse 7 dagene!

Vandringene ligger på et middelsnivå der du bør være vant med å gå/vandre i terreng, uten å være veldig topptrent!

Vandreturen ligger på nivå 3. For mer informasjon om vår nivå inndeling klikk her.

Høydepunkt:
✔ Vi bor sentralt i Garda by
✔ Fem ulike vandredager
✔ Båttur på Garda
✔ Vinsmaking i Valpolicella

 

Status:
Fullt

Hotell

Residence Doria
Via Don Gnocchi 47
Garda

Dette er et bra leilighetshotell i turistklasse, beliggende sentralt i den hyggelige byen Garda. Leilighetene består av oppholdsrom/kjøkken, soverom og bad. Leilighetene har telefon, TV, safe og balkong.

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil turguidene se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

Dag 1 Ankomst (L, M)
Ankomst flyplassen i Verona, hvor bussen vår og reiseleder venter på oss.
Underveis mot Gardasjøen (ca 45 min.) forteller reiselederen nærmere om den kommende ukes program, om italienske skikker og ikke minst om mattradisjoner. Vi stopper langs veien for en lett lunsj. Vel fremme sjekker vi inn og slapper av. På ettermiddagen går vi en liten rusletur i det historiske sentrum av Garda og langs sjøen. Vi avslutter på en hyggelig og liten lokal restaurant, hvor velkomstmiddagen serveres i form av lokale oster og skinker.

Dag 2 - Vandring fra Garda til Bardolino med vinsmaking (3 timer) (F, L, M)
Etter frokost tar vi fatt på vår første vandring.
Det første vandringen denne morgenen er på ca 10 km og har en rimelig bratt stigning (totalt høydeforskjell på ca 200m), men vi belønnes snart med en storslagen utsikt ut over hele den sydlige delen av Gardasjøen. Herfra går vi nedover mot vinbyen  Bardolino (på grus og bilvei), og på veien besøker vi et lite vinhus, som byr på en smak av flere av deres viner. Så er det bare det siste stykket ned til Bardolino, hvor felles lunsj inntas i et flott 500 år gammelt palass ved sjøen. Litt rusling blant Bardolinos koselige smågater og elegante butikker før vi vandrer lands sjøpromenaden (heller og grusvei) hjem til Garda. 
Denne kvelden går vi til et nærliggende pizzeria, hvor vi etter forretten smaker forskjellige typer pizza.

Dag 3 - Vandring opp Møllernes Dal (3 timer) (F)
Dagens vandring på ca 8 km fører oss bort fra sjøen, opp mot Møllernes Dal (Høydeforskjell på ca 150 m, hvorav et kort stykke er relativt bratt). Dalen bærer mange vitnesbyrd om den geologiske utvikling i området, og vi ser også en gammel vannmølle fra 1500-tallet. De første 5 km er stort sett på grusvei. Herfra går vi gjennom olivenlunder og vinmarker opp til en liten by, Marciaga. Her kan vi innta dagens lunsj, og fra byen har vi en flott utsikt over Garda og sjøen. Hjemturen går i nedoverbakke og langs landeveien.

Dag 4 - Vandring med besøk I Albisano (4-5,5 timer) (F, L)
Dagens tur er på ca 8 km og byr på herlig utsikt. Vi starter langs Gardasjøen (på grus) og går forbi flotte villaer, ikke minst Villa Canossa, som tilhørte en særdeles innflytelsesrik kardinal. Her svinger vi opp mot Monte Luppia (noe ujevn sti med grus), og etter oppstigningen når vi de gamle helleristningene, hvor de eldste dateres helt tilbake til den italienske jernalderen. Høydeforskjell i dag på ca 180 m. Vi fortsetter så opp til den lille byen Albisano. Her nyter vi først den utrolige utsikten, før vi spiser felles lunsj. Hjemturen er langs landeveien. 
Tilbaketuren ned til Garda er også på Monte Luppia, med flott utsikt ut over Garda, hvor vi ankommer via sjøpromenaden igjen.

Dag 5 - Vandring i Valpolicella med vinsmaking (2,5 timer) (F, L)
I dag forlater vi Gardasjøen og kjører med bussen til det kjente vindistrikt, Valpolicella. Her ble det allerede under romertiden produsert betydelige mengder vin, og navnet Valpolicella’s latinske opprinnelse betyr nettopp ”Dalen med mange Kilder”.
I den lille byen San Giorgio besøker vi først den romanske kirken, før vi begir oss ut blant vinmarker som gir druene til en av verdens beste viner, Amarone. Deretter kommer vi til Fumane, som er en av de 5 kommunene som utgjør Valpolicella Classico. Her besøker vi en agriturismo, som først dekker til en herlig lunsj for oss akkompagnert av deres egne viner, både av Ripasso og Amarone. Dagens vandring er på ca 5 km og en høydeforskjell på ca 100 m. Begynnelsen er på noe ujevn grus, siste stykket på asfalt. 
Bussen kjører oss så tilbake til Garda, og ettermiddagen er fri.

Dag 6 - Dagen fri til din disposisjon (F)
Turens fridag! Noen vil kanskje bare slappe av og eventuelt gå på markedet i Garda. Kanskje andre vil ta rutebussen til Romeo & Julies Verona. Det er den praktfulle provinshovedstaden som byr på romantiske historier, men også store mengder av historie og kultur helt tilbake fra romertiden. Byen bugner av elegante butikker, gode restauranter og hyggelige vinbarer.

Dag 7 - Vandring i fjellet over byen Malcesine (3-4 timer). Taubane og båttur (F, L)
På vår siste dag er det høye fjell som er dagens mål. Men for å komme dit starter dagen med rutebuss opp langs sjøens østlige vei.
Vi ankommer Malcesine, hvor vi tar taubanen opp til ca 1760 moh. Her har vi en storslått utsikt over hele Gardasjøen! Her skal vi vandre, dog kan det være at været varierer litt, så vandringen tilpasses etter værforholdene her oppe. Turen er på ca 2-5 km, høydeforskjell på rundt 50-100 m. Underlaget er gress og grus. Selv om det normalt er mildt, betyr høyden at man bør ta med en ekstra genser og vindjakke!
Vår vandring slutter ved toppen av taubanen, og på rifugio’en her tar vi vår siste felles lunsj med Gardasjøen som ser ut som et blått speil 1700 meter under våre føtter.
Så returnerer vi med taubanen til Malcesine hvor det blir litt tid å nyte den hyggelige middelalderbyen. Kanskje lokker et besøk i den gamle borgen fra 1300-tallet. Herfra har man flott utsikt, og borgen huser også både geologisk og faunistisk museum for Monte Baldo og Gardasjøen.
Eller kanskje frister en kaffe eller et glass kald hvitvin på en av uteserveringene i den koselige lille havnen.
På ettermiddagen går vi ombord på rutebåten, som langsomt seiler oss ned langs sjøens kyst til Garda.

Dag 8 - hjemreise (lett frokost)
Det blir tidlig avgang mot flyplassen for videre hjemreise til Oslo. 
Hotellet stiller opp tidlig med kaffe, juice og croissant siden vi har en tidlig avreise.

Kart

Kart