Vandringer i Montenegro

Det lille landet ved Adriaterhavet, litt sør for Kroatia, har store uspolerte områder av fjell, innsjøer, små middelalderbyer og flotte strender. Bli med oss på et aktivt program med innholdsrike vandringsturer hvor fokus er unike møter og opplevelser for å se denne «nye» destinasjonen.  Den vakre kyststripen, UNESCO- beskyttede Kotorhalvøya og Balkans største innsjø, Shkodërsjøen, er bare noe av det vi ser på vår vei gjennom pittoreske småbyer og skogsområder. Vi får smake på dagens råvarer, møte lokalbefolkningen og kjenne duften av oliventrær og kastanjer.

Montenegro er kjent for å ha en lang sommersesong på badestrender med godt vær, og det er nå også blitt veldig egnet for vandringsturer. Montenegro betyr «svart fjell», det er oversiktlig og ikke større enn Telemark i størrelse, samt at de kan skilte med over 40 innsjøer hvor det flokker seg flamingoer, pelikaner og falker. 

Det var ikke før i 2006 at Montenegro kunne kalle seg en egen stat. Landets har vært en del av kongeriket Serbia, egen fyrstestat, en del av staten Venezia, erklært kongerike og del av Jugoslavia. Vi skal høre om lille Montenegros spennende historie på veien, se de gamle bymurene og høre fra lokalbefolkningen. Vi skal forflytte oss både til fots, på båt og ferge – med vakker utsikt og andre hyggelige turfolk som selskap på veien.
 

Denne turen ligger på vandringsnivå 2 på vår skala; Vanskelighetsgraden kan variere i løpet av uken, og underlaget kan være ujevnt, men fokus skal være å komme til unike steder til fots, nye opplevelser og kultur. På enkelte partier kan det være bratt og høyt. Man må kunne gå i et normalt tempo over lengre distanser uten pauser, og dagsetappene kan strekke seg over 4 timer. Les mer om våre vandrenivå her. OBS! Gode vandresko som går over ankelen må brukes på denne turen. 

Reiseleder på denne turen er Elisabeth Eriksen. Hun elsker alle destinasjoner der det finnes fjell! Hun elsker å vandre og å være på steder der du får et godt innblikk i den lokale kulturen. Elisabeth besøkte Balkan for første gang i 2015 og har siden lagt sin elsk på denne delen av Europa. Hun gleder seg derfor ekstra mye til å ta deg med på denne turen langs kysten av Montenegro. 

Høydepunkt:
✔ Båttur på Shkodërsjøen
✔ De Unesco-vernede byene Kotor og Perast
✔ Vandringer i vakker natur

Pris fra:
15 490,-
Dager:8
Pris inkluderer:
• Direktefly Oslo – Dubrovnik tur/retur
• 7 netter på hotell inkl frokost
• 6 lunsjer (inkl 3 matpakkelunsjer)
• 2 middager
• Vinsmaking
• Program som beskrevet
• Engelsktalende lokalguide
• Norsk reiseleder

Ikke inkludert:
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Øvrige måltider og drikke
TransportType:FLY
Bestill reise

Hotell

Hotel Magnolija (****)
Trg Magnolia 2 A, 85320 Tivat, Montenegro

Hotel Magnolija har sentral beliggenhet og ligger ca 200 meter fra Porto Montenegro marina og et par minutters gange fra stranden i Tivat. 
Rommene har klimaanlegg, tv, lite kjøleskap og mulighet for å lage kaffe/te. 

Hotel Monte Rosa (****)
Ivanova Korita, Lovćen, 81250 Cetinje, Montenegro

Hotel Monte Rosa ligger i rolige omgivelser i Lovcen nasjonalpark, ca 15 km fra byen Cetinje. Hotellet har en restaurant og bar med en stor terrasse. Hotellet tilbyr sykkelutleie og gratis wi-fi.
Alle rommene har tv, minibar og safe. 

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende. Vær, vind og andre forhold kan påvirke hvilke løyper turleder velger daglig, så endringer og omrokkeringer kan forekomme. 

Dag 1    Avreise/ankomst Tivat
Avreise fra Oslo Gardermoen med direktefly til Dubrovnik. Fra flyplassen i Dubrovnik kjører vi til vårt hotell i Tivat, Montenegro, kjøreturen tar ca 1,5 time. Noe ekstra tid ved grensekontrollen mellom Kroatia og Montenegro må beregnes. Når vi kommer frem til hotellet, kan vi strekke litt på beina eller kanskje ta en tur ned til stranden før vi møtes til middag på en av de hyggelige restaurantene i nærheten av hotellet. 
 
Dag 2    Vandring på Vrmac (F, ML)
Etter frokost skal vi kjøre ca 15 minutter til startstedet for dagens tur. Vi skal vandre på halvøya Vrmac og vi starter ved landsbyen Gornja Lastva. Landsbyen er kjent for sin unike arkitektur og er under nasjonal kulturarvbeskyttelse. Vi går gjennom landsbyen og videre til en kirke som ligger ved et flott utsiktspunkt. Herfra kan vi se utover Tivatbukten. Videre går vi over Vrdola hvor nedstigningen mot kysten begynner. Vi stopper ved den forlatte landsbyen Gornji Stoliv som ligger vakkert til mellom de flere hundre år gamle kastanje- og oliventrær. Vi spiser medbragt lunsj underveis. Vel nede blir vi hentet av bussen vår som skal kjøre oss tilbake til hotellet hvor vi kan slappe av litt før vi møtes til middag. Vi spiser middag på en av de mange restaurantene i nærheten. 

Turens lengde: 7,5 km
Oppstigning: 250 høydemeter
Nedstigning: 500 høydemeter

Dag 3     Vandring på Lustica, båttur og Kotor (F, L)
Etter frokost kjører vi til landsbyen Tici på halvøya Lustica. Kjøreturen tar ca 45 minutter. Her skal vi besøke en familiedrevet olivengård. Vi skal få en omvisning i hagen der eieren Dr. Ilija Moric skal vise oss hvordan de produserer olivenolje på den tradisjonelle måten.  Vi skal få smake på deres egen olivenolje samt andre produkter de selv produserer. Etter dette besøket starter vi vandringen ned til stranden Zanjic der en båt skal hente oss. Denne biten er på ca 2 km. Stranden ligger helt ved munningen av Kotorbukten, så båtturen vil gi oss nydelig utsikt hele veien fra den åpne sjøen og helt inn til bukten ved Kotor. Båtturen tar ca 1,5 time før vi kommer til den lille øya Lady of Skrpjel (Our Lady of the Rocks) der det finnes en liten kirke og et museum fra 1800-tallet. Her vil vi kunne se hvordan befolkningen i dette området levde før i tiden. 

Etter besøket på øya vil båten ta oss tilbake til Perast, en vakker by som står på UNESCOs verdensarvliste, beliggende ved kysten. Her skal vi spise lunsj på restauranten Konte, beliggende rett ved sjøen og med nydelig utsikt over bukten. 

Etter lunsjen blir vi kjørt til gamlebyen i Kotor (ca 20 minutters busstur) som også er en UNESCO-by. De som vil kan bli med opp til toppen av den gamle bymuren. Dette er en 4 km lang tur og vi skal opp og ned 260 høydemetre. Etter besøket her oppe, skal vi ha en guidet tur rundt i Kotor hvor vi kan besøke den gamle katedralen og andre severdigheter. Det vil også være mulighet for å sette seg ned på en av de hyggelige kaféene. 

Vi spiser middag i Kotor eller i nærheten av hotellet som ligger ca 20 minutter å kjøre fra Kotor.  

Dag 4    Vandring Herceg Novi (F, L)
Vi starter dagen med en ferjetur over til byen Herceg Novi. Her finner vi kystens av Montenegros lengst promenade. Vi tusler langs denne vakre promenaden og tar en kaffe på en av kafeene langs promenaden. Vi skal besøke festningen Forte Di Mare og vandreturen er 4 km lang. Etter å ha besøkt gamlebyen skal vi kjøre ca 30 minutter til landsbyen Zlijebi. Her finnes et steinbrudd og alle husene i landsbyen er bygd opp fra steiner herfra. Vi skal besøke en familie i landsbyen og her får vi servert lunsj laget av lokale råvarer. Familien vil fortelle oss litt om landsbyen og familiens historie. 

Fra landsbyen skal vi gå tilbake til Herceg Novi. Vi skal følge den gamle veien som viser hvordan de små landsbyene her var knyttet sammen til Herceg Novi i gamle dager. Turen vil gi oss flott utsikt mot Herceg Novi og Kotorbukten. Turen tilbake til Herceg Novi er 4 km lang (ca 1,5 time) med nedstigning på 450 høydemetre. Vel fremme blir vi møtt av minibussen vår som skal kjøre oss tilbake til hotellet (ca 45 minutter). Vi spiser middag sammen på en av restaurantene nær hotellet. 
 
Turens lengde: 5 km ned fra fjellet og 4 km langs promenaden. 
Oppstigning: 0 høydemeter
Nedstigning: 450 høydemeter

Dag 5    Vandring Ivanova Korita (F, ML, M)
Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører mot fjellet Lovcen. Veien har 25 hårnålsvinger og gir oss en flott utsikt hele veien. Vi stopper langs veien for å nyte utsikten over Kotorbukten og for å ta noen bilder. Før dagens vandretur skal vi stoppe i Montenegros gamle hovedstad, Cetinje. Her får vi en guidet bytur og kommer til å se de mange ambassadene fra 1800-tallet, Kong Nikola kvartalet, klosteret og et museum hvis det blir tid. Herfra skal vi kjøre videre en halvtimes tid til vår neste destinasjon, Ivanova Korita. Her skal vi bo på et hotell fint beliggende omringet av vakre fjell. Vi skal starte dagens vandretur herfra og spiser medbragt lunsj.

Vi skal opp til 1.630 moh som er på toppen av fjellet. Her finner vi også et mausoleum og vi får historien bak personen som ligger her og som hadde en viktig rolle i Montenegros historie. Vi spiser medbragt lunsj denne dagen. Vi går tilbake til hotellet og hvor vi spiser middag.  

Turens lengde: 6-7 km til mausoleet og tilbake
Oppstigning: 400 høydemeter
Nedstigning: 400 høydemeter

Dag 6    Vandring Majstori (F, ML, M)
Vi starter dagens vandretur fra hotellet. Vi begynner på en brosteinsbelagt vei mot landsbyen Majstori. På turen skal vi stoppe på et av Montenegro-kystens fineste utsiktspunkter. På vei tilbake til hotellet skal vi gå gjennom en flott bøkeskog. Det blir en liten opp- og nedstigning på 450 høydemeter og runden er 11 km lang. 

Turens lengde: 11 km 
Oppstigning: 450 høydemeter
Nedstigning: 450 høydemeter

Dag 7     Vandring og båttur Shkodërsjøen og vinsmaking (F, L)
Etter en tidlig frokost, sjekker vi ut av hotellet, men lar bagasjen stå igjen. Vi tar minibussen til starten av vandreturen, ca 30 minutters kjørertur. Vi skal vandre mot Shkodërsjøen som er den største innsjøen på Balkan. Vi følger den gamle veien som knytter de små landsbyene sammen. Underveis stopper vi i en av landsbyene og besøker vingården Vukmirovic. Her produserer de også honning og rakija (lokalt brennevin). Familien er en av få som fortsatt bor i den lille landsbyen, og de serverer oss smaksprøver fra den lokale produksjonen sammen med en deilig lunsj.
Etter lunsj fortsetter vi ca 45 minutter ned mot landsbyen Rijeka Crnojevica. Her nede skal vi gå om bord i en båt og få en avslappende båttur rundt på innsjøen (ca 2 timer). Shkodërsjøen har et rikt fugleliv, og både pelikan og skarv er to av artene vi kan være heldig å se under båtturen. 
Vi kjører tilbake til Tivat hvor vi har siste overnatting før hjemreise. 

Turens lengde: 10 km 
Oppstigning: 0 høydemeter
Nedstigning: 650 høydemeter

Dag 8    Hjemreise (F)
Vi sjekker ut av hotellet og kjøres til avtalt tid til flyplassen og flyr tilbake til Norge. 

F= Frokost, L= Lunsj, ML= Matpakkelunsj, M= Middag
 

Viktig informasjon

INNREISE/PASS
Norske borgere trenger ikke visum for besøk eller turisme i Montenegro for opphold inntil tre måneder. Passet må være gyldig i minst seks måneder fra tidspunktet du ankommer Montenegro. Reisende med andre statsborgerskap må selv sjekke hva som kreves av innreisedokumenter. Det er den reisendes eget ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.
 

Avganger & priser - Vandringer i Montenegro

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris
17/10Oslo GardermoenVandringer i MontenegroMer enn 815 490,-BestillMer informasjon

Informasjon

Tillegg for enkeltrom  kr   2 550,- (begrenset antall)

Flytider med Norwegian:
17. okt     Oslo Gardermoen – Dubrovnik    09:40 – 12:35
24. okt     Dubrovnik – Oslo Gardermoen    13:15 – 16:15

Skulle du ha behov for tilslutning fra andre byer er vi behjelpelig med det. Ta kontakt med oss for priser og muligheter.
Alle tider er lokale tider. Vær oppmerksom på at eventuelle endringer på flytider er utenfor Aller travels kontroll.