Brasil- tropiske rytmer og fossefall

Eventyret starter i Rio de Janeiro, vi skal oppleve verdens mektigste fossefall Foz do Iguaçu og vi avslutter med deilig strandliv og kultur i delstaten Bahia.

Rio de Janeiro - vakkert beliggende mellom hav og tropisk skog, innsjøer og fjell. Her skal vi oppleve det hele; Kristusstatuen, Sukkertoppen, kjente strender, sambaens rytmer og valgfri utflukt til favelaen. Vi flyr så videre til Foz do Iguaçu på grensen til Argentina; 275 vakre og dramatiske fosser i naturskjønne omgivelser. Her konkurrerer grønne skoger, eksotiske vekster og papegøyer i sterke farger om vår oppmerksomhet. Plassert i tropiske nordøstre Brasil ligger delstaten Bahia og landets første hovedstad Salvador. Her møtes historie og nåtid i en magisk atmosfære, og vi skal nyte vakre strender, koselige restauranter, små butikker og storslått natur i den lille byen Praia do Forte. Vi bor på gode hotell og har satt sammen et innholdsrikt program for å bli kjent med dette spennende landet.

Vår dyktige reiseleder Tone Mjøberg sier følgende om turen; «Opplev frodige og vakre Brasil med meg. En reise som gir deg historie, kultur og spektakulære naturopplevelser uten sidestykke. Her blir det også tid til å nyte god mat, sol og strandliv. Bli med da vel!»

Tidligere kunder kan ikke få rost Tone nok, så dette blir en tur du sent vil glemme!

Dette er en tur i samarbeid med magasinet:

 

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1 Avreise (FM)
Avreise fra Oslo via Lisboa til Rio de Janeiro.

Dag 2 Ankomst (FM,F,M) 
Ankomst Rio de Janeiro tidlig på morgenen. Her blir vi møtt på flyplassen av en lokal representant og kjørt til vårt hotell i Rio. Etter innsjekk spiser vi frokost og bruker dagen til å slappe av. På kvelden spiser vi felles middag på hotellet.

Dag 3 Rio med sukkertoppen - ca 4 timers utflukt (F,L)
Etter frokost gjør vi oss klar for omvisning i Rio de Janeiro og Sukkertoppen. Vi kjører langs vakre strender til Sambodromo-stadion, hvor sambaskolene har show under karnevalet. Videre til hjertet av Rio, som er foretningsområdet, men det er også her vi finner de historiske stedene. Vi kjører forbi katedralen Metropolitan, futuristiske kontorbygg, det offentlige teatret og hovedgaten Rio Branco, før vi setter kursen mot Sukkertoppen. På veien kjører vi gjennom Flamengo Park og Botafoga før vi når Urca og taubanestasjonen til Sukkertoppen. Taubanen tar oss den første biten til fjellet Morra da Urca (220 m). Herfra går vi til den andre siden av fjellet før en ny taubane tar oss til toppen (395 m) og den flotte utsikten. Lunsj på lokal restaurant på vei tilbake til hotellet.

Dag 4 Kristus statuen og Churrascarias - ca 4 timers utflukt (F,M)
Dagens utflukt starter med buss til Corcovado togstasjon ved foten av Corcovado-fjellet. En 25 minutters togtur gjennom frodig, grønn skog tar oss til toppen av fjellet. Herfra er det heis opp til den 38 meter høye Kristusfiguren. Fjellet hever seg nesten 700 meter over havet og gir et imponerende panorama over byen. Statuen står også på listen over verdens 7 nye underverker. Turen fortsetter gjennom den 2,1 km lange tunellen "Reboucas" og forbi innsjøen Rodrigo de Freitas, til boligområdet Sao Conrado. Her finner vi Brasils største favela Rocinha, vegg i vegg med en golfbane. På veien tilbake til hotellet kjører vi langs strendene Sao Conrado, Leblon, Ipanema og Copacabana.

På kvelden blir det middag på en av Rios mange Churrascarias, eller grillrestauranter. Her får vi servert opp til ti ulike typer grillet kjøtt og masse godt tilbehør. Kvelden avsluttes med et forrykende sambashow. Showet tar oss med på en reise gjennom Brasils kulturelle fortid med musikk, afro-brasiliansk dans, karnevalkjoler og mye mer. Showet starter kl. 22.00 og slutter ca. kl. 23.30 hvorpå bussen tar oss tilbake på hotellet. 

Dag 5 Valgfri utflukt og Iguaçu Falls (F,M)
I dag blir det mulighet for å bli med på en ekstra utflukt til Favelaen på formiddagen, sammen med en lokal guide (kr. 350,-).

Vi blir hentet av vår lokale guide for et besøk i favelaen Rocinha. Vel fremme får vi høre om arkitekturen, offentlige tjenester, karnevalet med mer. Vi rusler til en lokal utsiktspost hvor vi får en spektakulær utsikt over Rio, samtidig som guiden forteller videre om sikkerhet, lokal infrastruktur og andre aspekter ved favelaen. På vei tilbake kjører vi gjennom "Estrada da Gavea", en tidligere Formel 1 bane. Vi stopper ved Rocinha Handcraft Center og besøker skolen "Para Ti" i Vila Canoas. Dette sosiale prosjektet finansieres av denne utflukten. I tillegg til vanlige skoletimer får elevene grunnleggende lære om data og kunsten å lage håndarbeid som besøkende kan kjøpe.

På ettermiddagen setter vi kursen mot flyplassen for flyreise til Iguaçu Falls. Vel fremme tar bussen oss til vårt hotell (ca 15 km.) og etter innsjekk spiser vi felles middag.

Dag 6 Fossefallene på den Brasilianske siden - ca 4 timers utflukt  (F, M)
Sammen med en lokal guide besøker vi de spektakulære fossefallene på den brasilianske siden. Siden 80 % av fossen ligger på den argentinske siden får man den mest fantastiske panorama utsikten over fossene fra den brasilianske siden. Vi nyter utsikten mens vi går på en ca 1 km. lang sti, gjennom frodig skog. De evige brølene fra de tordnende fossene, sammen med fantastisk natur, gjør turen til en uforglemmelig opplevelse. Det vil være tid til å stoppe for litt drikke, souvenirbutikker og toaletter på slutten av stien. Vi returnerer til hotellet og spiser middag på kvelden.

Dag 7 Iguaçu-elven - ca 6,5 timers utflukt (F,L,M)
Etter frokost kjører vi til Iguazu River, på grensen mellom Brasil og Argentina. Vi krysser elva ved hjelp av Tancredo Neves-broen og fortsetter ca 15 km til fossen på den argentinske siden. Etter ankomst tar vi et lite tog gjennom nasjonalparken til et utsiktspunkt hvor vi har fantastisk utsikt rett inn i " La Garganta del Diablo" som er hjertet av fossefallene. Deretter går vi langs spesielle stier og broer som bringer oss svært fossene, med noen fantastiske utsikter! Det er to veier man kan velge - den øverste tar ca 30 minutter og er 700 meter lang og den nederste er 1,5 km lang og tar 1 til 2 timer. Lunsj på lokal restaurant før vi returnerer til den brasilianske siden og vårt hotell. Middag på hotellet på kvelden.

Dag 8 Dagen fri (F,M)
Dagen fri til egen disposisjon på vårt flotte Spa-hotell. Middag på hotellet.

Dag 9 Praia do Forte (F) 
Etter frokost kjører vi til flyplassen for fly til Salvador. Ved ankomst blir vi møtt av en lokal guide og blir kjørt til vårt strandhotell i Praia do Forte.

Praia do Forte har tolv kilometer med fantastiske strender, omgitt av sanddyner, kokospalmer og naturlige bassenger i det grunne havet. Strendene er virkelig vakre, med klart og varmt vann. Praia do Forte trollbinder oss også med historie og skjønnhet. Regionen tilbyr blant annet slottet Garcia d' Ávila, skilpadder fra Tamar-prosjektet, Sapiranga Reserve, en gjestfri og vennlig lokalbefolking og mye mer.Det er ikke mangel på fritidsmuligheter i dette paradiset som forener natur, infrastruktur og en masse sjarm.

Dag 10 Dagen fri (F)
Fridag til å nyte dagen på stranden.

Dag 11 Valgfri utflukt til Salvador - ca 6,5 timers utflukt (F,L)
I dag går vår valgfrie heldags utflukt til Salvador - kr. 940,- .

Denne maleriske byen med 3 millioner innbyggere blir omtalt av mange som ”Brasils Hjerte”. UNESCO har utnevnt den historiske bydelen Pelourinho som bevaringsverdig, og her får vi blant annet oppleve de gamle pastellfargede husene fra kolonitiden.

Vi skal oppleve de viktigste severdighetene i Salvador og spore utviklingen av byen fra sin enkle begynnelse til det som nå er den tredje største byen i Brasil. Vi blir hentet på hotellet og kjørt til munningen av den enorme bukten og deretter via elegante avenyer og yrende bygater til bydelen Pelourinho. Vi forlater bussen på Muncipal Square og spaserer gjennom trange, travle gater med bygninger i pastellfarger og lydene av denne livlige byen. Vi besøker kirken São Francisco med sine vakre gullblader og interiør fra barokken samt Pelourinho torg, i hjertet av gamlebyen. Lunsj serveres på en lokal restaurant. Retur til hotellet etter lunsj.

Dag 12 Dagen fri (F,M)
Fridag. Felles avskjedsmiddag på kvelden.

Dag 13 Avreise (F,FM)
Vi sjekker ut etter frokost og lagrer vår bagasje på hotellet. Dagen er fri til å nyte stranden. Transport til flyplassen i Salvador på sen ettermiddag for retur via Lisboa til Oslo på kvelden.

Dag 14 Ankomst (FM) 
Vi ankommer Oslo på ettermiddagen.

FM=flymat    F=frokost     L=lunsj     M=middag

Hotell

RIO DE JANEIRO

Americas Copacabana Hotel **** 
Rua Barata Ribeiro, 550
Copacabana 
22040 001 Rio de Janeiro

Américas Copacabana ligger 500 meter fra Copacabana-stranden, og tilbyr sentral overnatting i Rio de Janeiro med et basseng på taket. Du kan spise i restauranten på stedet, eller ta en cocktail i baren. Wi-Fi er gratis på hele overnattingsstedet.

Rommene på Copacabana Hotel Américas har klimaanlegg, minibar, flatskjerm-TV, laptopsafe og skrivebord. Du får eget bad med dusj, hårføner og gratis badeprodukter.

Resepsjonen er døgnåpen. Hotel Américas Copacabana har i tillegg et treningssenter.

Copacabana festning og strandvolleyballarenaen er 2 km fra overnattingsstedet. Santos Dumont lufthavn ligger 11,5 km fra hotellet, mens Galeão internasjonale lufthavn er 26 km unna. 

    


FOZ DE IGUACU

San Martin Resort og Spa ****
Rodovia Das Cataratas, km 21
Parque Nacional, Foz de Iguacu    

Hotellet San Martin ligger bare 500 meter fra inngangen til nasjonalparken Iguacu, 2 km fra flyplassen og 13 km fra sentrum. Omgitt av naturlige omgivelser har hotellet 135 komfortable og romslige rom, alle med bankboks, lydanlegg, minibar, hårføner, eget bad eller dusj, satellitt- TV, gratis Wifi, air condition og telefon . Hotellet tilbyr fasiliteter som restaurant, romservice ( 24 timer ), lounge, bar, svømmebasseng, lekeplass, tennisbane og volleyballbane.

   


PRAIA DO FORTE 

Hotel Via Dos Corais ****
Praia do Forte

Hotellet ligger fint til nær stranden og i nærheten av landsbyen Praia do Forte. Hotellet tilbyr en rekke fasiliteter som restaurant, bar, forretningssenter, svømmebasseng med jacuzzi, fitnessenter, badstu, skjønnhetssalong og massasje. Vila dos Corais har 50 koselige og godt innredde rom, alle med air condition, kabel- TV, lite kjøleskap, safe og telefon. 

   

 

Praktisk informasjon

Myntenhet
Myntenheten i Brasil er real (flertall reais). 1 real tilsvarer ca. 3 kr.
 
Betalingskort
Bruk av de mest kjente betalingskortene som Visa, MasterCard, American Express og Diners er utbredt og økende. Vær forberedt på at det kan være vanskelig å finne minibanker hvor man kan ta ut penger med norske bankkort/visakort. Slike minibanker finnes vanligvis på de internasjonale flyplassene, på noen større hoteller og i nærheten av de større hotellene.
 
Åpningstider
·        Bank: 10:00 til 16:00. Mange minibanker er åpne 24 timer, men dette varierer.
·        Butikk: 09:00 til 18:00 eller 19:00. Matbutikkene er åpne lenger, mange har åpent 24 timer hele uken.
·        Kjøpesenter: 09:00 til 22:00. På søndager åpent fra 14:00 til 22:00, men ikke alle butikkene på sentrene har åpent.
·        Lokale variasjoner forekommer.
 
Nasjonale helligdager
·        1. januar
·        tre dager i forbindelse med karneval
·        langfredag
·        21. april (frihetsheltenes dag)
·        1. mai
·        Corpus Cristi  (Kristi Himmelfartsdag)
·        7. september (nasjonaldag)
·        12. oktober (Nossa Senhora Aparecida)
·        2. november (Finados)
·        15. november (republikkens dag)
·        25. desember (første juledag).
·        I tillegg finnes også lokale helligdager.
 
Tidsforskjell til Norge
 3, 4 og 5 timer, avhengig av årstid og tidssone.
 
Nødnummer
·        Politi 190 
·        Brannvesen 193
·        Ambulanse 192
 
Strøm
Både 110 volt (Rio og São Paulo) og 220 volt med 60 perioder (Brasília) benyttes, avhengig av region.
 
Telefon/mobiltelefon
Fasttelefonnettet er relativt godt utbygget. Mobildekningen utenfor de store byene er generelt dårlig. Det kan benyttes europeiske mobiltelefoner noen steder, fortrinnsvis i de store byene. Mobiltelefonbruken vokser raskt, inkludert GSM-nettet. Andre nett er TDMA og CDMA.
  

Innreise, sikkerhet og helse

Innreisebestemmelser
Nordmenn trenger kun pass for innreise til Brasil, og turister kan oppholde seg i Brasil i inntil 90 dager uten visum. De som ønsker å være i landet lenger enn dette kan søke om forlengelse hos det føderale politiet (Polícia Federal), men det er ikke alltid slik forlengelse innvilges.

Ved reiser innad i Brasil med barn under tolv år, der ikke begge foreldre/foresatte reiser sammen med barnet, er det nødvendig med en samtykkeerklæring godkjent av brasilianske myndigheter. For barn under 18 år med brasiliansk statsborgerskap er det også nødvendig med samtykkeerklæring for å reise ut av Brasil, når ikke begge foreldre/foresatte er med på reisen. Kontakt den brasilianske ambassaden i Oslo for erklæringsskjema og mer informasjon.

Forretningsfolk, journalister og kunstnere på oppdrag i Brasil, samt adopsjonsforeldre som skal hente barn i landet trenger i prinsippet visum. Det bør tas kontakt med Brasils ambassade i Oslo i god tid før avreise.

Standard på sykehus
Det anbefales å tegne reise- og sykeforsikring før utreise, dels fordi de offentlige sykehusene i Brasil ofte har en betydelig lavere standard enn i Norge. Mange private sykehus holder imidlertid en standard som er tilnærmet lik den som finnes på norske offentlige sykehus, av og til høyere.

OBS. Ved alvorlig skade eller dersom det er behov for transport i ambulanse til et akuttmottak, skal man være oppmerksom på at alle offentlige ambulanser har plikt til å kjøre til nærmeste offentlige legevakt. Først etter behandling på et av de offentlige sykehusene som har akuttmottak, kan den skadede bli overført til et privat sykehus. De offentlige legevaktene er kjent for å være dyktige når det gjelder akutt behandling.

Vaksine og risiko for sykdommer
Når det gjelder vaksiner og risiko for sykdommer anbefales det å kontakte norske helsemyndigheter i god tid før avreise til landet.

Denguefeber, som skyldes et virus som overføres ved myggstikk, forekommer over hele landet med unntak av de to sørligste delstatene. Problemet er økende. Man kan ikke vaksinere seg mot Denguefeber. Det anbefales alltid at man sjekker Folkehelseinstituttets hjemmeside for deres anbefalinger i god tid før reisen. For opphold på bedre hoteller i storbyer som Rio de Janeiro og São Paulo er det liten helserisiko. Hvis man bor i andre områder skal man være oppmerksom på å beskytte seg mot denguefeber.         

Tilfeller av Chikunyunga-viruset har også vært bekreftet i Brasil og antallet rapporterte tilfeller i regionen er økende.

I løpet av 2015 ble det påvist en sterk økning i tilfeller av zikafeber i Brasil, spesielt i nordøstlige områder av landet. Zikafeber forårsakes av et virus som overføres med mygg, og symptomene er vanligvis milde. 

Det er rapportert tilfeller av gulfeber i Brasil både i rurale og urbane strøk. Brasil krever ikke at innreisende fra Norge til landet legger frem internasjonalt sertifikat på gulfebervaksine. Unntak fra regelen er om man er innreisende fra visse land (mellomlanding kan være nok), blant dem fra søramerikanske naboland der fremvisning av sertifikatet på vaksine tatt minst ti dager i forveien kan kreves. Uavhengig av dette anbefaler brasilianske helsemyndigheter at innreisende til Brasil har tatt vaksinen, ettersom store deler av landet vurderes som fareområder for å få gulfeber.

Malaria er relativt utbredt i Amazonasregionen, og forebyggende medisin kan ikke kjøpes i Brasil, da reglene er veldig strenge.

Mathygiene og vann
Mathygiene er generelt på et akseptabelt nivå, men bakteriefloraen er preget av klimaet. Det bør utvises forsiktighet på serveringssteder, ikke minst utenfor byene. Drikkevann bør kjøpes på flaske.

Sikkerhet
De fleste norske reisende har et problemfritt opphold i Brasil. Grunnet høy kriminalitet, bl.a. i store byer som f.eks. Rio de Janeiro og Sao Paulo, er det likevel påkrevet å utvise årvåkenhet.

Kriminaliteten i Brasil er gjennomgående høy. Stor forsiktighet bør utvises, særlig etter mørkets frembrudd. Besøkende fra utlandet anses ofte som et lett bytte, og er utsatt for lommetyveri, veskenapping, ran, kredittkortsvindel mm. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer verdisaker som penger, pass, billetter, mobiltelefon, osv. Safen på hotellet bør om mulig benyttes. Det anbefales å ta med seg minst mulig av penger, smykker og verdisaker når man ferdes i bysentre og på stranda. 

Gitt landets størrelse anbefales det å orientere seg lokalt om detaljer rundt sikkerhet. Nordmenn som oppholder seg i Brasil oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Norge har en ambassade i Brasilia og et generalkonsulat i Rio de Janeiro. 

Bør ha klær på stranden
De aller fleste brasilianere har en uformell omgangsform. Likevel vil toppløs bading og soling vanligvis ikke aksepteres. De fleste steder er det dessuten vanlig at småbarn har på seg badebukse eller tilsvarende på stranda.

Pass er gyldig legitimasjon
I følge brasiliansk lovgivning plikter man å alltid bære en form for legitimasjon. Pass er det eneste internasjonalt gyldige identifikasjonspapir. Norsk bankkort med bilde godtas ikke som gyldig legitimasjon. For å slippe å bære med deg passet overalt, kan en løsning være å ta kopi av passet, for å så få kopien stemplet av en offentlig instans.

Noen forstår spansk - få snakker engelsk
Landets språk er portugisisk, og mange opplever at de kan komme et stykke på vei med spansk. Man bør være oppmerksom på at engelskkunnskaper er lite utbredt, særlig utenfor turiststedene og de store byene.