Kreta - fotturer med Tone

Opplev den greske påsken på Kreta, og bli med vår dyktige og populære reiseleder Tone Mjøberg på lette vandringer i vakker natur med lokal mat i fokus!

Vi skal vandre i både smale bygater, på historisk grunn og i fantastisk natur, og vi skal spise godt og smake gode viner. Det hele foregår under den ortodokse påsken - den viktigste ortodokse høytiden og en helt unik begivenhet!

Våren på Kreta er spesielt vakker. Øya er grønn og frodig, sola varmer og blomster i alle regnbuens farger titter frem. Nydelige strender og vandring i stemningsfulle smug gir gode minner om den greske kulturen og folkelivet med sterke farger og livlig musikk. 

Vandreturene er på 2-3 timer, noen i flatt og enkelt terreng, mens andre er noe brattere og med steinete underlag. Reiseleder tilpasser tempo til gruppen og det viktigste på denne turen er at vi koser oss ute og nyter dagene. Turen ligger på nivå 2 - les mer om våre nivåer her.

Vi bor fast på et godt hotell i Chania og Tone tar godt vare på hver og en under hele oppholdet. Tone har selv bodd her og har en forkjærlighet for øya som hun kjenner så godt. 

Høydepunkter:
✔ Den ortodokse påsken
✔ Mye god mat og drikke
✔ Deilige vår-temperaturer 
✔ Spennende historie og kultur

Dette er en tur i samarbeid med magasinet:

 

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Ettersom det er ortodoks påske under vårt opphold vil reiseleder ta med de som ønsker på kirkebesøk og lokale arrangement. Dette kan innebære omrokkeringer underveis. 

DAG 1    ANKOMST (M)
Vi ankommer Chania på formiddagen og blir kjørt med buss til vårt flotte hotell sentralt i vakre Chania (ca. 20 min. busstur). Etter å ha sjekket inn blir det litt tid til avslapping. På sen ettermiddag spaserer vi sammen fra hotellet gjennom den gamle bydelen hvor vi spiser velkomstmiddag.

DAG 2    BYVANDRING CHANIA (F, L) 
Etter en deilig frokost skal vi utforske byen som ofte kalles for Hellas vakreste by. Chania er den nest største byen på Kreta og var øyas hovedstad frem til 1972. Byen har mange spennende og historiske områder, trange gater og uutforskede smug. Vi benytter formiddagen til å vandre gjennom salgshallen på matmarkedet, videre gjennom det osmanske, jødiske og venetianske distriktet i gamlebyen og langs den lange havnen. Vi besjøker blant annet marinemuseet og folkloremuseet. Vi nyter en deilig lunsj ved havet med både lokal og kortreist mat. 

DAG 3    THERISSO-RAVINEN (F, L)
Denne dagen skal vi utforske den berømte Therisso-ravinen, som ligger utenfor Chania. Vi kjører buss en kort strekning før vi følger den smale veien til fots gjennom ravinen mot byen Therisso. Her vandrer vi til bruset av en liten elv, høye fjell strekker seg opp på hver side mens får og geiter beiter i fjellsidene. Ravinen er full av Platan-trær som skaper skygge og mange grotter som fungerte som gjemmesteder for kretiske frihetskjempere opp gjennom tidene. Det var i nabobyen som landets første statsminister ble født, Mournies. I Therisso ble frihetskampen mot tyrkerne organisert. Her kjempet man i den Kretenske revolusjonen og her planla man unifiseringen med øvrige Hellas. På torget finner vi frihetsstatuen av Venizelos. Den lille byen er et yndet utfartsmål for lokale på helgeutflukter, på grunn av sine gode tavernaer. Her inntar vi dagens lunsj før bussen henter oss og vi kjører gjennom svært vakker natur over fjellet tilbake mot Chania. 

DAG 4    VANDRING PÅ DEN NATURSKJØNNE AKROTIRI-HALVØYA (F, L) 
Etter en god frokost kjører vi ut på Akrotiri-halvøya, ca. 10 km utenfor Chania. Halvøya er et yndet område for de som elsker vakker natur. Vi vandrer mellom pittoreske landsbyer, fra Agia Triada til Gouverneto og videre til Katholiko. Mens vi vandrer har vi nydelig utsikt mot de høye Lefka-Ori-fjellene.

På veien fra Chania til Akrotiri stopper vi ved krigskirkegården i Souda, vakkert beliggende ved vannet. Her ligger 1500 allierte soldater begravet fra slaget om Kreta i 1940. Vi fortsetter mot klosteret Aiga Triada, som ble bygget av to brødre på 1600-tallet og regnes som et av Kretas aller vakreste. Det er i dag fortsatt i bruk og interessant å besøke. Klosteret produserer økologisk olivenolje og vin.

Vi fortetter til fots gjennom olivenlunder og vakker natur mot Gouverneto-klosteret (ca. 4 km) og veien som fører oss ned til grotten Panagia Arkoudiotissa ved Gouverneto. Grotten var i sin tid et sted hvor man tilba gudene Apollon og Artemins. Her finner vi vakre stalagmitter og stalagtitter, blant annet en som forestiller en bjørn. Vi nyter en deilig lunsj på Akrotiri før vi setter kursen tilbake mot byen. Vi stopper ved Ilias-høyden hvor vi har nydelig utsikt mot fjellene og Chania. Her finner vi også graven til landets første statsminister. 

DAG 5    FRIDAG (F)
Dagen er fri til å skappe av eller utforske på egenhånd. På kvelden inviterer alle kirker inn til feiring av påsken og ved midnatt blir det fyrverkeri.

DAG 6    DRAPANOS-HALVØYA OG ALMYRIDA (F, L)
Vi forlater Chania og kjører en kort tur østover langs Souda-bukten og nyter det nydelige landskapet. Vi kjører til det frodigste området på Kreta, Drapanos-halvøya. I dette vakre området ser vi både hav og fjell mens vi vandrer i den grønne naturen i Apokorona-området. Denne delen av øya er kjent for sine mange appelsinlunder, olivenlunder og vindruer. Her bodde også reiseleder i sin tid. Her finner vi mange små og hyggelige landsbyer med gammel arkitektur, hvor husene er bygget i stein etter den gamle metoden. Vi avslutter vandringen i Almyrida. Den lille byen var inntil for kort tid siden en fiske landsby, i dag ett sted hvor de lokale liker å tilbringe helgene med strandliv og nyte den gode maten som området er kjent for. Vi spiser lunsj underveis og smaker kortreist mat og god lokal vin.

DAG 7    CHANIA (F, M)
Dagen er til fri benyttelse. Vi møtes og nyter vår avskjedsmiddag på kvelden. 

DAG 8    HJEMREISE (F)
Etter en deilig frokost sjekker vi ut og kjører mot flyplassen for retur til Norge.

F= frokost    L= lunsj     M= middag

Hotell

KYDON HOTEL ****
Sofoklis Venizelos Square & 2, Str. Tzanakaki
Chania 73134 

Kydon Hotel ligger i Khaniá sentrum, midt imot den største markedshallen og bare noen få minutters gange fra gamlebyen og den venetianske havnen. Hotellet tilbyr møteløkaler og gratis Wi-Fi overalt. Alle de elegante rommene har klimaanlegg, balkong og LED-TV med satellittkanaler. Rommene er også utstyrt med ortopediske madrasser, safe og minibar. 

I 2. etasje kan du nyte en gresk frokostbuffé med hjemmelagde paier og søtsaker, frisk fruktsalat, lokal yoghurt og et utvalg av ferske brødpinner. À la carte-restauranten Square serverer greske og internasjonale retter, mens snacks, kaffe og andre drikkevarer kan nytes i baren Agora.