Hjertet av New York

Bli med på den ultimate reisen til verdensmetropolen New York. På en knapp uke tar vi deg gjennom hjertet av storbyen, der opplevelsene er større enn noen andre steder.

Vi skal se byens grønne lunge Central Park, den fasjonable Fifth Avenue, St. Patrics Cathedral, Rockefeller Center, China Town, minnesmerket der World Trade Center
engang lå, pulserende Times Square og de mer rolige kvarterene Greenwich Village og Soho. 

Vi tar båten ut til Liberty Island og får se den berømte Frihetsgudinnen på nært hold, og vi spiser og hygger oss med både blues- og jazzklubber.

Det blir god tid til å shoppe, se på livet og kjenne pulsen, og det blir også mulighet for et Broadway show for de som ønsker det.

Sist men ikke minst - vi besøker Harlem og får oppleve en fargerik og fengslende gospelkonsert. En opplevelse en sent glemmer!

Grip dagen langs New Yorks avenyer og nyt følelsen av å befinne deg i byen som aldri sover!

Med oss har vi som reiseleder dyktige Nils Krister Larsen, som kjenner New York godt!

Høydepunkter:

  • Sentralt hotell på Manhattan
  • Middager på blues- og jazzklubb
  • Morgenmesse med gospel i Harlem
  • Ellis Island og Frihetsgudinnen

Dette  er en reise i samarbeid med magasinet 

Pris fra:
22 990,-
Dager:7
Prisen inkluderer:
• Fly direkte tur retur Oslo – New York
• Alle skatter og avgifter
• 5 netter på The Empire Hotel **** med frokost
• Billett balcony premium Romeo og Julie på The Met
• Billett Tier 1 Leif Ove Andsnes på NYC Philharmonic
• 2 middager på lokale restauranter
• Inngang til Empire State Building
• Rundtur med buss på Manhattan med skandinavisk guide
• Utflukt til The Met Cloisters
• Alle transporter som nevnt i program
• Norsk reiseleder med fra Norge

Ikke inkludert:
• Avbestillings- og reiseforsikring
• Øvrige måltider og tips
• Inngang til MoMa - kr. 230,- pr. person
• Middag på Trattoria del`Are - kr. 795,- pr.person
• ESTA / Visum
Transporttype:FLY
Bestill reise

Hotell

Fairfield Inn & Suites New York Manhattan/Penn Station
325 West 33rd Street, Chelsea 
NY 10001 New York  // Tel: +1 212 563 0900

Moderne hotell som ligger sentralt, i tilknytning til Madison Square Garden og Penn Station. Her tilbys gratis Wi-Fi og en bar på taket med utsikt over byens silhuett. Gjester har også tilgang til et treningsrom, gratis aviser, et kontorsenter, døgnåpen resepsjon og en turskranke. Times Square ligger 10 minutters gange fra hotellet. Rockefeller Center er en 15-minutters t-banetur unna. 

Alle rommene har moderne innredning, en 37-tommers flatskjerm-TV, kaffetrakter, safe, eget bad med hårtørker, skrivebord og strykeutstyr.

Hver morgen serverer hotellet en varm kontinental frokost som Grab-n-Go-frokost. Hotellet har ikke en egen restaurant. Takbaren The Skyline Rooftop Bar & Lounge tilbyr forretter og cocktailer, og her kan du beundre utsikten over byen.

    
 

 

 

Program

DAGSPROGRAM
Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1    Ankomst New York (-)

Vi ankommer New York og kjører direkte til hotellet. På veien inn vil reiseleder gi litt informasjon om dagene som kommer. Når vi har satt fra oss koffertene tar vi en kort spasertur i området så man bedre kan orientere seg. Resten av dagen er fri til å slappe av og tilpasse seg tidsforskjellen. Gruppen som ankommer 31.aug avslutter dagen etter innsjekk grunnet sen ankomst.

Dag 2  Rundtur Manhatten (F, M)

Vi starter utfluktsprogrammet vårt i denne fantastiske metropolen som også kalles The Big Apple. Formiddagens rundtur i buss vil gi oss et godt inntrykk av den mest berømte av New Yorks fem bydeler, nemlig Manhattan.

Manhattan består av forskjellige distrikter: Financial District med Wall Street, de etniske bydelene Chinatown og Little Italy med synlige kulturelle bånd, og bohem-bydelen Grenwich Village med sin hyggelige, avslappede stemning og store utvalg av restauranter.

Vi skal blant annet se byens grønne lunge, Central Park, som strekker seg over 3,4 km2 og årlig har rundt 25 millioner besøkende som vil nyte en tur i det grønne sentrum i storbyen. Vi kjører bortover den fasjonable Fifth Avenue som går langs parken og har en overflod av lekre butikker. Vi kjører forbi St. Patricks Cathedral, en imponerende gotisk domkirke, som er sete for den katolske erkebiskop i New York. Overfor ligger Rockefeller Center, en av New Yorks klassiske skyskrapere, bygd i 1939 i art deco-stil. Vi fortsetter til Times Square, et mylder av lysreklamer og trafikk, og videre til de mer rolige kvarterene Greenwich Village og Soho, hvor mindre gater og små, eksklusive butikker og gallerier danner en hyggelig stemning. Vi besøker Chinatown, den kinesiske bydelen med eksotiske butikker og travle restauranter, og fortsetter ut i business-distriktet Wall Street og Battery Park ut til vannet på Manhattans sørspiss.

Vi avslutter rundturen med et besøk ved 9/11 Memorial. Der World Trade Center engang lå er det satt opp et minnesmerke som tar opp halvparten av det omkring 64 000 m2 store området. Minnesmerket ble innvidd i tiåret for terrorangrepet der 2.753 mennesker omkom, de fleste inne i World Trade Centers tvillingtårn. Der tårnene sto ligger det nå to store kvadratiske basseng der vannet renner ned langs de mørkegrå sidene natt og dag og ender i et – for tilskuerne – bunnløst hull. En symbolsk framstilling av tårnenes fall og ødeleggelse. På bronsepaneler er det inngravert navnene til alle dem som mistet livet 11. september 2001. Bassengene er omgitt av en plass med flere hundre trær som er plantet for å gi stedet en stemning av håp og gjenfødelse. Det norske arkitektfirmaet Snøhetta (som også blant annet har tegnet den norske ambassaden i Berlin og operaen i Oslo) står for paviljongen som fungerer som inngang til minnesmerkets museum.

Rundturen ender ved Empire State Building hvor vi også har adgangsbillett om du har lyst til å oppleve denne bygningen. Her oppe får man en fantastisk utsikt over Manhattan. Den 102 etasjer høye bygningen sto ferdig i 1931, og lobbyen er et fint stykke art deco-arkitektur i blankpusset marmor.

Ettermiddagen er til fri disposisjon. På Times Square kan det være mulighet for å kjøpe teaterbilletter til sterkt nedsatte priser. På Midtown Manhattan ligger New Yorks mest eksklusive gate, Fifth Avenue, og her ligger også Rockefeller Center og Empire State Building.

Langs Central Park på Upper East Side ligger ”Museum Mile” med de tre enestående museene med kunstsamlinger i verdensklasse: Museum of Modern Art, Metropolitan Museum og Guggenheim Museum. Det meste er i gåavstand, men området er stort og man blir nødt å velge ut hva man vil se. 

Kvelden avsluttes med middag på B.B Kings Blues Club & Grill med levende musikk.

     

Dag 3  Frihetsgudinnen og Ellis Island (F)

Denne formiddagen skal vi se den berømte Frihetsgudinnen på nært hold. Båten tar oss ut til Liberty Island, en øy som i gamle dager ble brukt til franskmennenes forsvar av «sitt land». Liberty Island er i dag statlig område, og øya blir passet på av Park Rangers og vedlikeholdt av National Park Service.

Statuen ble gitt som en gave fra det franske folk til det amerikanske folk, som et symbol på frihet og rettferdighet, og som en takk for vennskapet som hadde utviklet seg mellom Frankrike og USA i forbindelse med den amerikanske revolusjonen. I nærheten av Frihetsgudinnen ligger Ellis Island, som var over 12 millioner europeiske immigranters første møte med ”Drømmelandet i vest". 

Frihetsgudinnen ligger i innseilingen til New York City, og er det første man ser hvis man kommer med båt til byen. I våre dager kommer de aller fleste med fly og mange kan se Frihetsgudinnen fra flyet, men det er litt avhengig av hvilken flyplass man lander på.

Kvelden er til fri disposisjon, men det vil bli mulighet for å oppleve et Broadwayshow. Vi kommer tilbake med nærmere informasjon og muligheter når programmet for august er tilgjengelig.

  


Dag 4   Harlem Gospel Tour og brunsj i Harlem (F, L)

Det er søndag morgen og tid for et kirkebesøk. I Harlem, nord på Manhatten, får vi oppleve en fargerik og fengslende gospelkonsert under morgenmessen. Etter besøket spiser vi brunsj på en typisk Harlem-restaurant.

 

Dag 5   Fridag og Jazz club (F, M )

Etter frokost er dagen satt av til egentid. Reiseleder gir deg gjerne tips i forhold til hva du vil oppleve mer av, eller hvor du kan finne de beste shoppingstedene.

Kvelden avsluttes på Blue Note Jazz club med middag og underholdning.

  

Dag 6   Egentid og hjemreise (F)

Etter frokost er det tid til egen disposisjon. Vi sjekker ut av hotellet og kan sette igjen kofferten her.

Buss til flyplassen går tidlig ettermiddag.

Dag 7  Ankomst Oslo

Vi ankommer Oslo på morgenen.

F= frokost     L= lunsj     M= middag

Praktisk informasjon og innreise

Nytt gebyr ved reise til USA

Fra og med 8. september 2010 har amerikanske myndigheter innført et gebyr på 14 dollar for reisende til USA. Dette gjelder reisende som kan reise uten visum og som søker innreisetillatelse via ESTA, og kan betales med kredittkort. Blir søknaden innvilget, vil den vare i to år. Det betyr at man ikke trenger å betale for ny reise før etter to år.  Forhold angående innreise til USA * reguleres og håndheves av amerikanske myndigheter. Norske borgere som reiser til USA uten visum ("Visa Waiver Programme" – Esta) må registrere seg på Internett i Esta-databasen før avreise. Amerikanske myndigheter er nøye med kontrollen av alle som reiser inn til USA, og lange immigrasjonskøer forekommer. Den amerikanske ambassaden i Oslo kan gi utfyllende informasjon om visum og opphold i USA. Du finner ambassadens lenke samt Esta-informasjon på følgende nettsider: usa.no/ og nettsiden til Department of Homeland Security.  Linken til Esta søknaden er; https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Tollregler
Tollreglene blir håndhevet strengt, herunder forbudet mot å innføre frukt, kjøtt og en del andre matvarer. Den amerikanske ambassade i Oslo (http://norway.usembassy.gov/) kan gi nærmere informasjon om regelverket for innreise til USA.

Sykeforsikring / Reiseforsikring
Reiseforsikring (opp til USD 500 000) anbefales på det sterkeste (gyldig forsikringsbevis må kunne fremlegges) , ettersom legebehandling og sykehusopphold i USA fort kan bli svært dyrt. Kun øyeblikkelig hjelp behandles uten forsikringsgaranti, og videre behandling kan nektes uten forsikringsgaranti eller depositum. Amerikanske sykehus og annen medisinsk hjelp holder generelt en svært høy standard.

Skikker og regler
USA er et flerkulturelt samfunn med mange religioner, vidt forskjellige politiske syn og mange subkulturer. Man kan likevel si at en del kulturelle elementer går igjen i USA. Amerikansk skikk og bruk likner det man finner i Norge.
Det er altså vanskelig å si hva en ”typisk amerikaner” er eller mener. De fleste amerikanere er vant til at folk er forskjellige og har ulike syn på ting.

Nedenfor er noen tips om amerikansk kultur som kan være greit å vite om, i noe tilfeldig rekkefølge:

Amerikanere flest er utadvendte og hyggelige. De synes det er naturlig å snakke med fremmede dersom de har noe på hjertet.

Hvis man vil forbi noen så sier man ”excuse me”. Det regnes som uhøflig å komme borti fremmede, og hvis det skjer så unnskylder man seg (”sorry”).
Du vil ofte høre ”how are you?”, ”how ’you doin’?”,  ”how is it going?” eller liknende varianter når folk møtes. Det er oftest ikke en invitasjon til å stoppe og prate, men besvares bare med en kort “good – how are you?”, eller liknende.

Alkohol
Mange amerikanere drikker mindre enn det som er vanlig i Norge, og mange opplever det som upassende og ubehagelig med synlig berusede personer. Grensen for å kjøpe og nyte alkohol er 21 år i hele USA. Det anbefales å alltid ha med legitimasjon dersom du ønsker å kjøpe alkohol, også på restaurant. Mange steder ber om legitimasjon selv om du opplagt er betydelig eldre enn 21 år. Noen steder sjekker alle, uansett.

Tips
Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15% på restaurant, gjerne 20%+. Under 15% betyr at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til "moms" (sales tax). Se artikkelen ”Praktiske opplysninger” for mer om drikkepenger i ulike situasjoner.

Regler og fleksibilitet
Amerikanere følger generelt regler og retningslinjer nøye. Ansatte som har kontakt med publikum har ofte liten beslutningsmyndighet. Dersom du føler deg urimelig behandlet kan du be om å få snakke med sjefen (”may I speak to your supervisor, please”). En ”manager” står mer fritt til å ta beslutninger. Amerikanere skiller ofte klart mellom hva som er ditt ansvar og hva som er deres ansvar - og føler ikke nødvendigvis noe behov for å løse problemer de oppfatter som ditt ansvar.

Noen tabuer
Amerikanere er sensitive overfor antydning til rasisme og diskriminering i bred forstand (inklusive funksjonshemming, religion, osv). Bruk aldri ordet ”negro”, ettersom det regnes som krenkende. Benytt i stedet ”African-American”, eventuelt ”black” (mindre formelt). Tilsvarende brukes "European-American", "Asian-American", "Hispanic" samt uttrykk som "Norwegian-American".

Amerikanere er betydelig mindre komfortable med kropp og nakenhet enn man er i Norge, spesielt dersom barn kan være tilstede. Det er ikke greit å sole seg toppløs, og selv små barn forventes å bruke badetøy - også noe som dekker overkroppen til jenter.

Unngå banning da mange blir lettere støtt av dette enn man kanskje skulle tro. Det kan ofte være vanskelig å vite hva som er støtende for hvem når man snakker et fremmedspråk.

Språk
USA har ikke noe offisielt språk. Det finnes heller ikke noe offisielt språklig normeringsorgan. I praksis er engelsk dominerende. Likevel er det mange i USA som snakker lite engelsk og benytter spesielt spansk og asiatiske språk som førstespråk. Myndigheter og organisasjoner opererer ofte med informasjon, skjemaer, gateskilt og liknende på flere språk. På grunn av betydelig innvandring fra Latin-Amerika, er spansk utbredt.

Praktisk
Nødtelefon politi/brann/ambulanse: Ring 911 (også fra mobiltelefon)

Strøm
110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Amerikansk støpsel er to-punkt eller tre-punkt. Elektronisk utstyr kjøpt i Norge krever adapter eller omformer, som bør kjøpes i Norge grunnet begrenset tilgjengelighet i USA. Utstyr som kun håndterer norsk spenning må ha omformer til 220-240 Volt, mens apparater som kan håndtere begge spenninger kun behøver en adapter for å passe i støpselet. Noe utstyr kan også få problemer med amerikansk frekvens (f.eks. klokker). Se generelt merking på utstyret.

Telefon
I USA skilles det mellom "local" og "long distance" samtaler. Tast 1 foran nummeret for samtaler utenfor lokaldistriktet ("long distance"). Lokale samtaler på fasttelefon er inkludert i fastavgiften. Tast 011-47 for å ringe fra USA til Norge. For å ringe fra Norge til USA, tast 00-1. Gratis telefonnummer innen USA begynner med 1-800, 1-855, 1-866, 1-877 og 1-888.

Kontakt med ambassaden i Washington
Telefonnummer i åpningstiden er + 1 202 333 6000. Sentralbordet er åpent hverdager fra kl. 9 til kl. 16. Utenfor arbeidstiden vil du bli satt over til Utenriksdepartementets døgnbemannede vakttelefon.

Mobiltelefon
De fleste nyere mobiltelefoner kan benyttes i USA. Eldre modeller vil ofte ikke fungere, eller ha redusert dekning. Europeisk standard (GSM) mobildekning er god i byene og langs hovedveier, men varierende utenfor byer og begrenset i utmark. Tradisjonelt følger mobilnettene i USA ikke GSM standard og GSM nettene er fremdeles under utbygging. Det benyttes en annen frekvens på GSM enn i Europa (1900 MHz), men nyere mobiltelefoner håndterer som regel dette. De største GSM operatørene i USA er AT&T, T-Mobile og Verizon.

Internett
De fleste byer og tettsteder har internettkafeer og hoteller med bredbånd. Trådløse nett for bærbar PC blir stadig mer utbredt i kafeer, hoteller og andre steder.

Kredittkort
Kredittkort er svært utbredt i USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.

Drikkepenger / tips
Driks benyttes i større utstrekning i USA enn i Norge og utgjør i mange serviceyrker en betydelig og forventet del av inntekten. Følgende kan benyttes som et utgangspunkt for hva som er vanlig i USA: På restaurant med bordservice ventes 15-20% driks. Vær klar over at lavere beløp trolig blir oppfattet som lite hyggelig eller som et uttrykk for misnøye. En del restauranter fører selv driks på regningen for større grupper, da trenger du ikke legge på ytterligere. Gi et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Pizzabud forventer tre til fem dollar. Gi en til fem dollar dersom pikkolo bærer inn bagasje (en til to dollar per kolli). Det er omtenksomt å gi driks til hotellets rengjøringspersonell ved å legge to til tre dollar på nattbordet hver dag dersom du er fornøyd. Det er vanlig å gi 10%, opp til 20% i driks til frisører, massører, på spa og tilsvarende steder.

Åpningstider
Banker har vanligvis åpent fra 9.00 til 16.00 mandag til fredag. Butikker har åpent det meste av dagen til ca. 21.00. Noen forretninger er stengt søndag. Det er som regel mulig å finne døgnåpne matbutikker og apotek i byene.

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris
29/4Oslo GardermoenOpera og kultur i New YorkMer enn 822 990,-BestillMere informasjon

Informasjon

Tillegg for enkeltrom kr. 5 990,-

Flytider med SAS 24. - 29.aug:
24.aug:      Oslo/Gardermoen - New York/Newark         11:10-13:15
29.aug:      New York/Newark - Oslo/Gardermoen         18:55-08:20 (30.aug)

Flytider med Norwegian 31.aug - 05.sep:
31.aug:      Oslo/Gardermoen - New York/JFK                 18:20-20:20
05.sep:      New York/JFK - Oslo/Gardermoen                 22:05-11:25 (06.sep)

Ønsker du tilslutning fra andre byer i Norge er vi behjelpelig med det. Ta kontakt for priser og muligheter.