Det norske Amerika

Opplev det Det Norske Amerika med  Høstfest i Minot og Mount Rushmore

Her kommer en godbit for de som har lyst til å oppleve den «norske» delen av USA og Midtvesten. I løpet av 13 dager skal vi besøke Minnesota, Sør-Dakota og Nord-Dakota.

Turen starter med et par dager i Minneapolis før vi fortsetter mot vest gjennom noe av det mest typiske «norske» Amerika. Men opplevelsene kommer etter hverandre med Sioux Falls, Rapid City, Black Hills med presidenthodene og ikke minst Deadwood bl.a kjent for Wild Bill Hickock og Calamity Jane og kommer deretter til Bismarck – hovedstaden i Nord Dakota.

Et av høydepunktene blir Norsk Høstfest med underholdning og utstillinger. Det er en opplevelse i seg selv å møte norske etterkommere som er svært stolte av sitt opphav. Lutefisk, lefse og rømmegrøt lages kanskje ikke helt etter de tradisjonene vi er vant til, men desto mer verdt å oppleve. Når du hører din egen dialekt slik dine besteforeldre snakket, er det tydelig at viljen til å bevare tradisjoner er sterke. Ikke glem å ta med danseskoene, for på høstfesten er det dans på flere scener.
Vi får med oss mange spennende opplevelser fra gårdsbesøk, indianerreservat, museer med norsk innvandrerhistorie, og ikke minst får vi oppleve den lokale kulturen og landskapet i denne delen av USA, før vi kommer tilbake til Minneapolis og flyr hjem.


Høydepunkt:
- Helt spesielt å komme på Norsk høstfest i Minot.
- Se kopien av Borgum stavkirke.
- Opplev den lokale kulturen med sterk norsk inspirasjon.
- De typiske Amerikanske cafeer og stopp langs veien, shoppingsentre.
- Crazy Horse minnesmerke i The Black Hills

Turen er i samarbeid med

Status:
Fullt

Praktisk informasjon

Innreisebestemmelser og helsemessige forhold
Forhold angående innreise til USA reguleres og håndheves av amerikanske myndigheter. Nordmenn som reiser til USA uten visum (under "visa waiver programme") må registrere seg på internett i ESTA databasen før avreise. Lenke til skjema under.
Amerikanske myndigheter er nøye med kontrollen av alle som reiser inn i USA. Den amerikanske ambassade kan gi utfyllende informasjon.

Registrer deg i ESTA (Electronic System for Travel Authorization) her:

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html?_flowExecutionKey=_cD06CF9F6-1727-5204-E381-A98863F8748D_kDBAAA3FA-7837-0B64-DED4-03342C5F238E

Visum og maskinlesbart pass for turister/forretningsreisende
Norske pass må være maskinlesbare for visumfri (ESTA) innreise til USA. Håndskrevne pass kan fremdeles benyttes, men da kreves visum. Alle norske pass som ikke er håndskrevne er maskinlesbare. Nødpass er ikke maskinlesbare.

Nytt gebyr ved reise til USA
Fra og med 8. september 2010 har amerikanske myndigheter innført et gebyr på 14 dollar for reisende til USA. Dette gjelder reisende som kan reise uten visum og som søker innreisetillatelse via ESTA, og kan betales med kredittkort. Blir søknaden innvilget, vil den vare i to år. Det betyr at man ikke trenger å betale for ny reise før etter to år.

Tollregler
Tollreglene blir håndhevet strengt, herunder forbudet mot å innføre frukt, kjøtt og en del andre matvarer. Den amerikanske ambassade i Oslo (http://norway.usembassy.gov/) kan gi nærmere informasjon om regelverket for innreise til USA.

Sykeforsikring / Reiseforsikring
Reiseforsikring (opp til USD 500 000) anbefales på det sterkeste (gyldig forsikringsbevis må kunne fremlegges) , ettersom legebehandling og sykehusopphold i USA fort kan bli svært dyrt. Kun øyeblikkelig hjelp behandles uten forsikringsgaranti, og videre behandling kan nektes uten forsikringsgaranti eller depositum. Amerikanske sykehus og annen medisinsk hjelp holder generelt en svært høy standard. 

Skikker og regler
USA er et flerkulturelt samfunn med mange religioner, vidt forskjellige politiske syn og mange subkulturer. Man kan likevel si at en del kulturelle elementer går igjen i USA. Amerikansk skikk og bruk likner det man finner i Norge.
Det er altså vanskelig å si hva en ”typisk amerikaner” er eller mener. De fleste amerikanere er vant til at folk er forskjellige og har ulike syn på ting.

Nedenfor er noen tips om amerikansk kultur som kan være greit å vite om, i noe tilfeldig rekkefølge:
Amerikanere flest er utadvendte og hyggelige. De synes det er naturlig å snakke med fremmede dersom de har noe på hjertet.

Hvis man vil forbi noen så sier man ”excuse me”. Det regnes som uhøflig å komme borti fremmede, og hvis det skjer så unnskylder man seg (”sorry”).
Du vil ofte høre ”how are you?”, ”how ’you doin’?”,  ”how is it going?” eller liknende varianter når folk møtes. Det er oftest ikke en invitasjon til å stoppe og prate, men besvares bare med en kort “good – how are you?”, eller liknende.

Alkohol
Mange amerikanere drikker mindre enn det som er vanlig i Norge, og mange opplever det som upassende og ubehagelig med synlig berusede personer. Grensen for å kjøpe og nyte alkohol er 21 år i hele USA. Det anbefales å alltid ha med legitimasjon dersom du ønsker å kjøpe alkohol, også på restaurant. Mange steder ber om legitimasjon selv om du opplagt er betydelig eldre enn 21 år. Noen steder sjekker alle, uansett.

Tips
Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15% på restaurant, gjerne 20%+. Under 15% betyr at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til "moms" (sales tax). Se artikkelen ”Praktiske opplysninger” for mer om drikkepenger i ulike situasjoner.

Regler og fleksibilitet
Amerikanere følger generelt regler og retningslinjer nøye. Ansatte som har kontakt med publikum har ofte liten beslutningsmyndighet. Dersom du føler deg urimelig behandlet kan du be om å få snakke med sjefen (”may I speak to your supervisor, please”). En ”manager” står mer fritt til å ta beslutninger. Amerikanere skiller ofte klart mellom hva som er ditt ansvar og hva som er deres ansvar - og føler ikke nødvendigvis noe behov for å løse problemer de oppfatter som ditt ansvar.

Noen tabuer
Amerikanere er sensitive overfor antydning til rasisme og diskriminering i bred forstand (inklusive funksjonshemming, religion, osv). Bruk aldri ordet ”negro”, ettersom det regnes som krenkende. Benytt i stedet ”African-American”, eventuelt ”black” (mindre formelt). Tilsvarende brukes "European-American", "Asian-American", "Hispanic" samt uttrykk som "Norwegian-American".

Amerikanere er betydelig mindre komfortable med kropp og nakenhet enn man er i Norge, spesielt dersom barn kan være tilstede. Det er ikke greit å sole seg toppløs, og selv små barn forventes å bruke badetøy - også noe som dekker overkroppen til jenter.

Unngå banning da mange blir lettere støtt av dette enn man kanskje skulle tro. Det kan ofte være vanskelig å vite hva som er støtende for hvem når man snakker et fremmedspråk.

Språk
USA har ikke noe offisielt språk. Det finnes heller ikke noe offisielt språklig normeringsorgan. I praksis er engelsk dominerende. Likevel er det mange i USA som snakker lite engelsk og benytter spesielt spansk og asiatiske språk som førstespråk. Myndigheter og organisasjoner opererer ofte med informasjon, skjemaer, gateskilt og liknende på flere språk. På grunn av betydelig innvandring fra Latin-Amerika, er spansk utbredt.

Praktisk
Nødtelefon politi/brann/ambulanse: Ring 911 (også fra mobiltelefon)

Strøm
110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Amerikansk støpsel er to-punkt eller tre-punkt. Elektronisk utstyr kjøpt i Norge krever adapter eller omformer, som bør kjøpes i Norge grunnet begrenset tilgjengelighet i USA. Utstyr som kun håndterer norsk spenning må ha omformer til 220-240 Volt, mens apparater som kan håndtere begge spenninger kun behøver en adapter for å passe i støpselet. Noe utstyr kan også få problemer med amerikansk frekvens (f.eks. klokker). Se generelt merking på utstyret.

Telefon
I USA skilles det mellom "local" og "long distance" samtaler. Tast 1 foran nummeret for samtaler utenfor lokaldistriktet ("long distance"). Lokale samtaler på fasttelefon er inkludert i fastavgiften. Tast 011-47 for å ringe fra USA til Norge. For å ringe fra Norge til USA, tast 00-1. Gratis telefonnummer innen USA begynner med 1-800, 1-855, 1-866, 1-877 og 1-888.

Kontakt med ambassaden i Washington
Telefonnummer i åpningstiden er + 1 202 333 6000. Sentralbordet er åpent hverdager fra kl. 9 til kl. 16. Utenfor arbeidstiden vil du bli satt over til Utenriksdepartementets døgnbemannede vakttelefon.

Mobiltelefon
De fleste nyere mobiltelefoner kan benyttes i USA. Eldre modeller vil ofte ikke fungere, eller ha redusert dekning. Europeisk standard (GSM) mobildekning er god i byene og langs hovedveier, men varierende utenfor byer og begrenset i utmark. Tradisjonelt følger mobilnettene i USA ikke GSM standard og GSM nettene er fremdeles under utbygging. Det benyttes en annen frekvens på GSM enn i Europa (1900 MHz), men nyere mobiltelefoner håndterer som regel dette. De største GSM operatørene i USA er AT&T, T-Mobile og Verizon.

Internett
De fleste byer og tettsteder har internettkafeer og hoteller med bredbånd. Trådløse nett for bærbar PC blir stadig mer utbredt i kafeer, hoteller og andre steder.

Kredittkort
Kredittkort er svært utbredt i USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.

Drikkepenger / tips
Driks benyttes i større utstrekning i USA enn i Norge og utgjør i mange serviceyrker en betydelig og forventet del av inntekten. Følgende kan benyttes som et utgangspunkt for hva som er vanlig i USA: På restaurant med bordservice ventes 15-20% driks. Vær klar over at lavere beløp trolig blir oppfattet som lite hyggelig eller som et uttrykk for misnøye. En del restauranter fører selv driks på regningen for større grupper, da trenger du ikke legge på ytterligere. Gi et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Pizzabud forventer tre til fem dollar. Gi en til fem dollar dersom pikkolo bærer inn bagasje (en til to dollar per kolli). Det er omtenksomt å gi driks til hotellets rengjøringspersonell ved å legge to til tre dollar på nattbordet hver dag dersom du er fornøyd. Det er vanlig å gi 10%, opp til 20% i driks til frisører, massører, på spa og tilsvarende steder.

Åpningstider
Banker har vanligvis åpent fra 9.00 til 16.00 mandag til fredag. Butikker har åpent det meste av dagen til ca. 21.00. Noen forretninger er stengt søndag. Det er som regel mulig å finne døgnåpne matbutikker og apotek i byene.

Program

Dag 1 – 20.sep - AVREISE
Avreise med IcelandAir via Reykjavik. Vi lander vi på St.Paul flyplassen i Minneapolis på tidlig kvelden. Vi blir møtt av reiseleder og transportert til hotellet. Resten av kvelden fri til å slappe av og venne oss til tidsforskjellen på 7 timer. Middag på egenhånd.

Dag 2 – 21.sep – MINNEAPOLIS (F/M)
Vi inntar en amerikansk frokost på hotellet etterfulgt av sightseeing i Minneapolis og St.Paul. Besøk på St.Paul Cathedral, Minnesota State Capital, villaer på Summit Avenue, 3-M, U. S. Bank Stadium, University of Minnesota, downtown Skyline og Byerlys butik. Middag.

Dag 3 – 22.sep - MINNEAPOLIS- SIOUX FALLS (F/M)
Vi forlater Minneapolis og fortsetter til Owatonna hvor vi stopper på Cabela`s. Dagens siste etappe går gjennom Minnesota's rike jordbruksområder til Sioux Falls i Sør-Dakota. Sioux Falls er den største byen i Sør-Dakota med 124000 innbyggere. Ettermiddagssightseeing inkluderer Old Courthouse med Museum samt Falls Park. Fra det fem etasjes observasjonstårnet er det flott utsikt til byens «skyline» samt fossefallene på The Big Sioux River, som renner gjennom byen.
Middag og overnatting i Sioux Falls Holiday Inn. 

Dag 4 – 23.sep - SIOUX FALLS – RAPID CITY (F/M)
Vi spiser frokost på hotellet. Første stopp i dag er det fantastiske Corn Palace i Mitchell, Sør Dakota. Laget med inspirasjon av mais. Vi fortsetter til Chamberlin, for en omvisning på Akta Lakota, indianer museum, samt ett stopp på Al`s Oasis. Et typisk amerikansk stopp langs veien. Så krysser vi Missourielven, udødeliggjort av Lewis & Clark. Neste stopp er Wall Drug, et meget spesielt (shopping)senter. Dagens siste etappe går til Rapid City i det berømte Black Hills-området.
Middag og overnatting.

 
Dag 5 – 24.sep - RAPID CITY-BLACK HILLS (F/M)
Frokost på hotellet.
Sightseeing tur i The Black Hills inkludert Bjørneparken hvor vi finner indianerhøvdingen Crazy Horse's minnesmerke, samt verdensberømte Mt.Rushmore-skulpturene av presidenthodene over de tidligere presidenter Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln. Vi besøker også det lille tettstedet Keystone samt Chapel in the Hills, en nøyaktig kopi av den 850 år gamle Borgund Stavkirke i Norge. 
Dagen avsluttes med en spesiell middag at Fort Hayes Chuckwagon.


Dag 6 – 25.sep  - DEADWOOD SIGHTSEEING “The Old Wild West City” (F)
Frokost på hotellet.  Vi forlater Rapid City og kjører til den nordre delen av The Black Hills og besøker gullgruvene i Lead. Lead ble grunnlagt under det store gullrushet i 1876 og vi besøker bl. a. Black Hills Gruvemuseum. I Deadwood besøker vi Saloon # 10 hvor westernlegenden Wild Bill ble drept. Besøk på Franklin Hotell, Casino samt andre attraksjoner. Vi returnerer til Rapid City om ettermiddagen. Kvelden er fri til egne opplevelser. Middag på egen hånd.

Dag 7 – 26.sep - RAPID CITY – BISMARCK – MINOT (F/M)
Etter frokost forlater vi Rapid City og setter kursen mot Bismarck og norske høstfesten.
Siste stopp i Sør-Dakota er Buffel. Kort tid etter passerer vi grensen til Nord-Dakota, og første stopp er Bowman. Vi fortsetter nordover og ankommer Bismarck. Transport til Minot.
Norsk Høstfest er den største skandinaviske kulturfestivalen i USA.  Her kan du oppleve en unik blanding av norsk mat og tradisjonelt håndverk.  Ispedd toppartister fra Norge og USA.  Dette har vært en stor festival i mange år og artister som Liza Minneli, Allan Jackson, Bill Cosby, The Beach Boys, Roger Whitaker, Reba Macintyre, and Charles Pride har besøkt festivalen.  Av norske artister kan vi nevne Sissel Kyrkjebø, Steinar Albrigtsen og selvfølgelig Bjøro Håland.  Kongefamilien har flere ganger besøkt Norsk Høstfest.  Og i år kommer også flere store navn. Overnatting på Comfort Inn.


Dag 8 - 27.sep – Høstfest i MINOT (F/M)
Frokost på hotellet.  Vi får tid hele dagen til den Norske Høstfest med mat og kjente artister. Vi overnatter på Comfort Inn Motel. 
Det blir buffet middag i Granville.
 
Dag 9 – 28.sep – Høstfest i MINOT (F/M)
Frokost på hotellet.  Hele dagen på Norsk Høstfest. Vi har også middagen i kveld på treff på Norsk Høstfest.
Overnatting på Comfort Inn Motel. 

Dag 10 – 29.sep – Fridag i MINOT – FARGO (F/M)
Frokost på hotellet. Norsk Høstfest.
I dag setter vi kursen sørøstover fra Minot over prærien til Red River Valley, en av de mest produktive jordbruksområdene i hele verden. Det er derfor mange emigranter slo seg ned i dette området.  Elven The Red River danner grense mellom Minnesota og Nord-Dakota, og inntil elven ligger Nord-Dakotas 2. største by – Grand Forks og Fargo. Området som betegnes som the Red River Valley er ekstremt flatt, og utsatt for flom dersom elven Red River stiger.  I 1997 ble området utsatt for den største flommen hittil siden tidlig på 1800-tallet. Flomvannet strakte seg mer enn 5 km unna elven, og byen Grand Forks ble sterkt rammet av flommen.  Vi reiser videre langs Red River og ender opp i Fargo, den største byen i Nord-Dakota. 
Overnatting på Expressway Inn Suite og middag på Sons of Norway, Kringen Club.

Dag 11 – 30.sep – FARGO (F/M)
Frokost på hotellet. Sightseeing med lokal guide.  For de som ønsker blir det litt shopping på West Acres.
Middag i kveld med et treff på Super Buffet.

Dag 12 01.Oct – FARGO – MINNEAPOLIS (F/L)
Frokost på hotellet.  Vi forlater Fargo og drar sørøster i retning Minneapolis for hjemreise.  På turen stopper vi hos Mike og Linda Haarstad i Fergus Falls.  En bonde med aner fra Norge og som først og fremst driver med korn.  Deretter spiser vi lunsj, før siste stopp på turen:  Alexandria, hvor vi får se “Store Ole” og runesteinmuseet.  Ankomst Minneapolis.  Retur fra Minneapolis til Norge. 

Dag 13 – Reise og ankomst
Vi reiser med IcelandAir via Reykjavik. Ankomst Norge.

F=Frokost    L=Lunsj   M=Middag