Eksotiske Marokko

Bli med på en fantastisk rundreise i Marokko hvor vi skal oppleve fargerike Marrakech, Atlasfjellene, Saharaørkenen og overnatting i beduin-leir! Vi avslutter reisen med noen herlige dager ved stranden i Agadir. Dette er en reise for den eventyrlystne!

Marokko er et særdeles spennende og variert land - landet der nytt møter gammelt. Fargerikt, eksotisk og myldrende. Vakker natur og gjestfri befolkning. Vi reiser gjennom spennende fjell- og ørkenlandskap med frodige daler. Du blir tatt med til vakre oaser og berberlandsbyer, og kjenner på den orientalske atmosfæren med alle lyder og dufter, som i århundrer har tiltrukket seg folk med sitt fargerike mylder i gamle kvartaler og basarer. 

Anne Marthe Barfod er vår reiseleder på avgangen 6.-16. mars. Hun pendler mellom Marokko og Norge og er levende interessert av mat, kunst, kultur og historie.

Rannveig Abada er vår reiseleder på avgangen 20.-30. mars. Hennes kjærlighetshistorie med Marokko startet i 1999 da hun jobbet som reiseleder i Agadir. Hun ble umiddelbart fascinert av det eksotiske landet og den spennende kulturen. Siden har det blitt utallige reiser i landet, hun snakker marokkansk, og er levende opptatt av landets kultur, gamle tradisjoner, mat og interiør.

Høydepunkt:
✔ Eksotiske Marrakech
✔ Fantastiske Saharaørkenen
✔ Overnatting i beduinleir
 

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

6. mars        AVREISE/MARRAKECH (M)
Avreise fra Gardermoen og direktefly til Marrakech. Ved ankomst Marrakech blir vi møtt av vår norske reiseleder og vi kjøres i buss til hotellet. Felles velkomstmiddag på hotellet.

7. mars        MARRAKECH (F, L, M)
Etter frokost på hotellet får vi en guidet tur i Marrakech. Vi besøker den berømte gamlebyen Medina og vi stopper ved foten av den kjente Koutoubia-minareten - et mesterverk av islamsk arkitektur.  Senere besøker vi det aristokratiske Bahia-palasset med den vakre parken som omgir palasset. Vi skal selvfølgelig også besøke et av de mange kryddermarkeder. Lunsj inkludert.
Vi tar hestedrosje til torget Djemaa El Fna Square, som var et møtepunkt for handelsmenn i Nordvest-Afrika. Her finner vi historiefortellere, gatemusikanter, flammeslukere, akrobater og slangetemmere.  Om kvelden spiser vi en autentisk marokkansk middag. Etter middag kjøres vi tilbake til hotellet.  

8. mars        MARRAKESH – OUARZAZATE (F, M)
Etter en tidlig frokost forlater vi Marrakech og kjører veien gjennom vakkert ørkenlandskap mot Tizi’n’Tichka -  Marokkos høyeste fjell (2.260 moh) og til den gamle fremmedlegionsbyen Ouarzazate. Byen er nå Marokkos filmhovedstad –mange kjente filmer blitt spilt inn i området, bl. annet Lawrence of Arabia, Gladiator og Hitchcocks «Mannen som visste for mye». Vi besøker Atlas Studios og Kasbah Taourirt, som tilhørte El Glaoui – den store Pasha av Marrkech. Museet gir oss et unikt innblikk i berbisk arkitektur og tradisjon. Om ettermiddagen besøker vi Ait Ben Haddou – en befestet by langs den gamle karavaneruten mellom Sahara og Marrakech. Her drikker vi te med lokale berbere og sjekker inn på det lille Riadet Maktoub som er bygget i rustikk syd-marokkansk stil.

9. mars        OUARZAZATE – ZAGORA (F, M)
Vi kjører videre sørover til Zagora, porten til Sahara. Vi stopper underveis for å spise en lett lunsj (ikke inkludert). Zagora er omgitt av daddelpalmer og her finner vi masser av spor etter gammel arkitektur og slavehandel. Vi overnatter i Zagora i en gammel Kasbah; dette er byggestilen i Syd- Marokko og var før en bolig for flere generasjoner og ofte bodde hele landsbyen i disse befestede husene, som beskyttelse mot fiendtlige stammer.
   
10. mars       ZAGORA – M`HAMMID – ERG CHEGGAGA (F, L, M)
Etter frokost reiser vi til Tuaregs verden – kanskje Afrikas mest legendariske folk. I det tørre området sør for Zagora og på grensen til Sahara lever fortsatt Touareg-folket – eller «de blå menn» deres tradisjonelle liv. Kallenavnet til stammen kommer av det indigo fargestoffet de bruker på sine vakre klesplagg og turbaner som dekker kroppen og ansiktet. På veien besøker vi det kjente koraniske biblioteket i Tamegrout. Vi spiser lunsj i M’Hamid før vi fortsetter til Erg Cheggaga med landrovere og hvor vi opplever solnedgangen i Sahara. Her blir det også mulighet å ri på kamel (valgfritt, tillegg i pris).
Vi overnatter i en Beduinleiren Chez Naji hvor vi bor i beduiner-telt. Teltene er enkle, men med gode senger og sengetøy. Det blir middag og underholdning ved leirbålet. 
     
11. mars    ERG CHEGGAGA – FOUMZGID (F, L, M)
Nok en dag i herlige Sahara. Etter en sen frokost fortsetter turen i jeep langs den uttørkede innsjøen Irriki. Vi jakter på fossiler underveis! Vi ankommer hotellet i Foumzgid ved lunsjtider og har resten av dagen til å slappe av. I ørkenbyen Foumszgid bor vi på et nytt hotell i marokkansk stil med et deilig svømmebasseng. 

12. mars      FOUMZGID - TASNACHT  - TAROUDANT (F, L, M)
Etter frokost er det bare en times kjøring til Tasnacht, Marokkos mest spennende teppelandsby. Her kan man virkelig gjøre en god handel blant alle de fargerike håndknyttede teppene. Vi besøker Haj Hassan og spiser lunsj i hans hjem. Dette området har vært kjent for sine tepper i århundrer, og her er det kvinnene som står for alle steg i produksjonen; klippe ull, karde, spinne og farge. Vi fortsetter til Taroudant hvor vi overnatter på ett deilig Riad i byen.

13. mars       TAROUDANT – AGADIR (F)
Etter frokost blir det et kort besøk i gamlebyen før vi setter kursen mot Atlanterhavskysten og «badebyen» Agadir. 

14.-15. mars     AGADIR (F)
Vi har et par dager vi kan nyte til sol og bad eller utforske området på egen hånd. 
Agadir er kjent for sin 9 km lange sandstrand og strandpromenaden syder av liv både om dagen og kvelden. Her finnes mange hyggelige barer, kafeer, restauranter og uteserveringer. Et herlig sted å sitte ved en strandrestaurant å nyte solnedgangen!

16. mars      HJEMREISE (F)
Dagen på egen hånd frem til vi til avtalt tid kjøres til flyplassen i Agadir. Direktefly tilbake til Oslo. 

F= Frokost,  L= Lunsj,  M= Middag (drikke er ikke inkludert)
 

Hoteller

I Marrakech, 6.-8. mars:
Kech Boutique Hotel & Spa****
Avenue Med VI Zone Touristique De L’Agdal
40 000 Marrakesh


Hotellet ligger i bydelen Agdal, med kort vei til mange severdigheter, souks (markeder), koselige kafeer og shopping. Hotellet er bygget i marokkansk stil og har svømmebasseng, spa, restaurant, bar og en terrasse med utsikt til Oukaimden i Atlas fjellene. Resepsjonen er døgnåpen og mot en ekstra kostnad har du også tilgang til hammambad og massasje. Det serveres frokostbuffé med kontinental, vegetarisk, og glutenfrie alternativ.
Rommene er lyse og romslige, med balkong eller markterrasse. De er utstyrt med aircondition, bad m/hårføner, safe og wi-fi.

I Ait Ben Haddou, 8.-9. mars:
Riad Maktoub
Ait Benhaddou, 45000 Aït Ben Haddou

Tradisjonelt og sentralt beliggende hotell, rett overfor den gamle kasbah som står på UNESCOs verdensarvliste. Hotellet har et lite svømmebasseng og wi-fi. Rommene er enkelt og tradisjonelt innredet og har eget bad og safe. 
NB! Riadet serverer ingen alkohol, med det er ingen problemer å bringe dette med.


I Zagora, 9.-10. mars:
Kasbah Sirocco                                
Amezrou,45900 Zagora 

Enkelt og hyggelig Riad med bra beliggenhet i hjertet av Zagora og har svømmebasseng. Wifi i resepsjonen. Rommene har a/c og eget bad. 

I Erg Cheggaga, 10.-11. mars:
Chez Naji
Km 7 M'hamid, 40160 Mhamid          

Beduinleir; teltene er enkle, men med gode senger og sengetøy. Dusj og toaletter ligger ca. 70 meter fra hovedleiren.                                            

I Foum Zguid, 11.-12. mars:
Bab Rimal
Amezrou, route de Zagora, 84500. Foum Zguid

I ørkenbyen Foumszgid bor vi på et hotell i marokkansk stil med et deilig svømmebasseng og alle rommene har a/c. 

I Taroudant, 12.-13. mars:
Hotel Al Mounia & Spa****

Sentralt beliggende hotell, med svømmebasseng og tennisbane. Alle rommene har fjellutsikt, liten terrasse/balkong, a/c og gratis wi-fi.

I Agadir, 13-16. mars:
Hotel Agadir Beach Club ****
Rue Oued Sous Bp 310 Secteur Balneaire , 80000 Agadir    

Hyggelig hotell med bare 5 minutters gange til stranden. Oppvarmet svømmebasseng omgitt av palmer og gratis wi-fi. Rommene har a/c, TV, minibar og hårføner.

PRAKTISK INFORMASJON

INNREISE
Norske borgere er ikke visumpliktige for innreise til Marokko, og kan oppholde seg maks. 3 måneder i landet. For norske borgere som reiser til Marokko kreves det fra marokkanske myndigheter 6 måneders gyldighet av pass ved innreise. 

HELSE OG VAKSINASJON
Tilreisende anbefales å drikke vann fra flaske. Utenom de større byene bør man fortrinnsvis spise kjøtt som er godt stekt (f. eks. tagine), spesielt hvis det er varmt.

Ingen vaksinering kreves før innreise, men revaksinering mot polio, difteri/stivkrampe og gulsott (hepatitt) anbefales av norske helsemyndigheter. Ta ellers kontakt med med et vaksinasjonskontor.

SKIKKER OG REGLER
Marokko er et muslimsk land, om enn noe mer "vestlig" enn mange andre muslimske land. Bare skuldre, korte skjørt og shorts er ikke vanlig utenfor turistområdet i Agadir.

STRØM
220 - 230 volt. Relativt god stabilitet i byene. På landsbygda er strømnettet dårlig utbygd og til dels ustabilt. God GSM-dekning i større byer og langs de største veiene, stadig bedre også på landsbygda.  Dårlig dekning i ørkenområdet og i fjellene. 

MYNTENHET OG KREDITTKORT
Myntenhet: marokkanske dirham (MAD/DH). 100 MAD = ca. 70 NOK
MAD er ikke-konvertibel og kan ikke tas med ut av landet. 
Visakort og Master Card aksepteres i minibanker i de større byene, og på denne måten kan man enkelt få ut kontanter. Som betalingsmiddel kan visa-/kredittkort brukes på dyrere hoteller, restauranter, i eksklusive butikker og større supermarked i byene.Visakort er mest brukt. American Express aksepteres sjelden.

ÅPNINGSTIDER
Normale åpningstider for bank, off. kontorer er alle hverdager 08.30 - 11.30, 14.30 - 16.30. 
De fleste butikker: Ca. 09.30 - 13.00, 16.00 - 20.00, Offentlige kontorer: 08.30 - 16.30. 
Under fastemåneden ramadan er åpningstidene ca. 10.00 - 15.00.

NASJONALE HELLIGDAGER
Marokkanske helligdager er ofte bevegelige fordi de følger den muslimske månekalenderen. Avslutningen av fastemåneden ramadan (Aid El Fitr) og offerdagen (Aid El Adha) er blant de viktigste. Av faste helligdager kan nevnes Tronfesten 30.juli, Kongens fødselsdag 21.august, og markeringen av inntoget i Vest-Sahara 6.november.  

TIDSFORSKJELL
Marokko følger GMT. (Vintertid 1 time etter Norge, sommertid 2 timer etter Norge). 2011 innførte imidlertid Marokko sommertid mai-juli.
 
NØDTELEFONER
Politi:190, Brann: 150, Ambulanse: 037 73 73 73, Opplysningen: 160

I en krisesituasjon utenom ambassadens åpningstid, kan du ringe stasjonens ordinære telefonnummer, og du blir viderekoblet til UDs operative senter i Oslo.