Klassiske Kreta

Bli med på en eventyrlig rundreise på Kreta - gudenes øy.

Vi drar på en unik rundreise og får oppleve minoisk kultur, gresk mytologi, fantastiske naturopplevelser og koselige landsbyer hvor livet går sin vante gang.

Kreta er en velkjent og populær ferieøy som tusenvis av nordmenn besøker hvert år. På denne reisen tar vår skandinavisktalende reiseleder oss bort fra masseturismens områder. Vi drar på oppdagelsesferd til både vest- og østsiden av den store øya.

Kreta er svært rik på attraksjoner. Høydepunktene for mange vil utvilsomt være ruinene fra Knossospalasset, og ikke minst øya Spinalonga. I tillegg til de mest kjente severdighetene, vil vi også vise mye av Kretas mer ukjente, men fantastiske områder.  Fra kystlinjen med eksotiske strender og turkisblått hav til innlandets fjellområder. Lokale og koselige tavernaer finnes over alt. Under turen kommer vi stadig innom Kretas spennende historie og den greske mytologi. Vi vil kort og godt åpne en del dører som fremstår som mer eller mindre stengt for de vanlige turistene.

På rundreisen bor vi på to komfortable hotell ; i vest ligger hotellet ved Chaniakysten, mens hotellet i øst ligger i Agios Nikolaos. Velkommen til en reise til Kreta som ikke er så klassisk som navnet antyder.

Høydepunkter:
✔ Det minoiske palasset Knossos
✔ Besøk til øya Spinalonga
✔ Arkeologiske museum i Heraklion

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme

DAG 1 ANKOMST KRETA (M)
Vi flyr fra Oslo Gardermoen til Chania lufthavn. Vår reiseleder møter oss på flyplassen når vi ankommer Chania og følger oss til hotellet Galini, som blir vår base de tre første nettene.

DAG 2 - KRETAS VESTKYST (F, M)
Vi starter ukens innholdsrike program med å utforske Kretas innland på den vestligste delen av øya.
Dagens første besøk er byen Kandanos. Denne byen ble totalt utslettet under 2. verdenskrig. En stor del av Kandanos innbyggere ble drept som hevn etter at den greske motstandsbevegelsen drepte 25 tyske soldater.
Denne voldsomme historien står i skarp kontrast til vårt neste kaffestopp i den hyggelige nabolandsbyen Ellos. Er det varmt i været, kan man prøve en "frappe". Det er en skummende og iskald kaffe som grekerne nyter om sommeren.
Vi kjører så ut til Kretas vestligste kyst. Herfra er det en fantastisk utsikt til blant annet Elafonissi, som har en av øyas fineste strender. Lunsj kan inntas på en klassisk gresk taverna (ikke inkludert).
Dagens program avsluttes når vi ankommer hotellet hvor det blir tid til å slappe av før vi spiser middag.

DAG 3 – AKROTIRIHALVØYA OG CHANIA BY (F, M)
Akrotirihalvøya danner rammen om denne dagen. Vi begynner med et besøk i Agia Triada klosteret (Den hellige treenighet). Klosteret ble oppført av to venetianske brødre på 1600-tallet. Det er en flott bygning med et imponerende inngangsparti. Inne i klosterets kirke finnes et flott alter med en fin samling ikoner fra 1500-tallet. Klosteret har i nyere tid også fungert som teologisk institusjon og presteuniversitet. Munkene i klosteret produserer både vin og olivenolje som de selger fra en liten klosterbutikk (kun kontantbetaling).
   
Så går turen videre til den naturskjønne Marathistranden med sitt krystallklare vann. Her vil det være tid til å spise lunsj på en av tavernaene ved stranden (ikke inkludert).
Chania er Kretas nest største, men best kjente by med sin venetianske havn.  Vi starter med en byvandring i de brosteinsbelagte gatene i selskap med vår reiseleder. Det blir etterpå mulig å oppleve byen på egen hånd, før vi på ettermiddagen vender tilbake til hotellet.
 
DAG 4 - KNOSSOS OG HERAKLION (F, M)
Vi pakker nå kofferten og drar med bussen mot den østlige delen av Kreta. 

Et opphold på Kreta er selvsagt ensbetydende med et besøk på Knossos. Ruinene av det berømte minoiske palass kan dateres tilbake til bronsealderen (ca. 1900 - 1600 f. Kr). Utgravingen og den delvise gjenoppbyggingen av palasset, tilskrives engelskmannen Sir Arthur Evans, som på 1900-tallet begynte å utforske området. Det er mange myter og historier knyttet til både tiden og stedet.
    
I storbyen Heraklion skal vi besøke det arkeologiske museum, som huser en imponerende minoisk samling. Dagens reise avsluttes når vi ankommer byen Agios Nikolaos, som blir vår base de tre neste dagene.

DAG 5 - KRETAS ØSTKYST (F, M)
Det er nå tid for å utforske Kretas vakre østkyst, som er ukjent for mange. Vi besøker først Toplou-klosteret som spilte en avgjørende rolle i oppstanden mellom hhv. tyrkere og nazistene, da klosteret fungerte som skjulested for motstandsbevegelsen. Etterpå kjører vi til den vakre stranden Vai med sin naturlige palmeskog, som er den største i Europa.
Kato Zakros er et avsidesliggende og spesielt sted. Her finnes ruiner fra et minoisk palass og en helt fantastisk natur samt en øde strand. I denne rolige kystbyen er det tid for lunsj (ikke inkludert).
Tilbake på hotellet nyter vi en felles middag og resten av kvelden kan eventuelt benyttes til å nyte en drink på en av byens hyggelige barer ved sjøen.
   
DAG 6 - SPINALONGA (F, M)
Etter frokost tar vi turen til havnebyen Plaka. Herfra tar vi båten ut til øya Spinalonga. Spinalonga, kjent for mange gjennom boka «Øya» av Victoria Hislop, er nok mest kjent som tidligere spedalskkoloni, men øya er mer enn det. I mer enn 1000 år har øya vært under mange folkeslags herredømme. Øya har et stort fort som ble bygget av flere makter, blant annet venetianerne og ottomanene (tyrkere). I 1903 ble Spinalonga tatt i bruk som bosetting for spedalske. Dette til tross for at øya på dette tidspunkt var bebodd av tyrkiske muslimer. Disse flyktet selvsagt, da de første spedalske ble seilet til øya.
   
Antallet tvangsflyttede spedalske innbyggere steg til ca. 400, som er ganske mange, øyas størrelse tatt i betraktning. Omkretsen på øya er under 1 km. Kolonien ble stengt i 1957 da det ble mulig å behandle spedalskhet. Siden den tid har øya vært ubebodd.
Vi er tilbake i Agia Nikolaos på ettermiddagen

DAG 7 - KRETAS SØRKYST (F, M)
Vi har kjørt langs Kretas nordkyst, utforsket øyas vestligste og østligste områder og nå er turen kommet til Kretas rå og spennende sørkyst.
Vi sier farvel til Agia Nikolaos og drar nå til de arkeologiske utgravinger av byen Gortin. Da romerne inntok Kreta, ble Gortin provinshovedstad. Senere, i 826, ble byen ødelagt av araberne. Det er funnet rester av bymur, teatre og templer m.m. som kan dateres tilbake til 500-tallet. Etterpå stifter vi bekjentskap med restene av den antikke by Phaistos med ruiner tilbake til bronsealderen.
Matala er en nydelig naturstrand hvor Zeus ifølge myten, svømte i land i en skikkelse av en hvit okse med Europa sittende på ryggen. I nyere tid er grottene i Matala kjent som tilholdssted for hippier. Det er mulig å spise lunsj i Matala (ikke inkludert) før turen fortsetter til landsbyen Spili. 
Landsbyens kjennemerke er den karakteristiske fontenen i sentrum. Her fosser rent drikkbart kildevann ut av løvehodenes munn. I byens små butikker selges det alt fra kunsthåndverk og porselen til lokalprodusert honning, olivenolje og det lokale brennevinet Raki. 
Vi kommer til slutt tilbake til Hotel Galini hvor turen startet og så møtes vi til en hyggelig avskjedsmiddag.

DAG 8 -  HJEMREISE (F)
Dagen i dag, frem til avreisen, er til fri disposisjon. Det er mulig å ta lokalbussen inn til Chania sentrum, gå en tur langs stranden, spise god lokal lunsj eller bare slappe av på hotellet. Vi gjør oppmerksom på at rommene må forlates innen kl. 1200, men bagasjen kan oppbevares i eget rom i resepsjonen.

F= Frokost, L= Lunsj, M= Middag
 

Hotell

GALINI SEA VIEW HOTEL ****

Hotellet har en fin beliggenhet med utsikt mot Chaniakysten. Hotellet ligger i badebyen Agia Marina som har et utvalg av restauranter, minimarkeder m.m Man kommer også lett inn til Chania by med lokalbussen. Hotellet har mange gode fasiliteter som svømmebasseng, solterrasser, bar og restauranter. Rommene er lyse og moderne med air condition og wi-fi.

   

 

EL GRECO HOTEL ***
Akti Themistokleous 1, Agios Nikolaos

Hyggelig hotell, beliggende få minutter fra stranden Kitroplatia og 100 meter fra sentrum og havnen.