Klassiske Kreta

Bli med på en eventyrlig rundreise på Kreta - gudenes øy.

Vi drar på en unik rundreise og får oppleve minoisk kultur, gresk mytologi, fantastiske naturopplevelser og koselige landsbyer hvor livet går sin vante gang.

Kreta er en velkjent og populær ferieøy som tusenvis av nordmenn besøker hvert år. På denne reisen tar vår norsktalende reiseleder oss bort fra masseturismens områder. Vi drar på oppdagelsesferd til både vest- og østsiden av den store øya.

Kreta er svært rik på attraksjoner. Høydepunktene for mange vil utvilsomt være ruinene fra Knossospalasset, Arkadiklosteret med sin dramatiske historie og ikke minst øya Spinalonga. I tillegg til disse mest kjente severdighetene, vil vi også vise mye av Kretas mer ukjente, men fantastiske områder.  Fra kystlinjen med eksotiske strender og turkisblått hav til innlandets fjellområder. Lokale og koselige tavernaer finnes over alt. Under turen kommer vi stadig innom Kretas spennende historie og den greske mytologi. Vi vil kort og godt åpne en del dører som fremstår som mer eller mindre stengt for de vanlige turistene.

På rundreisen bor vi på to komfortable hotell hvor halvpensjon er inkludert. I vest ligger hotellet ved Chaniakysten, mens hotellet i øst ligger i Agios Nikolaos.

Høydepunkter:
✔ Det minoiske palasset Knossos
✔ Besøk til øya Spinalonga
✔ Arkeologiske museum i Heraklion

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

DAG 1 ANKOMST KRETA (M)
Vi flyr fra Oslo Gardermoen til Chania lufthavn. Vår reiseleder møter oss på flyplassen når vi ankommer Chania og følger oss til hotellet Galini, som blir vår base de tre første nettene.

DAG 2 - KRETAS VESTKYST (F, M)
Vi starter ukens innholdsrike program med å utforske Kretas innland på den vestligste delen av øya.
Dagens første besøk er byen Kandanos. Denne byen ble totalt utslettet under 2. verdenskrig. En stor del av Kandanos innbyggere ble drept som hevn etter at den greske motstandsbevegelsen drepte 25 tyske soldater.
Denne voldsomme historie står i skarp kontrast til vårt neste kaffestopp i den hyggelige nabolandsbyen Elos. Er det varmt i været, kan man prøve en "frappe". Det er en skummende og iskald kaffe som grekerne nyter om sommeren.
Vi kjører så ut til Kretas vestligste kyst. Herfra er det en fantastisk utsikt til blant annet Elafonissi, som har en av øyens fineste strender.
Lunsj kan inntas på en klassisk gresk taverna (ikke inkludert).

Produksjon av oliven er stor på Kreta. I landsbyen Vouves skal vi se på et av verdens eldste oliventre. Det er fredet og står på Kretas kulturarvliste. Oliventreet som fortsatt er produktivt er anslått til å være opp mot 2000 år gammelt. Forskerne ved Kretas universitet mener at det til og med kan være opp mot 4000 år gammelt!
Dagens program avsluttes når vi ankommer hotellet hvor det blir tid til å slappe av før vi spiser middag.

DAG 3 - AKROTIRI HALVØYA OG CHANIA BY (F, M)
Akrotirihalvøya danner rammen om denne dagen. Vi begynner med et besøk i Agia Triada klosteret (Den hellige treenighet). Klosteret ble oppført av to venetianske brødre på 1600-tallet. Det er en flott bygning med et imponerende inngangsparti. Inne i klosterets kirke finnes et flott alter med en fin samling ikoner fra 1500-tallet. Klosteret har i nyere tid også fungert som teologisk institusjon og presteuniversitet. Munkene i klosteret produserer både vin og olivenolje som de selger fra en liten klosterbutikk (kun kontantbetaling).
   
Så går turen videre til den naturskjønne Marathistranden med sitt krystallklare vann. Her vil det være tid til å spise lunsj på en av tavernaene ved stranden (ikke inkludert).

Chania trenger ingen større presentasjon. Det er Kretas nest største, men best kjente by med sin venetianske havn.  Vi starter med en byvandring i de brosteinsbelagte gatene i selskap med vår reiseleder. Det blir etterpå mulig å oppleve byen på egen hånd, før vi på ettermiddagen vender tilbake til hotellet.
 
DAG 4 - ARKADIKLOSTERET, KNOSSOS OG HERAKLION (F, M)

Vi pakker nå kofferten og drar med bussen mot den østlige delen av Kreta. Første stopp er Arkadiklosteret som ble bygget på 1300-tallet. Klosteret er Kretas største minnesmerke for den kretenske frihetskampen. Klostrets navn ble allerede udødelig i 1866 da 259 kretenske opprørere i to døgn forskanset seg, mens de var omringet av ca. 16.000 tyrkiske soldater. Da tyrkerne til slutt lyktes å bryte gjennom, antente en av opprørene (helten Konstantinos Jamboudakis) klosterets kruttlager med ordene "La oss brenne opp sammen"
Et opphold på Kreta er selvsagt ensbetydende med et besøk på Knossos. Ruinene av det berømte minoiske palass kan dateres tilbake til bronsealderen (ca. 1900 - 1600 f. Kr). Utgravingen og den delvise gjenoppbyggingen av palasset, tilskrives engelskmannen Sir Arthur Evans, som på 1900-tallet begynte å utforske området. Det er mange myter og historier knyttet til både tiden og stedet.
    
I storbyen Heraklion skal vi besøke det arkeologiske museum, som huser en imponerende minoisk samling. Dagens reise avsluttes når vi ankommer byen Agios Nikolaos, som blir vår base de tre neste dagene.

DAG 5 - KRETAS ØSTKYST (F, M)
Det er nå tid for å utforske Kretas vakre østkyst, som er ukjent for mange. Vi besøker først Topiou-klosteret som spilte en avgjørende rolle i oppstanden mellom hhv. tyrkere og nazistene, da klosteret fungerte som skjulested for motstandsbevegelsen. Etterpå kjører vi til den vakre stranden Vai med sin naturlige palmeskog, som er den største i Europa.
Kato Zakros er et avsidesliggende og spesielt sted. Her finnes ruiner fra et minoisk palass og en helt fantastisk natur samt en øde strand. I denne rolige kystbyen er det tid for lunsj (ikke inkludert).
Dagen rundes av med et besøk i Sitia, også kalt den hvite by. Her går vi en tur gjennom byens sjarmerende gater og langs den flotte havnepromenaden som er flankert av palmer. 
Tilbake på hotellet nyter vi en felles middag og resten av kvelden kan eventuelt benyttes til å nyte en drink på en av byens hyggelige barer ved sjøen.
   
DAG 6 - PSYCHRO-HULENE OG SPINALONGA (F, M)
Psychro-hulene var et hellig sted for det minoiske samfunn. Det var her Amalthea ifølge den greske mytologi passet guden Zeus da han var spebarn.
Havnebyen Plaka er neste stopp. Herfra tar vi båten ut til øya Spinalonga. Spinalonga, kjent for mange gjennom boka «Øya» av Victoria Hislop, er nok mest kjent som tidligere spedalskkoloni, men øya er mer enn det. I mer enn 1000 år har øya vært under mange folkeslags herredømme. Øya har et stort fort som ble bygget av flere makter, blant annet venetianerne og ottomanene (tyrkere). I 1903 ble Spinalonga tatt i bruk som bosetting for spedalske. Dette til tross for at øya på dette tidspunkt var bebodd av tyrkiske muslimer. Disse flyktet selvsagt, da de første spedalske ble seilet til øya. Antallet tvangsflyttede spedalske innbyggere steg til ca. 400, som er ganske mange, øyas størrelse tatt i betraktning. Omkretsen på øya er under 1 km. Kolonien ble stengt i 1957 da det ble mulig å behandle spedalskhet. Siden den tid har øya vært ubebodd.
Vi er tilbake i Agios Nikolaos sent på ettermiddagen

DAG 7 - KRETAS SØRKYST (F, M)
Vi har kjørt langs Kretas nordkyst, utforsket øyas vestligste og østligste områder og nå er turen kommet til Kretas rå og spennende sørkyst.
Vi sier farvel til Agios Nikolaos og drar nå til de arkeologiske utgravinger av byen Gortin. Da romerne inntok Kreta, ble Gortin provinshovedstad. Senere, i 826, ble byen ødelagt av araberne. Det er funnet rester av bymur, teatre og templer m.m. som kan dateres tilbake til 500-tallet. Etterpå stifter vi bekjentskap med restene av den antikke by Phaistos med ruiner tilbake til bronsealderen.
Matala er en nydelig naturstrand hvor Zeus ifølge myten, svømte i land i en skikkelse av en hvit okse med Europa sittende på ryggen. I nyere tid er grottene i Matala kjent som tilholdssted for hippier. Det er mulig å spise lunsj i Matala (ikke inkludert) før turen fortsetter til landsbyen Spili. 
Landsbyens kjennemerke er den karakteristiske fontenen i sentrum. Her fosser rent drikkbart kildevann ut av løvehodenes munn. I byens små butikker selges det alt fra kunsthåndverk og porselen til lokalprodusert honning, olivenolje og det lokale brennevinet Raki. 
Vi kommer til slutt tilbake til Hotel Galini hvor turen startet og så møtes vi til en hyggelig avskjedsmiddag.

DAG 8 -  HJEMREISE (F)
Dagen i dag, frem til avreisen, er til fri disposisjon. Det er mulig å ta lokalbussen inn til Chania sentrum, gå en tur langs stranden, spise god lokal lunsj eller bare slappe av på hotellet. Vi gjør oppmerksom på at værelsene må forlates innen kl. 1200, men bagasjen kan oppbevares i eget rom i resepsjonen.

F= Frokost, L= Lunsj, M= Middag
 

Hotell

GALINI SEA VIEW HOTEL ****

Hotellet har en fin beliggenhet med utsikt mot Chaniakysten. Hotellet ligger i badebyen Agia Marina som har et utvalg av restauranter, minimarkeder m.m Man kommer også lett inn til Chania by med lokalbussen. Hotellet har mange gode fasiliteter som svømmebasseng, solterrasser, bar og restauranter. Rommene er lyse og moderne med air condition og wi-fi.

   

 

EL GRECO HOTEL ***
Akti Themistokleous 1, Agios Nikolaos

Hyggelig hotell, beliggende få minutter fra stranden Kitroplatia og 100 meter fra sentrum og havnen. 

  
 

KART