Høsttur til New York

Bli med på en innholdsrik reise til verdensmetropolen New York. På en knapp uke tar vi deg gjennom hjertet av storbyen, der opplevelsene er større enn noen andre steder.

Vi skal se byens grønne lunge Central Park, den fasjonable Fifth Avenue, St. Patricks Cathedral, Rockefeller Center, China Town, minnesmerket der World Trade Center en gang lå, pulserende Times Square og de mer rolige kvarterene Greenwich Village og Soho. 

Vi tar båten ut til Liberty Island og får se den berømte Frihetsgudinnen på nært hold. Vi får også mulighet for å få oppleve den tradisjonsrike Macy’s Thanksgiving Day Parade i New Yorks gater. 

Det blir god tid til å shoppe ikke minst på selveste Black Friday, hvor vi får en hel dag på et stort shoppingsenter i New Jersey. Ellers får vi tid å se på livet og kjenne pulsen, og det blir også mulighet for et Broadway show for de som ønsker det.
Sist men ikke minst - vi besøker Harlem og får oppleve en fargerik og fengslende gospelkonsert. En opplevelse en sent glemmer!
Grip dagen langs New Yorks avenyer og nyt følelsen av å befinne deg i byen som aldri sover!
 

Med oss som reiseleder har vi dyktige Nils Krister Larsen, som kjenner New York godt!

Høydepunkter:
• Morgenmesse med gospel i Harlem
• Ellis Island og Frihetsgudinnen
• Reiseleder er med fra Norge
 

Status:
Fullt

Hotell

Holiday Inn Express New York City – Chelsea ***
232 West 29th Street

Hotellet er sentralt beliggende, nær Madison Square garden. Alle rom har gratis wi-fi og safe.

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

21. november    Ankomst New York (M)
Avreise fra Gardermoen på formiddagen og direktefly til Newark flyplass i New York. Vi ankommer flyplassen og kjører direkte til hotellet for innsjekk. På veien inn vil reiseleder gi litt informasjon om dagene som kommer. Resten av dagen er fri til å slappe av og tilpasse seg tidsforskjellen, men om kvelden møtes vi til felles velkomstmiddag. 

22. november      Rundtur Manhattan, Frihetsgudinnen og Ellis Island (F)
Vi starter utfluktsprogrammet vårt i denne fantastiske metropolen som også kalles The Big Apple. Formiddagens rundtur i buss vil gi oss et godt inntrykk av den mest berømte av New Yorks fem bydeler, nemlig Manhattan.
Vi skal blant annet se byens grønne lunge, Central Park, som strekker seg over 3,4 km² og årlig har rundt 25 millioner besøkende som vil nyte en tur i det grønne sentrum i storbyen. Vi kjører bortover den fasjonable Fifth Avenue som går langs parken og har en overflod av lekre butikker. Vi kjører forbi St. Patricks Cathedral, en imponerende gotisk domkirke, som er sete for den katolske erkebiskop i New York. Overfor ligger Rockefeller Center, en av New Yorks klassiske skyskrapere, bygd i 1939 i art deco-stil. Vi fortsetter til Times Square, et mylder av lysreklamer og trafikk, og videre til de mer rolige kvarterene Greenwich Village og Soho, hvor mindre gater og små, eksklusive butikker og gallerier danner en hyggelig stemning. Vi besøker Chinatown, den kinesiske bydelen med eksotiske butikker og travle restauranter, og fortsetter ut i business-distriktet Wall Street og Battery Park ut til vannet på Manhattans sørspiss.
Det blir også et besøk ved 9/11 Memorial. Der World Trade Center engang lå er det satt opp et minnesmerke som tar opp halvparten av det omkring 64 000 m2 store området.    
 
Videre skal vi få se den berømte Frihetsgudinnen på nært hold. Båten tar oss ut til Liberty Island, en øy som i gamle dager ble brukt til franskmennenes forsvar av «sitt land». Statuen ble gitt som en gave fra det franske folk til det amerikanske folk, som et symbol på frihet og rettferdighet, og som en takk for vennskapet som hadde utviklet seg mellom Frankrike og USA i forbindelse med den amerikanske revolusjonen. I nærheten av Frihetsgudinnen ligger Ellis Island, som var over 12 millioner europeiske immigranters første møte med ”Drømmelandet i vest". 

23. november Macy’s Thanksgiving Day parade (F)
Thanksgiving Day parade for de som ønsker å få med seg denne tradisjonsrike paraden. Eventuelt har man dagen på egen hånd. 

24. november     Black Friday Shopping (F)
I dag er det tid for shopping! Vi kjøres til shoppingsenteret The Mills at Jersey Gardens for en heldags handletur. The Mills er New Jerseys største outletsenter med over 200 butikker under samme tak. Senteret er et shoppingparadis med butikker som Michael Kors, HM, Disney, Adidas, Century21, Abercrombie & Fitch, Calvin Klein, Gap, Levi’s, Nike, Victoria’s secret og mange flere. 

25. november     Fridag  (F)
I dag spaserer vi til Empire State building sammen med reiseleder, hvor vi også har adgangsbillett om du har lyst til å oppleve denne bygningen. Her oppe får man en fantastisk utsikt over Manhattan. Den 102 etasjer høye bygningen sto ferdig i 1931, og lobbyen er et fint stykke art deco-arkitektur i blankpusset marmor.
Resten av dagen til fri disposisjon, reiseleder gir deg gjerne tips.
På Times Square kan det være mulighet for å kjøpe teaterbilletter til sterkt nedsatte priser. På Midtown Manhattan ligger New Yorks mest eksklusive gate, Fifth Avenue, og her ligger også Rockefeller Center og Empire State Building. Langs Central Park på Upper East Side ligger ”Museum Mile” med de tre enestående museene med kunstsamlinger i verdensklasse: Museum of Modern Art, Metropolitan Museum og Guggenheim Museum. Det meste er i gåavstand, men området er stort og man blir nødt å velge ut hva man vil se. 
Middag på egen hånd.     

26. november   Harlem Gospel Tour og brunsj i Harlem (F, L)
Det er søndag morgen og tid for et kirkebesøk. I Harlem, nord på Manhatten, får vi oppleve en fargerik og fengslende gospelkonsert under morgenmessen. Etter besøket spiser vi brunsj på en typisk Harlem-restaurant, før vi setter kursen mot flyplassen og tar kveldsflyet tilbake til Norge.
 
27. november     Hjemkomst
Vi ankommer Gardermoen om morgenen.

F= frokost     L= lunsj     M= middag
 

Praktisk informasjon og innreise

ESTA - gebyr ved reise til USA

Fra og med 8. september 2010 har amerikanske myndigheter innført et gebyr på 14 dollar for reisende til USA. Dette gjelder reisende som kan reise uten visum og som søker innreisetillatelse via ESTA, og kan betales med kredittkort. Blir søknaden innvilget, vil den vare i to år. Det betyr at man ikke trenger å betale for ny reise før etter to år.  Forhold angående innreise til USA * reguleres og håndheves av amerikanske myndigheter.

Norske borgere som reiser til USA uten visum ("Visa Waiver Programme" – Esta) må registrere seg på Internett i Esta-databasen før avreise. Amerikanske myndigheter er nøye med kontrollen av alle som reiser inn til USA, og lange immigrasjonskøer forekommer. Den amerikanske ambassaden i Oslo kan gi utfyllende informasjon om visum og opphold i USA. Du finner ambassadens lenke samt Esta-informasjon på følgende nettsider: www.usa.no/  og nettsiden til Department of Homeland Security.  Linken til Esta-søknaden er; https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Tollregler
Tollreglene blir håndhevet strengt, herunder forbudet mot å innføre frukt, kjøtt og en del andre matvarer. Den amerikanske ambassade i Oslo (http://norway.usembassy.gov/) kan gi nærmere informasjon om regelverket for innreise til USA.

Sykeforsikring / Reiseforsikring
Reiseforsikring (opp til USD 500 000) anbefales på det sterkeste (gyldig forsikringsbevis må kunne fremlegges), ettersom legebehandling og sykehusopphold i USA fort kan bli svært dyrt. Kun øyeblikkelig hjelp behandles uten forsikringsgaranti, og videre behandling kan nektes uten forsikringsgaranti eller depositum. Amerikanske sykehus og annen medisinsk hjelp holder generelt en svært høy standard.

Skikker og regler
USA er et flerkulturelt samfunn med mange religioner, vidt forskjellige politiske syn og mange subkulturer. Man kan likevel si at en del kulturelle elementer går igjen i USA. Amerikansk skikk og bruk likner det man finner i Norge.
Det er altså vanskelig å si hva en ”typisk amerikaner” er eller mener. De fleste amerikanere er vant til at folk er forskjellige og har ulike syn på ting.

Nedenfor er noen tips om amerikansk kultur som kan være greit å vite om, i noe tilfeldig rekkefølge:

Amerikanere flest er utadvendte og hyggelige. De synes det er naturlig å snakke med fremmede dersom de har noe på hjertet.

Hvis man vil forbi noen så sier man ”excuse me”. Det regnes som uhøflig å komme borti fremmede, og hvis det skjer så unnskylder man seg (”sorry”).
Du vil ofte høre ”how are you?”, ”how ’you doin’?”,  ”how is it going?” eller liknende varianter når folk møtes. Det er oftest ikke en invitasjon til å stoppe og prate, men besvares bare med en kort “good – how are you?”, eller liknende.

Alkohol
Mange amerikanere drikker mindre enn det som er vanlig i Norge, og mange opplever det som upassende og ubehagelig med synlig berusede personer. Grensen for å kjøpe og nyte alkohol er 21 år i hele USA. Det anbefales å alltid ha med legitimasjon dersom du ønsker å kjøpe alkohol, også på restaurant. Mange steder ber om legitimasjon selv om du opplagt er betydelig eldre enn 21 år. Noen steder sjekker alle, uansett.

Tips
Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Dette kommer i tillegg til "moms" (sales tax).

Følgende kan benyttes som et utgangspunkt for hva som er vanlig å gi i tips i USA:

På restaurant med bordservice ventes 15-20% driks. Vær klar over at lavere beløp trolig blir oppfattet som lite hyggelig eller som et uttrykk for misnøye. En del restauranter fører selv driks på regningen for større grupper, da trenger du ikke legge på ytterligere. Gi et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Pizzabud forventer tre til fem dollar. Gi en til fem dollar dersom pikkolo bærer inn bagasje (en til to dollar per kolli). Det er omtenksomt å gi driks til hotellets rengjøringspersonell ved å legge to til tre dollar på nattbordet hver dag dersom du er fornøyd. Det er vanlig å gi 10%, opp til 20% i driks til frisører, massører, på spa og tilsvarende steder.

Regler og fleksibilitet
Amerikanere følger generelt regler og retningslinjer nøye. Ansatte som har kontakt med publikum har ofte liten beslutningsmyndighet. Dersom du føler deg urimelig behandlet kan du be om å få snakke med sjefen. En ”manager” står mer fritt til å ta beslutninger. Amerikanere skiller ofte klart mellom hva som er ditt ansvar og hva som er deres ansvar - og føler ikke nødvendigvis noe behov for å løse problemer de oppfatter som ditt ansvar.

Noen tabuer
Amerikanere er sensitive overfor antydning til rasisme og diskriminering i bred forstand (inklusive funksjonshemming, religion, osv). Bruk aldri ordet ”negro”, ettersom det regnes som krenkende. Benytt i stedet ”African-American”, eventuelt ”black” (mindre formelt). Tilsvarende brukes "European-American", "Asian-American", "Hispanic" samt uttrykk som "Norwegian-American".

Amerikanere er betydelig mindre komfortable med kropp og nakenhet enn man er i Norge, spesielt dersom barn kan være tilstede. Det er ikke greit å sole seg toppløs, og selv små barn forventes å bruke badetøy - også noe som dekker overkroppen til jenter.

Unngå banning da mange blir lettere støtt av dette enn man kanskje skulle tro. Det kan ofte være vanskelig å vite hva som er støtende for hvem når man snakker et fremmedspråk.

Språk
USA har ikke noe offisielt språk. Det finnes heller ikke noe offisielt språklig normeringsorgan. I praksis er engelsk dominerende. Likevel er det mange i USA som snakker lite engelsk og benytter spesielt spansk og asiatiske språk som førstespråk. Myndigheter og organisasjoner opererer ofte med informasjon, skjemaer, gateskilt og liknende på flere språk. På grunn av betydelig innvandring fra Latin-Amerika, er spansk utbredt.

Praktisk
Nødtelefon politi/brann/ambulanse: Ring 911 (også fra mobiltelefon)

Strøm
110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Amerikansk støpsel er to-punkt eller tre-punkt. Elektronisk utstyr kjøpt i Norge krever adapter eller omformer, som bør kjøpes i Norge grunnet begrenset tilgjengelighet i USA. Utstyr som kun håndterer norsk spenning må ha omformer til 220-240 Volt, mens apparater som kan håndtere begge spenninger kun behøver en adapter for å passe i støpselet. Noe utstyr kan også få problemer med amerikansk frekvens (f.eks. klokker). Se generelt merking på utstyret.

Telefon
I USA skilles det mellom "local" og "long distance" samtaler. Tast 1 foran nummeret for samtaler utenfor lokaldistriktet ("long distance"). Lokale samtaler på fasttelefon er inkludert i fastavgiften. Tast 011-47 for å ringe fra USA til Norge (fra fasttelefon). Gratis telefonnummer innen USA begynner med 1-800, 1-855, 1-866, 1-877 og 1-888.

Kontakt med ambassaden i Washington
Telefonnummer i åpningstiden er + 1 202 333 6000. Sentralbordet er åpent hverdager fra kl. 9 til kl. 16. Utenfor arbeidstiden vil du bli satt over til Utenriksdepartementets døgnbemannede vakttelefon.

Mobiltelefon
De fleste nyere mobiltelefoner kan benyttes i USA. Eldre modeller vil ofte ikke fungere, eller ha redusert dekning. Europeisk standard (GSM) mobildekning er god i byene og langs hovedveier, men varierende utenfor byer og begrenset i utmark. Tradisjonelt følger mobilnettene i USA ikke GSM standard og GSM nettene er fremdeles under utbygging. Det benyttes en annen frekvens på GSM enn i Europa (1900 MHz), men nyere mobiltelefoner håndterer som regel dette. De største GSM operatørene i USA er AT&T, T-Mobile og Verizon.

Internett
De fleste byer og tettsteder har internettkafeer og hoteller med bredbånd. Trådløse nett for bærbar PC blir stadig mer utbredt i kafeer, hoteller og andre steder.

Kredittkort
Kredittkort er svært utbredt i USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.

Åpningstider
Banker har vanligvis åpent fra 9.00 til 16.00 mandag til fredag. Butikker har åpent det meste av dagen til ca. 21.00. Noen forretninger er stengt søndag. Det er som regel mulig å finne døgnåpne matbutikker og apotek i byene.