Hurtigruten Kirkenes- Bergen

Fra arktisk villmark til sjarmerende byer – det å seile sørover med Hurtigruten er en helt unik opplevelse! Vi begynner i Kirkenes, som ligger i Barentsregionen og like ved den russiske grensen. Først seiler skipet vestover, og deretter sørover – og underveis får vi se noen av verdens vakreste øyer, høye fjell, idylliske fiskevær og unik natur på vei mot mildere fjordlandskap og temperaturer.

Med oss på turen har vi reiseleder Nils Krister Larsen, som har vært guide og reiseleder på Hurtigruten i 25 år. Underveis vil han holde noen interessante foredrag om kystkulturen som han har god kjennskap til etter å ha bodd langs leia i 30 år. 

Høydepunkt:
✔ «Verdens vakreste sjøreise»
✔ Erfaren og lokalkjent reiseleder
✔Midnattskonsert i Ishavskatedralen

Status:
Fullt

Program

Dag 1 – 8. april     Avreise  Oslo – Kirkenes
Avreise fra Oslo til Kirkenes med morgenfly.  Vi blir hentet på flyplassen i Kirkenes. Ettersom rommene ikke er klare ennå drar vi rett på sightseeing. Påvirkning fra Russland er godt synlig i Kirkenes, med både norske og russiske skilt og man hører ofte russisk språk. Vi drar til den norsk-russiske grensen ved Storskog og besøker også Andersgrotta som fungerte som bomberom under 2. verdenskrig. Vel tilbake i Kirkenes sjekker vi inn på hotellet sentralt i Kirkenes. Resten av dagen på egen hånd. De som ønsker kan rusle med reiseleder til en hyggelig restaurant og spise middag (ikke inkludert).

Dag 2 – 9. april  Kirkenes - Berlevåg
Vi har formiddagen fri frem til felles transport til Hurtigruten og ombordstigning. Når reisen sørover starter, er det først tid for lunsj om bord etterfulgt av flott utsikt over det arktiske landskapet – fra dekk eller i en av panoramasalongene. 
Om ettermiddagen ankommer vi Vardø – Norges østligste by. Dersom været tillater det, blir du invitert til et isbad i det mildt sagt forfriskende havet. På reiser om våren holdes en presentasjon om fugler som lever langs norskekysten. Vi seiler langs Varangerhalvøya til Båtsfjord, før vi kommer frem til Berlevåg om kvelden. Her holder Norges kanskje mest kjente mannskor til, hovedsakelig bestående av fiskere. 

Dag 3 – 10. april Mehamn - Tromsø
Midt på natten ankommer vi Mehamn. Her kan man bli med på en uforglemmelig snøscootersafari gjennom et av Europas mest ekstreme naturområder om vinteren (arrangert av Hurtigruten, ikke inkludert). Opplev snødekte daler, frisk vinterluft og forhåpentligvis det magiske nordlyset på en stjerneklar himmel.
I Hammerfest tar reiseleder oss med på en liten byvandring, før vi fortsetter sørover mot Øksfjord. Etter å ha krysset åpent hav, gjør vi et kort stopp på det gamle handelsstedet Skjervøy. Om våren seiler vi gjennom den vakre Lyngenfjorden, omgitt av de snødekte toppene i Lyngsalpene. Her kan det være vi få besøk av en lokal fisker, som gladelig deler sine nyfangede reker med oss. Så legger vi til kai i Tromsø, akkurat i tide for en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen. Alternativt kan man ta en tur på byen og smake på det lokale ølet på en av byens mange hyggelige puber. 

Dag 4 – 11. april  Tromsø – Stamsund 
Vi ankommer Harstad om morgenen. Bli gjerne med på en av Hurtigrutens klassiske utflukter: «En smak av Vesterålen» (ikke inkludert). Opplev historien, vakkert landskap og besøk Trondenes kirke, kanskje Norges fremste kulturarv fra sen middelalder. De som velger å bli om bord, kan nyte synet av denne gamle, vakre kirken når vi seiler forbi den på vei til Risøyrenna. Sistnevnte er en 7 meter dyp kanal laget spesielt for Hurtigruten i 1920-årene, for å sørge for en innaskjærs led mellom Harstad og Sortland! Gjennom det klare vannet kan du se sandbankene langs Risøyrenna.
Øygruppen Lofoten og Vesterålen har noe av det mest fantastiske landskapet du vil oppleve på reisen langs kysten. Lofoten er berømt for sin ville natur, med bratte fjellsider og små, vakre fiskevær. Seilingen gjennom Lofoten er for mange selve høydepunktet på reisen.
Risøyhamn er en liten havn med bare 200 innbyggere. Vi gjør et kort stopp for å sette av passasjerer og losse matvarer og post. Som en vårlig hyllest til regionens fiskehistorie, tar sjefskokken for seg dagens fangst og viser hvordan man fileterer fisk. Vi fortsetter sørover til Sortland og videre til Stokmarknes, der Hurtigruten ble grunnlagt for over 120 år siden. Gå gjerne i land og besøk Hurtigruten-museet! Når vi fortsetter sørover, ser det ut som om vi seiler rett inn i en fjellvegg. Men slapp av – vi skal bare inn gjennom den trange åpningen som fører oss til Raftsundet. Denne 20 km lange passasjen mellom Lofoten og Vesterålen har 1000 meter høye fjellsider som stuper rett ned i havet.
Når vi er fremme i Svolvær, kan man velge mellom en rekke forskjellige utflukter i regi av Hurtigruten (ikke inkl). Bli med på en rundtur i øyriket Lofoten, og få vite mer om lokalsamfunnene, samtidig som du nyter det vakre landskapet. Du får også innblikk i kunsten, inspirert av den ville naturen. Eller kanskje du foretrekker å ta en ridetur i solnedgangen på en hvit sandstrand?  Lofoten er kjent for sitt eventyrlige fiske. Om vinteren og våren kan man prøve fiskelykken på jakt etter stortorsken. Vil du holde deg på land, kan du bli med på en tur blant fiskeværene, der du får innsikt i lokal historie og kultur. 
Fra Svolvær fortsetter vi til Stamsund. Herfra har flott utsyn mot den mektige Lofotveggen. Vi forlater Lofoten om kvelden og setter kurs mot fastlandet. 

Dag 5 – 12.april Bodø – Rørvik
Det å krysse polarsirkelen på 66°33’N fortjener en litt høytidelig seremoni. Vi går ut på dekk og feirer anledningen i god arktisk tradisjon: Du får en spiseskje tran! Langs Helgelandskysten seiler vi blant hundrevis av holmer og skjær, frodige jordbruksområder og bratte fjellvegger av granitt. Fra dekk kan du se det merkelige fjellet Torghatten, som reiser seg 258 meter over havet. Midt i fjellet er det et gjennomgående hull, 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt! Hullet ble til under istiden. 
Et annet høydepunkt er seilasen langs fjellformasjonen, Sju søstre. De syv fjellene er mellom 900 og 1100 meter høye, og det er lett å forstå at disse «damene» har gitt grobunn for en eldgammel myte. Historien går ut på at det var syv trollsøstre, døtre Suliskongen, som ble holdt under streng kontroll. En kveld kongen falt i dyp søvn, snek de sju jomfruene seg ut. Vågekallen, som var på utkikk etter en hustru, lå og ventet. Han fulgte etter søstrene, som rømte sørover langs kysten. En rekke andre troll ble med på forfølgelsen, enten for å fange eller redde dem. Da morgenen kom, ble søstrene og deres forfølgere forsteinet og ble til fjell (som er konsekvensen når troll utsettes for sollys). Småtrollene utgjør resten av den steinete Helgelandskysten – en av verdens vakreste kystlinjer.
Vi stopper i Nesna, et idyllisk gammelt handelssted, før vi fortsetter til Sandnessjøen. Når vi kommer til Brønnøysund kan du lære mer om det norske lakseeventyret på en informativ tur til Norsk Havbrukssenter (ikke inkl).

Dag 6 – 13. april Trondheim – Ålesund
Vi ankommer Trondheim tidlig om morgenen og de som ønsker kan bli med reiseleder på en byvandring i Trondheim. 
Deretter seiler vi mot den mektige Trondheimsfjorden, som er 170 km lang og opptil 25 km bred. Som alle norske fjorder er dette en dyp fjord – på det dypeste hele 577 meter.
Når du seiler langs kysten, innser du hvor viktig fiskerinæringen er for kystkommunene. Kristiansunds beliggenhet har til alle tider gitt byen mange muligheter, både når det gjelder fiske, skipsbygging og oljeindustri. Kristiansund er i dag regnet som Norges tørrfiskhovedstad, på grunn av den lange historikken med eksport av saltet tørrfisk. Her kan du bli med på en utflukt til den berømte Atlanterhavsveien, en av Norge mest besøkte turistattraksjoner (ikke inkl). Veien er 8.2 km lang, har totalt åtte broer og svinger seg gjennom vilt kystlandskap, delvis med åpent hav rett under!
En annen interessant utflukt går til Bergtatt marmorgruve (ikke inkl). Bli med inn i gruven og seil over en opplyst underjordisk innsjø, etterfulgt av et måltid i gruvens store hall. De som velger å bli om bord, vil oppleve kryssing av åpent hav på vei til Molde, kjent som «Rosenes by». Under overfarten vil du også kunne se de stupbratte, spisse fjellene som utgjør Romsdalsalpene.  

Dag 7 – 14. april  Bergen
I løpet av natten anløper vi Ålesund, Torvik og Måløy, i det verdens vakreste sjøreise går mot slutten. Før vi ankommer Bergen, har vi noen sjømil med fascinerende landskap fremfor oss. Se blant annet flotte Nordfjord under den enorme Jostedalsbreen. Her åpner fjorden seg i øst og byr på 90 km innland til Loen og Olden. Havets røffe kystlandskap står i sterk kontrast til fjordene, der vinden er svakere og det regner mindre. Frukthager og isbretunger strekker seg ned mot blinkende fjorder og kraftfulle stryk. Dette landskapet har en helt spesiell sjarm. Om morgenen anløper vi Florø, den eldste byen i Norges vestligste fylke, Sogn og Fjordane. Til tross for store forandringer, har Florø beholdt sine særtrekk.
Noen få nautiske mil sør for Florø, seiler vi gjennom munningen av den mektige Sognefjorden. Underveis kan du nyte utsikten mot den flotte skjærgården. I Bergen er det på tide å gå i land. 
Reisen avsluttes ved ankomst Bergen. Evt fly eller tog hjem bestiller du på egen hånd. Transport fra båten til togstasjon/flyplassen kan man bestille på om bord på Hurtigruten. 
 

Hotell/Skip

SCANDIC KIRKENES (8.-9. april)
Kongens gt 1-3
9915 Kirkenes

Sentralt beliggende hotell, med innendørs basseng, badstue, restaurant og gratis wi-fi. Alle rommene har klimaanlegg, flatskjerm-tv og minibar.

FINNMARKEN (9.-14. APRIL)

Om bord på MS Finnmarken finner du Hurtigrutens avslappende stil, kombinert med litt luksus.
MS Finnmarken er vakkert innredet og dekorert i Art Nouveau-stil, en type stil som var populært da det første skipet med dette navnet ble bygd i 1912. Masse farger, geometriske figurer og overdådige ornamenter i Art Nouveau-stil går igjen på hele skipet. MS Finnmarken er det eneste skipet i flåten som har både svømmebasseng og boblebad ute på dekk. Et særtrekk på MS Finnmarken er baugen: fra dekk 5 kan du faktisk gå hele veien til spissen.

Informasjon om lugartypene finner du her

SCANDIC ØRNEN HOTELL (14.-15. APRIL – TILLEGGSPROGRAM)
Lars Hillesgate 18
5008 Bergen

Sentralt beliggende hotell, med restaurant, byens eneste skybar, treningsrom og gratis wi-fi. Rommene er lyse og trivelige med behagelige senger. TV og hårføner.