Irland - keltisk kultur og varme

Dette blir en innholdsrik rundtur i Irland mot den gælisk-talende delen av den grønne og magiske øya. Landets keltiske røtter møter oss på vår vei når vi skal besøke slott, herregårder, klostre og puber. 

Turen går fra vestkystens Westport, via Galway og Killarney, over Tipperary til Dublin.  Det er på denne veien vi finner Gaeltach områdene hvor gælisk, det irske språket, fortsatt eksisterer. Vi skal oppleve den varme kulturen, folkelivet og deres lune humor - både i nåtid og fra gamle tider. Vi skal se sauedrift med irske fårehunder og smake tradisjonelle kaker og brød.

Det er kanskje flere sauer og puber i Irland enn det er folk, men det er også mange unike og magiske slott, herregårder og klostre. Vi skal besøke noen av de flotteste med sagnomsuste historier. På programmet står både klosteret Kylemore Abbey, der benediktinernonner har levd siden 1920 og middelalderslottet Cahir Castle. Når vi kjører gjennom Burrenområdet skal vi få lov til å sitte tilbake å nyte det fascinerende kalklandskapet som består av platåer og dramatiske bakker. Vi kommer forbi Aran-øyene, keltisk høykors og Connemaras strender. Majestetiske Cliff of Moher har den mest imponerende utsikten i Irland.

Vår reise avsluttes i Dublin – hovedstaden som er vennlig som en landsby og intim som en pub. Her skal vi selvfølgelig få smake landets whisky og oppleve et tradisjonelt festmåltid med en forrykende oppvisning av irsk musikk, ballader og dans. Som irene selv ville sagt så skal vi ha «comhluadar, ceol og craic» – selskap, musikk og hygge. Bli med på en artig kulturreise på smaragdøya Irland.

Reiseleder vil være norske Sylvi Murtagh, som til daglig bor i Dublin og kjenner Irland godt.

Høydepunkt:
✔ Majestetisk natur
✔ Irsk folkedanseshow
✔ Slott, herregårder og klostre
✔ Smak på tradisjonell whisky, brød og kaker
✔ Norsk lokalkjent reiseleder

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1 Ankomst. Besøk på herregård, Manor House på vei til Westport (M)
Ankomst Dublin flyplass hvor vår guide, Sylvi Murtagh møter oss. Vår buss tar oss til vårt hotell i Westport, men på veien har vi et lengre stopp i Stokestown.
Etter ca 2 timer fra flyplassen kommer vi til den best bevarte herregården, eller Manor House, i Irland. Den er vakkert omgitt av en stor hage. Strokestown Park House er fra 1500-tallet, intakt med innredning fra 1700-tallet og som faktisk beboddes av familien Pakenham Mahon fram til 1980. Vi tar også en titt innom Famine-museet som gir oss historien om den store hungersnøden i Irland på 1840-tallet.
De som vil kan sette seg ned for en kaffe på herregårdens egen kafe før vi forsetter ferden mot Westport (ca 1,5 time med buss)
Middag ved ankomst på hotellet i Westport.

Dag 2 Irske fårehunder og Kylemore Abbey på vei til Galway (F)
Frokost på hotellet.
I dag drar vi videre mot Galway gjennom det vakre landskapet Connemara før vi har første stopp (ca 1 time kjøring). Vi skal få et godt innblikk i dagliglivet på den irlendske vestkysten når vi besøker Joyce`s Country Sheep Dog. Her ser vi hvordan de velkjente irske fårehundene jobber. Et herlig møte med gården, sauene og livet på landet. Neste stopp blir på Kylemore Abbey kloster, som er Irlands eldste og kanskje mest romantiske slott og som har vært et kloster for benediktinernonner siden 1920. Det ble opprinnelig bygget som Mitchell Henrys familiehjem i 1871, men senere kjøpt og omgjort til et kloster av en gruppe nonner som flyktet fra Belgia under første verdenskrig. Lunsj her på egenhånd
Ferden går videre til Galway (ca 2 timer). 

Dag 3 Utflukt til den irske landsbygda og byvandring i Galway (F)
Etter frokost tar vi en liten utflukt til det autentiske stedet Cnoc Suain, hvor vi virkelig får oppleve språket, dans, instrumenter og hvordan man lager deilig irsk sodabrød. Tilbake i Galway skal vi gjøre en byvandring. Det er en historierik liten by fra middelalderen med bymur, trange smug og katedral. Vi avslutter vår tur på Katie’s Claddagh Cottage hvor vi får en kaffe, tradisjonell kake og innblikk i hvordan livet var før i tiden rundt i Gladdagh området. 
Ettermiddagen til fri disposisjon i Galway.

Dag 4 Klippene ved Moher. Buss og ferge til Killarney (F)
Frokost. Vi forlater Galway og reiser sørover på den spektakulære ruten mot Killarney. Burrenområdet er et fascinerende kalklandskap som består av platåer og bakker, vi ser Aran-øyene, keltisk høykors, Connemaras strender og stopper ved majestetiske Cliff of Moher som antagelig har den mest imponerende utsikten i Irland. (ca 2 timer i buss). På en strekning på 8 km øker høyden på klippene til 214 m over Atlanterhavet ved tårnet "O'Brien's Tower". Vi stopper også et passende sted for lunsj (på egen regning).
Så tar vi ferge over elven Shannon fra Kilmer til Tarbert og ankommer hotellet i Killarney ca kl17. 

Dag 5 Utflukt til halvøya Dingle. Killarney (F)
Frokost. I dag skal vi på heldags utflukt til halvøya Dingle. Her finnes over 2000 arkeologiske funn, en kjent delfin som bor i havnen og et koselig sentrum med lokale puber og små butikker. Vi får tid på egen hånd her før vi skal besøke Gallarus kapell som ligger ved Gallarus slott. Kapellet er laget i stein og minner egentlig om en båt som er satt opp ned … Hjemveien går via Slea Head Drive som byr på en spektakulær utsikt over kysten.
Ledig ettermiddag i Killarney.

Dag 6 Cahir Slott på vei til Dublin (F)
Frokost. Vi tar turen tilbake til den irske hovedstaden Dublin (2 timer i buss).  På veien er vårt første stopp i Tipperary der vi besøker Cahir Castle og Swiss Cottage. Det imponerende slottet Cahir Castle er et middelalderslott fra 13-1400-tallet. Tross utallige strider er slottet i god behold med tårn, fangehull og forsvarsinstallasjoner. Man kan kjenne historien som veggene utstråler. Etter slottsbesøket tusler vi til The Swiss Cottage som er et unikt fransk-viktoriansk sommerhus. La oss høre om historiene som reverserer om hva dette huset ble brukt til og  som en gang eides av familien Butler. Ankomst vårt hotell i Dublin ca kl16.

Dag 7 Utflukt til slott og byvandring og whiskysmaking i Dublin. Irsk show (F, M)
Frokost. I dag tar vi en tur for å besøke Powerscourt House & Gardens. Opprinnelig et slott fra 1300-tallet som nå er en flott herregård med en imponerende hage. Det ligger vakkert til med Wiclow- fjellene i bakgrunnen. På ettermiddagen tar vi en byvandring i Dublin. Vi blir kjent med historien, samt den livlige nåtiden. Vi går gjennom hovedgaten O’Connell Street, det nye monumentet Spire of Dublin og parkene som påminner om glamouren på 1700-tallet. Til slutt skal vi selvfølgelig innom ett whisky destilleri. Familien Teeling har vært stolte whiskyprodusenter siden 1782 og vi avslutter rundturen her med smaksprøver. Ledig tid på ettermiddagen i Dublin før vi skal ha avslutningsmiddag med irsk aften og show på Merry Ploughboys Pub. Dette blir et festmåltid med oppvisning av irsk musikk, ballader og dans. Det er en hyllest til kjærlighet for irsk musikk.

Day 8. Hjemreise (F)
Frokost. Hjemreise til Norge.

F = Frokost     M = Middag

Hotell

Westport 12.-13. juni
Hotel Westport * * * *

Newport Road, Westport
Tel:  +353-(0)98-25122

Hotel Westport hotell ligger i sentrum av Westport. Hotellet er et godt 4-stjernet hotell med service och fasiliteter i toppklass.
Hotellet har 129 rom som alle har badekar/dusj, TV, Wifi, hårtørker, strykejern og vannkoker. Visse rom har utsikt mot vakre Carrow elven.
I hotellets bar spilles er det ofte levende musikk og restauranten er godt kjent blandt lokal befolkningen.
Hotellets spa, Ocean Spirit Spa & Leisure, er kjent som et av de beste i byen. Her finnes også gym, sjønnhetssalong, badstu, jacuzzi og 20 m langt innendørs svømmebasseng.   
 


Galway 13.-15. juni
Victoria Hotel ***

Queen Street, Eyre Square
Tel: +353-(0)91-567 433
Hotellet ligger sentralt i byen, bare 100 m från Eyre Square, ved restauranter, puber og kinoen.
Alle rom har Wifi, dusj/badkar, Tv, telefon, hårtørker og vannkoker.
Hotellet har pub og restaurant.
 


Killarney 15.-17. juni
Scotts Hotel * * *

Scotts Street, Killarney Town Centre,
Tel:  +353-(0)64-663 1060

Scotts Hotel er et behagelig, moderne 3-stjerners hotell i sentrum av Killarney og et utmerket utgangspunkt for å se byen.
Hotellet har 126 rom hvor alle har bad med dusj, TV Wifi, hårtørker og vannkoker.
Hotellet har en  elegant restaurant og en avslappet irsk pub der det ofte spilles levende musikk om kveldene.
 

Dublin 17.-19.juni
Iveagh Garden Hotel  ****

Iveagh Garden er et nytt (åpnet nov-17) og elegant 4-stjerners boutique hotell i sentrum av Dublin, på den sørlige siden av elven Liffey og nære St. Stephen Greens parken og Iveagh hagen.
Hotellet har 150 rom som er elegant innredet.