Klassiske England

Bli med på en innholdsrik rundreise i det sør-vestlige England.

Området byr på utallige skatter, fra severdigheter på UNESCO’s verdensarvsliste til steder hvor berømte personer har sine røtter. Vi skal besøke en rekke flotte perler, som det naturskjønne Salisbury med den flotte katedralen, det engelske godset Longleat, og vi følger den litterære sti i Stratford-upon -Avon, hvor Shakespeare ble født og stedt til hvile.

Vi får oppleve Englands kanskje vakreste by Bath, kjent for sine naturlige varme kilder og romerske bad og vi kjenner et historisk sus når vi besøker Englands mest ikoniske monument – Stonehenge. I tillegg får vi oppleve vakkert landskap, akkurat så idylliske som fra de engelske tv-serier vi har sett her hjemme.

Nils Krister Larsen er vår reiseleder på denne turen. Han har reist mye i England og kjenner området godt. 

Høydepunkter:
✔ Idyllisk landsbyliv
✔ De romerske bad i Bath
✔ Shakespeares fødeby Stratford-upon-Avon
✔ Vakre og pittoreske Cotswold
✔ Byvandring Oxford

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

11. april Ankomst (M)
Avreise fra Gardermoen om morgenen. Ankomst Gatwick hvor vi møter reiseleder. Buss fra Gatwick flyplass til Salisbury. Vi stopper underveis for en kaffe eller lunsj (ikke inkludert). 

Vel fremme i Salisbury besøker vi katedralen som blant annet er kjent fra Ken Follets bok “Sverdet og korset”. I kirken kan vi se et eksemplar av den berømte Magna Carta: Kong Johan og andre engelske regenter hadde stor makt på 1100-tallet og ville også gjerne bestemme over kirken. Dette ledet til stigende skatter og avgifter og i dets kjølvann resulterte dette i et opprør mot den tyranniske kongen. Opprørerne ville også at kongen skulle være bundet av loven og i 1215 skrev regenten til slutt under Magna Carta, som ble starten til det engelske parlamentariske systemet. 
Middag på hotellet i Salisbury.
    
12. april: Salisbury – Stonehenge (F)
Heldagstur med buss. Besøk på Old Sarum og Stonehenge

Det forhistoriske monumentet Stonehenge ligger på Salisbury Plains og er på UNESCO:s verdensarvsliste. Konstruksjonen av de oppreiste steinene som dekker et område på ca 110 meter i diameter, var opprinnelig et sted hvor religiøse seremonier ble utført. Steinenes geografiske beliggenhet i forhold til soloppgangene ved midtsommer og midtvinter tyder på at solen også ble tilbedt her. Det imponerende anlegget kan dateres tilbake til 3000 år f. Kr. 
Old Sarum er en rekonstruksjon av Salisbury fra 1100-tallet. Old Sarum er den eldste bebyggelse i Salisbury, og opprinnelig var det et fort, strategisk plassert på en høyde ved to viktige handelsveien og elven Avon.


13. april: Bath (F)
Vi sjekker ut av hotellet og kjører videre til Bath. På veien stopper vi ved Longleat House & Garden. Longleat er et engelsk gods, og vi skal her få en omvisning hvor vi går i butleren og husholderskens fotspor. Vi kommer «bak scenen» til skjulte rom og passasjer som tjenerskapet brukte. 
Vel fremme i Bath sjekker vi inn på hotellet. 

Bath ligger i det engelske grevskapet Somerset som er på UNESCOs verdensarvliste og som opprinnelig ble grunnlagt av romerne som bygde bad ved områdets varme kilde. Englands første kongekroning var i Bath i år 973. Mange forfattere og store kulturpersonligheter har blitt inspirert av den vakre byen som ofte nevnes i deres verk.

14. april: Til fots i Bath (F)
I dag blir det omvisning i Bath og vi besøker The Roman Bath og The Pump House.
Kilden,som spruter ut 1 170 000 liter 46 grader varmt vann hvert døgn, ble betraktet som hellig og ble helliggjort av gudinnen Sulis Minerva. Et fantastisk tempel ble reist til hennes ære, og i forbindelse med dette ble det bygget et svømmebasseng, hvis rester fortsatt kan sees.  

Vi besøker også Jane Austen museum. Den britiske forfatteren Jane Austen (1775-1817) levde i Bath i begynnelsen av 1800-talet og har latt flere av sine historier utspille seg her.

I Bath kan man selvfølgelig oppsøke et herlig spa og unne seg et bad i det mineralrike vannet (ikke inkludert)

15. april: Buss fra Bath til Stratford upon Avon (F)
Heldags busstur gjennom utrolig vakre og pittoreske Cotswold, som er rene idyllen med sine klassiske engelske hager og koselige cottages. 

Vi tilegner en hel dag på å oppleve enestående landskap og typisk engelsk landsbyidyll. Turen går gjennom Cotswolds – av den engelske regjeringen utnevnt til «area of outstanding beauty». Cotswolds dekker et område på omkring 2000 km² som preges av gamle bøkeskoger og grønne enger på berg av underjordisk kalkstein. Kalk er et forholdsvis porøst materiale som med tiden har blitt formet til et aldeles enestående landskap. Innsjekk på hotellet og middag på egen hånd. 

16. april: Stratford upon Avon (F)
Den sjarmerende byen Stratford-upon-Avon er mest kjent som William Shakespeares fødested, vakkert beliggende ved elven Avon. Vi ser huset der Shakespeare ble født og fordyper oss i forfatterens liv. Den berømte dramatikeren ble født rundt 1564 i et vakkert bindingsverkshus og var sønn av en rådmann og hanskemaker. I 1584 startet han sin karriere på teatrene i London hvor han var aktiv til omtrent 1613. Deretter vendte han tilbake til Stratford-upon-Avon og døde tre år senere. William fikk tre barn med Anne Hathaway, men den tredje generasjonen fikk ingen barn, og derfor anses det i dag at Shakespeare ikke har noen etterkommere. 

Ettermiddagen fri. (Det jobbes med muligheter for teaterforestilling på The Shakespeare Theatre. Dette blir da som valgfritt tilleggsprogram mot ekstra kostnad) 

17. april: Buss fra Stratford upon Avon til Oxford (F, M)
Vi kjører videre til Oxford via Blenheim Palace og Woodstock. 

Imponerende Blenheim Palace, bygget i engelsk barokkstil 1705-24, var en gave fra det engelske parlamentet til John Churchill – første hertugen av Marlborough. Ni generasjoner senere fødtes en annen Churchill – med fornavnet Winston – i et av slottets soverom som barnebarn til den sjuende hertugen av Marlbrorough. Vi skal besøke den vakre hagen rundt slottet før vi kjører videre til den hyggelige landsbyen Woodstock. Lunsj underveis (ikke inkludert). 
Når vi ankommer Oxford blir det innsjekk på hotellet, samt en liten byvandring med reiseleder. Felles middag. 

18. april: Buss fra Stratford upon Avon til Gatwick
Vi sjekker ut av hotellet og kjører til Gatwick flyplass og flyr tilbake til Norge. 

F= Frokost, L= Lunsj, M= Middag

Hotell

Red Lion Hotel – Salisbury 
Milford Street, Salisbury

The Red Lion Hotel er sentralt beliggende i Salisbury. Det er et unikt hotell fra 1200-tallet og antagelig det eldste hotellet i Europa. Salisbury-katedralen ligger bare 400 meter unna. Her er det hyggelige rom med wi-fi, TV, hårføner og mulighet for å lage seg litt kaffe/te på rommet. 

 

   
Royal Hotel – Bath 
Manvers Street Bath

Royal Hotel ligger sentralt i Bath og i en kulturbevart bygning. Det har vært et hotell på dette stedet i over 150 år. Alla severdigheter ligger innen gangavstand. Rommene er individuelt innredet i en tradisjonell stil og har, gratis wi-fi, hårføner og mulighet for å lage seg litt kaffe/te på rommet.

  


Mercure Shakespeare Hotel – Stratford upon Avon 
Chapel Street

The Mercure Shakespeare ligger sentralt i hjertet av den historiske byen i Stratford-upon-Avon. Hotellet har en familiær stemning med kun 78 rom og hvert rom har sin egen karakter.  

  


Oxford Spires hotel - Oxford
Abingdon Road

Et flott 4* hotell, landlig beliggende bare 15 minutters gange fra sentrum. Lyse og trivelige rom med tv, safe, wifi, og mulighet for å lage seg litt kaffe/te på rommet.