Lofoten rundt – historie og natur

Vi holder oss nord for polarsirkelen når rundturen går til Harstad, rundt i Lofoten og til Bodø. På denne turen oppdager vi at kanskje verdens mest storslåtte natur og kulturrikdommer ligger rett her, i vårt eget land.

På vår vei vil vi få god tid til å beundre de majestetiske fjell, dype fjorder og skrikende sjøfuglkolonier. Vi skal se de små, villeste utpostene i Norge som kanskje har landets mest rike og spennende historier, med dype røtter til vikingetiden og fra okkupasjonen under 2. verdenskrig som har satt sitt preg.
Vi starten turen i koselige Harstad by, som ligger på Norges største øy Hinnøya, strategisk plassert ved porten til Vesterålen og Lofoten. Her er det kort vei til å utforske Trondenes som var Norges viktige politiske senter fra slutten av vikingtiden og gjennom middelalderen.

Videre går ferden ut til Lofoten som har blitt kåret til «Verdens vakreste øyrike». Vi skal bo midt i hjertet av det hele, i byen Svolvær. Byen kalles «Lysets by» da det er et spesielt lys som oppstår med sterke lysbrytinger mellom havet og fjellet. Dette vakre lyset og det skiftene været har trukket mange kunstnere hit. Svolvær kan skilte med spennende havnemiljø, småbymiljø, fiskeri og kunstnermiljø. Bare en liten utflukt herifra ligger Nordens Venezia og Norges mest kjente fiskevær, Henningsvær. Vi tar turen dit for å se de karakteristiske naustene, rorbuene og båtene. 
På denne rundreisen tar vi i bruk både lokale ferger og den mye omtalte Lofast veien, som er Lofotens fastlandsforbindelse. Strekningene blir en nytelse både for øye og sjel.

Reisen byr på ett innholdsrikt program av middelalderkirker, gallerier og museer, i tillegg til litt vandring i by og natur. August er en fin måned i nord med fortsatt fine sommertemperaturer. Dette er en reise for den som vil utvide sin egen nære horisont og se de stedene som hele verden prater om. Vi blir kjent med Norges historie, rike kulturliv og ikke minst storslåtte natur.

Høydepunkt:
✔ Ferge- og bussturer i vill og vakker natur
✔ Saltstraumen
✔ Kabelvåg og Henningsvær
✔ Lofotens by Svolvær
✔ Vikingmuseet, krigsminner og Luftfartsmuseet

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1. Ankomst Harstad (M)
Ankomst Harstad/Narvik Evenes lufthavn kl.1500. Buss til vårt hotell i Harstad. (ca 1 time)
Vi møtes over en hyggelig, felles middag på hotellet vårt i Harstad.

Dag 2. Trondenes/Harstad (F/M)
Frokost på hotellet før vi tar en kort busstur til Trondenes og bruker god tid til omvisning av Adolf kanonen, Trondenes kirke og Trondenes historiske senter.
Adolf kanonen på Trondenes er en av de største slagskipskanoner satt på land i Europa under 2. verdenskrig. Kanonbatteriet ble reist av den tyske okkupasjonsmakten under 2.verdenskrig og med sine 4 kanoner ble batteriet på Trondenes den kraftigste i Hitlers Atlanterhavsvoll. Adolf kanonen fremstår i dag som den eneste restaurerte kanonen av sitt slag i verden. Museet har også en "kystartillerisamling" av utstyr og instrumenter som ble benyttet under 2.verdenskrig.

Trondenes Kirke er verdens nordligste og en av landets viktigste kirker fra middelalderen. Når man kommer inn i kirken blir man grepet av den vakre kirkekunsten og det store høye kirkerommet som har sitt helt egne særpreg. Innerst i kirken står tre alterskap som representerer en viktig del av kirken sin 700-800 års historie. Foruten disse har kirken bevart kalkmalerier og en alterbunn helt fra 1300-tallet. I takverket ble det også funnet rester av det som er Norges eldste bevarte seil. Kirken rommer fortsatt mange gåter og er en opplevelse for besøkende.

Vi besøker også Trondenes historiske senter der hoved-utstillingen «Med kors og sverd gjennom 1000 år» gir en innsikt i Harstad-regionens historie fra yngre steinalder og fram til i dag, med hovedvekt på vikingtid og middelalder. I tillegg fortelles også om den vonde historien på Trondenes, med andre verdenskrig og sovjetisk krigsfangeleir.
Litt tid for en selv tilbake i Harstad før vi møtes til felles middag på hotellet vårt i Harstad.

Dag 3. Hurtigruten eller buss/ferger til Svolvær (F/M)
Frokost.
I dag bruker vi tiden til å komme oss til hjerte av Lofoten og til byen Svolvær. Enten tar vi Hurtigruten eller så tar vi lokale fergeturer og buss. Uansett vil begge rutene garantert by på vakre naturopplevelser. Hvilken rute vi tar får vi bekreftet i slutten av juni.

Rute Hurtigruten: Seilas med Hurtigruten MS Kong Harald. Avreise Harstad kl. 08:30 med ankomst Svolvær kl. 18:30. Vi seiler følgende rute: Harstad – Risøyhamn – Sortland – Stokmarknes – Raftsundet – Trollfjorden – Svolvær. Bagasjen vår går med bussen som møter oss ved ankomst Svolvær og kjører oss frem til hotellet.
ELLER
Rute ferge/buss: Vi får tid til en liten sightseeing i Harstad før vi tar fergen til Sortland (fergesambandet Revsnes-Flesnes). Her venter vår buss og tar oss gjennom det vakre landskapet før går om bord ny ferge (fergesambandet Melbu-Fiskebøl) som tar oss videre til Svolvær.

Vel fremme i Svolvær blir det middag på Restaurant Du Verden (5 min gange fra hotellet).

Dag 4. Lett fottur til Tjeldbergtind/Svolvær (F/M)
I dag skal vi på en lett fottur etter frokost fra hotellet. Vi skal til Tjeldbergtind med turguide. Høyeste punkt er 367 m.o.h. og vandringen tar ca. 3-4 timer.
Tjeldbergtind er en enkel og flott tur som gir god utsikt over Vestfjorden, Svolvær og Kabelvåg
Tilbake i Svolvær har vi litt fritid før felles middag på kvelden.

Dag 5. Kabelvåg og Henningsvær (F/M)
Frokost. Vi tar busstur til Kabelvåg hvor vi får omvisning på Lofotmuseet. Anlegget består av en væreiergård med våningshus fra 1815, gårdsbygninger, rorbuer, naust med nordlandsbåter og hage med historiske stauder. Museet har i tillegg utstillinger om lofotfisket, havner og fyr langs kysten og om middelalderbyen Vágar som lå like ved museumsområdet.
I Henningsvær stopper vi også på Galleri Lofotens Hus som rommer Norges største samling av eldre kunst fra Lofoten og er et av Nord-Norges største turitattraksjoner. Her får du også oppleve multimedieshowet "Det magiske øyriket", Frank A. Jenssens mesterlige billedprogram som består av naturlyd, musikk og bilder fra Lofoten gjennom alle årstider.
Vi har tid å utforske Henningsvær. Dette er kanskje Norges mest kjente fiskevær, også kalt Nordens Venezia som er bygd opp av en rekke øyer med moloer og steinfyllinger som binder samfunnet sammen. Med fjellet i ryggen og ellers omgitt av hav, var Henningsvær et naturlig knutepunkt for Lofotfisket i tidligere dager. Her kan vi spasere langs kaiene og få en fornemmelse av hvordan det er å bo i Lofoten i dag. Vi får også mulighet til å besøke de mange kunst & håndverks butikkene, galleriene, gavebutikkene, delikatesseforretningen og kaféene som ligger side om side i fiskeværet.
Tilbake i Svolvær blir det felles middag og overnatting på vårt hotell i Svolvær.

Dag 6 Svolvær til Bodø (F/M)
Frokost
Heldags bussreise fra Svolvær til Bodø med siste strekning på ettermiddagsfergen fra Moskenes til Bodø. Det blir en vakker reise med stopp på Lofotr Vikingmuseum for omvisning. Vikingmuseum har en imponerende rekonstruksjon av det største huset som er funnet fra vikingtiden. I gildehallen kan vi kjøpe Lammesodd kokt over bålet. Det er også mulig å få smake på mjød (honningvin). Vi spaserer ned til vikingskipet, her tilbys roturer og aktiviteter på vikingvis.
Ankomst Bodø og felles middag på hotellet.

Dag 7 Saltstraumen og Norsk luftfartsmuseum/Bodø (F/M)
Etter frokost blir det busstur til Saltstraumen og omvisning på Norsk luftfartsmuseum.
Norsk Luftfartsmuseums utstillinger forteller historien om norsk luftfart. Her får du oppleve luftfart og luftfartens spennende historie på nært hold. Se berømte og beryktede militære fly og passasjerfly med historiene rundt. Selve omvisningen tar ca 1,5 timer. Deretter får vi litt tid på egen hånd til å se nærmere på utstillingene, besøke museumsbutikken og kafeen.
Litt tid å kikke rundt i Bodø før felles middag på vårt hotell i Bodø om ettermiddagen.

Dag 8 Hjemreise (F)
Etter frokost er det kort vei til Bodø lufthavn (ca 15 minutter) og hjemreise.

F=frokost  M=middag

Hotell

SCANDIC HARSTAD ***+
16.-18.august

Scandic Harstad ligger i Harstad sentrum, 200 meter fra havna, og har gratis Wi-Fi og rom med klimaanlegg, flatskjerm-TV og minibar.
Alle rommene på Scandic Harstad har skrivebord og eget bad med badekar eller dusj.

 

FAST HOTEL SVOLVÆR ***
18.-21.august

Enkelt og nyoppusset hotell med selvbetjent resepsjon, sentralt i Svolvær.
Hotellet har et hyggelig lobbyområde, hvor man kan se tv, spille brettspill, kort, eller bare for å nyte noe fra deres vareautomater.
Komfortable rom med gode senger, gratis Wi-Fi. Noen av rommene har også kjøkken og kjøleskap.
Vi gjør oppmerksom på at under sommeren, som er høysesong, blir både frokost og middag servert hos deres samarbeidspartner, Restaurant Du verden, som ligger rett på kaia i sentrum. Restauranten er kjent for sin gode mat. Ligger kun 5 min. spasertur unna.

 

SCANDIC HAVET ****
21.-23.august

Ytterst på kaikanten- midt i Bodø sentrum- finner du Scandic Havet, byens nyeste hotell og Nord-Norges høyeste bygg. Du trenger ikke gå langt opp i etasjene før du får spektakulær utsikt over byen, havet og fjellene rundt Bodø. På klare dager ser du helt til både Svartisen og Lofoten fra Roast Restaurant & Bar i 17.etasje.
Alle rom har gratis wi-fi, et kjøleskap, en TV og kabel-TV. Gjestene tilbys også en hårføner, en safe og en telefon