Marokkos kongebyer

Dette blir en flott introduksjon til den rike historien og mangfoldige kulturen i Marokko, med de spektakulære, ikoniske kongebyene Rabat, Fes, Meknes og Marrakesh. Sammen med oss på turen har vi vår lokalkjente norske reiseleder Anne Marthe Barfod.

Marokko har fire gamle kongebyer, og vi skal besøke dem alle. Sultaner med deres harem og konger har gjennom århundrer hersket og bygget byene som nå huser flotte palasser, moskeer og vakre mosaikker. Flere av dem på UNESCOs verdensarv liste. Vi skal oppleve byenes mylder av mystikk, farger og herlige lukter. I de såkalte medina bydelene snirkler gatene seg i labyrintformer, og i soukene, altså basarene eller markedene, blir vi underholdt av teppehandlere, skreddere og håndverkere som gjør at vi føler vi har kommet til en annen tidsepoke. Her finnes de mest fantastiske stoffer, håndknyttede berber-tepper, smijernslamper i alle former, sko og keramikk.

På vår rundreise til kongebyene, stopper vi også i Casablanca, kjent for filmen av samme navn, men kanskje mest for den imponerende arkitekturen som er en blanding av maurisk stil, fransk inspirasjon og europeisk Art deco. Videre i den romerske ruinbyen Volubilis, blir vi kjent med det gamle imperiets historie. 

Vi får også oppleve det rolige landsbylivet og de koboltblå bygningene i Majorelle parken. Denne reisen blir variert og spennende med fantastiske møter med de orientalske tradisjonene, mystikken og ikoniske arkitekturen.  

Høydepukt:
✔ De 4 kongebyene
✔ Lokal kjennskap med norsk reiseleder
✔ På te-besøk hos en lokal berber familie 

Anne Marthe Barfod er vår reiseleder på denne turen. Hun pendler mellom Marokko og Norge og er levende interessert i mat, kunst, kultur og historie.

 

Pris fra:
12 490,-
Dager:8
Pris inkluderer:
• Direktefly Oslo – Marrakesh t/r inkl flyskatter
• 7 netter på hotell inkl frokost
• 7 middager
• Transport og utflukter iht til program
• Engelsktalende lokalguider
• Norsk reiseleder møter i Marrakesh

Ikke inkludert:
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Drikke til middager
• Øvrige måltider

TransportType:FLY
Bestill reise

Hotell

I Marrakesh:
Kech Boutique Hotel & Spa****

Avenue Med VI Zone Touristique De L’Agdal
40 000 Marrakesh

Kech Boutique hotel & spa ligger i bydelen Agdal, med kort vei til mange severdigheter, souks (markeder), koselige kafeer og shopping. Hotellet er bygget i marokkansk stil og har svømmebasseng, spa, restaurant, bar og en terrasse med utsikt til Oukaimden i Atlas fjellene. Resepsjonen er døgnåpen og mot en ekstra kostnad har du også tilgang til hammambad og massasje. Det serveres frokostbuffé med kontinental, vegetarisk, og glutenfrie alternativ.
Rommene er lyse og romslige, med balkong eller markterrasse. De er utstyrt med aircondition, bad m/hårføner, safe og wi-fi. 

I Rabat:
Mercure Shéhérazade Rabat ***

21 Rue De Tunis Quartier Hassan Rabat, Hassan, 10000 Rabat

Mercure Shéhérazade Rabat hotell ligger i sentralt i Marokkos hovedstad, i boligområdet Hassan, bare 5 minutter fra forretningsstrøk og historiske monumenter. Hotellet tilbyr gratis wi-fi og restauranten har både internasjonal og marokkanske retter på menyen.
Rommene er moderne innredet og har a/c, satellitt-TV, safe og minibar, samt hårtørker på badet. 

I Fes:
Villa Agapanthe

Route de Séfrou Domaine Ben Abdelah, 30000 Fès

Villa Agapanthe hotel ligger i utkanten av byen Fes, en herlig oase bort fra byens kjas og mas. Hotellet har et utendørs basseng, omgitt av en hage og solterrasse, og restauranten serverer marokkansk mat.
Alle rommene har a/c, TV, gratis wi-fi og utsikt mot basseng. 


 

I Beni Mellal:
Hôtel Jnane Ain Asserdoune

Ouled Yaich, N8, 23000 Oulad Yaich

Hotel Jnane Ain Asserdoune ligger litt utenfor Beni Mellal og har utendørs svømmebasseng og et spa/velværesenter og gratis wi-fi. Alle rommene har a/c, terrasse/balkong og minibar.  

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.  (Angitt kjøretid er ca tider, med forbehold om trafikksituasjonen etc)

Dag 1    Avreise/ankomst (M)
Avreise fra Gardermoen med direktefly til Marrakesh. Vel fremme blir vi møtt av reiseleder og vi kjøres til hotellet for innsjekk. Middag på hotellet. 

Dag 2    Marrakesh – Casablanca – Rabat (F, M) Total kjøretid ca 4 timer
Vi spiser tidlig frokost og setter så kursen mot Casablanca. Her besøker vi Art Deco Villa des Arts et flott galleri som kan dateres tilbake til 1930-tallet og har en rekke utstillinger av moderne marokkansk og internasjonal kunst. En annen type kulturell opplevelse får vi når vi utforsker en unik og fascinerende del av marokkansk historie i det gamle franske sentrum rundt Mohamed V-plassen og den gamle katedralen.
Vi skal også besøke en av de mest imponerende stedene i Casablanca - det massive byggverket Moskeen av Hassan II. Moskeen åpnet i 1993 og bare den store moskeen i Mecca er større. Den ene delen av bygningen er på land og den andre delen på sjøen, og i et område kan vannet sees gjennom et glassgulv. Moskeen kan imot 25 000 tilbedere og taket på hoveddelen er inntrekkbart for å skape en åpen gårdsplass. Moskeen er en av få religiøse steder i Marokko som er åpne for ikke-muslimer.
Vi forlater Casablanca og kjører videre nordover langs kysten til Rabat (ca. 1,5 time), den elegante hovedstaden i Marokko. Byen inneholder mange fine arabiske monumenter, noen som daterer seg fra Almohad og Merenid dynastiene fra det 10. til 15. århundre, og andre som er langt eldre. Vi starter vårt besøk i byen med å spasere gjennom medinaer og souker for deretter å utforske den flotte Kasbah des Oudaias.  Vi fortsetter vi spaserturen til Mohamed den 5. Mausoleet, den enorme minareten til Hassan-moskeen.
Middag på hotellet. 

Dag 3    Rabat – Meknes – Volubilis – Fes (F, M) Total kjøretid ca 4 timer
I dag skal vi utforske de sjarmerende gatene i Meknes’ medina – som ligger innenfor den gamle bymuren. Vi går inn via den nordlige porten, Bab Berdaine. Vi besøker Moulay Ismails Mausoleum, dette fredelige og åndelige hvilestedet for Sultan Moulay Ismail er en av de få hellige stedene i Marokko som er åpen for ikke-muslimer. Bygget i hans levetid valgte Ismail denne plasseringen da det tidligere hadde huset Meknes Palais de Justice (tinghuset) og han håpet i døden å bli dømt i sin egen rett av sitt eget folk.  Vi suger til oss atmosfæren på dette stedet før vi kjører ut av byen til ruinene av Volubilis (ca. 45 minutter).  Ruinbyen var en gang en provinsiell romersk hovedstad, en fjern utpost i imperiet, og restene gjør et ubestridelig imponerende syn. Volubilis er den best bevarte romerbyen i denne delen av Nord-Afrika, og ble av den grunn oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1997.  Ved ankomst tar vi en tur rundt ruinene med en lokal guide. Husk å pakke drikkevann, lue, solbriller og solkrem til denne turen, da det kan bli varmt og du vil bli utsatt for solen. Og selvfølgelig, ikke glem å ta kameraet da byen er fylt med fantastiske mosaikker langs Decumanus Maximus, hvorav mange fortsatt er intakte. 
 
Etter å ha tilbrakt tiden å forestille seg Volubilis som den travle byen den en gang var, fortsetter vi videre levende museet Fes for natten (ca. 1,5 timer). Vi sjekker inn på hotellet sent om ettermiddag, og kanskje tilbringes kvelden avslappende i denne beroligende oasen, bort fra de travle gatene i Fes.  
Middag på hotellet.

Dag 4    Fes (F, M) 
Fes er det åndelige og kulturelle hjertet av Marokko; levende, støyende, fascinerende og overveldende - en fest for sansene. Den består av tre forskjellige "byer" eller kvartaler, og vi skal bo i den elegante Nouveau Ville - eller New City, som har en tydelig fransk/europeisk karakter. 
I dag skal vi inn i den store, bevarte middelalderske gamlebyen, kjent lokalt som Fes el Bali, og mor til alle Medinas. Middelalderlige Fes var et av verdens store sentre for utdanning og kultur, både islamsk og jødisk. Dens religiøse institusjoner og biblioteker er legendariske, og dets moskéer er berømte. Vi går gjennom de svingete gatene og smugene, passerer esler lastet høyt med varer, og utforsker souken. Fylt med historiske palasser, madrasaer, boder fulle av frukt, urter og supper, og hvor levende kyllinger, lukten av krydder og lyden av hamring av kobber fyller luften, er det ikke vanskelig å forestille seg tilbake til middelalderen. Vi tilbringer dagen med å utforske den gamle byen, besøker Medrasa Al Attarine, garverier og den fantastiske Funduk Nejjarine, et vakkert restaurert vertshus. Vi er tilbake på hotellet sent om ettermiddagen og vi kan høre på det fantastiske bønneropet fra taket på hotellet. Senere om kvelden skal vi spise en minneverdig middag og en av byens signaturretter, den salte og søte pastilla.

Dag 5    Fes – Beni Mellal (F, M) Total kjøretid ca 5 timer
Beni Mellal er vårt reisemål i dag. Vi kjører i ca 5 timer med hyppige stopp underveis. Vi opplever det vakre og stadig skiftende marokkanske landskapet, så vel som langsomt, landlig liv. Ved mange anledninger får vi mulighet til å kjøpe ferske lokale frukter og grønnsaker, som for det meste dyrkes i nærliggende landsbyer. Små landsbybutikker selger også originalt kunsthåndverk, hvis du vil kjøpe suvenirer. Vi får lære om kunsten å lage te og vi blir med en lokal berberfamilie for en kopp virkelig deilig mynte-te og deler en hjemmelaget lunsj med dem også. Beni Mellal er en bosetning vakkert plassert på Tadla-sletten og vi får tid til å lene oss tilbake og nyte stillheten og roen på stedet. Den majestetiske Bin el Ouidane-dammen, en bueformet vegg som ikke bare gir vannkraft til de omkringliggende bosetningene, men som aller viktigst irrigerer området i Beni Moussa og Tadla-slettene, noe som gjør dette til det beste landbruksområdet i Marokko. Uten vanningssystemet ville det være nesten umulig.
Middag på hotellet. 

Dag 6    Beni Mallal – Marrakesh (F, M) Total kjøring ca 4 timer
Vi sjekker ut av hotellet og setter kursen tilbake til Marrakesh. Selv om Majorelle Garden har eksistert i Marokko i flere tiår, ble den først kjent i utlandet da Majorelle Gardens tidligere eier og omsorgsperson, motedesigner Yves Saint Laurent, presenterte den i 1997 på Chelsea Flower Show i London. Siden den gang har mange reist til Marokko kun for å se Majorelle Garden.
Majorelle og dens bygninger er utsmykket i en unik farge av koboltblå – og er den gjennomgående fargen i parken. Parken stråler med flerfarget bougainvillea, rader med lyse oransje nasturtium, rosa geraniumer, flotte pergolaer og betongstier som finnes i nyanser av pastellrosa, nydelig sitron og eplegrønn. I parken er det over femten forskjellige fuglearter, for eksempel turtelduer og bylbyl. Med sine vakre lunder av bambus, daddelpalmer og ulike liljebelagte dammer er det ikke rart at disse flotte skapningene velger Majorelle Garden som sitt hjem.
Middag på lokal restaurant. 

Dag 7    Marrakesh (F, M)
Etter frokost starter vi vår bytur og vi kjører forbi det berømte og vakre La Mamounia-hotellet og hagen hvor mange kjente personer har bodd. Deretter til det eldste historiske monumentet, Koutoubia-moskeen med sine 67 meter høye minaret, bygget i 1147, og fortsatt i bruk. 
Vi skal til Dar Si Said Palace, en gang hjemmet til Si Said og hans koner og tallrike harem, hvor vi får høre den spennende historien og nyter den vakre arkitekturen.
Vi besøker den gamle jødiske delen og det fargerike frukt- og grønnsaksmarkedet. Så er det tid for en tur med en hest og vogn som tar oss gjennom bydelen Hivernage, forbi det gamle kasinoet og byens fancy restauranter, og deretter opp hovedgaten i Gueliz som slutter ved Dar Bacha, hvor den tidligere El Glaoui-familien bodde.
Herfra går vi inn i den gamle medina og soukene, med sine travle butikker, labyrinter av små gater, butikker og farger. Her er de mest fantastiske stoffer, håndknyttede berber-tepper, smijernslamper i alle former, sko og keramikk. Vi får også en introduksjon til marokkanske kryddere og urtemedisin. Den gamle medinaen er et fantastisk sted utforske livet i Marrakech. Lunsj kan for eksempel nytes i medinaen på en av takterrassene, deretter har vi ettermiddagen på egen hånd.
Ved solnedgang er det tid for det berømte Djemma el Fna-torget. Bygget i det ellevte århundre, har Jemaa el Fna blitt et symbol på Marrakech. Det tilbyr en unik samling av tradisjoner, som historiefortellere, tradisjonell medisin og ulike former for underholdning, samt kommersielle aktiviteter. Det er også den største utendørsrestauranten i verden, med hundrevis av små steder som selger all slags gatemat og marokkanske spesialiteter, som kuføtter, den smakfulle harirasuppen, all slags grillet mat, salater og supper. 
Avskjedsmiddag spiser vi på en gammel tradisjonell marokkansk restaurant med magedans som underholdning. 
 
Dag 8    Hjemreise (F)
Vi har formiddagen på egen hånd frem til felles avreise til flyplassen og vi flyr tilbake til Norge. 

F= Frokost, L= Lunsj, M= Middag
 

Praktisk informasjon

INNREISE
Norske borgere er ikke visumpliktige for innreise til Marokko, og kan oppholde seg maks. 3 måneder i landet. For norske borgere som reiser til Marokko kreves det fra marokkanske myndigheter 6 måneders gyldighet av pass ved innreise. Reisende med andre statsborgerskap må selv sjekke hva som kreves av innreisedokumenter. Det er den reisendes eget ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

HELSE OG VAKSINASJON
Tilreisende anbefales å drikke vann fra flaske. Utenom de større byene bør man fortrinnsvis spise kjøtt som er godt stekt (f. eks. tagine), spesielt hvis det er varmt. Man bør holde seg unna fremmede katter og hunder.
Ingen vaksinering kreves før innreise, men revaksinering mot polio, difteri/stivkrampe og gulsott (hepatitt) anbefales av norske helsemyndigheter. Ta ellers kontakt med et vaksinasjonskontor.

SKIKKER OG REGLER
Marokko er et muslimsk land, om enn noe mer "vestlig" enn mange andre muslimske land. Bare skuldre, korte skjørt og shorts er ikke vanlig utenfor turistområdet i Agadir.

STRØM
220 - 230 volt. Relativt god stabilitet i byene. På landsbygda er strømnettet dårlig utbygd og til dels ustabilt. God GSM-dekning i større byer og langs de største veiene, stadig bedre også på landsbygda.  Dårlig dekning i ørkenområdet og i fjellene. 

MYNTENHET OG KREDITTKORT
Myntenhet: marokkanske dirham (MAD/DH). 100 MAD = ca. 70 NOK
MAD er ikke-konvertibel og kan ikke tas med ut av landet. 
Visakort og Master Card aksepteres i minibanker i de større byene, og på denne måten kan man enkelt få ut kontanter. Som betalingsmiddel kan visa-/kredittkort brukes på dyrere hoteller, restauranter, i eksklusive butikker og større supermarked i byene.Visakort er mest brukt. American Express aksepteres sjelden.

ÅPNINGSTIDER
Normale åpningstider for bank, off. kontorer er alle hverdager 08.30 - 11.30, 14.30 - 16.30. 
De fleste butikker: Ca. 09.30 - 13.00, 16.00 - 20.00, Offentlige kontorer: 08.30 - 16.30. 
Under fastemåneden ramadan er åpningstidene ca. 10.00 - 15.00.

NASJONALE HELLIGDAGER
Marokkanske helligdager er ofte bevegelige fordi de følger den muslimske månekalenderen. Avslutningen av fastemåneden ramadan (Aid El Fitr) og offerdagen (Aid El Adha) er blant de viktigste. Av faste helligdager kan nevnes Tronfesten 30.juli, Kongens fødselsdag 21.august, og markeringen av inntoget i Vest-Sahara 6.november.  

TIDSFORSKJELL
Marokko følger GMT. (Vintertid 1 time etter Norge, sommertid 2 timer etter Norge). 2011 innførte imidlertid Marokko sommertid mai-juli.

NØDTELEFONER
Politi:190, Brann: 150, Ambulanse: 037 73 73 73, Opplysningen: 160
I en krisesituasjon utenom ambassadens åpningstid, kan du ringe stasjonens ordinære telefonnummer, og du blir viderekoblet til UDs operative senter i Oslo.
 

Avganger & priser - Marokkos kongebyer

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris
23/11Oslo GardermoenMarokkos kongebyerMer enn 812 490,-BestillMer informasjon

Informasjon

Tillegg for enkeltrom: kr 1.950,- (begrenset antall)

Flytider med Norwegian:
23. nov    Oslo Gardermoen – Marrakesh    kl 12:00 – 16:50
30. nov    Marrakesh – Oslo Gardermoen    kl 17.40 – 22:40

Skulle du ha behov for tilslutning fra andre byer er vi behjelpelig med det. Ta kontakt med oss for priser og muligheter.
Alle tider er lokale tider. Vær oppmerksom på at eventuelle endringer på flytider er utenfor Aller travels kontroll.

Verdt å vite:
For å delta på turen må man være selvhjulpen og kunne håndtere sin egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette. Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.