Møt våren på Kypros

Pakk ned sommersko og kamera. Vi reiser til vår på Kypros for å nyte det beste av Middelhavets mat, kultur og varme, samt se hvorfor kjærlighetsgudinnen, Afrodite valgte seg denne øya.

Kypros er øya som ligger «innerst» i den østlige delen av Middelhavet, like ved Hellas, i veikrysset mellom Europa, Afrika og Asia. Gresk er morsmålet og Hellas er kanskje den nærmeste sammenligningen. Kypros innehar likevel en av Europas mest unike, eldste kulturer og vel bevarte arkeologiske steder. Under korstogene ble øya erobret i 1191 av Rikard Løvehjerte, kongen av England. Det finnes også en rekke mystiske minnesmerker fra oldtiden, og vi ser at hele øya har en artig miks av mange stilarter. Vi kommer oss både til de kjente arkeologiske utgravninger i Pafos og til oldtidsbyen Kourion.

Ved å bo på godt ved stranden i Larnaca, får vi god tid til å nyte solen og fasilitetene på hotellet. Samtidig kommer vi rundt for å se øyas henrivende, bratte, voldsomme klipper som stuper ned i et hav som spenner fra det dypeste blå til det mest intense turkis. På vår vei til landsbygda og vindistriktet ser vi grønne skoger, søvnige landsbyer og frodige vingårder. Mange botanikere sier de liker øya spesielt godt fordi det finnes et stort antall unike plantearter, og på vår vei ser vi kanskje den kypriotiske orkideen, tulipanen og krokusen.

Når det gjelder kypriotisk mat, så ligner også dette på den greske: sjømat og fiskeretter, salater, frukt, kjøttretter og spennende desserter. Vi får smake på lokale viner, samt komme inn på kjøkkenet til en liten gård som lager den lokale Halloumi osten. På kypriotisk vis blir osten enten stekt eller spist fersk ved siden av oliven og salat. 

Dette blir en hyggelig tur til Kypros for deg som både vil møte våren og vil oppleve de mystiske og historiske stedene i Middelhavet!

Høydepunkt:
✔ Ta på sommersko i tidlig april og mai
✔ Vi ser Afrodites fødselssted  
✔ Utgravningene i Pafos, oldtidsbyen Kourion og landsbygda Omodos
✔ Smake lokale spesialiteter av vin og ost

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1 Ankomst (-)
Ankomst flyplassen på Kypros hvor vi blir møtt av vår skandinavisk talende guide som tar oss med til hotellet i Larnaca, ca 20 min i buss. Ankomst sent til hotellet, men det er mulighet for å kjøpe snacks i baren på hotellet.

Dag 2 Utflukt til den arkeologiske byen Pafos (F/M)
Etter frokost tar vi en herlig dag til Pafos. Pafos ligger på vestkysten av øya og er en av Kypros viktigste arkeologiske regioner. Hele byen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og er et viktig religiøst sentrum for Kypros. Ett høydepunkt på veien til Pafos blir stoppet ved "Petra tou Romiou" hvor Afrodite ifølge gresk mytologi ble født. Det er bare å ta frem kamera og knipse i vei den ikoniske store stenen i havet. Her blir det kaffestopp og litt tid til å rusle ved havet, eller hva med et lite bad? Vår reise fortsetter til det arkeologiske området Kato Pafos før det blir tid på egenhånd for lunsj ved havna Pafos. Det er en veldig hyggelig strandpromenade med små butikker og restauranter. På vei tilbake til hotellet besøker vi det restaurerte Romerske House of Dionysus hvor de vakre mosaikkgulvene i villaen er å regnes blant de fineste i østlige Middelhavet. Navnet på villaen stammer fra Dionysus, vinguden. Tilbake på hotellet om ettermiddagen. Som alle dager har vi middag i hotellets restaurant.

Dag 3 Utflukt Limassol (F/M)
Etter frokost møter guiden oss i resepsjonen og vi tar lokal buss til sentrum av Limassols gamle bydel. Her blir det omvisning til fots, vi blir kjent med noen lokale håndverksbutikker og tar ett kaffestopp på en lokal «Kafenio». Videre vandrere vi langs byens vakre strandpromenade som er en flott allè av palmetrær. Her kan vi sette oss ned for å prøve ut noen deilig lokale lunsjretter.
Retur til hotellet tidlig ettermiddag. Middag på hotellet.

Dag 4 Fri dag (F/M)
Frokost og middag på hotellet. Dagen fri til disposisjon.

Dag 5 Utflukt til Nicosia og Kyrena (F/L/M)
Vi reiser på utflukt etter frokost. Vi skal til Nicosia som ligger ca 45minutter i buss til midt på øya. Det blir kaffestop og ett lite besøk på det arkeologiske museet på veien før vi ankommer Nicosia. Her har vi litt tid selv i den gamle delen i byen. Nicosia som ligger midt på øya og har historie helt tilbake til bronsealderen. Hjertet av byen er omsluttet av venetianske murer og er oversådd med museer, gamle kirker og bysantinske bygninger. I dag er Nicosia den eneste delte hovedstaden i verden. Det nye Nicosia som er utviklet utenfor murene er blitt et moderne, kosmopolitisk og kulturelt sentrum. Så drar vi videre ca 30minutter til Kyrenia. Kyrenia er en by på den nordlige kysten av Kypros, kjent for sin historiske havn og sitt slott. Mens det er bevis som viser at Kyrenia har vært bebodd siden ca. 5800-3000 f.Kr., er det tradisjonelt akseptert at byen ble grunnlagt av akhaierne fra Peloponnes etter den trojanske krigen. I Kyrenia tar vi oss tid til å spise en lunsj på Bella Pais og har tid til å tusle rundt ved havna før vi kjører tilbake til hotellet.
Middag på hotellet.

Dag 6 Utflukt til Anogyra for lokale mat spesialiteter (F/M)
Etter frokost kjører vi til Anogyra (ca. 60 minutters kjøring). Gruppen vil bli møtt av byens ordfører på torget i byen. Deretter vil vi besøke fru Despo som vil demonstrere hvordan man lager Pastelli, tradisjonell kypriotisk søt snacks som er laget av sesamfrø og karob sirup.  Så tar vi en liten gåtur til en lokal gård der vi får sett hvordan man lager Halloumi. Vi blir invitert på en liten lunsj her hvor vi får smake på Halloumi osten, oliven, hjemmelaget brød og fersk ost med karob sirup. Vi er tilbake på hotellet på tidlig ettermiddag. Middag på hotellet.

Dag 7 Utflukt landsbygden – vingård med vinsmaking (F/M)
Etter frokost kjører vi mot Limassol området (ca 60min).
Det blir et kaffestopp i gamlebyen av Limassol før vi fortsetter ca 25min til det arkeologiske området og oldtidsbyen Kourion. Området var en viktig historisk by grunnlagt av grekerne i det 14. århundre f.Kr. Vi besøker Greco Roman Theatre og House of Eustolios. The House of Eustolios var opprinnelig en privat romersk villa som ble et offentlig rekreasjonssenter i den tidlige kristne perioden. Den består av bad og rom med utrolig vakre mosaikkgulv. Vi forlater så Kourion og fortsetter gjennom vinområdet i Limassol. Etter en 30 minutters kjøretur kommer vi til en av de vakreste og mest tradisjonelle landsbyer på øya, Omodos. Her besøker vi en lokal vingård for vinsmaking. Det blir egentid for lunsj før vi returnerer til hotellet (ca 50min).
Middag på hotellet

Dag 8 Avslapning og hjemreise (F/M)
I dag kan man ta en rolig frokost og en avslappende dag ved hotellet. Vi sjekker ut sent og drar først på ettermiddagen til flyplassen og videre hjem til Norge.

F = Frokost    L = Lunsj    M = Middag

Hotell

Lordos Beach Hotel ****
Makariou III 45
6017 Larnaca
Flott hotell som ligger på en privat strand i Larnaca-bukten, bare 15 minutters kjøretur fra Larnaca sentrum. Hotellet har 2 restauranter hvor man kan nyte både tradisjonelle kypriotiske, mediterrane og internasjonale retter. De har videre tre barer som serverer et bredt utvalg av drikkevarer, som lokal vin og eksotiske coctailer. Hotellet tilbyr både innendørs- og utendørsbassenger, vannsportfasiliteter samt en tennisbane. Wifi er gratis i baren og i lobbyen.
Alle rom har klimaanlegg, safe, telefon, hårtørker, minikjøleskap og satellitt-TV.

  
 

Temperatur og Klima

Temperatur og Klima

Kypros er et av reisemålene i Europa hvor varmen varer lengst, og øyen er blant annet kjent for sitt deilige badevann. I sommer månedene ligger dagtemperaturen på gjennomsnittlig på 31 grader, og stort sett uten regn. I vintermånedene går temperaturen sjeldent under 16 grader på dagtid. 

Kypros

Måned

Gjennomsnitt dag temp.

Gjennomsnitt natt temp.

Nedbørsdager

Januar

16

7

8

Februar

17

7

7

Mars

19

8

6

April

22

11

3

Mai

26

15

1

Juni

30

18

0

Juli

32

21

0

August

32

21

0

September

30

19

0

Oktober

27

16

3

November

22

12

4

Desember

18

9

7