Svalbard - en arktisk perle

Svalbard har med sitt polare klima, unike dyreliv, ville natur og gamle gruver fascinert reisende i mange år. Bli med oss til denne vakre arktiske ørkenen, og du vil få en opplevelse du aldri vil glemme!

Navnet Svalbard betyr «landet av den kalde kyst», og øyene på Svalbard tilbyr stor, vill natur, gamle gruver og isbjørner. I mai yrer det dessuten av liv både på land, i havet og i lufta. Fuglene har det travelt i den korte hekketida, fjellreven går på jakt etter egg og sommerbjørnene lunker langs kysten mens de venter på kaldere dager.

På dette sommer-eventyret skal vi oppleve både kulturen og naturen. Vi får et kulturhistorisk møte med Longyearbyen, vi skal på båtturer til både Pyramiden og til Wahlenbergbreen, vi får være med på villmarksaften i Camp Barentz og det vil bli mulighet for både vandring i Longyearbyens rike gruvehistorie samt hundesledetur ved Foxfonna. 

Høydepunkt:
✔ Det historiske Spitsbergen Hotel – nå helt renovert
✔ Båttur til Barentsburg
✔ Villmarksaften i Camp Barentz
✔ Kveldscruise til Wahlenberg-breen

Dette er en tur i samarbeid med magasinet:

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1    Ankomst (M)
Vi ankommer Longyearbyen på formiddagen og bussen tar oss til hotellet. Her serveres det lunsj på hotellet for de som ønsker det (kr. 345,- pr. pers. Må bestilles senest 2 mnd. før avreise og betales til Aller Travel sammen med restbeløp). Etter innsjekk blir det litt tid til å slappe av før vi møtes til Villmarksaften i Camp Barentz på kvelden.

Campen ligger ca. 10 kilometer øst for Longyearbyen og har en fantastisk beliggenhet hvor man kan oppleve Svalbards storslåtte natur. Området er fullt av historie, med områder relatert til gruvedrift, andre verdenskrig og tidlige vitenskapelig forskning. Svalbardreinene er et vanlig syn i dette området, og av og til gjør også Svalbardrypa en opptreden. Disse dyrene er lokale for dette området og finnes bare på Svalbard. I campen har vi Barentz hus, en gamme, og har også mulighet til å sette opp en lavvo. Barentz hus er bygd som en kopi av hytta Willem Barentsz og hans mannskap overvintret i på Novaja Semlja under sin ekspedisjon i 1596-1597, hvor de ved en tilfeldighet oppdaget Bjørnøya og Spitsbergen. Bussen stopper et stykke utenfor campen, og vi blir hilst velkommen av et gode vertskap som følger oss det siste stykket. Vertskapet vil være bevæpnet med rifle for isbjørnbeskyttelse. Inne i varmen serverer vertskapet en akevitt, varm mat, bålkaffe og dessert mens de byr på foredrag og bilder. Dagens foredrag vil være om isbjørn – verdens største, landlevende rovpattedyr. Dette er en innendørs aktivitet, men vi vil anbefale behagelige, varme friluftsklær og varme sko da det kan trekke litt kaldt fra gulvet. Merk at klærne kan lukte av bålrøyk i etterkant. Varighet: ca. 3 timer

Dag 2    Fridag med mulighet for ekstra utflukt (F, M)
Dagen er fri men det er mulig å melde seg på èn av de følgende utfluktene. Må bestilles senest 2 mnd. før avreise og betales sammen med restbeløpet;

En gruvebuss hverdag (kr. 740,- pr.pers.) - ca. 12:00
Bli med på en vandring i Longyearbyens rike gruvehistorie, mens du tar og føler på hverdagen til "en gruvebus" i Gruve 3. Vi gir dere den kullsvarte historien om gruvedrift på Svalbard. På reisen gjennom Longyearbyen finner vi historien godt synlig, fra Amerikanergruven til Jon Munroe Longyear, taubanebukker, taubanesentralen, kullkaia, lasteanlegget og opp mot Gruve 3. Vi stempler inn og får utdelt lompen og hjelmer med hodelykt. I løpet av turen har man også mulighet til å prøve gruvebusens fulle arbeidsutstyr. Gruve 3 ble stengt i 1996 og på vandringen i daganlegget får vi presentert levende historier fra hverdagen i den siste manuelt drevne gruven i Longyearbyen. Her står utstyr slik det ble forlatt. Stempler ligger ute, vogner står klar for å lastes av, lokomotiv er inne til reparasjon, mens smia nesten kan kjennes varm. Vi går helt inn til åpningen til selve gruven. Her kjenner vi luften som blir sugd ut av gruven og når døren lukkes kan mørket omslutte oss, vi hører lyder fra det indre og vi kan se for oss, mens guiden forteller, hvordan "gruvebusen" ble fraktet i vogner inn i mørket mens kull kom ut i dagen. Varighet: ca. 3 timer.

Hundesledetur - Foxfonna (kr. 1 590,- pr. pers.) - ca. 15:00
Når snøen har smeltet nede i Longyearbyen er det fortsatt mulig å kjøre hundespann på Foxfonna, 400 meter over havet. Utsikten over Isfjorden, Adventdalen og de vakre fjellene rundt området er fantastisk! Hundesledekjøring har lange tradisjoner på Svalbard. Stillheten, samspillet mellom mennesker og hunder og det storslagne landskapet som omgir oss, setter varige spor i minnet.

På denne turen vil du bli hentet på hotellet og kjørt med bil innover Adventdalen. På veien kjører vi innom hundegården i Bolterdalen hvor vi henter hundene som skal dra spannene. Deretter går turen med bil opp den spektakulære veien forbi Gruve 7. Vel oppe på fjellet seler vi på hundene med hjelp og veiledning fra guiden. Etter instruksjoner fra guiden i hundespannkjøring fortsetter vi opp- og innover Foxfonna på godt sledeføre og med fantastisk utsikt over fjell, fjord og daler. Vi er nå 600 meter over havet! På turen kjører guiden først med 2 gjester som bytter på å kjøre og sitte på. Etter lederspannet kjører vi to og to på hvert hundespann. Hver slede trekkes av 5-6 glade polarhunder. Varighet: ca. 4-5 timer. Denne turen inkluderer transport til/fra hotellet, dress og støvler, turleder med alt nødvendig sikkerhetsutstyr.

På kvelden blir det felles middag på stemningsfylte Coal Miners Bar & Grill.

Dag 3    Sightseeing og kveldscruise: Wahlenbergbreen og Yoldiabukta (F, M)
Etter frokost tar en lokalkjent guide oss gjennom Longyearbyen og stedets spennende historie. På turen besøker vi Svalbard Museum og Galleri Svalbard. Emner som vil bli belyst er historie, geologi, flora, fauna og dagens samfunn. Dette er en innendørsaktivitet, og sightseeingen gjennom Longyearbyen foregår i buss. Varighet ca. 3 timer.

Sent på ettermiddagen møtes vi igjen foran hotellets hovedinngang for et spennende kveldscruise til Yoldiabukta og den svært aktive Wahlenberg breen. Fugler, sel og starten på Svalbards kulldriftshistorie på Bohemanflya er noe av det vi vil oppleve underveis. Foran breen vil det bli servert varm kveldsmat fra grill, mens vi observerer kalving fra brefronten. Varighet: ca. 5 timer

Dag 4    Båttur til Pyramiden med Aurora Explorer (F, L, M)
Vi seiler mot Esmarkbreen og Oscar II Land, før kursen settes mot den russiske gruvebyen Barentsburg. Vi krysser til vestsiden av Isfjorden, og seiler opp mot brefronten til Esmarkbreen. Vi inntar en velsmakende lunsj foran den ruvende isveggen, gjerne grillet om bord, før vi setter kursen for den russiske byen Barentsburg. I Barentsburg vil vi klatre 200 + trappetrinn før vi går inn byens  hovedgate, hvor vår omvisning begynner. Ønsker du ikke å gå opp trappa? En lokal taxi kan ordnes ved hjelp av guiden ombord for et lite pristillegg. Den lokale russiske (engelsktalende) guiden vil vise oss høydepunktene i byen, blant annet idrettshall, skole og hotell før vi får litt tid til souvenir shopping. Vi går tilbake til båten, og returen går forbi fuglefjell og de nedlagte russiske bosetningene i Colesbukta og Grumant. Om bord i båten er det kiosk og bar med mulighet for å kjøpe vafler, drikke mm. Varighet: Ca. 9-10 timer. Vi anbefaler ullundertøy, varme og vindtette klær, lue, votter og skjerf. Husk kamera samt kontanter til handling i Barentsburg/om bord.

På kvelden møtes vi for felles middag på hotellets restaurant.

Dag 5    Hjemreise (F)
Etter frokost og utsjekk henter bussen oss for transport til flyplassen og videre hjemreise til Norge. Vi ankommer Oslo Gardermoen på ettermiddagen.

F=frokost     L=lunsj     M=middag

Hotell

SPITSBERGEN HOTEL (nye FUNKEN LODGE) ****
Longyearbyen, 9171 Longyearbyen

Det historiske Spitsbergen Hotel gjennomgår omfattende endringer høsten 2017. Her tas historien tilbake, og hotellet blir moderne med ny komfort. Det nye navnet blir Funken Lodge. Hotellet tilbyr fantastisk utsikt, gratis Wi-Fi, trimrom og velværeavdeling med sauna og solarium. Du kan også koble av i den koselige peisestuen, hvor det serveres nystekte vafler hver ettermiddag. Alle rommene har moderne innredning med minibar, TV og skrivebord.

Fundamentene til funksjonærmessen ble satt opp allerede i 1946. Funken, som den ble kalt, var bolig for enslige funksjonærer. Her hadde gruveselskapet Store Norske sin representasjonsfløy og stedet var hjertet i det sosiale livet for selskapets kontoransatte. Først på midten av 1980-tallet flyttet den siste funksjonæren ut, og ble erstattet av tilreisende som trengte overnatting. 

Funktionærmessen Restaurant er rangert som den nittende beste restauranten av White Guide Nordic. Restauranten har en fantastisk panoramautsikt over byen, Longyearbreen og Hiorthfjellet på andre siden av Adventfjorden. Her finner du et nøye sammensatt utvalg av viner og retter, som frister både når det gjelder smak og utseende.

   


 

 

 

Praktisk informasjon

PRAKTISK INFORMASJON – SOMMER SVALBARD

Klær
I sommer- og høstsesongen (juni – november) er det nødvendig å ta med varmt og vindtett yttertøy, solide/røffe sko, samt lue, skjerf og votter. Vi har en snittemperatur på +6°C om sommeren, men en må regne med temperaturer ned mot 0°C og minusgrader. Det er ellers veldig uformelt her på Svalbard, men folk pynter seg gjerne for restaurantbesøk.

Villmarksaften
Dette er en innendørsaktivitet. Det kan trekke litt fra gulv og vegger, så vi anbefaler varme sko og behagelig varmt tøy. Vi gjør oppmerksom på at det er åpent ildsted inne, slik at det kan bli litt bållukt på klærne du har på deg.

Kulturhistorisk møte med Longyearbyen // Sightseeing
Dette er en innendørsaktivitet. Sightseeingen rundt i Longyearbyen foregår i buss. På museet og Galleriet må man ta av seg på beina, men får her låne innesko. Husk kamera.

Sikkerhet
Hvis du skal bevege deg utenfor Longyearbyen anbefales du å leie våpen. På organiserte turer vil guide/turleder alltid stå for sikkerheten med våpen og annet nødvendig utstyr.

Handling
Svalbard er toll- og avgiftsfritt område, noe som innebærer at mange varer er billigere enn på fastlandet. Det finnes små og store butikker som selger alt fra kolonial- og ferskvarer, sports- og fritidsutstyr, gaver og souvenirer m.m. Norsk valuta benyttes over hele Svalbard, også i de russiske bosetningene. Kredittkort aksepteres de fleste steder, og i sentrum finnes det minibank.

Tollkvoter
På Nordpolet (finnes i COOP Svalbardbutikken) kan en mot fremvisning av flybillett (eller kvittering for elektronisk billett) få kjøpt tollfri kvote.
En får totalt kjøpt:
 2 flasker brennevin
 1 flaske hetvin
 24 bokser / flasker øl
 Svakvin kan kjøpes uten fremvisning av flybillett

Til fastlandet kan du medbringe tollfritt;
http://toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=233864&epslanguage=no
 1 liter brennevin, og 1,5 liter vin/hetvin 4,7 % - 22 %, og 2 liter øl 2,5 - 4,7 %, - eller
 3 liter vin 4,7 % - 22 % og 2 liter øl 2,5 - 4,7 %, - eller
 5 liter øl 2,5 - 4,7 %
 Fra 1. juli 2014 ble det en endring i de toll- og avgiftsfrie kvotene:
- Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra.
(Vin som er sterkere en 22 % går som brennevin og øl som er sterkere enn 4,7 % går som vin/hetvin)
I tillegg kan en medbringe vin og brennevin mot fortolling. Totalt kan en handle varer for kr. 6.000,- uten å måtte fortolle dette.
For mer informasjon sjekk Tollvesenets hjemmesider www.toll.no.

Pass
Fra 1. februar 2011 skal det foretas inn- og utreisekontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet. Hittil har utlendingsforskriften kun åpnet for innreisekontroll av utlendinger som kommer fra Svalbard. Etter Schengenregelverket skal det foretas kontroll av alle som passerer en Schengen yttergrense. Siden Svalbard ikke er en del av Schengenområdet, må det foretas kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet. Endringene innebærer at det fra 1. februar 2011 skal foretas både inn- og utreisekontroll, og at denne kontrollen skal omfatte både nordmenn og utlendinger (dvs. både personer som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen og tredjelandsborgere).


Pass eller nasjonalt ID-kort vil tilfredsstille Schengenregelverkets krav til identitetskontroll. Da nasjonalt ID-kort per i dag ikke er tilgjengelig i Norge, og det ikke er ønskelig å innføre passplikt for norske borgere ved reiser innen riket, er det vedtatt en overgangsordning som innebærer at nordmenn kan legitimere seg med førerkort utstedt etter 1998, bankkort eller Forsvarsdepartementets Identitetskort. Overgangsordningen vil gjelde frem til nasjonalt ID-kort innføres i Norge. Dokumentene må være utstedt i Norge og minst inneholde navn, bilde og fødselsdato. Personer under 18 år vil i mange tilfeller ikke kunne få utstedt disse dokumentene. Norske barn vil derfor kunne identifiseres av en voksen som følger barnet til flyet eller som reiser sammen med barnet. Etter at nasjonalt ID-kort er innført, vil imidlertid også nordmenn (herunder barn) måtte legitimere seg med pass eller nasjonalt ID-kort.

Innesko
Det er en tradisjon på Svalbard å ta av seg skoene når en skal inn i private hus, på innkvarteringsstedene og på en del butikker og kontorer. Det kan derfor være lurt å ta med seg innesko eller varme sokker når man reiser til Svalbard.

Innsjekking og utsjekking tider på overnattingstedene
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av flyselskapenes ankomst- og avreisetider har vi ankomstdagen innsjekking så snart som mulig etter ankomst, og utsjekking avreisedagen før kl. 11.00.

Reiseforsikring
Vi anbefaler alle våre gjester å ha gyldig reiseforsikring.

Europeisk helsetrygdkort
Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. Du har rett til behandling på samme vilkår som oppholdslandets borgere. Evt. sykehusopphold på Longyearbyen sykehus dekkes ikke på samme måte som på fastlandet. Man får ikke refusjon for innleggelser selv om den innlagte pasient er EU-borger og har fremvist helsetrygdkort. På fastlandet vil fremvisning av et slikt kort gi gratis sykehusopphold. På Svalbard vil pasienten selv måtte betale sykehusoppholdet eller få det dekket via sin reiseforsikring. Pasienter fra de nordiske landene får dekket oppholdet på Longyearbyen sykehus i henhold til avtaler.
Mer informasjon om europeisk helsetrygdkort finner du her: https://tjenester.nav.no/helsetrygdkort/forside.do

VELKOMMEN TIL SVALBARD OG 78° NORD!