Baskerland - lidenskap og nytelse

Dette er reisen for den som vil oppleve lidenskapelige Baskerland, smake deilige pintxos retter (tapas), høre om, men også prøve ut de stolte tradisjonene og ikke minst tid til å nyte sommeren. Vår dyktige reiseleder Jakob er lokalkjent, bor i området og tar dere med til sine favoritter. Regn med godt vær og mulighet til å nyte stranden og varme sommernetter.

Baskerland er baskernes hjemland, et historisk område som består av syv provinser fordelt mellom nordlige Spania og Frankrike. Landområdet ligger i den vestlige delen av fjellkjeden Pyreneene på grensen av Frankrike og Spania langs kysten av Atlanterhavet, innerst i Biscayabukta. 

Baskere er et stolt folk som gjerne vil fortelle om sin historie og vise sine tradisjoner. Hele regionen oser av lidenskap og Baskerland tilbyr deilige smaker, musikk med innlevelse og lange tradisjoner. Byene er veldig spesielle og karakteristiske. San Sebastian regnes som Spanias kulinariske hovedstad og har flere Michelin-stjerner per innbygger enn noe annet sted i verden. Byen er et «matmekka», som varter opp med de beste råvarene regionen har å by på. I Bilbao skal vi selvfølgelig besøke Guggenheimmuseet.

Pintxos er den baskiske betegnelsen på de lekre munnfullene, som er kunstferdig dandert på byens bardisker, og som ellers i Spania kalles tapas. Dette nytes gjerne sammen med små glass txakoli, som er en lokal lett boblende syrlig hvitvin, avkjølt rødvin eller eplesider. San Sebastian er en drøm for alle som er opptatt av gode matopplevelser, yrende folkeliv og spansk sjarme.
De beste matopplevelsene får man ofte på små, enkle steder og gjerne der lokalbefolkningen spiser. Får du først smaken på ekte baskisk tapas og måten den inntas på med vandringer fra sted til sted, kommer du aldri til å glemme det!

Jakob Aarsheim er vår svensk/norske reiseleder og guide på turen. Jakob er en glad livsnyter som for 15 år siden ble forelsket i Baskerland. Siden har han jobbet i reiselivsnæringen i San Sebastian, og de siste årene har han vært en svært populær guide for aktive reisende fra hele Skandinavia. 

Høydepunkter:
✔ Både den spanske og franske delen av Baskerland
✔ Besøk på Guggenheim museet
✔ Smake herlige baskiske pintxos (tapas)

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1 Ankomst – San Sebastian 
Ankomst Bilbao om kvelden og vi møtes av reiseleder Jakob. Vi kjører til San Sebastian (ca 70 min) og Jakob forteller litt om Baskerland og vårt program underveis. Vel fremme blir det innsjekk på hotellet. Det er mulighet for å få kjøpt mat på hotellet eller i kafeer/restauranter i nærheten av hotellet. 

Dag 2 San Sebastian (F, L)
Frokost på hotellet før vi i dag skal bli kjent med San Sebastian. Vi starter med en hyggelig tur ned til den fasjonable stranden Ondarreta. Vi passerer den karakteristiske jernstatuen «el Peine del Viento», laget av den berømte baskiske skulptøren Eduardo Chillida, før vi tar en skinnegående kabelbane (funicularen) opp til Monte Igueldo. Her skal vi nyte den flotte utsikten over byen og Conchabukten samtidig som vi kan rusle litt rundt. Deretter tar vi strandpromenaden inn til gamlebyen hvor vi blir introdusert for den unike pintxoskulturen og til lunsj spiser vi derfor selvfølgelig også pintxos. 
 
Dag 3 Franske delen av Baskerland (F, L)
Etter frokost drar vi mot den franske delen av Baskerland. Først et stopp i den kjente badebyen Biarritz og så langs kysten til San Juan de Luz, der vi skal vandre gjennom de romantiske smågatene. 
Lunsjen tar vi senere oppe i fjellene på en ombygd gammel gård, som nå rommer en helt unik, men enkel og rustikk restaurant. Mens vi spiser ved vårt steinbord får vi utsikten over hele den franske delen av Baskerland. Tilbake på hotellet ca kl 17 og resten av ettermiddagen/kvelden på egen hånd. 

Dag 4 Fridag (F)
Frokost i restauranten på hotellet. Dagen står til fri disposisjon.
De som vil anbefales å gjøre et besøk i museet San Telmo, som ligger i gamlebyen. Andre vil kanskje ta en tur på en av strendene eller ta båten ut til den lille øya Santa Clara, som ligger midt i bukten. Den som vil bevege seg litt kan gå opp det lille fjellet Urgull som ligger lengst inn i gamlebyen eller hvorfor ikke vandre den lille delen av pilegrimsruten som faktisk går rett gjennom San Sebastian.

Dag 5 Txakoli bodega og Gernika (F, L)
Etter frokost tar vi ferden langs Gipuzkoakysten mot Bilbao. På veien besøker vi Txakoli bodega Talai Berri med rundvisning og prøvesmaking av den typiske baskiske vinen Txakoli og akevitt på deres terrasse med fantastisk utsikt. Vi reiser videre langs den vakre kystveien og nyter utsikten på vei mot den lille fiskebyen Getaria. Liten byvandring før vi setter oss ned for en hyggelig fiskelunsj med vin og kaffe inkludert. Vi reiser videre til Bilbao (ca 60 min) og sjekker inn på hotellet. Middag på egen hånd.

Dag 6 Bilbao (F, L)
Frokost på hotellet før vi tar en byvandring til gamlebyen der vi også besøker en av de største innendørsmarkedene i Europa. Vi avslutter med en lunsj på den klassiske Cafe Iruña, en av de eldste og mest populære restaurantene i Bilbao. 
Ettermiddagen fri til disposisjon. Det er for eksempel mulighet for å ta en hyggelig båttur på elven med sightseeingbåter. Middag på egen hånd.

Dag 7 Bilbao og Guggenheim (F, M)
Rolig frokost på hotellet og formiddagen på egen hånd.  Vi møtes etter lunsj og tar unicularen (kabelbanen) opp på fjellet Artxanda rett bak hotellet for å nyte utsikten over Bilbao. Deretter tar vi en rundtur til fots langs med elven hvor det moderne Bilbao har vokst frem. Her forteller reiselederen om Bilbaos maritime historie og vi passerer blant annet Palacio Euskalduna, det gamle verftet som nå er ombygd til Bilbaos operahus. Vi går langs den vakre promenaden helt frem til Guggenheim museet. Fritt besøk på Guggenheim (15 minutters gange tilbake til hotellet). De som vil kan eventuelt også besøke kunstmuseet eller det maritime museet som ligger i nærheten. Vi møtes senere til avskjedsmiddag på en hyggelig, lokal restaurant.

Dag 8 Biscayakysten - hjemreise (F, L)
Vi sjekker ut av hotellet etter frokost og kjører ut til kysten. Vi spiser felles lunsj på en vakkert beliggende restaurant utenfor fiskerbyen Bermeo, som var sentrum for hvalfangsten den den gang Baskerland drev med dette. Vi gjør et kort stopp i byen før vi drar videre til baskernes hellige by Gernika, en symbolsk viktig by for den baskiske kulturen. Byen som i den øvrige verden er kjent for bombingen under borgerkrigen og Picassos maleri, var tidligere hovedstad i Baskerland. Vi besøker la Casa de Juntas, som er det gamle baskiske regjeringsbygget og lærer litt om historien, og ser dessuten el arbol de Gernika, baskernes hellige tre. Vi kjører videre til flyplassen i Bilbao og flyr tilbake til Norge. 
   
F=Frokost  L=Lunsj  M=Middag

Hotell

Hotel San Sebastian (4*) – San Sebastian
Avenida Zumalácarregui, 20

Hotellet ligger ca 200-300 meter fra Ondarreta-stranden og 1 km fra La Concha-stranden. Gangavstand til gamlebyen i San Sebastian (ca 20 minutter). Rommene har klimaanlegg, safe, gratis wi-fi og TV. 

 

Hotel Barcelo Nervion (4*) - Bilbao
Paseo Campo Volantin, 11

Hotellet ligger i hjertet av Bilbao, i den sjarmerende gamlebyen, ca 10 minutters gange fra Guggenheim-museet. Rommene har klimaanlegg, TV, minibar, hårføner og gratis wi-fi.