Svalbard - et vintereventyr

Har du opplevd lyset på Svalbard i mars glemmer du det aldri! 

Navnet Svalbard betyr «landet av den kalde kyst», og øyene på Svalbard tilbyr stor, vill natur og et unikt dyreliv.  

Mars er tradisjonelt sett en kald måned, ofte med mye klart vær og flotte lysforhold. Om dagen får vi nyte det pastellfargede arktiske lyset, og om kvelden er sjansen for å oppleve nordlyset stor.

På dette vintereventyret skal vi oppleve både kulturen og naturen. Vi får et kulturhistorisk møte med Longyearbyen, det blir foredrag med en lokal helt, vi får være med på villmarksaften i Camp Barentz og det blir mulighet for både hundeslede-, snøscooter- og isgrottetur.

Bli med oss til denne vakre arktiske ørkenen og få en opplevelse for livet.

Reiseleder på turen, Elbjørg Haugsdal, har vært flere ganger på Svalbard og vil ta godt vare på gruppen.

Høydepunkt:
✔ En lys vintertur
✔ Foredrag med lokalmannen Stein Henningsen
✔ Spennende valgfrie utflukter 

Status:
Fullt

Hotell

RADISSON BLU POLAR HOTEL ****
Vei 229-3, Longyearbyen

Hotellet ligger sentralt i Longyeardalen, med flott utsikt mot Isfjorden og det karakteristiske Hiortfjellet. Handlegata ligger kun 100 meter fra hotellet og her finner man blant annet sportsbutikker, dagligvare, souvenirbutikker og kafè. På Svalbard handler man tollfritt, så husk å ta med ombordstigningskort eller setekvittering fra flyreisen. Svalbard Lufthavn ligger kun tre kilometer fra hotellet. Hotellet tilbyr døgnåpen resepsjon, restaurant, pub og spiseri. Frokost er inkludert i prisen.

Alle rom har moderne fasiliteter som telefon, minibar, hårføner, gratis bredbånd, roomservice mellom kl.07.00-23.00 og satellitt-tv. De fleste rommene har teppegulv og alle rom er røykfrie. Rommene har sitteplass til to, badekar samt mulighet for å lage te og kaffe. Hotellet er dessverre ikke tilrettelagt for rullestolbrukere.

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1    Ankomst og villmarksaften (M)
Vi ankommer Longyearbyen på formiddagen og bussen tar oss til hotellet. Her serveres det 2 retters lunsj på hotellet for de som ønsker det (forhåndsbestilles, kr 365,- pr pers). Etter innsjekk blir det litt tid til å slappe av.

Om kvelden blir det villmarksaften i Camp Barentz. Campen ligger ca. 10 kilometer øst for Longearbyen og har en fantastisk beliggenhet hvor man kan oppleve Svalbards storslåtte natur. 

Området er fullt av historie, med områder relatert til gruvedrift, andre verdenskrig og tidlig vitenskapelig forskning. Svalbardreinene er et vanlig syn i dette området, og av og til gjør også Svalbardrypa en opptreden. Disse dyrene er lokale for dette området og finnes bare på Svalbard. I campen har vi Barentzhus, en gamme, og har også mulighet til å sette opp en lavvo. Barentz hus er bygd som en kopi av hytta Willem Barentsz og hans mannskap overvintret i på Novaja Semlja under sin ekspedisjon i 1596-1597, hvor de ved en tilfeldighet oppdaget Bjørnøya og Spitsbergen. 

Bussen stopper et stykke utenfor campen, og vi blir hilst velkommen av det gode vertskap som følger oss det siste stykket. Vertskapet vil være bevæpnet med rifle for isbjørnbeskyttelse. Inne i varmen serverer vertskapet en akevitt, varm mat, bålkaffe og dessert mens de byr på foredrag og bilder. 

Dette er en innendørs aktivitet, men vi vil anbefale behagelige, varme friluftsklær og varme sko da det kan trekke litt kaldt fra gulvet. Merk at klærne kan lukte av bålrøyk i etterkant. Varighet ca. 3 timer.

Dag 2    Sightseeing  (F, L)
Etter frokost tar en lokal guide oss gjennom Longyearbyen og stedets spennende historie. På turen besøker vi Svalbard Museum og Galleri Svalbard. Emner som vil bli belyst er historie, geologi, flora, fauna og dagens samfunn. Dette er en innendørsaktivitet, og sightseeingen gjennom Longyearbyen foregår i buss. Varighet ca. 3 timer.

Vi spiser felles lunsj i Coal Miners Cabin.

Dag 3    Foredrag og bryggeribesøk. Mulighet for ekstra utflukt (F)
Formiddagen er fri til å utforske Longyearbyen på egen hånd, men det er mulig å melde seg på en ekstra utflukt; 

Snøscootersafari – Elveneset. Varighet ca. 4 timer (kr. 2 200,- pr. person. Min 6 pers)
Bli med oss på et fantastisk snøscooter-eventyr, nyt fenomenal utsikt over Isfjorden og mot det mektige Tempelfjellet. Snøscooterkjøring er en spennende måte å oppdage Svalbard på under den arktiske vinteren. Selv om turen ikke er teknisk krevende vil den ta oss med gjennom variert terreng og Svalbards storslåtte landskap med ekte kjøreglede. Vi kjører gjennom Helvetiadalen og kommer frem til Elveneset hvor dalen åpner seg ut mot Sassenfjorden, hvor vi kan se ut mot det mektige Tempelfjellet. Ved turens vendepunkt Elveneset, vil guidene tilby varm drikke og by på spennende Svalbardhistorier før vi setter kurs tilbake mot Longyearbyen.

Vanskelighetsgrad: Passer for de fleste. Ingen tidligere snøscootererfaring nødvendig. Ikke flatt terreng, litt kupert terreng. Det kreves førerkort for bil eller motorsykkel for å kjøre snøscooter.

Om ettermiddagen møtes vi til foredrag om livet på Svalbard, med lokal kjentmann som forteller om livet på Svalbard.

Vi fortsetter så med bryggeribesøk og ølsmaking. På denne visningen får vi høre om hvordan Svalbard Bryggeri ble en realitet, hvordan tidligere gruvearbeider og flyger Robert
Johansen fikk ideen til et eget bryggeri på Svalbard og hva det skulle kreve av tålmodighet for å kunne realiseres. Vi får omvisning i bryggeriet, kunnskap om bryggeriprosessen og smaking av 5 sorter øl (0,5 l) som er brygget på 2000 år gammelt arktisk brevann fra Bogerbreen. Varighet ca. 1,5 timer.

Dag 4   Fridag med mulighet for ekstra utflukter (F, M)
Dagen er fri, men det er mulig å melde seg på en av følgende utflukter;

Hundesledetur – Bolterdalen. Varighet ca. 4 timer (kr. 1 590,- pr. person. Min 8 pers)
Kjør ditt eget hundespann gjennom Bolterdalens spennende og varierte landskap! Hundekjøring er en fantastisk og autentisk måte å oppleve Arktis på, og denne turen vil gi deg en utmerket introduksjon til hundekjøring og gleden av å jobbe med polarhunder. Guiden vil kjøre først sammen med to gjester, og vi kjører deretter 2 og 2 på hvert hundespann, og deler på å kjøre sleden og sitte på. Vi følger elveleiet som bukter seg frem og tilbake i Bolterdalen, omgitt av vakre fjell. 
Det er store muligheter for å se Svalbardreinen på denne turen, og kanskje er vi også så heldige å se Svalbardrype og polarrev i tillegg. På Scott Turnerbreen vil vi snu sledene og sette kurs tilbake til hundegården. Tilbake i hundegården hjelper vi til med hundene, før guiden serverer en kopp te eller kaffe og viser oss det nyeste valpekullet.

Vanskelighetsgrad: Gjennomsnittlig fysisk form
Turen inkluderer transport, samt klær og støvler, turleder med alt nødvendig sikkerhetsutstyr.

Isgrotte - en vandring i isbreens indre. Varighet ca. 3 timer (kr. 960,- pr. person. Min 6 pers)
Gå inn gjennom hjertet av en isbre og inn i en spennende krystallverden. Lyset fra hodelykten vil avsløre en glitrende hule med fascinerende formasjoner i de frosne veggene. Guidene vil hente oss med en stor rød beltevogn, og kjører oss opp på Longyearbreen. Med hodelykter for å lyse opp veien går vi inn i smeltevannskanalen - en opplevelse som vil ta pusten fra deg. Vi stiller med hodelykter, hjelmer og erfarne guider. Dere stiller med solide vintersko, vanntett yttertøy og eventyrlyst.

Vanskelighetsgrad: Gjennomsnittlig fysisk form, ikke egnet hvis du har begrenset mobilitet. Turen er uegnet for dem som lider av klaustrofobi eller bevegelsesbesvær. 

Om kvelden spiser vi felles middag på Funken Lodge.

Dag 5    Hjemreise (F)
Vi har dagen på egen hånd frem til felles avreise til flyplassen og videre hjemreise. Vi ankommer Oslo Gardermoen om kvelden.


F=frokost     L=lunsj       M=middag

Valgfrie utflukter og måltider:
Disse bør bestilles samtidig med reisen og senest innen 60 dager før avreise. Bindende påmelding.  
Valgfrie utflukter må ha minimum 6 deltagere (min. 8 på hundesledetur) og vil ikke kunne gjennomføres dersom det ikke er nok påmeldte.