Førjulstur til magiske New York

Bli med på en innholdsrik førjulstur til verdensmetropolen New York, byen man aldri blir lei av. Sammen skal vi kjenne pulsen av «the Big Apple», vi skal oppleve et spektakulært juleshow på Radio City Music Hall og det blir god tid til shopping.

Vi tar på gode sko og ser nærmere på byen sammen med vår lommekjente reiseleder
Elbjørg Haugsdal. Vi skal besøke et av verdens viktigste kunstmuseer; The Metropolitan Museum of Art, minnesmerket der World Trade Center engang lå, Empire State Building og mye mer.

Sist men ikke minst - vi besøker Harlem og får oppleve en fargerik og fengslende
gospelkonsert. En opplevelse en sent glemmer! 

Grip dagen langs New Yorks avenyer og nyt følelsen av å befinne deg i byen som aldri sover!


 

Høydepunkter:

•    Sentralt hotell på Manhattan 
•    Radio City Rockettes Show 
•    Harlem med gospelkonsert 
•    Besøk på The Met 

 

Dette  er en reise i samarbeid med magasinet      

Status:
Fullt

Hotell

Fairfield Inn & Suites by Mariott New York  Midtown/Penn Station ***
325 West 33rd Street 
NY 10001 New York  // Tel: +1 212 563 0900

Moderne hotell som ligger sentralt, i tilknytning til Madison Square Garden og Penn Station. Her tilbys gratis Wi-Fi og en bar på taket med utsikt over byen (sesongåpent). Gjester har også tilgang til et treningsrom, gratis aviser, et kontorsenter, døgnåpen resepsjon og en turskranke. Times Square ligger  ca. 15 minutters gange fra hotellet. Rockefeller Center er en 15-minutters t-banetur unna. 

Alle rommene har moderne innredning, en 37-tommers flatskjerm-TV, kaffetrakter, safe, eget bad med hårtørker, skrivebord og strykeutstyr.

Hver morgen serverer hotellet en varm kontinental frokost som Grab-n-Go-frokost. Hotellet har ikke en egen restaurant. Takbaren The Skyline Rooftop Bar & Lounge tilbyr forretter og cocktailer, og her kan du beundre utsikten over byen.

    
 

 

 

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

DAG 1: AVREISE OSLO OG ANKOMST NEW YORK (M) 
Vi ankommer New York og kjører direkte til hotellet. På veien inn vil reiseleder gi litt informasjon om dagene som kommer. Når vi har satt fra oss koffertene tar vi en kort spasertur i området så man bedre kan orientere seg. Det vil så bli litt tid til å slappe av og tilpasse seg tidsforskjellen før vi møtes om kvelden for en felles velkomstmiddag på en lokal restaurant.

DAG 2: RUNDTUR MANHATTAN (F)
Etter frokost starter vi på formiddagens rundtur i buss. Denne vil gi oss et godt inntrykk av den mest berømte av New Yorks fem bydeler, nemlig Manhattan. Manhattan består av forskjellige distrikter med blant annet Financial District med Wall Street, de etniske bydelene Chinatown og Little Italy med synlige kulturelle bånd, og bohem-bydelen Grenwich Village med sin hyggelige, avslappede stemning og store utvalg av restauranter. Vi skal på vår 4 timers sightseeing se en god del av denne bydelen. Vi gjør også et stop ved 9/11 Memorial, der World Trade Center engang lå. Her er det satt opp et minnesmerke som tar opp halvparten av det omkring 64 000 m2 store området. Rundturen ender ved Empire State Building hvor vi også har adgangsbillett. PÅ toppen av denne bygningen har man en fantastisk utsikt over Manhattan. Resten av ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon.
På Times Square kan det være mulighet for å kjøpe teaterbilletter til sterkt nedsatte priser. På Midtown Manhattan ligger New Yorks mest eksklusive gate, Fifth Avenue, og her ligger også Rockefeller Center. Langs Central Park på Upper East Side ligger ”Museum Mile” med de tre enestående museene med kunstsamlinger i verdensklasse: Museum of Modern Art, Metropolitan Museum og Guggenheim Museum. Det meste er i gåavstand, men området er stort og man blir nødt å velge ut hva man vil se.

DAG 3: FRI TIL EGEN DISPOSISJON & RADIO CITY ROCKETTES SHOW (F)
Frokost på hotellet. Denne dagen er til fri disposisjon. Reiseleder gir deg gjerne tips.
På kvelden møtes vi for å gå til Radio City Music Hall (ca. 30 min gange) for å se det spektakulære Radio City Rockettes Show.

DAG 4: HARLEM GOSPEL TOUR OG BRUNSJ I HARLEM (F, L)
Det er søndag morgen og etter frokost er det tid for et litt spesielt kirkebesøk. I Harlem, nord på Manhattan, får vi oppleve en fargerik og fengslende gospelkonsert under morgenmessen. Etter besøket spiser vi brunsj på en typisk Harlem-restaurant. Resten av ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon.

DAG 5: FRI TIL EGEN DISPOSISJON ELLER VALGFRI UTFLUKT (F, M)
Frokost på hotellet. Dagen i dag er satt av til egentid. For de som vil er det mulig å være med på en utflukt til Chinatown og Brooklyn. Felles avskjedsmiddag på lokal restaurant.

VALGFRI HALVDAGSUTFLUKT CHINATOWN/BROOKLYN INKL. LUNSJ (MIN 15 PERSONER)
Etter frokost setter vi oss på bussen hvor vi først besøker Brooklyn med Brooklyn Heights, Brooklyn Bridge, DUMBO og Williamsburg før vi drar videre til China Town. Her spiser vi en lunsj på en lokal restaurant før vi returnerer til hotellet. Resten av ettermiddagen fri til egen disposisjon.
NOK 1050,- per person (min 15 personer).

DAG 6: BESØK PÅ THE MET OG HJEMREISE (F, L) 
Frokost på hotellet. Etter frokost sjekker vi ut og tar turen til The Met. Her får vi tid til å besøke utstillingen samt spise en lunsj før vi fortsetter retning flyplassen for retur til Norge.

DAG 7: ANKOMST OSLO
Vi ankommer Oslo kl. 11:00.

    

F= frokost     L= lunsj     M= middag

Praktisk informasjon og innreise

Nytt gebyr ved reise til USA

Fra og med 8. september 2010 har amerikanske myndigheter innført et gebyr på 14 dollar for reisende til USA. Dette gjelder reisende som kan reise uten visum og som søker innreisetillatelse via ESTA, og kan betales med kredittkort. Blir søknaden innvilget, vil den vare i to år. Det betyr at man ikke trenger å betale for ny reise før etter to år.  Forhold angående innreise til USA * reguleres og håndheves av amerikanske myndigheter. Norske borgere som reiser til USA uten visum ("Visa Waiver Programme" – Esta) må registrere seg på Internett i Esta-databasen før avreise. Amerikanske myndigheter er nøye med kontrollen av alle som reiser inn til USA, og lange immigrasjonskøer forekommer. Den amerikanske ambassaden i Oslo kan gi utfyllende informasjon om visum og opphold i USA. Du finner ambassadens lenke samt Esta-informasjon på følgende nettsider: usa.no/ og nettsiden til Department of Homeland Security.  Linken til Esta søknaden er; https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Tollregler
Tollreglene blir håndhevet strengt, herunder forbudet mot å innføre frukt, kjøtt og en del andre matvarer. Den amerikanske ambassade i Oslo (http://norway.usembassy.gov/) kan gi nærmere informasjon om regelverket for innreise til USA.

Sykeforsikring / Reiseforsikring
Reiseforsikring (opp til USD 500 000) anbefales på det sterkeste (gyldig forsikringsbevis må kunne fremlegges) , ettersom legebehandling og sykehusopphold i USA fort kan bli svært dyrt. Kun øyeblikkelig hjelp behandles uten forsikringsgaranti, og videre behandling kan nektes uten forsikringsgaranti eller depositum. Amerikanske sykehus og annen medisinsk hjelp holder generelt en svært høy standard.

Skikker og regler
USA er et flerkulturelt samfunn med mange religioner, vidt forskjellige politiske syn og mange subkulturer. Man kan likevel si at en del kulturelle elementer går igjen i USA. Amerikansk skikk og bruk likner det man finner i Norge. Det er altså vanskelig å si hva en ”typisk amerikaner” er eller mener. De fleste amerikanere er vant til at folk er forskjellige og har ulike syn på ting.

Nedenfor er noen tips om amerikansk kultur som kan være greit å vite om, i noe tilfeldig rekkefølge:

Amerikanere flest er utadvendte og hyggelige. De synes det er naturlig å snakke med fremmede dersom de har noe på hjertet.

Hvis man vil forbi noen så sier man ”excuse me”. Det regnes som uhøflig å komme borti fremmede, og hvis det skjer så unnskylder man seg (”sorry”).
Du vil ofte høre ”how are you?”, ”how ’you doin’?”,  ”how is it going?” eller liknende varianter når folk møtes. Det er oftest ikke en invitasjon til å stoppe og prate, men besvares bare med en kort “good – how are you?”, eller liknende.

Alkohol
Mange amerikanere drikker mindre enn det som er vanlig i Norge, og mange opplever det som upassende og ubehagelig med synlig berusede personer. Grensen for å kjøpe og nyte alkohol er 21 år i hele USA. Det anbefales å alltid ha med legitimasjon dersom du ønsker å kjøpe alkohol, også på restaurant. Mange steder ber om legitimasjon selv om du opplagt er betydelig eldre enn 21 år. Noen steder sjekker alle, uansett.

Tips
Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15% på restaurant, gjerne 20%+. Under 15% betyr at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til "moms" (sales tax). Se artikkelen ”Praktiske opplysninger” for mer om drikkepenger i ulike situasjoner.

Regler og fleksibilitet
Amerikanere følger generelt regler og retningslinjer nøye. Ansatte som har kontakt med publikum har ofte liten beslutningsmyndighet. Dersom du føler deg urimelig behandlet kan du be om å få snakke med sjefen (”may I speak to your supervisor, please”). En ”manager” står mer fritt til å ta beslutninger. Amerikanere skiller ofte klart mellom hva som er ditt ansvar og hva som er deres ansvar - og føler ikke nødvendigvis noe behov for å løse problemer de oppfatter som ditt ansvar.

Noen tabuer
Amerikanere er sensitive overfor antydning til rasisme og diskriminering i bred forstand (inklusive funksjonshemming, religion, osv). Bruk aldri ordet ”negro”, ettersom det regnes som krenkende. Benytt i stedet ”African-American”, eventuelt ”black” (mindre formelt). Tilsvarende brukes "European-American", "Asian-American", "Hispanic" samt uttrykk som "Norwegian-American".

Amerikanere er betydelig mindre komfortable med kropp og nakenhet enn man er i Norge, spesielt dersom barn kan være tilstede. Det er ikke greit å sole seg toppløs, og selv små barn forventes å bruke badetøy - også noe som dekker overkroppen til jenter.

Unngå banning da mange blir lettere støtt av dette enn man kanskje skulle tro. Det kan ofte være vanskelig å vite hva som er støtende for hvem når man snakker et fremmedspråk.

Språk
USA har ikke noe offisielt språk. Det finnes heller ikke noe offisielt språklig normeringsorgan. I praksis er engelsk dominerende. Likevel er det mange i USA som snakker lite engelsk og benytter spesielt spansk og asiatiske språk som førstespråk. Myndigheter og organisasjoner opererer ofte med informasjon, skjemaer, gateskilt og liknende på flere språk. På grunn av betydelig innvandring fra Latin-Amerika, er spansk utbredt.

Praktisk
Nødtelefon politi/brann/ambulanse: Ring 911 (også fra mobiltelefon)

Strøm
110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Amerikansk støpsel er to-punkt eller tre-punkt. Elektronisk utstyr kjøpt i Norge krever adapter eller omformer, som bør kjøpes i Norge grunnet begrenset tilgjengelighet i USA. Utstyr som kun håndterer norsk spenning må ha omformer til 220-240 Volt, mens apparater som kan håndtere begge spenninger kun behøver en adapter for å passe i støpselet. Noe utstyr kan også få problemer med amerikansk frekvens (f.eks. klokker). Se generelt merking på utstyret.

Telefon
I USA skilles det mellom "local" og "long distance" samtaler. Tast 1 foran nummeret for samtaler utenfor lokaldistriktet ("long distance"). Lokale samtaler på fasttelefon er inkludert i fastavgiften. Tast 011-47 for å ringe fra USA til Norge. For å ringe fra Norge til USA, tast 00-1. Gratis telefonnummer innen USA begynner med 1-800, 1-855, 1-866, 1-877 og 1-888.

Kontakt med ambassaden i Washington
Telefonnummer i åpningstiden er + 1 202 333 6000. Sentralbordet er åpent hverdager fra kl. 9 til kl. 16. Utenfor arbeidstiden vil du bli satt over til Utenriksdepartementets døgnbemannede vakttelefon.

Mobiltelefon
De fleste nyere mobiltelefoner kan benyttes i USA. Eldre modeller vil ofte ikke fungere, eller ha redusert dekning. Europeisk standard (GSM) mobildekning er god i byene og langs hovedveier, men varierende utenfor byer og begrenset i utmark. Tradisjonelt følger mobilnettene i USA ikke GSM standard og GSM nettene er fremdeles under utbygging. Det benyttes en annen frekvens på GSM enn i Europa (1900 MHz), men nyere mobiltelefoner håndterer som regel dette. De største GSM operatørene i USA er AT&T, T-Mobile og Verizon.

Internett
De fleste byer og tettsteder har internettkafeer og hoteller med bredbånd. Trådløse nett for bærbar PC blir stadig mer utbredt i kafeer, hoteller og andre steder.

Kredittkort
Kredittkort er svært utbredt i USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.

Drikkepenger / tips
Driks benyttes i større utstrekning i USA enn i Norge og utgjør i mange serviceyrker en betydelig og forventet del av inntekten. Følgende kan benyttes som et utgangspunkt for hva som er vanlig i USA: På restaurant med bordservice ventes 15-20% driks. Vær klar over at lavere beløp trolig blir oppfattet som lite hyggelig eller som et uttrykk for misnøye. En del restauranter fører selv driks på regningen for større grupper, da trenger du ikke legge på ytterligere. Gi et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Pizzabud forventer tre til fem dollar. Gi en til fem dollar dersom pikkolo bærer inn bagasje (en til to dollar per kolli). Det er omtenksomt å gi driks til hotellets rengjøringspersonell ved å legge to til tre dollar på nattbordet hver dag dersom du er fornøyd. Det er vanlig å gi 10%, opp til 20% i driks til frisører, massører, på spa og tilsvarende steder.

Åpningstider
Banker har vanligvis åpent fra 9.00 til 16.00 mandag til fredag. Butikker har åpent det meste av dagen til ca. 21.00. Noen forretninger er stengt søndag. Det er som regel mulig å finne døgnåpne matbutikker og apotek i byene.