Vår på Kypros - Pensjonistforbundet

Reis til Kypros med Aller Travel og Pensjonistforbundet for et herlig avbrekk fra den norske vinterkulden!

Det er ikke uten grunn at Kypros er en destinasjon elsket av nordmenn. Med sitt turkisblå vann, flotte strender, storslått natur, et velsmakende kjøkken, stor gjestfrihet og variert kultur med impulser fra både Afrika, Midtøsten og Europa er dette en destinasjon for enhver smak. Øya har også en av Europas eldste kulturer og tilbyr mange vel bevarte arkeologiske steder.   

Kypros er en helårsdestinasjon som kan tilby sol, strand, kultur og historie, og de aller fleste vil storkose seg på denne øya. Den er Middelhavets varmeste og tørreste øy med rundt 340 soldager i året, kun regnsesongen desember til mars må du regne med en skur i ny og ne.

Dette blir en innholdsrik reise, der vi både ser og smaker på øyas favoritter.

Vi bor på Mediterranean Beach Hotel i Limassol. Herfra legger vi opp til daglige utflukter, men det vil også være en fridag til å utforske litt på egenhånd.

Høydepunkter:

  • 340 soldager i året
  • Appelsintreblomstring
  • Flott kultur og landskap
  • Mange arkeologiske opplevelser fra antikken
  • Vinsmaking av lokal vin i Omodos
  • Karnival i Limassol fra 15 februar

Turen er i samarbeid med

Status:
Fullt

Hotell

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL ****
71 Amathus Avenue, 
4533 Agios Tychonas Limassol

Godt 4 stjerners hotell som ligger litt vest for Limassol sentrum med direkte tilgang til stranden. Hotellet har flere restauranter og barer samt en egen SPA avdeling.

Hotellet tilbyr både innendørs og utendørs bassenger, vannsportfasiliteter samt en tennisbane. Alle rom har egen balkong, safe, te/kaffe fasiliteter, telefon, hårføner, minibar, LCD-TV og gratis wifi. 
   

Program

Dag 1    Ankomst (M)

Avreise fra Oslo og ankomst Larnaca på kvelden. Her møter vi vår lokale representant og bussen tar oss til hotellet. Middag på hotellet etter innsjekk.

Dag 2    Heldagsutflukt til Limassol/Kourion/Omodos (F, M)

Etter frokost kjører vi til Limassol og det blir kaffe-stop i gamlebyen.

Vi fortsetter vår tur til det arkeologiske området og oldtidsbyen Kourion. Området var en viktig historisk by grunnlagt av grekerne i det 14. århundre f.Kr. Vi besøker Greco Roman Theatre og House of Eustolios. The House of Eustolios var opprinnelig en privat romersk villa som ble et offentlig rekreasjonssenter i den tidlige kristne perioden. Den består av et kompleks av bad og en rekke rom med vakre mosaikkgulv.

Vi forlater så Kourion og fortsetter gjennom vingård-området i Limassol. Etter en 30 minutters kjøretur kommer vi til en av de vakreste og mest tradisjonelle landsbyer på øya, Omodos. Her besøker vi en lokal vingård for litt vinsmaking og det blir egentid for lunsj før vi returnerer til hotellet. Middag på kvelden.

Dag 3    Utflukt til ruinene i Amathus (F, M)

Etter frokost vandrer vi langs kysten til Amathus. Turen tar ca. 20 – 30 minutter og stien dit går direkte fra hotellet. I Amathus besøker vi ruinene av basilikaen, agoraen og Aphrodites tempel. Etter besøket returnerer vi til hotellet der vi har ettermiddagen fri til egen disposisjon. Middag på kvelden.

Dag 4    Utflukt til Pafos (F, M)

Pafos ligger på vestkysten av øya og er en av Kypros viktigste arkeologiske regioner. Hele byen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Pafos er også viktig på grunn av sin religiøse historie.

Vi forlater hotellet etter frokost. Etter ca. 1 times kjøring kommer vi til "Petra tou Romiou", hvor Afrodite ifølge gresk mytologi ble født. Her blir det kaffe-stop på en kafè og litt tid til å rusle ved havet, eller hva med et lite bad? Vår reise fortsetter til det arkeologiske området Kato Pafos før det blir tid på egenhånd for lunsj ved havna. På vei tilbake til hotellet besøker vi den arkeologiske parken hvor House of Dionysus, House of Aion og House of Thyseus ligger. Mosaikkgulvene i disse villaene regnes blant de fineste i østlige Middelhavet. Tilbake på ettermiddagen til hotellet og felles middag på kvelden.

Dag 5    Utflukt til Nicosia og Kyrenia (F, M)

Etter frokost kjører vi til Nicosia. Det blir kaffe-stop på kafeen ved det arkeologiske museet før vi også besøker museet. Litt ledig tid i den gamle bydelen før vi kjører videre til Kyrenia (ca. 30 min). Her tar vi oss tid til å spise en lunsj på egenhånd og det blir fritid ved havna før vi kjører tilbake til hotellet.  Felles middag på kvelden.

Nicosia som ligger midt på øya og har historie helt tilbake til bronsealderen. Hjertet av byen er omsluttet av venetianske murer og er oversådd med museer, gamle kirker og bysantinske bygninger. I dag er Nicosia den eneste delte hovedstaden i verden. Det nye Nicosia som er utviklet utenfor murene er blitt et moderne, kosmopolitisk og kulturelt sentrum.

Kyrenia er en by på den nordlige kysten av Kypros, kjent for sin historiske havn og sitt slott. Mens det er bevis som viser at Kyrenia har vært bebodd siden ca. 5800-3000 f.Kr., er det tradisjonelt akseptert at byen ble grunnlagt av akhaierne fra Peloponnes etter den trojanske krigen.

Dag 6     Utflukt til landsbyen Anogyra (F, L, M)  

Etter frokost kjører vi til Anogyra (ca. 30 minutters kjøring). Gruppen vil bli møtt av byens ordfører på bytorget. Deretter vil vi besøke Ms. Despo som vil demonstrere hvordan man lager Pastelli, tradisjonell søt snacks fra Kypros som er laget av sesamfrø og karob sirup.  Så tar vi en liten gåtur til en lokal gård der vi får sett hvordan man lager Halloumi. Vi vil så bli invitert på en liten lunsj her hvor vi får smake på Halloumi osten, oliven, hjemmelaget brød og fersk ost med karob sirup. Vi returnerer så til hotellet. Felles middag på kvelden.

Dag 7    Fridag (F, M)

Dagen er fri til å utforske på egenhånd.  Reiseleder vil samle de som ønsker det. Felles middag.

Dag 8    Utflukt til Larnaca og hjemreise (F, L)

Etter frokost sjekker vi ut og kjører retning Larnaca. Her blir det en liten omvisning i byen samt besøk av St. Lazaruskirken før vi samles for en felles lunsj. Etter lunsj vil det bli tid til å utforske byen på egenhånd før bussen tar oss til flyplassen for retur til Norge på kvelden.

Praktisk informasjon

PRAKTISK INFORMASJON
INNREISE
Kypros har vært delt siden den tyrkiske invasjonen i 1974, med en FN-kontrollert buffersone mellom den sørlige gresk-kypriotiske delen og den nordlige tyrkisk-kypriotiske delen av øya.
Nordmenn trenger pass for innreise til Kypros. Kypros er ikke en del av Schengen-området, men mellom Norge og Republikken Kypros er det visumfrihet. Passet trenger ikke være gyldig utover utreisedagen fra Kypros.

VALUTA
Myntenheten på Kypros er euro, €. De fleste kredittkort kan anvendes. Elektronisk betaling er mindre utbredt enn i Norge, men er vanlig i større butikker. På den tyrkisk-kypriotiske delen av øya kan man betale med euro, men vekslepenger gis i tyrkisk mynt.

TIDSFORSKJELL
Tidsforskjell: + 1 time (GMT +2).

STRØMNETT
Strømnettet er på 240 volt. Stikkontakter har tre flate plugger. Mange hoteller låner ut adaptere, eller de kan kjøpes i supermarkeder.

SPRÅK
Lokale språk på Kypros er nygresk, og tyrkisk i den nordlige tyrkisk-kypriotiske delen av øya. De fleste kyprioter snakker godt engelsk.

REISEFORSIKRING
Dersom du reiser utenfor Norge uten reiseforsikring, kan det få store konsekvenser for deg eller dine medreisende. Du bør derfor tegne en god reiseforsikring. En god reiseforsikring skal blant annet dekke utgifter i forbindelse med skader, ulykker, sykdom, hjemtransport og dødsfall. Pass på at forsikringen også dekker uforutsett sykdom og uhell. Vær oppmerksom på at forsikringsselskapene kan ha ulike, spesielle vilkår og at det er visse situasjoner som ikke dekkes. Les alltid forsikringsbetingelsene nøye på forhånd - også de detaljerte vilkårene!
 

Temperatur og klima

Temperatur og klima

Kypros er et av reisemålene i Europa hvor varmen varer lengst, og øyen er blant annet kjent for sitt deilige badevann. I sommer månedene ligger dagtemperaturen på gjennomsnittlig på 31 grader, og stort sett uten regn. I vintermånedene går temperaturen sjeldent under 16 grader på dagtid. 

Kypros

Måned

Gjennomsnitt dag temp.

Gjennomsnitt natt temp.

Nedbørsdager

Januar

16

7

8

Februar

17

7

7

Mars

19

8

6

April

22

11

3

Mai

26

15

1

Juni

30

18

0

Juli

32

21

0

August

32

21

0

September

30

19

0

Oktober

27

16

3

November

22

12

4

Desember

18

9

7