Magiske Myanmar

Myanmar/Burma har bevart sin unike kultur og sivilisasjon, og klassiske tradisjoner og tradisjonelle instrumenter, som ikke lenger finnes i andre asiatiske land, har overlevd her. Fra et militærkupp i 1962 og nesten femti år framover ble Myanmar styrt med jernhånd. Landet var mer eller mindre lukket ute fra resten av verden i denne perioden, men har i løpet av de siste seks årene åpnet seg.

Til tross for at befolkningen fortsatt er fattig, og landet har mange problemer å stri med, vil du møte et vennlig og gjestfritt folk. På denne reisen vil du oppleve et utrolig spennende land med mektige elver, vakre hvite strender, grønne rismarker, fantastiske fjellandskap, gullforgylte pagoder - og ikke minst et mangfold av ulike etniske grupper, hver med egne skikker, klesdrakt og språk. Rundreisen avsluttes med noen herlig avslappende dager ved stranden.

Vår reiseleder i Myanmar er Astri Hole Fredriksen. Hun bor selv i Yangon, og har fulgt landets utvikling helt siden hun kom dit som turist i 1983. De siste åtte årene har hun arrangert reiser rundt i Myanmar for nordmenn og dansker.  Astri møter gruppen på flyplassen ved ankomst i Myanmar.

 

Høydepunkter:
· Fantastisk natur
· Et vennlig og gjestfritt folk
· Herlige dager ved stranden
 

Status:
Fullt

PROGRAM

4. november  Avreise
Avreise fra Gardermoen med Thai Airways direkte til Bangkok. Flybytte og videre til Yangon. 

5. november  Yangon  (L, M)
Vi lander i Yangon på morgenen hvor vi møter reiselederen. Transport fra flyplassen inn til hotellet som ligger med hage og svømmebasseng ut mot Royal Lake, ikke så langt fra sentrum. 
Selv om det etterhvert er kommet opp en del høyhus, preges bybildet fortsatt av en blanding av det orientalske Østen og britisk kolonitid. Smale, travle gater med nedslitte bygninger med leiligheter, små virksomheter og forretninger, og et broket folkeslag av burmesere, kinesere, indere, bengaler og arabere, og med tversgående avenyer omkranset av pompøse, men forfalne offentlige bygninger fra Victoriatiden. Vi starter med et besøk på det store Bogyoke Aung San markedet som på mange måter er uforandret fra engelskmennenes tid. Her selges fortsatt silke, gull og edelstener side om side med lokalt fremstilte sigarer, trefigurer skåret i sandal tre, antikviteter og laquerware.  
Det blir deretter tid til noen timers hvil på hotellet, før vi i god tid før solnedgang kjører opp til den berømte Shwedagon-pagoden. Dette er uten tvil det mest imponerende ”monument” i Myanmar. Stupaen er belagt med 9 tonn gull, og toppen er dekket med 4000 diamanter og tusenvis av rubiner, safirer og topas. Her vandrer man barføtt rundt, i selskap med de vennlige og dypt troende burmesere som ofte kommer i hele familier for å vise respekt eller be om å lykkes med en forestående eksamen eller planlagt forretning. Derfra kjører vi direkte til en hyggelig utendørs restaurant og spiser middag. 
 
6. november  Yangon – Inlesjøen (F, L, M)
Vi flyr til Heho, i den sørlige del av Shan-staten, som både i utstrekning og folkemengde er den største delstaten i Myanmar. Ingen andre steder er befolkningen så etnisk differensiert som her - det finnes over 100 stammer med forskjellige skikker og levemåte. 
I Heho blir vi møtt av vår lokale guide og kjører de 45 minuttene til Nyaung Shwe ved bredden av Inlesjøen. Her spiser vi lunsj før vi blir fraktet i små båter ut til hotellet vårt. Innsjøen ligger 900 meter over havet, er bare 3-4 meter på det dypeste og er hjem for Intha- folket som lever av å fiske og produsere tomater og blomster på de flytende hagene deres. I landsbyene på Inle er husene bygget på påler, og all transport foregår med båt, enten det er til skolen, på besøk hos naboene, til tempelet eller for å luke blant tomatplantene. Vi benytter resten av ettermiddagen i båt, mens vi krysser fram og tilbake og studerer livet i landsbyene.  Middag serveres på hotellet. 
 
7. november  Inlesjøen (F, L, M)
Etter frokost, ut på innsjøen igjen, nå til landsbyen InDein som er mest kjent for pagoden med de 1000 stupaer i typisk Shan stil, fra det 15.århundre. Det er en veldig vakker seiltur langs kanalen som fører fra sjøen inn til Indaing og en koselig spasertur gjennom landsbyen opp til pagoden med mange handelsboder. Her spiser vi også lunsj. Resten av dagen ute på Inle. I en av de 22 landsbyene på påler, InPawKhone veves de flotteste tørklær av en blanding av lotus og silke, og ikke så langt derfra bygges mange av de båtene som benyttes på innsjøen. Middag på hotellet. 
 
8. november  Mandalay (F, L, M)
Med båt inn til Nyaung Shwe og buss til Heho. Herfra er det en kort flytur til Mandalay, som er Burmas nest største by og landets kulturelle og religiøse sentrum. Mandalay var landets hovedstad i 25 år inntil 1886 da engelskmennene besatte byen og førte Kong Thibaw og Dronning Supyalat i ufrivillig eksil til India. Det var Kong Mindon, Kong Thibawas far, som valgte å flytte hovedstaden fra Amarapura til Mandalay i 1859. Det var ganske vanlig at de burmesiske kongene flyttet deres hovedstad med jevne mellomrom, etter råd fra hoffets astrologer. De kongelige bygninger som alle var bygget i teak, ble demontert, fraktet ved hjelp av elefanter og alt gjenreist på det nye stedet. Etter å ha sjekket inn på hotellet og litt lunsj på en lokal restaurant, besøker vi det gjenoppbygde Kongepalasset, Det gylne munkekloster” - Shwe Kyaung, og endelig Kuthodaw-pagoden med de 729 inngraverte steintavlene som sammen utgjør Buddhistenes ”bibel”, Tripitakaen. Etter et par timers hvil på hotellet, spiser vi middag sammen på en lokal, utendørs restaurant.  
 
9. november  Mandalay (F, L, M)
Etter frokost tar vi oss til Amarapura. Her finner vi bl.a. det store Mahagandhayon-klosteret hvor vi kan observere hundrevis av buddhistiske munker gå i prosesjon til dagens siste måltid ved 10.30 tiden om formiddagen, samt byens mange silkevevere og den berømte U Beinsbroen - "verdens lengste teak bro" og en av de mest fotograferte steder i Myanmar. 
Tilbake i Mandalay etter lunsj, hvor en båt venter for å ta oss opp Ayeyarwady elven til Mingun. Pagoden i Mingun skulle ha blitt verdens største da Kong Bodawphaya i 1790 igangsatte byggeriet, men etter 25 år stoppet arbeidet opp fordi kongen ble syk, og et voldsomt jordskjelv i 1838 omdannet istedet den ufullendte pagode til ”verdens største mursteinshaug”. Men den er fortsatt et storslått syn. Og den store klokken på 90 tonn som skulle ha prydet tempelet, var allerede ferdigstøpt og kan fortsatt beskues. Det hele til glede for befolkningen i landsbyen som alle på en eller annen måte har fått del i de inntekter som den økende, også innenlandske, turisme har gitt muligheter for. Retur til Mandalay i solnedgang og middag på lokal restaurant. 
 
10. november Mandalay – Bagan (F, L, M)
Vi kjører fra Mandalay til Bagan i buss. Turen tar ca. 5 timer med stopp underveis, bl.a. for lunsj. Det blir anledning til å bestige Taungkalot/Mount Popa som er en utdødd vulkan som hever seg 750 meter opp over et ellers flatt landskap og regnes som hjemsted til noen av de overnaturlige vesener, Nats, som spiller en så stor rolle i den vanlige burmesers liv - side om side med deres buddhistiske tro. Det tar det ca. en halv time å klatre til toppen via en vindeltrapp. Noen frekke apekatter huserer i området, alltid på utkikk etter noe mat de kan nappe til seg. 
Framme i Bagan, kjører vi til hotellet som ligger i den gamle delen av Bagan mellom tempelruinene, har stor hage og svømmebasseng, og måltidene inntas utendørs under det store Acasietreet med utsikt over Ayeyarwady-elven. Middag på hotellet. 
 
11. november  Bagan (F, L, M)
Sightseeing. Bagan er et arkeologisk vidunder, med over 2000 templer og pagoder spredt utover en stor slette. I dets storhetstid, i de to århundrer fra 1057 og til de mongolske ryttere, med Kublai Khan i spissen, beseiret Bagan og ødela mye i 1287, ble det bygget flere end 10 000 religiøse bygninger. Lunsj og middag på lokale restauranter. 
  
12. november  Bagan (F, L, M)
Denne morgenen vil vi ta med den lokale guiden ut til en av landsbyene i området, Ashe Pwa-saw. Denne er ganske typisk for livet på landsbygda i den såkalte ”tørre sone” av Myanmar,  hvor livet leves som det stort sett alltid har gjort, og her kan vi vandre rolig rundt og kikke og stille spørsmål.  Lunsj for oss selv på et lite sted i nærheten. 
Vi vil også få anledning til å besøke et av de verkstedene som etter eldgamle metoder lager det flotte laquerware som Bagan er så kjent for. Middag på hotellet. 
 
13. november  Ngapali-stranden (F)
Vi flyr til Ngapali Beach, ut mot Bengalbukta. 
  
14. – 15. november Ngapali-stranden (F)
Vi nyter dagene på et godt hotell ved stranden. Det er muligheter for å leie båt og komme ut og fiske eller snorkle. Men ellers er Ngapali Beach en av de mest uberørte og fredeligste strender i Asia. Det er frokost på hotellet, mens lunsj og middag er etter eget valg og på egen regning. Men reiseleder tar gjerne initiativ til fellesbespisning om kvelden for de som ønsker det. Det finnes mange små, gode fiskerestauranter på veien bak hotellet 
 
16. november Hjemreise (F)
Vi kjøres til flyplassen og flyr tilbake til Yangon før vi tar kveldsflyet videre tilbake til Gardermoen, via Bangkok.  

17. november  Hjemkomst
Vi lander på Gardermoen tidlig om morgenen. 

HOTELL

Kandawgyi Palace Hotel, Yangon

Godt hotell med god beliggenhet og har både svømmebasseng og spa.

 

Shwe Inn Tha Floating Resort, Inlesjøen

Hotellet ligger på Inlesjøen. Det er et av meget få hoteller som er bygget på påler ute i vannet, og regnes som det beste av dem. 

    

Mandalay City Hotel

Sentralt beliggende i hjertet av Mandalay.

 

Bagan Thande Hotel

Hotellet ligger i den gamle delen av Bagan mellom tempelruinene, har stor hage og svømmebasseng.

 

Amata Resort & Spa, Ngapali Beach

Godt hotell beliggende rett ved stranden.

 

 

 

VISUM/VAKSINE

VISUM

Der kreves visum for innreise til Myanmar, og det skal søkes om på forhånd. Men det kan nå gjøres på internett. Prosessen er rimelig enkel og tar høyst noen dager. For turister koster et visum (for opphold inntil 28 dager) US$ 50 pr. person og betales over nettet med kredittkort (Visa eller Mastercard). Husk at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter planlagt ankomstdato. Mer informasjon om visum får du etter bestilling og nærmere avreise. Den reisende er selv ansvarlig for å ha nødvendig visum,  og å gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

VAKSINER

Det er liten risiko for malaria på de stedene hvor turistene vanligvis kommer, Yangon, Bagan, Mandalay og Inle Lake. (Men skal man ut f.eks. på trekking og overnatte i landsbyer, kan det stille det seg annerledes) Man bør i alle tilfelle lytte til råd fra egen lege. De øvrige vaksinasjoner anbefalt for Sørøst-Asia, som f.eks vaksine mot Hepatitt A og difteri/stivkrampe, bør være oppdatert. Vi anbefaler alle reisende til Myanmar om å kontakte lege eller en vaksinasjonsklinikk for å få råd om hvilke vaksiner man bør ha.