Opplev Egypt med Tone

Bli med Tone på et kulturelt eventyr i Egypt. Her opplever du historie og kultur i verdensklasse med besøk ved de fantastiske pyramidene i Giza, sfinxen og det egyptiske museet med noen av verdens mest kjente kulturskatter. Vi skal til oldtidens hovedstad Alexandria med sitt berømte bibliotek, her går vi i dronning Kleopatra og Alexander den stores fotspor. Ferden fortsetter til Luxor og Aswan og en ukes elvecruise på Nilen. Opplevelsene står i kø, vi besøker gravene i Kongenes Dal, det kjente tempelområdet Karnak, opplever vakker natur, rikt fugleliv og nyter god mat og godt drikke. Vi fordøyer inntrykk på flotte hoteller og ombord på ett av Nilens beste skip.

Reiseleder Tone Mjøberg har bodd mange år i Egypt og er lokalkjent. Her viser hun deg sine favoritter i landet hun er så glad i.

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1 – 22. februar AVREISE
Avreise fra Gardermoen via London med ankomst Kairo sent om kvelden.Transport fra flyplassen til hotellet, som ligger i Giza like ved pyramidene. Innsjekk.

DAG 2 – 23. februar SAKKARA OG GIZA (F, L)
De mektige faraoene viste frem sin store rikdom og makt gjennom oppføringen av pyramidene. I dag skal vi besøke Sakkara, her finner vi de eldste pyramidene og gravene i Egypt. Det blir også besøk i den mektige vesiren Mererukas grav. Dette er en av de aller vakreste gravene fra det gamle rikets tid med mange rom og flotte relieffer fra datidens Egypt. Graven stammer fra perioden ca 2340 f.kr. Her skal vi se på farao Zosers gravkompleks med den kjente trappetrinnpyramiden, som også er verdens eldste steinbygning. Etter lunsj fortsetter turen til Giza, hvor vi ser de tre mest kjente pyramidene. Kheopspyramiden, som er den eneste gjenværende av verdens syv underverker, ble bygget til farao Kheops for ca 4 500 år siden. Vi får se og høre mer om den gamle kulturen, om hvordan og hvorfor man tror at disse fantastiske og enorme byggverkene ble bygget. Vi fortsetter ned til den mytiske Sfinxen som har en løves kropp og et menneskes hode. Middag på egen hånd, eventuelt sammen med reiseleder. 

DAG 3 – 24. februar KAIRO (F, L)
Etter frokost reiser vi til sentrum for å besøke Det egyptiske museet, som huser verdens største samling av antikke funn med mer enn hundretusen ulike gjenstander. Her finnes historiske skatter fra hele Egypts historie, mumier, statuer, møbler, smykker, klær med mer. Vi får en guidet vandring gjennom de ulike delene av museet. Etter lunsj fortsetter vi til det enorme basarområdet Khan al Khalili – en opplevelse for alle sanser. Her finner du alt fra vakre skjerf og sjal til trearbeider, kobber, gull, sølv, klær og sko. Det var også her den egyptiske forfatteren NaguibMahfouz skrev Kairo-triologien. Mahfouz var den første arabiskspråklige forfatter som fikk Nobels litteraturpris. Felles lunsj inkludert.

DAG 4 – 25. februar FRIDAG ELLER VALGFRI UTFLUKT TIL ALEXANDRIA (F)
Vi drar på valgfri dagstur til Alexandria, som ligger ved Middelhavet, cirka 25 mil nordvest for Kairo. Byen ble grunnlagt av Alexander den store etter hans inntog i Egypt i år 332 f.Kr. Byen ble den nye verdens hovedstad, samt kultur- og læresenter i den hellenistiske verden. Vi besøker blant annet de romerske katakombene som strekker seg over tre nivåer under jorden, og Nasjonalmuseet. Vi spiser lunsj på en fiskerestaurant ved havnen før vifår en omvisning i biblioteket som er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Det opprinnelige biblioteket var i sin tid verdens største med hundretusener av papyrusruller. Retur til hotellet om ettermiddagen. 

Pris valgfri utflukt til Alexandria: kr 890,- (minimum 8 personer)

DAG 5 – 26. februar KAIRO–LUXOR (F, L, M)
Vi flyr til Luxor, Egypts tidligere hovedstad under navnet Theben, ett 
religiøst og seremonielt sentrum. Tidsepoken 1550–1100 f.Kr. var storhetstiden i Egypt med de kjente faraoene Ramses, Tutmosesog Hatshepsut. Luxor kalles ofte for verdens største utendørsmuseum da mer enn en tredjedel av verdens antikke funn finnes her.Vi besøker det enorme Karnak-tempelet, verdens største tempelområde og de ulike delene ble bygget under en periode på to tusen år. Mer enn 70 faraoer har satt sitt preg på Karnak. Vi sjekker inn på vår flotte elvecruisebåt og nyter en deilig middag ombord.
  
DAG 6 – 27. februar LUXOR–ESNA–EDFU (F, L, M)
Skipet kaser loss og seiler mot Esna ved lunsjtider, og resten av dagen kan du slappe av på soldekket og nyte den vakre utsikten. Landskapet er fascinerende, grønt og frodig nær elven, med ørkenen rett bak. Vi ser hvordan folk lever og bor i Nildalen, hvordan bonden og hans dyr arbeider på markene og kvinnene som vasker klær, kopper og kar i elven. Om ettermiddagen ankommer vi slusen i Esna. Det er ofte mange båter som skal passere, så dette kan ta litt tid. Det blir imidlertid aldri kjedelig, da kjøpmennene i Esna kommer roende ut til cruisebåtene med sine flytende forretninger og forsøker å selge alt fra egyptiske klesdrakter til fine skjerf og sjal. Når vi har kommet gjennom slusen, fortsetter vi til Edfu hvor skipet legger til for natten. 

DAG 7 – 28. februar EDFU–ASWAN (F, L, M)
Om morgenen besøker vi falkeguden Horussitt tempel i Edfu. Dette er et av Egypts vakreste og best bevarte templer, bygget under den hellenistiske perioden. Et svært interessant tempel som inneholder fantastiske relieffer av det man kaller for verdens første tegneserie. Vi seiler videre mot Aswan, og etter en deilig lunsj kan man slappe av på soldekket og nyte inntrykkene mens dagliglivet langs breddene går sin gang. Her er det en vakker natur med ørken, landsbyer og palmeskog. Ankomst Aswan om kvelden.

DAG 8 – 1. mars ASWAN (F, L, M)
Aswan kalles Egypts vakreste by og har et fascinerende landskap. På den ene siden av Nilens bredd strekker ørkenen seg helt ned til elven med sine gule sanddyner. På den andre siden av elven finner vi Aswan med promenadegaten langs Nilen. Dagen starter med besøk i området rundt Aswan.Vi får blant annet se og høre hvordan man kunne løfte og flytte de enorme granittblokkene uten dagens verktøy, til ulike templer og graver rundt i landet. Vi besøker Philae-templet som opprinnelig lå på Bikaøya, mensom ble flyttet i forbindelse med byggingen av Aswan-demningen på 1960-tallet. Innsjøen, som ble dannet bak demningen, er verdens største kunstige sjø og fikk navnet etter Egypts andre president, Gamal Abdel Nasser. Demningen var engang verdens største, 3800 meter lang og 111 meter høy. Etter lunsj seiler vi på Nilen i en felucca, en tradisjonell seilbåt som har trafikkert på Nilen i alle tider. Vi besøker den botaniske hagen, som er et vakkert anlegg på Lord Kitcheners øy i Nilen. Vi vandrer gjennom anlegget, ser på de vakre plantene som er hentet fra hele verden og nyter freden i denne grønne oasen. Vi fortsetter i motorbåt ut i naturreservatet, ser det flotte landskapet og nyter fuglelivet, her hvor mange av Skandinavias trekkfugler samles om vinteren. Om kvelden kan man vandre en tur i den enorme basaren i Aswan, et yrende folkeliv og fine muligheter for shopping. 

DAG 9 – 2. mars FRIDAG ELLER VALGFRI UTFLUKT TIL ABU SIMBEL (F, L, M)
Det er mulighet til å være med på en valgfri halvdagsutflukt til Abu Simbel, det fantastiske tempelet som ligger helt syd i Egypt, bare noen mil i fra grensen til Sudan. Vi flyr med rutefly på morgenen og kommer tilbake til skipet tidlig ettermiddag. Abu Simbelble bygget av Egypts mektige farao Ramses II, til minne om seg selv og sin hustru Nefertari. Tempelet ble flyttet i forbindelse med byggingen av den store demningen i Aswan. Dette førte til at vi fikk Nasser-sjøen som i dag ligger over størstedelen av Nubias sivilisasjon. For å redde tempelet ble det satt i gang en storstilt redningsaksjon med Unesco, egyptiske myndigheter og mange svenske firmaer. Tempelet er fantastisk og har en helt unik historie der det ligger vakkert til ved bredden av Nasser-sjøen. Templet er hugget inn i fjellet slik at solen to dager i året står opp og skinner inn gjennom døren og lyser opp det innerste rommet i tempelets aller helligste rom. Det skjer på Ramses II sin fødselsdag og kroningsdag. Ypperlig ingeniørkunst gjort for 3 500 år siden. Vår tids ingeniører satte det sammen slik at fenomenet er forsinket med 1 dag.

Pris valgfri utflukt til Abu Simbel: kr 2.390,- (minimum 6 personer) 
   
Om ettermiddagen skal vi oppleve ett unikt ”hjemme hos besøk” hos en nubisk familie som er venner av Tone. Familien har gjennom flere år forsøkt å bygge ett lite museum over nubiernes historie og dyrelivet i området. Vi får se deres lille museum, høre om nubiernes tradisjoner, se dyre- og fiskeliv i området samt ulike bergarter.

DAG 10 – 3. mars ASWAN–KOM OMBO–LUXOR (F, L, M)
Vi seiler fra Aswan mot Luxor og besøker i løpet av dagen Kom Ombo-tempelet som ligger vakkert til ved Nilens bredder. Vi vandrer opp til tempelet som er dedikert til to guder; krokodilleguden Sobek og falkeguden Horus. Templet har en spennende del som viser oss de gamle egypternes kjennskap til legevitenskap og de redskaper som ble brukt på denne tiden.

DAG 11 – 4. mars LUXOR (F, L, M)
Vi besøker vestbredden og Kongenes dal, dronning Hatshepsuts dødstempel og Memnon-kolossene. I Kongenes dal ser vi de utroligste gravkamre som er cirka 3500 år gamle, fortsatt med de mest fantastiske farger. Det var her Howard Carter fant farao Tut Ankh Amons grav i 1922. De fantastiske skattene som ble funnet i gravene, er i dag utstilt på Det egyptiske museum i Kairo. Dronning Hatshepshut styrte Egypt i siste halvdel av 1400-tallet f.Kr. Hennes dødsstempel ble bygget av arkitekten Senmut, som sies å ha vært hennes elsker. Bygget er det eneste tempelet i den egyptiske historien som er bygget i tre etasjer, det ser ut som et moderne bygg fra vår tid. Før middag besøker vi det vakkert opplyste Luxor-tempelet.
Etter middag kan man nyte den siste kvelden om bord eller kanskje gjøre et siste besøk i Luxors flotte basar.
  
DAG 12 - 5. mars LUXOR–KAIRO–OSLO
Vi sjekker ut fra skipet og flyr fra Luxor tilbake til Kairo. 

Dag 13 – 6. mars HJEMREISE (F)
Hjemreise fra Kairo om morgenen med ankomst Oslo om kvelden.

F= Frokost, L= Lunsj, M= Middag

Hotell og elveruisebåt

Le Méridien Pyramids Hotel & Spa (22.feb - 26.feb)
El Remaya Square – Pyramides, Cairo

   

Le Méridien Heliopolis (5.-6. mars)
51 El Orouba Street, Heliopolis, Cairo

 

MS Amarco er en luksuriøs båt som har blitt kåret til Nilens beste skip blant flere hundre andre elvecruisebåter. Skipet har nydelig  mat, komfortable lugarer, ett lite spa med mulighet for massasje samt ett flott soldekk med svømmebasseng. Alle lugarene er utvendige med aircondition, lite kjøleskap, minisafe, hårtørrer,TV og telefon. Det er wifi ombord mot en kostnad.      
 

Praktisk informasjon

Norske borgere trenger visum for opphold i Egypt. Passet må være gyldig i inntil seks måneder etter hjemkomst. Pass må være maskinlesbart for innreise til Egypt. Det vil si at håndskrevne nødpass ikke er gyldig for innreise til Egypt. Visum som fås ved ankomst i Egypt er inkludert i prisen på denne reisen. 

Pass på at du har reiseforsikring og tilgjengelige midler som kan dekke kostnadene for en eventuell medisinsk behandling i utlandet ved behov. Sykehus og legetjenester utenfor Kairo har ofte lav standard. Du bør derfor søke medisinsk hjelp i Kairo hvis du ikke er akutt syk. Det anbefales at man vaksinerer seg mot hepatitt A, etter at man har sett en økning av hepatitt A-smitte hos reisende til Egypt.

Det henvises til Folkehelseinstituttets hjemmesider for offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet.
Søk også råd hos lege eller Folkehelseinstituttet i god tid før avreise om eventuelle vaksiner.