Baskerland - lidenskap og nytelse

Dette er reisen for den som vil oppleve lidenskapelige Baskerland, smake deilige pintxos retter (tapas), høre om, men også prøve ut de stolte tradisjonene og ikke minst tid til å nyte sommeren. Vår dyktige reiseleder Jakob er lokalkjent, bor i området og tar dere med til sine favoritter. Regn med godt vær og mulighet til å nyte stranden og varme sommernetter.

Baskerland er baskernes hjemland, et historisk område som består av syv provinser fordelt mellom nordlige Spania og Frankrike. Landområdet ligger i den vestlige delen av fjellkjeden Pyreneene på grensen av Frankrike og Spania langs kysten av Atlanterhavet, innerst i Biscayabukta. 

Baskere er et stolt folk som gjerne vil fortelle om sin historie og vise sine tradisjoner. Hele regionen oser av lidenskap og Baskerland tilbyr deilige smaker, musikk med innlevelse og lange tradisjoner. Byene er veldig spesielle og karakteristiske. San Sebastian regnes som Spanias kulinariske hovedstad og har flere Michelin-stjerner per innbygger enn noe annet sted i verden. Byen er et «matmekka», som varter opp med de beste råvarene regionen har å by på. I Bilbao skal vi selvfølgelig besøke Guggenheimmuseet.

Pintxos er den baskiske betegnelsen på de lekre munnfullene, som er kunstferdig dandert på byens bardisker, og som ellers i Spania kalles tapas. Dette nytes gjerne sammen med små glass txakoli, som er en lokal lett boblende syrlig hvitvin, avkjølt rødvin eller eplesider. San Sebastian er en drøm for alle som er opptatt av gode matopplevelser, yrende folkeliv og spansk sjarme.
De beste matopplevelsene får man ofte på små, enkle steder og gjerne der lokalbefolkningen spiser. Får du først smaken på ekte baskisk tapas og måten den inntas på med vandringer fra sted til sted, kommer du aldri til å glemme det!

Høydepunkter:
•    Både den spanske og franske delen av Baskerland
•    Besøk på Guggenheim museet
•    Smake herlige baskiske pintxos (tapas)

Jakob Aarsheim er vår svensk/norske reiseleder og guide på turen. Jakob er en glad livsnyter som for 15 år siden ble forelsket i Baskerland. Siden har han jobbet i reiselivsnæringen i San Sebastian, og de siste årene har han vært en svært populær guide for aktive reisende fra hele Skandinavia. 
 

Status:
Fullt

Program

Dag 1 Ankomst – San Sebastian (M)
Ankomst Bilbao og vi møtes av reiseleder Jakob. Vi kjører til San Sebastian (ca 70 min) og Jakob forteller litt om Baskerland og vårt program underveis. Vi sjekker inn og har litt tid til å slappe av eller ta en lett lunsj i hotellets kafe eller en av kafeene i nærheten av hotellet.
Vi møtes igjen på ettermiddagen og blir med på en rundtur i byen. Jakob forteller om San Sebastians fascinerende historie, og vi ender opp i gamlebyen hvor vi spiser middag (ca kl 19) og blir introdusert til lokale pintxos, både varme og kalde. Vin og dessert inkludert. På hjemturen kan man spasere i den deilige sommerluften tilbake til hotellet (man kan også ta taxi eller lokalbuss tilbake)

Dag 2 San Sebastian (F)
Frokost på hotellet før vi i dag skal bli riktig kjent med San Sebastian. Vi starter med en hyggelig tur ned til den fasjonable stranden Ondarreta. Vi passerer den karakteristiske jernstatuen «el Peine del Viento» og tar en skinnegående kabelbane opp til Monte Igueldo. Her skal vi nyte den flotte utsikten over byen og Conchabukten samtidig som vi kan rusle litt rundt. Lunsj på egenhånd og ettermiddagen til fri disposisjon.
 
Dag 3 Franske delen av Baskerland (F/L)
Etter frokost drar vi mot den franske delen av Baskerland. Først et stopp i den kjente badebyen Biarritz og så langs kysten til San Juan de Luz, der vi skal vandre gjennom de romantiske smågatene. 
Lunsjen tar vi senere oppe i fjellene på en ombygd gammel gård, som nå rommer en helt unik, men enkel og rustikk restaurant. Herifra får vi utsikten over hele den franske delen av Baskerland. Tilbake på hotellet ca kl 17 og resten av ettermiddagen/kvelden på egen hånd. 

Dag 4 Fri dag (F)
Frokost i restauranten på hotellet. Dagen står til fri disposisjon.
De som vil anbefales å gjøre et besøk i museet San Telmo, som ligger i gamlebyen. Det er gratis inngang hver tirsdag. Andre vil kanskje ta en tur på en av strendene eller ta båten ut til den lille øya Santa Clara, som ligger midt i bukten. Den som vil bevege seg litt kan gå opp det lille fjellet Urgull som ligger lengst inn i gamlebyen eller hvorfor ikke vandre den lille delen av pilgrimsruten som faktisk går rett gjennom San Sebastian.

Dag 5 Txakoli bodega og Gernika (F/L)
Etter frokost tar vi ferden langs Biscaya-bukten mot Bilbao. På veien besøker vi Txakoli bodega Talai Berri (20 min. i buss) med rundvisning og prøvesmaking av den typiske baskiske vinen Txakoli og akevitt på deres terrasse med fantastisk utsikt. Vi reiser videre langs den vakre kystveien og nyter utsikten på vei mot den lille fiskebyen Getaria. Liten byvandring før vi setter oss ned for en hyggelig lunsj med vin og kaffe inkludert. Etter lunsj forsetter vi mot Gernika, en symbolsk viktig by for den baskiske kulturen. Vi besøker la Casa de Juntas, som er det gamle baskiske regjeringsbygget og lærer litt om historien og ser el arbol de Gernika, baskernes hellige tre. Vi passer også på å se en stor mural-reproduksjon av Picassos berømte maleri Guernica mitt i byen. Vi reiser videre til Bilbao (ca 30min) og sjekker inn på hotellet. Middag på egen hånd.

Dag 6 Bilbao (F/L)
Frokost på hotellet før vi tar en byvandring til gamlebyen der vi besøker en av de største innendørsmarkedene i Europa. Vi avslutter med en lunsj på den klassiske Cafe Iruña, en av de eldste og mest populære restaurantene i Bilbao. 
Ettermiddagen fri til disposisjon. Det er for eksempel mulighet for å ta en hyggelig båttur på elven med sightseeingbåter som går rett nedenfor hotellet. Middag på egen hånd.

Dag 7 Bilbao og Guggenheim (F/M)
Rolig frokost på hotellet. Vi møtes etter lunsj og tar en times rundtur til fots som tar oss fra hotellet, ned forbi parken og til elven. Vi får en fantastisk innføring i Bilbaos maritime historie og passerer området som faktisk heter Noruega (Norge). Guiden gir oss den spennende historien underveis. Videre mot operahuset og den vakre veien ved elven helt frem til Guggenheim museet. Fritt besøk på Guggenheim på ettermiddagen (15 minutters gange tilbake til hotellet) De som vil kan eventuelt også besøke kunstmuseet eller det maritime museet som ligger i nærheten. Vi møtes senere til avskjedsmiddag på en hyggelig, lokal restaurant.
 
Dag 8 Avreise (F)
Frokost før avreise til flyplassen og fly tilbake til Oslo.

F=Frokost L=Lunsj M=Middag
 

Hotell

SILKEN AMARA PLAZA SAN SEBASTIÁN
Plaza Pío XII, 7, 20010 Donostia, Gipuzkoa
 

   

HOTEL ABANDO
Colón de Larreátegui, 9, 48001 Bilbao