Kulturens perler i Krakow

Krakow er byen som må oppleves på nært hold!

Det er en by du drar til for å se, men også for å lære. Nåtiden og gammel historie møtes i denne vakre byen, der de mest kjente kulturelle perlene bare er “toppen av isfjellet”. Her ligger historien om 2. verdenskrig, kjente og ukjente synagoger, den vel bevarte historiske arkitekturen bak den gamle bymuren og saltgruvene som står på UNESCOS verdensarvliste. I denne utrolige byen i Polens midte finnes også skillet mellom spennende historie og sovjettidens monumenter. Det er denne verden vi vil ta dere med inn i.

Vi bor på et førsteklasses hotell midt i sentrum, der vi har tilgang til byens severdigheter, og alle spennende restauranter og kafeer.
Krakow er en smeltedigel av gammel og nyere tids historie, et arkitektonisk mesterverk og et religiøst sentrum i Polen. Her blir du umiddelbart betatt av den vakre og vel bevarte arkitekturen som finnes bak byens murer.


Opplev fortryllende Krakow på en av våre kulturreiser!

  • Førsteklasses hotell i sentrum
  • Rikholdig historie
  • Fantastisk arkitektur

 

Dette er en reise i samarbeid med
 

Status:
Fullt

PROGRAM

Dag 1  Ankomst og innsjekk (M)
Ankomst Krakow. På vei inn til vårt hotell får vi litt informasjon om reisemålet og programmet vårt. Etter innsjekk på hotellet inntar vi en velkomstmiddag om kvelden.


Dag 2  Gamle Krakow (F)
Dagen benyttes til å bli kjent med gamle Krakow, det utrolige jødiske området og slottet.

I dag er Kazimierz en livlig og hyggelig bydel med kafeer, gode restauranter og spennende butikker. Da Tyskland invaderte Polen i 1939 bodde det 65 000 jøder i Krakow, og bare 6000 av dem overlevde. På vår tur rundt i bydelen ser vi både det gamle og det nye Krakow.

Vi starter vår tur fra hotellet til fots rundt i den gamle bydelen, vi blir så plukket opp med buss som tar oss til det jødiske området. Her besøker vi blant annet den gamle synagogen og går rundt i Kazimierz området. Deretter tar bussen oss til Podgorze-bydelen. Det var her den jødiske ghettoen ble opprettet under Andre verdenskrig, og på bydelens store torg ble det avgjort hvem som skulle bli i ghettoen og hvem som skulle sendes til konsentrasjonsleirene. I dag er torget et minnesmerke, og det står 70 tomme stoler der som symboliserer jødenes etterlatte eiendeler.  Så kjører vi til Wawel Hill. Etter et vandrende besøk på Wawel Hill returnerer vi med buss til hotellet. Resten av dagen til fri disposisjon.

Dag 3  Auschwitz og Birkenau (F, L, M)

Omtrent seks mil fra Krakow ligger konsentrasjonsleiren Auschwitz. Da det ikke er mulighet for å spise mat under besøket i Auschwitz vil dere få utlevert matpakker i bussen som enten kan inntas før eller etter besøket. 
Det folk flest kaller Auschwitz, er egentlig to leirer et par kilometer fra hverandre. Auschwitz 1 med sitt velkjente Arbeit Macht Frei-skilt ser nesten ut som et vanlig 50-talls borettslag med sine toetasjes murgårder med velholdte gangstier mellom. Men det er bare til du begynner å lese på skiltene og besøke rom fylt med hundretusener av barnesko, briller, kofferter med navn og adresser eller tonnevis av hår. Og du ser de doble elektriske piggtrådgjerdene, vakttårnene, galgene og krematorieovnene.   
Den andre leiren, Birkenau, var tretti ganger større og atskillig mer primitiv. Den ble i motsetning til Auschwitz, som egentlig var et fengsel for politiske fanger, spesielt bygd for å få maskinmessig effektivitet i henrettelsene med store gasskammer og krematorier. Hit ankom de beryktede togene med jøder fra hele Europa. Vi kjører tilbake til Krakow på ettermiddagen der det blir tid til å fordøye alle inntrykk.   
Vi møtes til felles middag på hotellet på kvelden.
 

Dag 4  Saltgruvene og Wieliczka (F,M)

Etter frokost står utflukt til saltgruvene med den underjordiske kirken Wieliczka på programmet.  I Wieliczka, ca 10 km utenfor Krakow, venter en underjordisk opplevelse i en 700 år gammel saltgruve. Gruven er en labyrint med ganger og sjakter fordelt over 9 etasjer. På vårt besøk i de tre øverste nivåene ser vi uthugde huler, sjakter og kapeller med altere og helgener, alt hugd ut i salt. Denne gruven ble i 1978 oppført på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Underveis hører vi om arbeidet i gruven og de mange historiene som knytter seg til gruven. Man må ha på seg gode sko på denne utflukten da det er en del trapper her. Det er bestilt heis, men denne blir først bekreftet når vi er på stedet.
Middag på Restaurant Szara på kvelden.


Dag 5  Hjemreise til Norge (F)

Etter frokost reiser vi til flyplassen for å fly hjem til Norge.


F=frokost, M=middag
 

Hotell

Hotel Grand Ascot    

Dette er et fire stjerners hotell som åpner dørene 8. mai i 2017. Det ligger 700 meter fra Market Square og 2 km fra Kazimierz. Alle rom har dusj/WC, telefon, safe, TV, wifi, te/kaffe fasiliteter, kjøleskap, strykebrett, strykejern og hårtørrer. Hotellet har videre restaurant, lobby bar og en spa sone med sauna og gym.