Opera og kultur i New York

Bli med på en kulturell og magisk reise til verdensmetropolen New York. Her blir høydepunktene Gounods tolkning av Romeo og Julie på The Metropolitan Opera, og pianokonsert med vår egen Leif Ove Andsnes med New York Philharmonic. Det blir mulighet for et besøk på verdens viktigste museum for moderne kunst; MoMa, og vi får oppleve The Met Cloisters, vakkert beliggende i grønne omgivelser med utsikt over Hudson River, dedikert til kunst, arkitektur og hager fra middelalderen. Vi tar på gode sko og ser nærmere på byen sammen med vår lommekjente reiseleder. Vi skal selvfølgelig få med oss byens grønne lunge Central Park, Ellis Island og Frihetsgudinnen, minnesmerket der World Trade Center engang lå, Empire State Building og mye mer. Underveis spiser og hygger vi oss på gode restauranter.

Grip dagen langs New Yorks avenyer og nyt følelsen av å befinne deg i byen som aldri sover!

Høydepunkt:
✔ Opera med Romeo og Julie i The Met
✔ Pianokonsert i New York Philharmonic
✔ Rundtur med buss med alle de store severdigheter
✔ Vakre The Met Cloisters

Dette er en tur i samarbeid med magasinet:

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1    Ankomst New York (FM)
Avreise fra Norge på kvelden og vi ankommer New York også på kvelden, og kjører direkte til hotellet. På veien inn vil reiseleder gi litt informasjon om dagene som kommer. 

Dag 2   Rundtur Manhatten (F, M)
Vi starter utfluktsprogrammet vårt i denne fantastiske metropolen som også kalles The Big Apple. Formiddagens rundtur i buss vil gi oss et godt inntrykk av den mest berømte av New Yorks fem bydeler, nemlig Manhattan.

Manhattan består av forskjellige distrikter: Financial District med Wall Street, de etniske bydelene Chinatown og Little Italy med synlige kulturelle bånd, og bohem-bydelen Grenwich Village med sin hyggelige, avslappede stemning og store utvalg av restauranter.

Vi skal blant annet se byens grønne lunge, Central Park, som strekker seg over 3,4 km2 og årlig har rundt 25 millioner besøkende som vil nyte en tur i det grønne sentrum i storbyen. Vi kjører bortover den fasjonable Fifth Avenue som går langs parken og har en overflod av lekre butikker. Vi kjører forbi St. Patricks Cathedral, en imponerende gotisk domkirke, som er sete for den katolske erkebiskop i New York. Overfor ligger Rockefeller Center, en av New Yorks klassiske skyskrapere, bygd i 1939 i art deco-stil. Vi fortsetter til Times Square, et mylder av lysreklamer og trafikk, og videre til de mer rolige kvarterene Greenwich Village og Soho, hvor mindre gater og små, eksklusive butikker og gallerier danner en hyggelig stemning. Vi besøker Chinatown, den kinesiske bydelen med eksotiske butikker og travle restauranter, og fortsetter ut i business-distriktet Wall Street og Battery Park ut til vannet på Manhattans sørspiss.

Vi avslutter rundturen med et besøk ved 9/11 Memorial. Der World Trade Center engang lå er det satt opp et minnesmerke som tar opp halvparten av det omkring 64 000 m2 store området. Minnesmerket ble innvidd i tiåret for terrorangrepet der 2.753 mennesker omkom, de fleste inne i World Trade Centers tvillingtårn. Der tårnene sto ligger det nå to store kvadratiske basseng der vannet renner ned langs de mørkegrå sidene natt og dag og ender i et – for tilskuerne – bunnløst hull. En symbolsk framstilling av tårnenes fall og ødeleggelse. På bronsepaneler er det inngravert navnene til alle dem som mistet livet 11. september 2001. Bassengene er omgitt av en plass med flere hundre trær som er plantet for å gi stedet en stemning av håp og gjenfødelse. Det norske arkitektfirmaet Snøhetta (som også blant annet har tegnet den norske ambassaden i Berlin og operaen i Oslo) står for paviljongen som fungerer som inngang til minnesmerkets museum.

Rundturen ender ved Empire State Building hvor vi også har adgangsbillett om du har lyst til å oppleve denne bygningen. Her oppe får man en fantastisk utsikt over Manhattan. Den 102 etasjer høye bygningen sto ferdig i 1931, og lobbyen er et fint stykke art deco-arkitektur i blankpusset marmor.

Ettermiddagen er til fri disposisjon, men de som ønsker kan bli med reiseleder på en rolig piknikk i Central Park.

Kvelden avsluttes med middag på en av New Yorks beste franske restauranter, Brasserie 8 1/2. Restauranten ligger i gangavstand fra hotellet - ca. 15-20 min. gange.

Dag 3  Fridag og Opera Romeo og Julie (F)
Dagen er satt av til egentid, og reiseleder gir deg gjerne tips i forhold til hva du vil oppleve mer av, eller hvor du kan finne de beste shoppingstedene.

De som ønsker kan bli med reiseleder til Museum of Mordern Art (MoMa), et av verdens viktigste og mest kjente museer for moderne kunst. Blant de mest kjente verkene i samlingen finner vi Vincent van Goghs maleri Stjernenatt, Pablo Picassos Pikene fra Avignon, Claude Monets Vannliljer og Salvador Dalís Minnenes Utholdenhet. Museet har også sentrale arbeider av amerikanske kunstere som Jackson Pollock, Barnett Newman, Jasper Johns, Robert Smithson og Andy Warhol.  Pris inngang kr. 230,- pr. person. Må bestilles sammen med reisen og betales med restbetaling.

På kvelden har vi billetter til Romeo & Julie (Balcony premium) på Metropolitan opera. Bartlett Shers produksjon av Gounods overdådige Shakespeare-tolkning har vært en stor hit i 2016-17. Nå er den feiende tragedien tilbake med Ailyn Pérez og Bryan Hymel i rollene. Selveste Plácido Domingo dirigerer.

Dag 4   Frihetsgudinnen, Ellis Island og pianokonsert i New York Philharmonic (F) 
Denne formiddagen skal vi se den berømte Frihetsgudinnen på nært hold. Båten tar oss ut til Liberty Island, en øy som i gamle dager ble brukt til franskmennenes forsvar av «sitt land». Liberty Island er i dag statlig område, og øya blir passet på av Park Rangers og vedlikeholdt av National Park Service. Statuen ble gitt som en gave fra det franske folk til det amerikanske folk, som et symbol på frihet og rettferdighet, og som takk for vennskapet som hadde utviklet seg mellom Frankrike og USA i forbindelse med den amerikanske revolusjonen. I nærheten av Frihetsgudinnen ligger Ellis Island, som var over 12 millioner europeiske immigranters første møte med ”Drømmelandet i vest". Frihetsgudinnen ligger i innseilingen til New York City, og er det første man ser hvis man kommer med båt til byen. I våre dager kommer de aller fleste med fly og mange kan se Frihetsgudinnen fra flyet, men det er litt avhengig av hvilken flyplass man lander på.

På kvelden møtes vi igjen for pianokonsert med norske Leif Ove Andsnes på New York Philharmonic. Billetter i Tier 1. Andsnes konserter har blitt hyllet som "suveren", "overbevisende" og "gripende". Solokonserten er den eneste denne sesongen, og tilbyr et utsøkt og gjennomtenkt program som inkluderer mesterverk av Beethoven og Schubert.

Dag 5   Fridag (F )
Etter frokost er dagen satt av til egentid. De som ønsker kan bli med reiseleder til Chinatown for omvisning og lunsj (ikke inkl.)

Noen vil kanskje benytte siste kvelden til et show på Broadway? På Times Square kan det være mulighet for å kjøpe teaterbilletter til sterkt nedsatte priser.

De som ønsker kan bli med reiseleder på en bedre middag på Trattoria del`Arte, i gangavstand fra hotellet (15-20 min. gange). Pris kr. 795,- pr. person u/drikke. Må bestilles sammen med reisen og betales med restbetaling.    

Dag 6   Egentid og hjemreise (F, M)
Etter frokost blir det litt tid til egen disposisjon. Vi sjekker ut av hotellet og setter kursen mot Uptown/Harlem for en guidet omvisning samt besøk til The Cloisters museum. 

Museet ligger i rekonstruerte kloster på Upper Manhattan, og er en del av Metropolitan Museum of Art. De rekonstruerte klostrene er omgitt av tidlige middelalderske hager og en rekke innendørs kapeller og rom gruppert etter periode. Design, utforming og atmosfære i bygningen er ment å fremkalle en følelse av middelalderens europeiske klosterliv. Museet inneholder omtrent fem tusen middelalderske kunstverk fra Middelhavet og Europa, hovedsakelig fra det 12. til det 15. århundre, det vil si fra den bysantinske til den tidlige renessanseperioden. 

Vi spiser en tidlig middag i nærheten av The Cloisters før vi setter kursen mot flyplassen for hjemreise til Norge på kvelden.

Dag 7  Ankomst Oslo (FM)
Vi ankommer Oslo på formiddagen.

FM= flymat     F= frokost     L= lunsj     M= middag

Hotell

THE EMPIRE HOTEL ****
44 West 63rd Street, Upper West Side
NY 10023, New York

Godt hotell som ligger på Manhattan, ca. 80 meter fra Lincoln Center for Performing Arts og 160 meter fra Central Park. Hotellet tilbyr restaurant, bar, treningsrom samt et lite, sesongåpent utendørs basseng på taket.

De moderne rommene er innredet i jordfarger og utstyrt med flatskjerm-TV, minibar, skrivebord, safe og teppegulv. Bad med regndusj, hårtørker og badeprodukter. Wifi mot betaling på rommene.

Det lille, sesongåpne bassenget på taket er omgitt av en solterrasse med solsenger hvor du kan beundre panoramautsikten over New York. Du kan også spise og nyte noe å drikke på bassengterrassen.

Som gjest på Manhattan Empire Hotel kan du spise middag på Ed's Chowder House, som tilbyr sjømat fra østkysten, med blant annet hummersandwicher, krabbekaker, chowder og østers. Lobbybaren tilbyr en intim salong-atmosfære, og Rooftop Bar & Lounge i 13. etasje har utsikt over Lincoln Center.

Times Square ligger 1,4 km fra Empire Hotel, og museet for kunst og design ligger litt under 500 meter unna. 

    

Praktisk informasjon og innreise

Visum og maskinlesbart pass
Fra 26. oktober 2004 har USA krevd maskinlesbart pass for visumfri innreise for personer som i turist- eller forretningsøyemed ikke skal være i landet i mer enn tre måneder. Norske pass som utstedes etter 26. oktober 2005 må - i tillegg til å være maskinlesbare - inneholde biometriske kjennetegn for visumfri innreise til USA. 

Hvis du har et maskinlesbart pass som er utstedt før 26. oktober 2005, kan du reise visumfritt til USA med et slikt pass også etter dette tidspunktet. Håndskrevne pass kan fremdeles benyttes, men man må da også ha visum. Nordmenn som reiser til USA uten visum (under "visa waiver programme") må registrere seg på internett i ESTA databasen før avreise.

Endringer fra den 21/01/2016:
Den 18. desember 2015 signerte President Obama “The Visa Waiver Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015” som endrer kvalifikasjonskravene for reisende under Visa Waiver-programmet (VWP). Den 21. januar 2016 startet implementeringen av disse endringene.

Endringene innebærer at reisende i følgende kategorier ikke lenger kan reise til USA uten visum:
- Norske statsborgere som har reist til eller oppholdt seg i Iran, Irak, Sudan eller Syria fra og med 1. mars 2011. (Begrenset unntak gjelder for militært og diplomatisk personell som har reist til disse landene i kapasitet av sitt arbeid).
- Norske statsborgere som også er statsborgere i Iran, Irak, Sudan eller Syria.

De som er omfattet av disse endringene vil fremdeles ha mulighet til å søke om visum til USA på vanlig måte ved å følge instruksjonene på denne nettsiden http://www.ustraveldocs.com/no/index.html

Fra og med 21. januar 2016 vil reisende som tidligere har hatt gyldig innreisetillatelse via ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og som har indikert i sin ESTA-søknad at de har dobbelt statsborgerskap med ett av de fire landene nevnt ovenfor, få sin ESTA-godkjennelse opphevet.

Registrering gjennom ESTA for nordmenn som reiser uten visum
Du søker på internett via ESTA`s hjemmeside (Electronic System for Travel Authorization)

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Din ESTA-søknad må sendes inn i god tid, og senest 72 timer før avreise. Dette koster 14 USD pr. person. Denne avgiften betales med kredittkort når man søker.

I de fleste tilfeller får man svar umiddelbart eller innen noen minutter.

Som søker vil du få 3 alternative svar:

Authorization Approved: Innreisen er godkjent.
Travel Not Authorized: Søknaden er ikke godkjent, og du må kontakte Den amerikanske ambassade for innreise til USA.
Authorization Pending: Innreise er enda ikke godkjent. Du må selv kontrollere på ESTA sin hjemmeside for endelig beskjed. Dette kan ta opptil 72 timer.
Ved godkjent søknad mottar du et "application number" som skal vises sammen med passet ved innsjekking på flyplassen i forbindelse med avreise til USA. Har du ikke innreisetillatelse/application number, vil du bli avvist ved innsjekking og nektet innreise til USA.

Det er den enkelte reisende sitt ansvar å søke via ESTA og sørge for at opplysningene som oppgis er korrekte. Aller Travel kan derfor ikke bistå med nevnte søknad.

For ytterligere informasjon om ESTA, hvilke land dette gjelder for og om du behøver visum, se no.usembassy.gov. 

Gyldighet pass
For nordmenn som reiser med visum til USA skal passet skal være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreise. For nordmenn som reiser uten visum under «visa waiver-programmet» skal passet være gyldig under hele oppholdet. 

Øvrig
Dersom du ikke er norsk statsborger må du selv kontakte Den amerikanske ambassade eller myndighetene i ditt opprinnelsesland angående regler for pass, visum og innreise. 

For øvrige spørsmål kan du kontakte Den amerikanske ambassade:
U.S. Embassy Oslo Morgedalsvegen 36 0378 Oslo 
Tlf. i Norge: 23 96 05 55
Tlf. i USA: +1 703-520-2568
https://no.usembassy.gov/ /

Tollregler
Tollreglene blir håndhevet strengt, herunder forbudet mot å innføre frukt, kjøtt og en del andre matvarer. Den amerikanske ambassade i Oslo (http://norway.usembassy.gov/) kan gi nærmere informasjon om regelverket for innreise til USA.

Sykeforsikring / Reiseforsikring
Reiseforsikring (opp til USD 500 000) anbefales på det sterkeste (gyldig forsikringsbevis må kunne fremlegges) , ettersom legebehandling og sykehusopphold i USA fort kan bli svært dyrt. Kun øyeblikkelig hjelp behandles uten forsikringsgaranti, og videre behandling kan nektes uten forsikringsgaranti eller depositum. Amerikanske sykehus og annen medisinsk hjelp holder generelt en svært høy standard.

Skikker og regler
USA er et flerkulturelt samfunn med mange religioner, vidt forskjellige politiske syn og mange subkulturer. Man kan likevel si at en del kulturelle elementer går igjen i USA. Amerikansk skikk og bruk likner det man finner i Norge. Det er altså vanskelig å si hva en ”typisk amerikaner” er eller mener. De fleste amerikanere er vant til at folk er forskjellige og har ulike syn på ting.

Nedenfor er noen tips om amerikansk kultur som kan være greit å vite om, i noe tilfeldig rekkefølge:

Amerikanere flest er utadvendte og hyggelige. De synes det er naturlig å snakke med fremmede dersom de har noe på hjertet.

Hvis man vil forbi noen så sier man ”excuse me”. Det regnes som uhøflig å komme borti fremmede, og hvis det skjer så unnskylder man seg (”sorry”).
Du vil ofte høre ”how are you?”, ”how ’you doin’?”,  ”how is it going?” eller liknende varianter når folk møtes. Det er oftest ikke en invitasjon til å stoppe og prate, men besvares bare med en kort “good – how are you?”, eller liknende.

Alkohol
Mange amerikanere drikker mindre enn det som er vanlig i Norge, og mange opplever det som upassende og ubehagelig med synlig berusede personer. Grensen for å kjøpe og nyte alkohol er 21 år i hele USA. Det anbefales å alltid ha med legitimasjon dersom du ønsker å kjøpe alkohol, også på restaurant. Mange steder ber om legitimasjon selv om du opplagt er betydelig eldre enn 21 år. Noen steder sjekker alle, uansett.

Tips
Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15% på restaurant, gjerne 20%+. Under 15% betyr at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til "moms" (sales tax). Der hvor måltider er inkludert i prisen er også tips inkludert i prisen du betaler til Aller Travel.

Regler og fleksibilitet
Amerikanere følger generelt regler og retningslinjer nøye. Ansatte som har kontakt med publikum har ofte liten beslutningsmyndighet. Dersom du føler deg urimelig behandlet kan du be om å få snakke med sjefen (”may I speak to your supervisor, please”). En ”manager” står mer fritt til å ta beslutninger. Amerikanere skiller ofte klart mellom hva som er ditt ansvar og hva som er deres ansvar - og føler ikke nødvendigvis noe behov for å løse problemer de oppfatter som ditt ansvar.

Noen tabuer
Amerikanere er sensitive overfor antydning til rasisme og diskriminering i bred forstand (inklusive funksjonshemming, religion, osv). Bruk aldri ordet ”negro”, ettersom det regnes som krenkende. Benytt i stedet ”African-American”, eventuelt ”black” (mindre formelt). Tilsvarende brukes "European-American", "Asian-American", "Hispanic" samt uttrykk som "Norwegian-American".

Amerikanere er betydelig mindre komfortable med kropp og nakenhet enn man er i Norge, spesielt dersom barn kan være tilstede. Det er ikke greit å sole seg toppløs, og selv små barn forventes å bruke badetøy - også noe som dekker overkroppen til jenter.

Unngå banning da mange blir lettere støtt av dette enn man kanskje skulle tro. Det kan ofte være vanskelig å vite hva som er støtende for hvem når man snakker et fremmedspråk.

Språk
USA har ikke noe offisielt språk. Det finnes heller ikke noe offisielt språklig normeringsorgan. I praksis er engelsk dominerende. Likevel er det mange i USA som snakker lite engelsk og benytter spesielt spansk og asiatiske språk som førstespråk. Myndigheter og organisasjoner opererer ofte med informasjon, skjemaer, gateskilt og liknende på flere språk. På grunn av betydelig innvandring fra Latin-Amerika, er spansk utbredt.

Praktisk
Nødtelefon politi/brann/ambulanse: Ring 911 (også fra mobiltelefon)

Strøm
110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Amerikansk støpsel er to-punkt eller tre-punkt. Elektronisk utstyr kjøpt i Norge krever adapter eller omformer, som bør kjøpes i Norge grunnet begrenset tilgjengelighet i USA. Utstyr som kun håndterer norsk spenning må ha omformer til 220-240 Volt, mens apparater som kan håndtere begge spenninger kun behøver en adapter for å passe i støpselet. Noe utstyr kan også få problemer med amerikansk frekvens (f.eks. klokker). Se generelt merking på utstyret.

Telefon
I USA skilles det mellom "local" og "long distance" samtaler. Tast 1 foran nummeret for samtaler utenfor lokaldistriktet ("long distance"). Lokale samtaler på fasttelefon er inkludert i fastavgiften. Tast 011-47 for å ringe fra USA til Norge. For å ringe fra Norge til USA, tast 00-1. Gratis telefonnummer innen USA begynner med 1-800, 1-855, 1-866, 1-877 og 1-888.

Kontakt med ambassaden i Washington
Telefonnummer i åpningstiden er + 1 202 333 6000. Sentralbordet er åpent hverdager fra kl. 9 til kl. 16. Utenfor arbeidstiden vil du bli satt over til Utenriksdepartementets døgnbemannede vakttelefon.

Mobiltelefon
De fleste nyere mobiltelefoner kan benyttes i USA. Eldre modeller vil ofte ikke fungere, eller ha redusert dekning. Europeisk standard (GSM) mobildekning er god i byene og langs hovedveier, men varierende utenfor byer og begrenset i utmark. Tradisjonelt følger mobilnettene i USA ikke GSM standard og GSM nettene er fremdeles under utbygging. Det benyttes en annen frekvens på GSM enn i Europa (1900 MHz), men nyere mobiltelefoner håndterer som regel dette. De største GSM operatørene i USA er AT&T, T-Mobile og Verizon.

Internett
De fleste byer og tettsteder har internettkafeer og hoteller med bredbånd. Trådløse nett for bærbar PC blir stadig mer utbredt i kafeer, hoteller og andre steder.

Kredittkort
Kredittkort er svært utbredt i USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.

Drikkepenger / tips
Driks benyttes i større utstrekning i USA enn i Norge og utgjør i mange serviceyrker en betydelig og forventet del av inntekten. Følgende kan benyttes som et utgangspunkt for hva som er vanlig i USA: På restaurant med bordservice ventes 15-20% driks. Vær klar over at lavere beløp trolig blir oppfattet som lite hyggelig eller som et uttrykk for misnøye. En del restauranter fører selv driks på regningen for større grupper, da trenger du ikke legge på ytterligere. Gi et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Pizzabud forventer tre til fem dollar. Gi en til fem dollar dersom pikkolo bærer inn bagasje (en til to dollar per kolli). Det er omtenksomt å gi driks til hotellets rengjøringspersonell ved å legge to til tre dollar på nattbordet hver dag dersom du er fornøyd. Det er vanlig å gi 10%, opp til 20% i driks til frisører, massører, på spa og tilsvarende steder.

Åpningstider
Banker har vanligvis åpent fra 9.00 til 16.00 mandag til fredag. Butikker har åpent det meste av dagen til ca. 21.00. Noen forretninger er stengt søndag. Det er som regel mulig å finne døgnåpne matbutikker og apotek i byene.

Kart

Kart