Roma - med professor Gunnar Danbolt

Vi er glade og stolte over at Gunnar Danbolt har takket ja til å dele sin begeistring for Roma med oss. I fire dager er vi tett på hans omfattende kunnskaper  - Roma, en by ingen av oss kan stille seg likegyldige til. Byen er selve forutsetningen for vår sivilisasjon. Her ligger historien i lag på lag fra antikken og fram til vår egen tid. Danbolt loser oss gjennom århundrene.

På vandringer og rundt bordet deltar vi i en samtale som vil gi ny innsikt og perspektiver. Programmet vil være vandringer og foredrag fram til lunsj. Etter lunsj tilbyr Danbolt ekstra vandringer for dere som fortsatt ikke er mette....

GUNNAR DANBOLT ( f. 1940), er professor i europeisk kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om malerier og skulpturer fra både antikken, middelalderen og renessansen, samt om kunst, kunstteori, kunsthåndverk og barnekultur.

Fra 2010 er Gunnar Danbolt emeritus, men holder fremdeles foredrag og deltar på kunstreiser i inn- og utland.

Sammen på denne reisen har vi også med oss vår erfarne reiseleder, Nils Krister Larsen, som også kjenner Roma svært godt.

Høydepunkt:
•    Alle de største severdighetene
•    Du kommer tett på byen til fots
•    Egen norsk historieforteller

Status:
Fullt

Hotell Casa di Santa Brigida

HOTEL CASA DI SANTA BRIGIDA
Piazza Farnese, 96, 
00186 Roma 

Dette hotellet blir drevet av nonnene i Brigitta klosteret. Det ligger veldig sentralt til rett på Piazza Farnese med gangavstand til mange historiske severdigheter. Huset er fra 1300-tallet og oser av historie. Klosteret har en restaurant/spisesal, bibliotek og en takterrasse. Rommene har air-condition, telefon, bad/toalett og wifi er tilgjenglig.
          

 

Program

PROGRAM 

Dag 1:          Bergen – Amsterdam – Roma

Avreise fra Bergen Lufthavn Flesland med KLM kl.10.00 via Amsterdam med ankomst kl.16.25.  Reiseleder Nils Krister Larsen vil møte dere på gaten før avreise.

Etter ankomst Roma kjører vi inn til klosterhotellet på Piazza Farnese. Vi sjekker inn og gleder oss til vårt første felles måltid, en middag i klosteret. Vi tilbyr en liten vandring til Pantheon etter middag.

Dag 2:           Vandringen i Roma fortsetter

Etter frokost starter vi med å gå fra klosteret gjennom Ghettoen til Capitol og Forum Romanum, det gamle Romas sentrum, før vi fortsetter til å Konstantin-buen og Colosseum.
Vi finner et koselig sted for lunsj og fortsetter mot kirken St. Maria Sopra Minerva, Romas eneste gotiske kirke med en statue av Michelangelo og fresker av Filippino Lippi.

Deretter følger San Ignazio, jesuittkirken med Andrea Pozzos berømte takfreske fra 1685. Vi går så til den franske kirken San Luigi dei Francesi fra 1518, mest kjent for Caravaggios tre malerier av
Mattheus kallelse, Mattheus’ inspirasjon og Mattheus martyrium, malt mellom 1597 og 1601.

Like om hjørnet finner vi San Agostino, bygget av G. B da Pietrosanta i  år1479-83. I denne kirken er det bilder av både Rafael og Caravaggio. Og vi avslutter vandringen med å spasere over Piazza Navona, opprinnelig keiser Domitians (81-96) hippodrom, gjort om til en plass med Borrominis San Agnese som dominerende byggverk og Berninis 4 verdensfloder som midtpunkt. Tilbake på hotellet om ettermiddagen.

Middag i klosteret på kvelden.

Dag 3:           Roma med Vatikanmuseet

Etter frokost går turen til Vatikanmuseet, som er så stort at om man ofrer hver eneste gjenstand ett minutt, tar det ca 17 år å se alt! Derfor skal vi gjøre et utvalg av de viktigste verkene. Vi begynner i Lateransamlingen og fortsetter til Pinakoteket (malerisamling med Leonardo, Rafael, Caravaggio m flere), går derfra via Belvedere, hvor blant annet Lysippos’ Skraperen, Apollon fra Belvedere og Laookon-gruppen befinner seg. Gjennom den nesten 1 km lange korridoren kommer vi til Rafaels Stanzer. Til sist skal vi besøke det Sixtinske kapell, som er kjent for sine imponerende arbeider blant andre Botticelli og Michelangelo. Turen avsluttes i Peterskirken. De som vil får følge tilbake til hotellet.

Ettermiddagen fri. Middag i klosteret på kvelden. 

Dag 4:           Roma – Vi går mot Piazza del Popolo og Spansketrappen

Vi spaserer fra klosteret til Piazza del Popolo og inn i kirken ved samme navn. Det er en augustinereremitt kirke, altså Martin Luthers gamle orden. Luther bodde også her da han i  år1515 besøkte Roma.  Her er det mye å se, en rekke viktige malerier fra ungrenessansen - Pinturicchio,  fra høyrenessansen - Rafael og fra barokken - Caravaggio.

Vi går opp på Monte Pincio og ser over til Peterskirken. Går derfra bort til Spansketrappen. Evnt Cafe Greco og S Carlo al Corso.

Ettermiddag er fri – middag i klosteret.

Dag 5:           Roma – Amsterdam - Bergen 

Etter en tidlig frokost, er det avreise med KLM fra Roma kl.10.00 med ankomst Bergen kl.16.40.