Singeltur - Magiske Krakow

Krakow er en smeltedigel av gammel og ny historie, et arkitektonisk mesterverk og hjertet av polsk kultur og historie.

Byen er kåret til en av verdens vakreste storbyer og her blir du umiddelbart betatt og trollbundet! Det historiske sentrum i Krakow har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1978, noe som sier mye om både kvaliteten, skjønnheten og historien. Vi skal fordype oss i historien rundt 2. verdenskrig, vi besøker det jødiske området og studerer den vel bevarte historiske arkitekturen bak den gamle bymuren. Vi bor på et godt hotell midt i sentrum, der vi har tilgang til byens severdigheter og alle spennende restauranter og kafeer. Med oss hele veien har vi norske Sissel Martinussen som kjenner byen og programmet godt. Hun er en dyktig og levende dame, som vil ta godt vare på gruppen.

Opplev fortryllende Krakow på denne kulturreisen!

Høydepunkt:
✔ En av verdens vakreste byer
✔ Det jødiske området og slottet
✔ Saltgruvene i Wieliczka
✔ Auschwitz og Birkenau

Dette er en tur i samarbeid med magasinet:

Status:
Fullt

Program

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1  Ankomst (M)
Vi ankommer Krakow på formiddagen. På vei inn til vårt hotell får vi litt informasjon om reisemålet og programmet vårt. Etter innsjekk blir det litt tid til å slappe av før vi rusler ut på byvandring i nærområdet og besøker Mariakirken med reiseleder. På kvelden spiser vi velkomstmiddag på hotellet.

Dag 2  Gamle Krakow (F)
Felles frokost på hotellet. Dagen benyttes til å bli kjent med gamle Krakow, det utrolige jødiske kvarter og slottsområdet.

I dag er Kazimierz en livlig og hyggelig bydel med kafeer, gode restauranter og spennende butikker. Da Tyskland invaderte Polen i 1939 bodde det 65 000 jøder i Krakow, og bare 6000 av dem overlevde. Vi starter vår tur fra hotellet til fots rundt i den gamle bydelen med vår lokale guide. Vi blir så plukket opp med buss og kjørt til det jødiske området. Her besøker vi blant annet den gamle synagogen og går rundt i området Kazimierz. Deretter tar bussen oss til bydelen Podgorze. Det var her den jødiske ghettoen ble opprettet under 2. verdenskrig, og på bydelens store torg ble det avgjort hvem som skulle bli i ghettoen og hvem som skulle sendes til konsentrasjonsleirene. I dag er torget et minnesmerke, og det står 70 tomme stoler der som symboliserer jødenes etterlatte eiendeler. Vi kjører så videre til Wawel Slott og får en omvisning til fots på Wawel Hill, før vi returnerer til hotellet. Resten av dagen til fri disposisjon.

Dag 3  Auschwitz og Birkenau (F)
Etter frokost tar vi turen til konsentrasjonsleiren i Auschwitz, som ligger omtrent seks mil fra Krakow. Det folk flest kaller Auschwitz er egentlig to leirer et par kilometer fra hverandre. Auschwitz 1 med sitt velkjente Arbeit Macht Frei-skilt, ser nesten ut som et vanlig 50-talls borettslag med toetasjes murgårder og velholdte gangstier mellom. - Men det er bare til du begynner å lese på skiltene og besøke rom fylt med hundretusener av barnesko, briller, kofferter med navn og adresser eller tonnevis av hår. Her ser man også de doble elektriske piggtrådgjerdene, vakttårnene, galgene og krematorieovnene.

Den andre leiren Birkenau var tretti ganger større og atskillig mer primitiv. Den ble i motsetning til Auschwitz, som egentlig var et fengsel for politiske fanger, spesielt bygd for å få maskinmessig effektivitet i henrettelsene med store gasskammer og krematorier. Hit ankom de beryktede togene med jøder fra hele Europa. Vi kjører tilbake til Krakow på ettermiddagen og det blir tid til å fordøye alle inntrykk.

Resten av dagen er fri, men de som ønsker kan bli med reiseleder på god middag på restaurant Morskie Oko i Gamlebyen.

Dag 4  Saltgruvene og Wieliczka (F, M)
Etter frokost står utflukt til saltgruvene med den underjordiske kirken Wieliczka på programmet.  I Wieliczka, ca 10 km utenfor Krakow, venter en underjordisk opplevelse i en 700 år gammel saltgruve. Gruven er en labyrint med ganger og sjakter fordelt over 9 etasjer. På vårt besøk i de tre øverste nivåene ser vi uthugde huler, sjakter og kapeller med altere og helgener, alt hugget ut i salt. Denne gruven ble i 1978 oppført på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Underveis hører vi om arbeidet i gruven og de mange historiene som knytter seg til gruven. Avskjedsmiddag på hotellet på kvelden.

Dag 5  Hjemreise til Norge (F)
Etter en tidlig frokost reiser vi til flyplassen for fly hjem til Norge.

F= frokost     M= middag

Hotell

GOLDEN TULIP CITY CENTER **** 
Łobzowska 8, Gamlebyen  
31-140 Krakow

Fint hotell som ligger godt til i sentrum, bare 500 meter fra Stortorget og i gangavstand fra severdighetene i Gamlebyen. Alle rom har klassisk innredning i jordfarger, klimaanlegg, flatskjerm-TV, sittehjørne, klesskap og bad med dusj eller badekar. Du får tilgang til gratis Wifi. Hotellet har heis og konferanserom, og alle områdene er utstyrt med klimaanlegg. Du kan spise på à la carte-restauranten på stedet eller ta deg noe å drikke i hotellbaren. Golden Tulip ligger bare 150 meter fra Planty-parken og 2 km fra Kongeslottet på Wawel. Den nærmeste trikkeholdeplassen finner du kun 100 meter unna. Krakow sentralstasjon og busstasjon er begge under 1,5 km fra hotellet. 

   

Kart Krakow