Verdt å vite

Pass/visum
Etter at Schengen-avtalen om passfrihet innenfor enkelte EU-land trådte i kraft i 2001 vil det i disse landene ikke lengre være passkontroll ved grensepassering. Vi gjør dere allikevel oppmerksom på at pass er den eneste godkjente internasjonale legitimasjon og at alle derfor bør ha med seg gyldig pass på reise utenfor Norden. Vær også klar over at flyselskapene og en del ferjeselskaper krever pass som legitimasjon. Ha alltid passet på deg eller i håndbagasjen – ikke i kofferten. På reiser i Norge og Norden må man alltid ha med gyldig legitimasjon, bankkort e.lign. Reisende som ikke er norske statsborgere må selv sjekke om det er behov for visum. Turer hvor visum kreves bør bestilles tidlig. Noen land forlanger også at pass er gyldig inntil 6 måneder etter hjemkomst.

Reise- og avbestillingsforsikringer
Alle reisende må ha reiseforsikring. Å havne på sykehus i utlandet eller å miste bagasjen kan fort bli en dyr affære. Den reisende er selv ansvarlig for å tegne de forsikringer som er nødvendige. Sjekk om forsikringen også dekker avbestillingsforsikring.
Aller Travel tilbyr avbestillingsbeskyttelse som er gjeldende mot fremvisning av legeerklæring. Avbestillingsbeskyttelsen er gyldig fra bestilling og frem til avreise.
Ved reise i EØS - EU-land bør man i tillegg ha med seg sitt Europeiske Helsetrygdekort. Helsetrygdekortet erstatter ikke reiseforsikring. Dette kan du selv bestille via internett, www.nav.no
Du kan også henvende deg til ditt lokale Nav-kontor.

Reiser med fly
For reiser med fly vil det ofte gjelde spesielle avbestillingsregler. Se reisevilkår. Vi gjør også spesielt oppmerksom på at flyselskapene noen ganger endrer avgangstider, ruter o.l. etter at våre turer er lagt ut på nett/annonsert. I slike tilfeller må den reisende være forberedt på at avgangstider og ruter kan bli endret. Serveringstilbudet om bord vil variere med flyselskap. Vi er behjelpelige, som en tilleggstjeneste, med å bestille flybilletter som tilslutning fra andre byer enn avreiseflyplassen (Oslo), dersom den reisende ønsker dette.

Oppmøte / innsjekk / sete
Flyreiser: Alle har individuelle billetter, og skal sjekke inn hver for seg. Dette kan du gjøre så tidlig du selv ønsker på avreisedagen. Vi anbefaler at du møter opp i god tid – senest 1,5 timer før avreise.
Vi møtes alle sammen på flyplassen etter at dere har passert tollkontrollen. Vår reiseleder/guide vil stå med plakat fra Aller Travel.
Det er dessverre ikke mulig å reservere seter for grupper. Gruppen vil dog bli plassert så samlet som mulig og seter vil tildeles ved innsjekk. 
Fotturer
Fotturene arrangeres for mennesker som liker en mer aktiv ferie og som liker å ferdes i naturen. Fotturene går i variert terreng, og folk med vanlig god fysisk form vil kunne gjennomføre turene uten problemer. Deltakerne er selv ansvarlig for tilstrekkelig kondisjon og helse for å gjennomføre turene. Turleder er alltid med våre fotturer. Vanlig gode fjellklær og gode støvler er nødvendig. Les mer om våre vandreturer og nivåer her
Bagasje
På turer med fly minner vi om at tilpasse bagasjen etter flyselskapets vektbegrensninger. Disse kan variere fra flyselskap til flyselskap. Husk også på bestemmelser angående størrelse på forpakninger med flytende væske i håndbagasjen. Se www.avinor.no for mer detaljer.
For de som reiser via Gardermoen fra andre flyplasser i landet OG IKKE har kjøpt tilslutning via oss, er det viktig å påse at bagasjen er merket med endelig bestemmelsessted, slik at du slipper å sjekke inn igjen ved Gardermoen. I noen tilfeller må man likevel ta med bagasjen fra innenlands ankomst og over på utenlands “drop off” skranke.
Reiseleder
På de fleste turene er det med egen reiseleder, noe som er en stor fordel og en trygghet for alle. Våre reiseledere er skandinavisktalende, og er med for å gjøre reiseopplevelsene gode for alle.
Hotellene
Generelt holder våre hoteller 3 og 4 stjerners standard. Avvik kan forekomme. På enkelte destinasjoner kan rommene være av ulik størrelse og standard. Vær også oppmerksom på at særlig i Sør– og Mellom-Europa er enkeltrommene ofte enklere utstyrt enn dobbeltrommene. P.g.a. overbooking på noen hoteller i høysesong, noe vi dessverre ikke råder over, kan det forekomme bytte av hotell. I disse tilfellene er det vanlig at vi får minst like bra standard i bytte. Vær oppmerksom på at ikke alle hotellene har aircondition. I store byer kan det av og til forekomme noe støy fra omgivelsene. Vi forsøker alltid å velge hoteller av god standard med få ulemper for våre reisende.

Priser
Alle våre turpriser er oppgitt pr. person i dobbeltrom/innvendig dobbel lugar. Tillegg for enkeltrom/-lugar, andre lugaralternativer etc. finnes under hver enkelt tur. Unntak er våre singelreiser og turer for medlemmer av Pensjonistforbundet.

Valuta
Ta kun med litt kontanter til de landene du skal besøke. Ellers anbefaler vi internasjonale kredittkort, gjerne både f. eks VISA og MasterCard, eller reisesjekker. Husk: begrenset erstatning fra forsikringsselskaper ved tyveri eller tap av kontanter
Det rimeligste og tryggeste er å ta ut penger på minibank med bank kort. Du kan ta ut penger i Norge før avreise. På Gardermoen finner du minibank i avgangshallen før og etter taxfree-butikkene.

Tollbestemmelser
De nødvendige opplysninger om tollkvoter fås i form av en liten folder om bord på fergen eller til tollvesenet. www.toll.no. Tollpliktige varene må bæres av hver enkelt og skal IKKE legges igjen i bussen. Dette er i henhold til Tollvesenets regler og innførselen er den reisendes eget ansvar.

Sykdommer/allergier/Medisiner
Personer med bestemte sykdommer / handikap / fobier / matallergier eller lignende bør informere Aller Travel i god tid før avreise. Personer som lider av reisesyke bør konsultere lege før avreise for å få utskrevet et passende preparat.
Har du med reseptpliktige legemidler, må du alltid være forberedt på å kunne dokumentere at du er eier av medisinen. Medisinen bør oppbevares i originalemballasjen fra produsenten og kopi av resept/brev fra legen (på engensk) bør medbringes.
Husk å pakke all livsnødvendig medisin i håndbagasjen i tilfelle den innsjekkede bagasjen skulle bli forsinket. Spør på apoteket hvis du er i tvil om hvilke regler som gjelder for medisiner du skal ha med deg på reise til utlandet.

Nødnummer
Om noe skal oppstå under reisen er det viktig at dere snarest tar kontakt med reiseleder, eller med oss, slik at vi har mulighet til å hjelpe der og da.
Velger dere å ikke kontakte reiseleder/oss for hjelp, kan det være vanskelig for Aller Travel å gjøre noe i ettertid.
Du kan nå oss på telefon i Norge mandag-fredag kl 09-16. Telefonen er bemannet kun for nødstilfeller etter arbeidstid. Telefon: +47 23 89 64 70.

Vi ønsker dere en flott reise!
Hilsen oss i Aller Travel
Tlf +47 23 89 64 70 – e-post: info@allertravel.no