Skip to main content

Irland - - med Kilkenny og Dublin

Grønn og vakker ligger Irland som en smaragd utenfor den nordvestlige kysten av Storbritannia. Storslagen natur, vakre slott, livlig folkemusikk, stemningsfulle puber og whiskey-smaking er bare noe av alt det vi skal oppleve på vår reise til middelalderbyen Kilkenny og hovedstaden Dublin. 

At irene er kjent for å være spesielt gjestfrie og inkluderende, ja det gir oss den perfekte rammen rundt vårt besøk. Bli med og la deg sjarmere av kulturen, naturen og menneskene på den grønne øya.

Intet besøk til Irland uten et stopp i Dublin – men først: Kilkenny. Middelalderbyen Kilkenny er en vakker og sjarmerende by i det sørøstlige Irland med en rik historie og kultur. Kilkenny Castle er et must, det samme er et besøk på et whiskey-destilleri der vi selvsagt får smake på de edle dråpene. 

Vi får et innblikk i Irlands emigrasjonshistorie med et besøk til et av de mange skipene som fraktet desperate irer over Atlanteren i håp om et bedre liv i Amerika. Ute i havgapet besøker vi Hook Head, verdens eldste fyr som fortsatt er i drift. På vei tilbake til Dublin kjører vi via Wicklowfjellet og stopper ved klosterruinene i Glendalough. 

Vi avslutter reisen med et par netter i Dublin, byen som ble grunnlagt av vikingene. Byen har en helt spesiell atmosfære - vennlig som en landsby og intim som en pub.

Ceád Míle Fáilte! Velkommen!

Gled deg til
 • Dublin og Kilkenny – to sjarmerende byer
 • Storslagen natur
 • Å føle Irlands pub-liv på pulsen
 • Whiskey-smaking på destilleri

Slik bor du

 • Kilkenny: Kilkenny Newpark Hotel 4*

  Dette er et godt hotell, litt utenfor Kilkenny sentrum, men allikevel i gangavstand. Hotellet er omgitt av en vakker park på 10 hektar.

  Stilen på hotellet er elegant, med en avslappende atmosfære. Alle rom er elegante, klassisk innredet og har wc/dusj, telefon, TV/radio, trådløst internett, hårtørrer og et lite kjøleskap. Hotellets gjester har tilgang til spaavdelingen med svømmebasseng, jacuzzi, badstue og treningsrom.

 • Dublin: Hampton by Hilton 3*

  Dette er et nytt hotell i Dublin sentrum. Hotellet ligger på den nordlige siden av byen, nær Jameson Distillery Bow Street. Til Temple Bar spaserer man på ca. 5 minutter.

  Stilen på hotellet er moderne, men med en avslappende atmosfære. Alle rom er moderne innredet og har wc/dusj, telefon, TV/radio, trådløst internett, hårtørrer, strykebrett og et minikjøleskap.

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

  F= Frokost / L= Lunsj / M= Middag

 • DAG 1: Ankomst (M)

  Avreise fra Gardermoen og ankomst flyplassen i Dublin. Vi blir møtt på flyplassen av vår skandinavisktalende reiseleder og setter oss i bussen for transport til Kilkenny i det sørøstlige Irland (ca. 1,5 t).

  Kilkenny er en by med en rik historie og kultur som kan spores tilbake til middelalderen. Byen har dype religiøse røtter og flere godt bevarte kirker og klostre. Kilkenny er også en koselig håndverksby, med butikker som selger keramikk, malerier og smykker. Det lokale ølet, Kilkenny Ale, blir brygget på en lokal pub i byen.

  Innsjekking på hotellet og vi har litt tid på egen hånd før felles middag.

 • DAG 2: Kilkenny (F, L)

  Etter en deilig frokost på hotellet skal vi gjøre oss litt bedre kjent i Kilkenny. Første stopp er Kilkenny Castle som ble bygget på 1200-tallet av normanniske okkupanter. I løpet av de 800 årene som slottet har eksistert er det gjort både ombygginger og tilbygg. På grunn av dette er slottet i dag en blanding av ulike byggestiler. Slottet var bebodd i over 600 år av den adelige Butler-familien. Familien hadde en viktig status fordi den dominerte vinhandelen i Irland og England. Kilkenny Castle eies i dag av den irske staten, som overtok på slutten av 1960-tallet.

  Så står katedralen St. Canice for tur. Katedralen med det runde tårnet utgjør en viktig del av Kilkennys middelalderske arv. Det var slik byen Kilkenny fikk navnet sitt, ettersom Cill Channigh er det gæliske navnet på katedralen. Katedralens runde tårn har blitt utnevnt til Kilkennys eldste bygning, og har du lyst kan du klatre opp til toppen og nyte en fantastisk utsikt over byen. Det er bare to tårn i Irland som tilbyr denne muligheten.

  Vi skal også rusle rundt i de trivelige gatene som snirkler seg gjennom byen. Vi spiser felles lunsj på en lokal restaurant og resten av dagen er fri til egne streiftog og opplevelser.

  Kilkenny (F, L)
 • DAG 3: Dunbrody Famine Ship, Hook Head og destilleribesøk (F, M)

  Dagens program byr på store kontraster i Irlands historie. Vi reiser sørover og skal først besøke seilskipet Dunbrody Famine Ship. Dette er en replika av et typisk «kiste-skip» som ble brukt under hungersnøden i Irland på midten av 1800-tallet. Skipet ble bygget i 1845 og ble brukt til å transportere irske emigranter til Nord-Amerika, spesielt under potethungersnøden som rammet Irland mellom 1845 og 1852. Skipet hadde plass til opptil 176 passasjerer og forholdene var svært enkle og primitive, med minimalt med mat og vann om bord. Mange av passasjerene var fattige og sultne mennesker som håpet på et bedre liv i Amerika. For mange av dem ble reisen med Dunbrody og andre lignende skip et mareritt. På «The Dunbrody» får vi et innblikk i hvordan det hele utspant seg, iscenesatt med skuespillere kledd i tidstypiske kostymer.

  Vi reiser videre, helt ut mot kysten, mot en «lysere» del av Irlands historie. På halvøya Hook Head i sørøstlige Irland står fyrtårnet Hook Head. Det imponerende fyret er over 800 år gammelt, og verdens eldste fyr er fortsatt i bruk. Fyrtårnet har en høyde på 35 meter og lyset fra fyret har en rekkevidde på opptil 50 kilometer. Det ble automatisert i 1996, og er nå drevet av det irske sjøfartsverket. Fyrets ytre rør stammer fra 1200-tallet, og er et av de mest interessante eksemplene på middelaldersk irsk arkitektur. Vi klatrer opp 115 trappetrinn, gjennom fyret, opp til balkongen, og siden fyret ligger på en klippe er det en fantastisk utsikt som åpenbarer seg for oss. Fyrtårnet er et ikonisk symbol på Irlands maritime arv.

  På vei tilbake til Kilkenny gjør vi et stopp på Ballykeefe-destilleriet. Dette prisbelønte destilleriet produserer ulike gin og whiskeyer, samt vodka. I løpet av omvisningen blir vi kjent med destillasjonsprosessen og selvsagt blir det smaking av destilleriets produkter.

  I kveld blir det middag på puben Matt the Miller i hjertet av Kilkenny. Her er maten enkel og ukomplisert og kun de beste råvarene brukes.

  Dunbrody Famine Ship, Hook Head og destilleribesøk (F, M)
 • DAG 4: Til Dublin via Wicklow-fjellene (F, L)

  Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og reiser fra Kilkenny til Dublin. Ruten går via Wicklow-fjellene og vi stopper ved klosteret Glendalough. På begynnelsen av 600-tallet grunnla St. Kevin dette klosteret, og nå kan ruinene sees der de ligger vakkert til ved bredden av to fjellvann. Det er også et helt spesielt landemerke her, et rund-tårn. Runde tårn finnes bare i Irland og svært få av dem er så godt bevart som her.

  Etter besøket fortsetter vi til Dublin sentrum. Vi sjekker inn på hotellet og har resten av dagen på egen hånd. Spør gjerne guiden om restauranttips for kvelden.

  Til Dublin via Wicklow-fjellene (F, L)
 • DAG 5: Dublin (F, M)

  I dag er det Dublin som gjelder for oss og etter en god frokost er vi klare for en bytur. Under byturen blir vi kjent med byens historie og den livlige nåtiden. Vi besøker hovedgaten O'Connell Street med Spire of Dublin-monumentet og GPO General Post Office, som tidligere var et viktig sted for den irske kampen for uavhengighet.

  Vi ser Dublins storslåtte nabolag fra den gregorianske tiden, samt parkene i St. Stephen's Green og Phoenix Park som minner om glamour fra 1700-tallet. De nye bygningene viser den moderne og livlige hovedstaden. Dublin kan beskrives som en herlig blanding av moderne og veldig gammelt!

  Dublin har status som UNESCOs City of Litterature. Kanskje ikke så rart, med fostring av storheter som James Joyce, Oscar Wilde og Jonathan Swift. Men, arven er eldre enn som så og vi besøker Trinity College og biblioteket med Book of Kells fra 800-tallet, en av de mest imponerende og kjente håndskrevne bøkene i verden.

  Fri ettermiddag i Dublin. Dublin byr på mye å se og oppleve. Hovedgatene for shopping er Grafton Street på sørsiden av elven Liffey, og Henry Street på nordsiden. Det er et bredt utvalg av butikker, fra eksklusive butikker til rimeligere alternativer. For den historieinteresserte er det bare å dykke ned i Dublins historie. Spør gjerne guiden om tips til morsomme steder å besøke.

  Om kvelden tar bussen oss til Johnnie Fox’s Pub (ca. 30 min. busstur) hvor det blir middag og show. Puben ligger i Glencullen i Dublin-fjellene og er en av de mest berømte pubene i Irland, og definitivt den med høyest beliggenhet. Deres show Hooley Experience er kjent for sin originalitet og unike atmosfære. Her serveres vi 4-retters middag som følges av levende irsk musikk, alt fra tradisjonell folkemusikk til ballader. Musikken følges av Johnnie Fox’s berømte dansere. Kvelden avsluttes rundt midnatt.

  Dublin (F, M)
 • DAG 6: Malahide, Howth, hjemreise (F, L)

  Siste frokost i Irland for denne gang og vi sjekker ut fra hotellet. Flyet vårt går ikke før i 18:00-tiden, så vi får tid til en liten utflukt før vi vender nesen mot flyplassen.

  Vi reiser nordover langs Clontarf på Dublins kystvei. Vi besøker først slottet Malahide som var både en festning og et privat hjem i nesten 800 år, den lengste sammenhengende perioden en enkelt familie har eid et slott, helt frem til 1973 da Lord Talbot døde og hans etterkommer solgte slottet. I 1169 ble slottet bebodd av Hammus Mac Turkin som var den siste vikingen i Dublin.

  Under omvisningen kan du lære mer om slottets historie og oppleve den vakre tidstypiske innredningen. Den eldste delen av slottet er datert til 1100-tallet. Slottet er vakkert innredet med møbler fra denne epoken, samt en stor samling av irske portretter, de fleste fra Nasjonalgalleriet. Rundt slottet ligger en vakker park som strekker seg over mer enn 100 hektar. Parken er et typisk eksempel på hvordan en slottshage så ut på 1800-tallet. Den botaniske hagen har over 5000 plantearter, mange representerer den sørlige halvkule. Hagen ble grunnlagt mellom 1948 og 1973 av Lord Milo Talbot.

  Så går ferden videre til den lille fiskerlandsbyen Howth, som ligger på en halvøy. Her har du fin utsikt over Dublin. Howth ble grunnlagt av vikinger. Navnet Howth er avledet fra det danske ordet for hode, og halvøya har fått det morsomme kallenavnet Howth Nose. Vi spiser lunsj på en hyggelig restaurant i byen.

  Etter hvert blir det tid for transport til flyplassen i Dublin og hjemreise.

  Malahide, Howth, hjemreise (F, L)

Om flyreisen

Ønsker du tilslutning fra andre byer i Norge er vi behjelpelig med dette. Ta kontakt med oss for pris og muligheter i god tid før avreise (minimum 60 dager før).
Med hensyn til bagasje og eventuelle forsinkelser/endringer på reisen, er det en fordel å ha gjennomgående flybillett fra avreisested til endelig destinasjon, framfor separate flybilletter.

Alle tider er lokale tider. Vær oppmerksom på at eventuelle endringer på flytider er utenfor Aller travels kontroll.

 • Avgang fra Oslo.
 • Vi anbefaler at du møter opp i god tid og senest 2 timer før avreise.
 • For avreisetidspunkt se Avganger & bestilling.

Turen til Dublin flyplass

Varighet
ca. 2,5 timer
Flyselskap
Norwegian

Du kan sjekke inn 23 kg bagasje.

Turen hjem fra Dublin flyplass

Varighet
ca. 2 timer
Flyselskap
Norwegian

Du kan sjekke inn 23 kg bagasje.

Tillegg for enkeltrom

kr. 3 990,- (begrenset antall)

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må opplyses om ved påmelding.