Skip to main content

Flyktningeruta Spiker'n - veien til sikkerheten - en vandretur fra Odalen til Sverige

Bli med å vandre deler av flykningruta «Spiker’n», som ble brukt under 2. verdenskrig. Ruta strekker seg langs begge sider av riksgrensen mellom Solør i Norge og Värmland i Sverige. 

Under 2. verdenskrig var det mange som trengte å komme seg til Sverige og sikkerhet.  Noen av disse var motstandsfolk, andre hadde jødisk bakgrunn mens noen hadde andre grunner til å flykte fra okkupasjonsmakten.  Det var mange veier å komme til Sverige på, men flyktningeruten Spiker`n var en av de få som aldri ble oppdaget. De flyktningene som kom denne ruta, hadde fått pass og tillatelse til å reise til Odals Verk for å kjøpe spiker. Noen kom fra Strandlykkja (Stasjon mellom Minnesund og Tangen) og tok seg østover til Trautskogen og Bergsetra. Mens denne turen starter ved Austvatn i Nord-Odal og går via Bergsetra. Derfra gikk ferden over skogen mot Brandval og Grue og videre gjennom Finnskogen til de ble tatt imot på svensk side etter en farefull vandring. 

En historie forteller om en familie som gikk over, hadde en 6 måneder gammel unge i ryggsekken alle milene. Han fikk sukkerbit med hjemmebrent på så han skulle være stille.

Sammen med Kjell Magne Nordvi, som veiviser, kjentmann og historieforteller, skal vi få et inntrykk av hvordan disse strabasiøse turene kunne oppleves. Dette blir en vandring med mange opplevelser og inntrykk, møte med lokalbefolkningen, og Finnskogens sjarme o g mystikk.

Du bør være vandt til å vandre og være fysisk aktiv.  Enkelte etapper kan være litt krevende. Turen ligger på nivå 2-3.
På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 3 på vår skala. Les mer om våre nivåer her.

 

Frihetens pris
5 grenseloser ble drept mens de loset flyktninger
8 ble tatt til fange og henrettet
16 døde i fangenskap

Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

Gled deg til
 • 5 dager med vandring i flyktningeruta «Spiker’n»
 • Utstillingen «De gode hjelperne»
 • Gripende historier
 • Vakker natur
 • Dyktig vandreguide

Slik bor du

 • Kongsvinger Festning Hotel & Resort

  Kongsvinger Festnings Hotel & Resort ligger i Kongsvinger, og har en restaurant, fellesstue, hage og gratis WiFi overalt. På stedet tilbys bagasjeoppbevaring og en solterrasse.

  Alle boenhetene har flatskjerm-TV med satellittkanaler, kaffemaskin, dusj, hårføner, skrivebord, klesskap og eget bad.

 • Skaslien Gjestgiveri

  Koselig gjestgiveri som ligger på tettstedet Kirkenær i Grue, 14 kilometer fra Finnskogen. Gratis Wi-Fi, restaurant på stedet samt rom med eget bad.

  Rommene på Skaslien har tregulv og flatskjerm-TV. Noen av dem har også sittehjørne og skrivebord. Restauranten og baren serverer norsk mat. Om sommeren kan du spise ute i hagen.

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

  F = Frokost L = Lunsj M = Middag

 • DAG 1: Kongsvinger – Austvatn (M)

  Moderat - 4 km – ca. 4 timer (sti og vei). Nivå 2.

  Vi møtes på Kongsvinger Festningshotell kl.11.00 hvor reiseleder og vandreguide Kjell Magne Nordvi tar imot dere. Etter innsjekk blir det en orientering om programmet. Deretter besøker vi museet på festningen. Museet ligger i det gamle provianthuset fra 1682 hvor vi bl.a skal se på utstillingen «De Gode hjelperne» som handler om kureer trafikken over grensen.
  Så setter vi oss inn i bussen som kjører til Austvatn. Her følger vi stien forbi gammel kulturhistorie, industrianlegg, før vi kommer oss inn i skogen. Vi går forbi opp mot Bakkefløyta – og får høre litt om flyktningeruta «Spiker`n» og bakgrunn for navnet. Transport tilbake til hotellet og middag.


  Brede Larsen, grenselos fra Nord-Odal fortalte -
  Mange husmødre var aktivt med i motstandsarbeidet, som hun som bodde ved et strategisk veikryss:
  «Varslinga hennes var så enkel som at da ho hengte ut klesvask, så var det måten den var hengt opp på, som avgjorde om det var trygt. Hvis underbuksene hang med beina ned, så visste ho itte om noe, men hadd`a hengt dom med buksebeina opp,så var det fare på ferde. Da kunne vi itte kjøre over. - Damer som ho var livsviktige.»

  Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

  Kongsvinger – Austvatn (M)
 • DAG 2: Møllerudkoia – Søndre Bjørsjøen (F, M)

  Moderat – 12 km – ca. 6 timer

  I stedet for å bli rodd over Glomma, setter vi oss på bussen og kjører forbi Grøset der flyktningelosen Erik Høie var parat til å følge flyktningene. Vi kjøres ut av bygda og går av og forbi Møllerudskoia opp mot Gråhesten, Forbi Bergersetra og Svarttjennet, opp Sesselberget og over Frautjennsmyrene til vegen mellom Nordre og Søndre Bjørsjøen der vi hentes. Middag på hotellet.

  Åge Aulie fortalte -
  Kameraten min som satt ved siden av meg på skolebenken, han kunne ikke, måtte ikke vite hva vi drev på med. Det var livsfarlig, rett og slett.

  Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

  Møllerudkoia – Søndre Bjørsjøen (F, M)
 • DAG 3: Hytjanstorpet - Lukashaugen (F, M)

  Krevende - 12 km - ca 6 timer

  I dag hopper vi over litt grusvei og starter ved Hytjanstorpet, der Finnskogens siste eneboer Jan Storberget bor. Vi fortsetter over vadestedet ved Rotna der flyktningelosen Sverre Østgård tok over og går opp Stemsrudberget og følger stien forbi Østre Tysketorpet til Ribråtaknappen der vi tar lunsj i dype Finnskogen før vi fortsetter til Lukashaugen der vi blir hentet og kjørt tilbake til Skaslien Gjestegård. Middag på hotellet.

  De to krigsvinterene 1942 og 1943 brukte familien Aulie møkkasleden til å frakte flyktninger nattetid fra hjemstedet ved Vormsund til Seterstøa. Nesten hver uke var den i bruk. Ofte var det mora, Agnes som kjørte, og på Seterstøa ventet far Einar og fulgte flyktningene videre til fots.

  Utlånt fra Kongsvinger festningsmuseum.

  Hytjanstorpet - Lukashaugen (F, M)
 • DAG 4: Østre Tysktorpet - Rotberget (F, M)

  Moderat - 10 km – ca. 5 timer (lett skogsterreng) Nivå 2-3.

  Etter frokost blir vi kjørt til Østre Tysketorpet og fortsetter inn i den dype Finnskogen mot Lukashaugen. Derfra vandrer vi mot naturskjønt i Rotberget og får et inntrykk av det rolige, harmoniske landskapet som kan gi mang en rastløs sjel ro i sinnet, men flyktningene opplevde nok disse traktene på en annen måte.
  I Rotberget lever det mange gamle sagn og fortellinger på folkemunne. Finneinnvandrerne slo seg tidlig ned her, brente sin bråte og sådde sin rug i asken. I Rotbergsjøen var det rikelig med fisk, og vilt skortet det heller ikke på i skogene. Alt dette forteller vandreguide Kjell Magne om på en levende og engasjerende måte. Transport tilbake til hotellet og middag.


  Vi fortsetter der vi slapp, ved Bergsætra og går flyktningeruta østover til Bjerkesætra 5 km der vi tar lunsj før vi fortsetter over fløterelva Agnåa ved Opakersætra og deretter følger elva til vi blir hentet. Vi kjører nå til vårt nye overnattingssted Skaslien Gjestgivere der god middag venter.

  Brede Larsen, Nord-Odal, grenselos - Mange transporter startet i Oslo:
  «Da vi skulle samle sammen ei gruppe som skulle være med en flyktningetransport, måtte det gå fort. Det kunne ikke planlegges i lang tid i forvegen, i tilfelle noen skulle røpe treffplassen. Ofte var det ungjenter på 17 – 18 år som gikk med beskjeder og viste vegen der folk skulle møte. En veldig farlig trafikk.»

  Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

  Østre Tysktorpet - Rotberget (F, M)
 • Dag 5: Lukashaugen – Grenserøys 90 (F)

  Moderat – 7 km – ca. 4 timer

  Vi kjøres ut igjen til Lukashaugen og følger stien over til Rotberget som har en spesiell historie, forbi Rotberget Bedehus og videre den kritiske siste etappen til Baksjøberget og grenserøys nr 90, der vi blir hentet. Her kunne vi fortsatt til Svenshøyden, men vi er nå i sikkerhet og vi sparer oss for grusveien videre. Vi kjøres tilbake til hotellet på ettermiddagen.

  Dramatisk flukt
  «Jeg skreik og Harry skjøt og soldaten, han stupte, det glemmer jeg ikke!»
  Berit Bøhnsmoen, Eidsvoll var 7 år gammel da hun flyktet med moren og los Harry Nystad som måtte skyte med sjuåringen sittende på nakken sin.
  Mor og datter var borte fra hverandre i skogen i mange timer før de møttes og Berit fikk tørt på beina.

  «Jeg syntes det var rart at jeg skulle få ha på meg de fine skoene mine i svarte skauen, for mor var ellers streng med sånt.»

  «Jeg husker jeg bad til Gud i ett – jeg ville ikke væra der, han måtte sende noen og hente meg...»

  Kilde: Kongsvinger festningsmuseum

  Lukashaugen – Grenserøys 90 (F)

Reise til Kongsvinger

Det er egen transport til og fra Kirkenær.  Man kan benytte egen transport med bil.  

Kommer du fra Oslo via Kongsvinger følger du E6/E16 til Kongsvinger.  En tur på ca. 1 time og 15 min (130 km).
Dersom du kommer via Hamar og Elverum følger du RV25 og RV2.  Fra Hamar ca 1 time og 40 min (90 km).

Kollektiv transport
Fra Oslo S med tog L14 til Kongsvinger. Avgang 09.04 med ankomst Kongsvinger 10.22. 
Fra Hamar via Elverum er det bussavgang med Linje 105 

Våre reiseledere

På våre turer er det alltid med en dyktig norsk eller skandinavisktalende reiseleder. Noen ganger vil reiseleder være med gruppen fra Oslo lufthavn, andre ganger vil reiseleder møte gruppen ved ankomst destinasjonen.

 • Kjell Magne Nordvi
  Kjell Magne Nordvi
  Kjell Magne Nordvi
  er 64 år og har bodd de siste 28 årene på Finnskogen. Han har gått de fleste stier og er spesialist på å finne spennende steder som er knyttet til både naturfenomener, sagn og tradisjoner fra den skogfinske innvandringen på 1600-tallet. Han kjenner stiene og historiene som han formidler på en spennende måte, både i møter med dyr, natur og skogfinsk magi som vil være tema på turene våre i vakker natur. Kjell Magne er også kjent andre steder i Norge og kunnskapen er like stor der.
Prisen inkluderer:
 • Busstransport til/fra vandreturene
 • 1 overnatting Kongsvinger Festningshotell
 • 3 overnattinger på Skaslien Gjestegård
 • 4 frokoster
 • 4 middager
 • Besøk i Kongsvinger Festningsmuseum
 • 5 vandringer langs flyktningeruten «Spiker’n»
 • Guide og reiseleder Kjell Magne Nordvi
Prisen inkluderer ikke:
 • Transport til Kongsvinger og fra Kirkenær
 • Matpakke kr. 80,-/dag
 • Øvrige måltider og drikke ikke omtalt i program

Tillegg enkeltrom

kr. 1 200,- 

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Vandrekart

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris

Oktober 2022

10/10Oppmøte hotellFlyktningeruta Spiker'n5 dagerLedige plasser8 550,-BestillMer informasjon

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

 • Koronavirus og reise

 • Hva bør jeg tenke på i forbindelse med vandreturer?

  Vandreturer arrangeres for de som trives med en aktiv ferie og med å ferdes i naturen. Vandringene går i et variert terreng, personer som er i vanlig god form bør kunne gjennomføre våre vandringer uten problem.

  Deltagerne er selv ansvarlige for å ha tilstrekkelig kondisjon til å kunne gjennomføre vandringene. Du finner oversikt over hvilket nivå det er på en vandring i programmet til turen. Hva de forskjellige nivåene innebærer finner du informasjon om her: www.allertravel.no/niva-vandreturer En reiseleder er alltid med på våre vandringer. 

 • Hva pakker jeg til en vandretur?

  2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.


  Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.
  Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.