Skip to main content

Fotturer i Finnmark

Bli med på flotte vandringer i Nord-Norges majestetiske natur. Fotturene er ikke så veldig strabasiøse, men du må like å gå i ulendt terreng, ha godt tur-humør og lyst på å ferdes i et spennende område. Vi skal noen ganger over skoggrensa, helt til kanten av Finnmarksvidda og oppleve historiske Alta- elva. 

Nordlysbyen Alta, som ligger mellom fjord, fjell og vidde er det perfekte utgangspunkt for våre fem vandringsdager. Gled deg til å føle naturen tett på. Vi blir nok relativt eksponert for både vind og vær, men på en fin høstdag er det ikke noe som kan måle seg med landskapet rundt Finnmarksvidda. Godt tøy og gode sko anbefales.

Ved Nord-Europas største ravine/elvegjel Alta Canyon, blir vi belønnet med en fantastisk panoramautsikt. Alta-elva kløyver Finnmarksvidda som strekker seg sørover langs begge sider. Her har rein beitet i uminnelige tider, og sannsynligvis får vi glimt av både ugle og falk som hekker her. 

Alta-området er kjent for den rike samiske kulturen, Europas flotteste lakse-elv og dens dramatiske historie. Fortellingene fra 2. verdenskrig og ikke minst Altasaken med utbyggingen av Alta- vassdraget er det mange av oss som kjenner til. Gled deg derfor spesielt til å få presentert historier fra lokal kjenner under vandringen mot Raipasfjellet og Komsatoppen. Da får vi høre om både de flotte helleristningene og Komsakulturen, som kanskje ikke alle kjenner til.

Vandringene ligger på nivå 2-3, der du må kunne gå i et normalt tempo, i variert underlag og over lengre distanser uten pauser. Dagsetappene er på 4-5 timer, og noen av dagene kan være mer krevende enn andre. Les mer om vandrenivåer her.
 

Gled deg til
 • Nord-norsk natur og kultur på sitt beste
 • Å få historier fortalt av lokal kjenner
 • Nord-Europas største elvegjel
 • Fem flotte vandringsdager i lett terreng

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

  F = Frokost / L = Lunsj / M = Middag

 • DAG 1: Avreise/ankomst (M)

  Avreise fra Oslo med direktefly til Alta. Ved ankomst blir vi hentet på flyplassen og tatt med til hotellet. Felles middag på hotellet.

  Avreise/ankomst (M)
 • DAG 2: Vandring Halddetoppen (F, L)

  I dag skal vi på en vandring som nok er den mest krevende på denne reisen, vi skal bestige Halddetoppen (904 moh). På grunn av sitt gjenkjennelige utseende og all den interessante historien, så er Halddetoppen en av Altas mest markante fjelltopper. Dagens tema er nordlyshistorien som passer godt når vi først er i Nordlysbyen Alta, selv om det er sommer.
  Vi starter vandringen i Kåfjord, ca 15 min kjøring fra Alta. Vi starter med å gå opp en gammel kjerrevei, noe slakere i midten, så er det de 2 siste km som er mest krevende med ca 20% stigning. Kjerreveien som vi startet på, strekker seg opp til tregrensen - derfra er det flott utsikt mot Nordlysbyen Alta og fjorden, og vi får god utsikt mot målet vårt, «Sukkertoppen», som Kristian Birkeland oppkalte den pga sin fasong. Vi må ha med godt med klær da det kan blåse friskt på toppen. Når vi kommer opp vil vi bli belønnet med fantastisk utsikt i alle retninger. Her ble det på begynnelsen av 1900-tallet bygget et nordlysobservatorium. Byggene ble dessverre brent under krigen, men er bygget opp slik det var før. Vi spiser lunsj underveis.
  Dagens vandring: ca18 km/ca 5 timer

  Vandring Halddetoppen (F, L)
 • DAG 3: Vandring Sautso/Alta canyon (F, L)

  Vi kjører ca 40 minutter opp på Beskades hvor vi starter mot Nord-Europas største canyon, ved utsiktspunktet er det storslagen utsikt over Alta Canyon og Altaelva.
  Vi er over skoggrensa og derfor relativt eksponert for både vind og nedbør, så ha med godt med tøy, men på en fin høstdag så er det ikke noe som kan måles med Finnmarksvidda. På begge sider av gjeldet, strekker Finnmarksvidda seg sørover hvor reinen har beitet i uminnelige tider. Det er også yngleplass for en rekke rovfugler, er vi heldige får vi et glimt av både ørn og fjellvåk.
  Altaelva er kjent som en av verdens beste lakseelver, og det kan være vi får glimt av elvebåter som har med laksefisker, eller turister når vi får utsikt over elva.
  Turen er på ca 14 km t/r og vi følger en relativt bra sti, og underlaget varierer mellom myr og fjellgrunn hvor enkelte partier er ganske steinete. Vi anbefaler godt skotøy, da vi også ville måtte forsere 3 elver. Størrelsen på disse avhenger av årstid og nedbørsmengde. Kanskje får du gleden av å vasse over, eller så kan det være steiner som vi kan hoppe over på. Vi nyter lunsj i det fri.
  Dagens vandring: ca 14 km/ca 4 t

  Vandring Sautso/Alta canyon (F, L)
 • DAG 4: Vandring Lille Raipas og Komsatoppen (F, L)

  Alta har to steder på UNESCOs verdensarvliste. I tillegg til helleristningene man finner ved Alta museum, så er det også Struve Meridianbue.
  Hva er en meridianbue og hvorfor er en den på verdensarvlista? Raipasfjellet har hatt stor betydning for mange altaværinger, og i dag blir det fottur med historiefortelling underveis. Vi vil forsere ca 215 høydemeter før vi når toppen. Turen går langs en traktorvei gjennom skogen og når vi nærmer oss toppen vil det være delvis sti, men steinete. På toppen kan vi nyte utsikten over Altadalen og Altaelva med sin historie og utover Altafjorden.
  Dagens andre vandring blir til sentrumsnære Komsatoppen. Dette er nok en av de mest besøkte toppene i Alta, da den er omtrent midt i byen og med sine 213 moh er den tilgjengelig for mange. Her er det mye historie i forbindelse med Komsakulturen og helleristningene. Vi følger sti opp, og det er satt ut benk underveis om man ønsker å stoppe bare for å nyte den flotte utsikten. Fra toppen ser vi utover den fine Altafjorden og byen Alta.
  Lunsj vil bli servert mellom turene.

  Dagnes vandringer: ca 4 t totalt

  Vandring Lille Raipas og Komsatoppen (F, L)
 • DAG 5: Orvvosfossen (F, L)

  I dag blir det «hviledag» med en lett vandring til Orvvosfossen, Altas fineste fossefall. Vi kjører buss ca 30 min til startpunktet for turen.
  Orvvosfossen renner over i elva Orvvosjohkja som vi må krysse på turen opp. Stien vi følger går gjennom et av de eldste skogene i området, hvor både ugler og falk hekker. Vi spiser lunsj ved fossen.

  Ettermiddagen fri til egne oppdagelser – vi kan anbefale et besøk til Alta museum hvor du blant annet kan se helleristninger.

  Dagens vandring: 4 km/ ca 2 t

  Orvvosfossen (F, L)
 • DAG 6: Vandring Tutteberget (F, L, M)

  Alta har en fantastisk beliggenhet, omringet av flott natur med fjord og vidde. I dag kjører vi nesten 1 time til et sted som kalles for Tutteberget, som ligger helt på kanten av Finnmarksvidda. Vandreturen går så inn mot Jotka fjellstue som ligger i et lite dalsøkk på en gresslette. Joutka betyr bindeledd og navnet kom naturlig siden vannene som ligger ved siden av fjellstuen henger sammen. Fra Tutteberget er det ca 4 km til fjellstuen hvor vi spiser lunsj.
  Felles avskjedsmiddag om kvelden.

  Dagens vandring: ca 8 km/ 3-4 timer.

 • DAG 7: Hjemreise (F)

  Vi kjøres til flyplassen for fly tilbake til Oslo.

Slik bor du

Thon hotel Alta ligger sentralt og i samme bygg som kjøpesenteret Amfi og er et godt utgangspunkt for å utforske byen.
De trivelige rommene har eget bad med dusj, hårføner, minibar, safe, TV, vannkoker og gratis wi-fi. 

Thon hotel Alta ****
Labyrinten 6, 9510 Alta
 

Om flyreisen

Ønsker du tilslutning fra andre byer i Norge er vi behjelpelig med dette. Ta kontakt med oss for pris og muligheter i god tid før avreise (minimum 60 dager før).
I forhold til bagasje og eventuelle forsinkelser/endringer på reisen, er det en fordel å ha gjennomgående flybillett fra avreisested til endelig destinasjon, framfor separate flybilletter.

Alle tider er lokale tider. Vær oppmerksom på at eventuelle endringer på flytider er utenfor Aller travels kontroll.

 • Avgang fra Oslo.
 • Vi anbefaler at du møter opp i god tid og senest 2 timer før avreise.
 • For avreisetidspunkt se Avganger & bestilling.

Turen til Alta flyplass

Varighet
ca. 2 timer
Flyselskap
Norwegian

Du kan sjekke inn 23 kg bagasje.

Turen hjem fra Alta flyplass

Varighet
ca. 2 timer
Flyselskap
Norwegian

Du kan sjekke inn 23 kg bagasje.

Prisen inkluderer:
 • Fly Oslo – Alta t/r inkl flyskatter
 • 6 netter på Thon hotel Alta, med frokost
 • Transfer fra/til flyplassen i Alta
 • 5 dager vandring inkl lunsj
 • 2 middager
 • Lokal vandreguide
 • Reiseleder fra Aller travel
Prisen inkluderer ikke:
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke til middager
 • Øvrige måltider
 • Evt tillegg for enkeltrom

Tillegg enkeltrom (begrenset antall)

kr. 2 290,- 

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris

September 2021

13/9Oslo GardermoenFotturer i FinnmarkMer enn 816 490,-BestillMer informasjon

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

 • Hva bør jeg tenke på i forbindelse med vandreturer?

  Vandreturer arrangeres for de som trives med en aktiv ferie og med å ferdes i naturen. Vandringene går i et variert terreng, personer som er i vanlig god form bør kunne gjennomføre våre vandringer uten problem.

  Deltagerne er selv ansvarlige for å ha tilstrekkelig kondisjon til å kunne gjennomføre vandringene. Du finner oversikt over hvilket nivå det er på en vandring i programmet til turen. Hva de forskjellige nivåene innebærer finner du informasjon om her: www.allertravel.no/niva-vandreturer En reiseleder er alltid med på våre vandringer. 

 • Hva pakker jeg til en vandretur?

  2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.


  Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.
  Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.