Skip to main content

Vandring på Finnskogen - - i mystikkens grenseland

Vi inviterer til en helt spesiell vandretur på Finnskogen, i mystikkens grenseland. Finnskogene er et skogsområde i den østlige delen av Solør som ligger mellom Elverum og Kongsvinger i et belte på 25–30 kilometers bredde langs riksgrensen mot Sverige. Turen passer for deg som er vant med å gå litt lengre turer på skogsstier og i terreng.

Fotturene går gjennom vakkert terreng og kulturlandskap med Kjell Magne Nordvi som veiviser, kjentmann og historieforteller. Dette blir vandringer med flotte opplevelser, møte med lokalbefolkningen, vakker utsikt over grenseområdet og Finnskogens sjarme og mystikk.

Forfatteren Åsta Holt bodde på Svullrya og skrev romaner om sitt folk – skogfinnene – som bosatte seg i dette vakre skogsområdet. Hun etablerte også «Republikken Finnskogen» en tre-dagers feiring av finnekulturen, avholdt i forbindelse med Finnskogdagene.

Fantastisk opphold på Skaslien Gjestgiveri, med fem flotte historiske vandringer i skogfinnenes fotspor. Alt dette ledet an av vår dyktige og morsomme guide Kjell Magne. 
Han fortalte om sagn og overtro, samt historier om bjørn og ulv. Vi har vandret over myrer fulle av multeblomster, gjennom skog og forbi sjøer og tjern - sett og hørt tiur og storlom. 
Du behøver ikke grue deg til motbakkene, da hjelper Kjell Magne med sine "oppoverbakkevitser" :)
Vi har kost oss stort med mye god mat og drikke samt knyttet nye vennskapsbånd. Dette skal jeg leve lenge på.

Hilsen fra Inga – gjest på tur i mai 24

På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 2 på vår skala.
Les mer om våre nivåer her.

Gled deg til
  • 5 flotte vandreopplevelser på Finnskogen
  • Gode historier, sagn og overtro
  • Finnskogens natur og kulturlandskap
  • Sjarmerende overnatting kjent for sitt gode kjøkken

Transport

Man må selv ordne transport til og fra Kirkenær. 

Transport med bil: 

Kommer du fra Oslo via Kongsvinger følger du E6/E16 og RV2 til Kirkenær. Dette er en tur på ca. 1 time og 45 min (130 km).

Dersom du kommer via Hamar og Elverum følger du RV25 og RV2.  Fra Hamar er det ca. 1 time og 20 min (90 km).

Gratis parkering for hotellets gjester.

Kollektivtransport:

Fra Oslo S:
Tog L14 fra Oslo S til Kongsvinger.

Videre med buss linje 105 fra Kongsvinger til Kirkenær.

Fra Hamar via Elverum:
Buss Linje 105 fra Hamar via Elverum til Kirkenær (direktebuss)

Dagsprogram

  • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

    F = Frokost L = Lunsj M = Middag

  • DAG 1: Skasenden – Frysjøen (M)

    Lett tur - 3 timer, god sti.

    Vi ankommer Skaslien Gjestgiveri rundt kl. 12.00 og sjekker inn før vi møter reiseleder Kjell Magne Nordvi. Han informerer om programmet før vi starter på den første, korte vandreturen. Bussen er på plass og kjører østover til Skasenden hvor vi starter turen.

    Vi går til et sted hvor sagnet forteller at det er begravet fem troll. Videre følger vi Finnevegen forbi Brutjernskoia, «hvilesteinen» og kommer ned til Vollstadvika i Frysjøen. Vi stopper også ved «Farmengården» - Gjedtjernet - og ser på den på avstand, siden det nå er et privat feriested. Kjell Magne var engasjert som Noita og hadde ansvar for svedjebrenningen i ukesoppdraget i uke 7 under Farmen 2018.

    Store muligheter for dyreopplevelser, med både ulv og bjørn i området.
    Middag på Skaslien Gjestgiveri.

    Skasenden – Frysjøen  (M)
  • DAG 2: 10-torpsrunden (F, M)

    10 km, 6 timer. Fin rundtur, middels krevende.

    Vi starter ved Sollia og går over Storberget til Hytjanstorpet der vi kanskje får hilse på Finnskogens eneboer, Jan Storberget. Vi ser på stedet og er vi heldige så vil Jan invitere oss inn før vi går videre. Turen går nå til et av de fineste utsiktspunktene på Mårhellskjæra.

    Så videre forbi Bjølsjøtorpet hvor Kjell Magne på en jakttur for noen år siden opplevde at fire ulver strøk forbi ham, på jakt etter to elger da han var på jakt. Vi får historien om Rotnareviret.

    Tilbake til Sollia hvor vi tar bussen et lite stykke tilbake og de som vil kan bli med en avstikker til et bjørnehi c.a 1 time.
    Middag på hotellet.

    10-torpsrunden (F, M)
  • DAG 3: Finnskogtoppen – Vålbergklinten – Kalsjøen – Raisahå (F, M)

    Varighet 5 timer - 7 km En fin rundtur på gode stier. Lett terreng, litt stigning opp klinten, men vi tar det rolig.

    Etter frokost kjører vi buss inn til Finnskogtoppen. Vi starter med å gå stien sørover og opp på Vålbergsklinten med flott utsikt over Finnskogen. På Vålbergsklinten danset Nitahå-Jussi hver midtsommernatt så lenge han levde. Vi får se Aidassomyra der en morder fremdeles ligger.

    Vi går tilbake og ned til Kalsjøen og får høre om grenda som en gang fantes her og ungkaren som ville gifte seg, men presten var skeptisk til om han kunne forsørge en familie: « - Jeg har torp og gu -» sa finnen. « - ja, har du Gud med deg, da går det nok bra - » sa presten. Finnene brukte ikke K, så han mente torp og ku.

    Vi følger stien forbi Raisahå og ender opp ved ruinene til hjemmet hvor Finnskogens store spillemann Ola Porkala bodde og får høre historien om da han solgte sjela si til Fanden og fela som lå gjemt i jorda til den ble funnet uskadet 60 år etter hans død.
    Middag på hotellet.

    Finnskogtoppen – Vålbergklinten – Kalsjøen – Raisahå (F, M)
  • DAG 4: Skasberget – Finnevegen – Svullrya (F, M)

    4 timer – lett terreng

    Etter frokost kjører vi til Skasberget og går til Finnevegen som vi følger forbi drapsstedet Merkestenen og får historien om Mullainen som skapte seg om til bjørn. Turen går videre forbi sjukdomsbjørka, skogsguden Sampo, en jerblåster og med en liten avstikker til den glemte gård der bjørn trives godt.

    Deretter går turen ned til Svullrya der vi tar en tur innom museet og Grue Finnskog kirke med Åsta Holts grav og bautaen over Finnskogens Apostel (med svarte vinger) og får høre litt om hans gjerning og kvinnehistorier før bussen plukker oss opp og kjører tilbake til hotellet og middag

    Skasberget – Finnevegen – Svullrya  (F, M)
  • Dag 5: Kjøring med stopp underveis (F)

    Varighet 5 timer – lett terreng , litt kjøring
    Vi kjører fra Kirkenær og gjør stopp underveis ved spesielle steder med spennende fortellinger. Vi hører Gråtebekken, der en mor i sin nød druknet sin baby, henter energi på energisteinen på Mattila og går over Trollkorset ved Juhola og ser trollenes gravplass.

    Vi er tilbake på Kirkenær ca. kl. 14.30 der turen avsluttes.

    Kjøring med stopp underveis (F)

Slik bor du

Skaslien Gjestgiveri
Solørveien 1127
2260 Kirkenær

Koselig gjestgiveri som ligger på tettstedet Kirkenær i Grue, 14 kilometer fra Finnskogen. Gratis wifi, restaurant på stedet samt rom med eget bad. Rommene på Skaslien har tregulv og flatskjerm-TV. Noen av dem har også sittehjørne og skrivebord. Restauranten og baren serverer norsk mat. Om sommeren kan du spise ute i hagen.

Hotellet har gratis parkering for sine gjester.

Tillegg enkeltrom

kr 1 500,- 

Verdt å vite

  • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
  • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
  • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

 

Vandrekart

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

  • Hvor sprek må jeg være for å være med på vandretur?

    Våre vandreturer er delt inn i nivå 1 til nivå 4, hvor 1 er det letteste. Uansett, du må være vant til å gå turer som varer noen timer. Se ekspempler på turer og nivåer her.

  • Må jeg bære bagasjen selv?

    Bagasjetransport er alltid inkludert, så du behøver bare en dagstursekk med det aller nødvendigste.

  • Må jeg være med på alle vandringene?

    Du blir selvfølgelig bare med på de turene du ønsker, men si ifra til reiseleder på plass.

  • Kan jeg ta med vandrestaver?

    Ja. Skal du ha med vandrestaver, bør de vare sammenleggbare og passe i kofferten, slik at du slipper å sende dem som spesialbagasje.

  • Hva pakker jeg til en vandretur?

    2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.

    Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.

    Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.