Skip to main content
Bestselger

Vandring i Femundsmarka - Rundt bergstaden Røros

Bli med å vandre gjennom glisen furuskog og se det blinke i et stille tjern med snaufjell som bakgrunn. Hør bare lyden av skogen og stillheten – og du vet du er i Femundsmarka.  Turen passer for vante fjellfolk.
Vi inviterer til en vandretur i et landskap som Johan Falkberget har beskrevet i flere av sine romaner. Vi skal selvfølgelig bo i bergstaden Røros og vandre i Femundsmarka og Forelhogna. Lars Monsen har mange ganger snakket varmt om disse områdene i sine reportasjer fra turer han har gjort.  

Vandreguide Kjell Magne Nordvi tar oss med til sine barndoms trakter, og vandrer i fantastiske omgivelser med vakker natur, flott utsikt og skiftende terreng. Han påstår også at han vet om noen fantastiske ørret tjern, så har du lyst til å sjekke om det er sant, tar vi oss tid til en liten fiskepause. Men ikke minst å bo i historiske omgivelser i bergstaden Røros er en opplevelse i seg selv.

"Stor takk til vår spreke og kunnskapsrike turleder Kjell Magne Nordvi, vi hadde en alle tiders fin tur. Vi ble raskt en sammensveiset gruppe med hyggelige bekjentskaper. 
Vi takker for flotte opplevelser og håper å være med på ny Norgestur til neste år."
-
Marit og Morten fra sommerturen 2021 

På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 3 på vår skala. Les mer om våre nivåer her.

Gled deg til
 • 5 flotte vandreopplevelser
 • Besøk i nasjonalpark
 • Vandre på stier i glissen furuskog
 • Gode historier
 • Dyktig vandreguide
 • Bo i historiske omgivelser på Bergstaden Hotell

Transport

Man må selv ta seg til/fra Røros. Man kan benytte egen transport med bil.  

Kommer du fra Oslo via Hamar, Elverum følger du E6, RV3 og FV30 til Røros.  En tur på ca. 5 timer og ca. 380 km.
Dersom du kommer fra Trondheim via Støren følger du E6 og FV30.  Fra Trondheim ca 2 timer og 20 min (150 km).

Kollektiv transport:
Fra Oslo S med tog R21 til Hamar. Avgang kl. 08.02, med ankomst Hamar kl. 09.18. Videre med R25 avg. Hamar kl. 10.11 med ank. Røros kl. 13.37.
Fra Trondheim med tog R25 kl. 09.42 med ankomst Røros kl. 12.13.
 

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

  F = Frokost / L = Lunsj / M = Middag

 • DAG 1: Røros - byvandring og Kvitsainda(M)

  Lett tur - 2 timer, gate og vei. Nivå.2

  Etter at dere ankommer Røros, samles vi på hotellet ca. kl.15.00 og møter reiseleder og vandreguide Kjell Magne Nordvi. Når vi første er på Røros må vi ta en byvandring for å gjøre oss kjent med byen og omgivelsene. Byen «feirer» 40 år som verdensarv på UNESCOs verdensarvliste. Antagelig legger vi veien om Hyttklokka, som er plassert øverst i Mørkstugata i tilknytning til Malmplassen. Hyttklokka ble brukt til å varsle arbeiderne på smeltehytta om når arbeidet begynte og sluttet. Klokka ble nok også brukt som alarmklokke f.eks. ved brann. Vi vandrer også via naturfenomenet «ørkenen» på Røros, kalt Kvitsainda.
  Etter turen samles vi og Kjell Magne tar en gjennomgang av programmet og informerer om de enkelte turene, før vi samles til felles middag på hotellet.

  Røros - byvandring og Kvitsainda(M)
 • DAG 2: Svenskmyra – Gråbeinhølet – Stenfjellet – Langtjønna (F, M)

  12 km, 7 timer. Fin rundtur, middels krevende. Rolig tur med noe stigning. Nivå.3

  Etter frokost kjører vi fra Røros til Svenskmyra hvor nærmere 1500 svenske soldater frøs ihjel på retretten i 1719 under general de la Barre, i Karl 12´s felttog mot Norge. Kjøreavstand er 30 km i vakre høstfarger med gårder og setre langs Håsjøen.
  Vi kommer inn i unike, vakre Grådalen og går av ved Gråbeinhølet og vandrer opp mot Flensberget der kongeørna har reir, og opp Stenfjellet langs mange fiskevann på til dels gjengrodde stier i snaufjell der guiden har gått siden 1960. En avstikker til toppen av Stenfjellet (972 moh) er mulig. Her er det en fantastisk utsikt over Femundsmarka. Vi kommer til Langtjønna der bussen venter.
  Middag på hotellet.

  Svenskmyra – Gråbeinhølet – Stenfjellet – Langtjønna (F, M)
 • DAG 3: Femunden – Synnervika – Flensmarka - Håsjøen (F, M)

  10 km. - Varighet 6 timer. Middels krevende rolig tur. Nivå.3

  Etter frokost er det avreise fra Røros mot Svenskmyra. Vi kjører ned til Synnervika (41 km) ved Femunden der Femund II legger til. Etter en kort pause kjører vi tilbake og går inn i Flensmarka. Turen går gjennom vakker natur og forbi mange tjern og åpne skogsbuer i gammel furuskog. Her er det fiskemuligheter for de som ønsker å forsøke fiskelykken. Vi går tilbake til Håsjøen der bussen venter.
  Middag på hotellet.

  Femunden – Synnervika – Flensmarka - Håsjøen (F, M)
 • DAG 4: Feraghåen – Femundåsen – Langen Gjestegård (F, M)

  10 km, 5 timer – lett terreng. Nivå.2-3

  Dagen starter med frokost på hotellet før vi kjører til Feragshåen og går langs sjøen i vakker furuskog og fram til fløterenna fra Langtjønna og Femunden. Videre langs renna, forbi Rundtjønna og over Femundsåsen til Langen Gjestegård der det er servering og bussen venter. Tømmerrenna fra 1764 førte vannet fra Femunden til Glomma i stedet for inn i Sverige og ga kobberverket på Røros tilgang til tømmeret rundt Femunden. Det førte også til at sik, harr og annen kvitfisk kom over i Glomma. Renna står på verdensarvlista.
  Middag på hotellet.

  Feraghåen – Femundåsen – Langen Gjestegård (F, M)
 • Dag 5: Dalsbygda – Forelhogna Nasjonalpark (F)

  Varighet 4 timer – middels krevende / krevende for de som vil til toppen. Nivå. 2-3

  Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet. Vi kjører 22 km sydover til Dalsbygda, hjembygda til en kjent skiløper.
  Derfra kjører vi inn Vangrøftdalen og et overveldende vakkert setermiljø, med frodig gras og beitende dyr, mot Forelhogna. Vi stopper ved Såttåhaugen og går inn til Forelhogna Nasjonalpark. Vi stopper ved Forollsjøen, og de som vil kan bli med til toppen som er 1332 moh. Det er 340 m stigning fra sjøen, men ellers er det en lett og fin tur. Kjøretid fra Røros er drøyt en time inn til parkeringen.
  Her avslutter vi 5 dager i Femundsmarka og Røros. De som skal ha toget sydover kan ha bagasjen i bussen og evt ta toget fra Os stasjon eller bli med bussen tilbake til Røros.

Slik bor du

Bergstadens Hotel ***
7374 Røros

Bergstaden Hotel ligger omgitt av fjell i den UNESCO-vernede byen Røros. Hotellet tilbyr rom med gratis Wi-Fi og flatskjerm-TV. Hotellet ligger sentralt midt i Røros sentrum, kun 250 meter fra Røros stasjon.

Tillegg enkeltrom

kr. 1 700,- 

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Vandrekart

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

 • Koronavirus og reise

 • Hva bør jeg tenke på i forbindelse med vandreturer?

  Vandreturer arrangeres for de som trives med en aktiv ferie og med å ferdes i naturen. Vandringene går i et variert terreng, personer som er i vanlig god form bør kunne gjennomføre våre vandringer uten problem.

  Deltagerne er selv ansvarlige for å ha tilstrekkelig kondisjon til å kunne gjennomføre vandringene. Du finner oversikt over hvilket nivå det er på en vandring i programmet til turen. Hva de forskjellige nivåene innebærer finner du informasjon om her: www.allertravel.no/niva-vandreturer En reiseleder er alltid med på våre vandringer. 

 • Hva pakker jeg til en vandretur?

  2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.


  Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.
  Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.