Skip to main content

Norge på langs - med tog og båt

Bli med og la tankene vandre gjennom Norges vakre natur, historie, kultur og dagligliv fra Oslo til Tromsø. Reisen byr på store variasjoner i norsk natur, kultur og klima - fra frodige landbruksområder og store skoger, storslåtte fjellområder, ned daler til kysten. Gjennom fjorder og forbi små samfunn til Nord-Norges største by.

Nordlandsbanen er blitt kåret til en av verdens vakreste togreiser av Lonely Planet - en reise gjennom særegen natur og kultur. Dikteren Sveinulv Jarnæss beskrev det slik i et dikt fra 1950: "Ta Nordlandsnetter i favn, om du kan, som det vakreste du øyner i verden. En himmel flammer i nordlysets brann over drømmenes eventyrland"

Kanskje så du på den populære NRK produksjonen «Sommertoget minutt for minutt» i 2017.  På denne turen kommer vi til å oppleve litt av den stemningen, selv om det ikke blir noen lange stopp, med entusiastisk lokalbefolkning og underholdning underveis. Her er et lite eksempel: Sommertoget minutt-for-minutt
Fra Bodø kjører vi nordover og inn i Knut Hamsunds rike med bl.a Kjerringøy og Hamarøy.

Men vi skal ikke glemme reisens siste del – nemlig Hurtigruten fra Svolvær til Tromsø.  Kanskje får vi litt den samme opplevelsen, som da NRK i 2013 sendte «Hurtigruten minutt for minutt».  

"Vel hjemme etter en meget vellykket tur. Det var et eventyr å få oppleve det vakre landet vårt med en fantastisk og dyktig reiseleder med øye for alles ve og vel. Jeg reiser gjerne på tur med Aller travel og Nils Krister Larsen igjen.
Takk og med vennlig hilsen Adèle Falkenstein" - fra juni 2021.

Gled deg til
 • En opplevelsesrik togtur gjennom norsk landskap
 • Hamsuns Kjerringøy
 • Svolvær og Lofoten
 • Hurtigruten fra Svolvær til Tromsø
 • Tromsø - Nordens Paris

Slik bor du

 • Clarion Hotel & Congress Trondheim

  Clarion Hotel Trondheim ligger ved Pirbadet på Brattøra, og har kostnadsfri Wi-Fi og fine rom. Skybaren Kitchen & Table by Marcus Samuelson ligger i 10. etasje, og har utsikt over Trondheimsfjorden. Rommene på Clarion Hotel Trondheim har flatskjerm-TV, minibar, kaffe- og tekoker, klimaanlegg og utsikt over byen eller fjorden.

 • Scandic Meyergården Mo i Rana

  Meyergården Hotel ligger i en bygning fra slutten av 1800-tallet, 5 minutters gange fra Mo i Rana stasjon. Som gjest har du tilgang til gratis Wi-Fi. Gågata handlegate ligger 2 minutters gange unna. De fleste av rommene på Meyergården ligger i det moderne tilbygget. Alle rommene har flatskjerm-TV med kabelkanaler samt eget bad med dusj.

 • Scandic Bodø

  Scandic Bodø ligger ved havnen i Bodø, kun 200 meter fra Bodø stasjon. Wi-Fi er gratis overalt. Alle rom har moderne innredning, TV og buksepresse. Noen av rommene har et sittehjørne og sjøutsikt.

 • Scandic Svolvær

  Scandic Svolvær ligger på en øy i Svolvær havn, 150 meter fra sentrum av Svolvær-byen, og har gratis Wi-Fi, gratis parkering og rom med eget bad.

  Alle rommene på Scandic Svolvær har klimaanlegg, kabel-TV og skrivebord. Noen av rommene har sjøutsikt, mens andre har egen balkong.

  Hotellets restaurant og bar ligger i en båtformet bygning med panoramautsikt over havnen og fjellene rundt. Mens du spiser middag eller tar deg en drink, kan du få et glimt av Hurtigruten som seiler forbi.

 • Hurtigruten MS Polarlys

  MS Polarlys ble renovert i 2016 og har nå et moderne, arktisk-inspirert interiør. Om bord finnes tre forskjellige restauranter, Multe bakeri og iskrembar, en badstue og et treningsrom. Ute på dekk kan man nyte utsikten fra et av boblebadene, og foran på skipet kan det nytes en drink i den hyggelige baren. Skipet har også et stort område med resepsjon, ekspedisjonsteam, et konferanserom og en butikk.

  OBS! Skip kan variere på de forskjellige avgangene.

 • Scandic Grand Tromsø

  Moderne hotell midt i handlegaten Storgata i Tromsø sentrum. Hotellet serverer en rikholdig frokostbuffé og har egen bar. Fargerike rom med komfortable senger og gratis WiFi. Alle rom har tregulv, et lite kjøleskap og en flatskjerm-TV.

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

  F = Frokost / L = Lunsj / M = Middag

 • DAG 1: Oslo S – Lillehammer – Dombås – Trondheim (L, M)

  Dagen starter på Oslo S på morgenen, hvor vi går om bord i toget med kurs for Trondheim. Reiseleder møter dere på toget og vil være med dere på hele reisen. Det er mulig med påstigning på Gardermoen, Hamar og Lillehammer.

  Det er behagelig å kjøre tog i Norge. Man har god utsikt til landskapet som passerer, god benplass og mulighet til å bevege seg under reisen. Toget har en liten kafè, hvor man får kjøpt både kaffe og noe å spise. Det serveres også enkel lunsj om bord.

  Turen går via Gardermoen og Eidsvoll og langs Mjøsa og over landbruksbygdene på Hedemarken. Vi skimter Lysgårdsbakken når vi kommer til Lillehammer. Terrenget forandrer seg, og vi ser alpinanlegget i Hafjell på høyre side og når vi nærmer oss Ringebu ser vi alpinanlegget i Kvitfjell på venstre side.
  Vi passerer gjennom det vakre landskapet i Gudbrandsdalen, hvor vi ser mange av de gamle historiske gårdene oppe i fjellsidene. Fra Otta fortsetter toget mot Dombås og deretter fortsetter toget opp på fjellet og passerer Fokstua og Hjerkinn og banens høyest punk på 1024 moh. Deretter går turen nedover Drivdalen mot Oppdal og Støren. Terrenget skifter på nytt når vi kommer ned mot landbruksområdene i Trøndelag. Når vi ankommer Trondheim stasjon, venter bussen på oss. Det blir en sightseeing i Trondheim hvor vi får med oss Nidarosdomen og den trivelige «hovedstaden» i Trøndelag, før vi kommer til hotellet. Felles middag på hotellet på kvelden.

  Oslo S – Lillehammer – Dombås – Trondheim (L, M)
 • DAG 2: Trondheim – Mo i Rana (F, L, M)

  Etter en tidlig og god frokost fortsetter turen med tog fra Trondheim mot Stjørdal og Levanger. Turen går gjennom det vakre «trønderlandskapet» med utsikt over Trondhjemsfjorden og vi ankommer etter hvert Steinkjer. Vi kjører nå inn i et mer skogkledd terreng mot Snåsa og Grong. Deretter går turen mot Namsskogan og Majavatn. Vi får servert enkel lunsj om bord mens vi kjører gjennom Nordland mot Mosjøen og Mo i Rana. Når vi ankommer Mo i Rana, skal vi bli bedre kjent med denne spennende byen på Helgeland. Mo i Rana er Nord-Norges 4. største by og Nordlands nest største by med ca 19000 innbyggere. Her tar vi en vandring til statuen Havmannen og den gamle delen av Mo I Rana som heter Moholmen. Det er en fin spasertur etter lang tid i toget.

  Vi får høre litt om innbyggerne, historien og industrien. Alt sammen utrolig spennende! Fra den tidligste bosetting til det moderne samfunn det er i dag. Du vil få en bedre forståelse av hvorfor byen og omegn er slik den er, og hvorfor ting skjedde slik det gjorde. Vi overnatter her og spiser middag på hotellet.

  Trondheim – Mo i Rana (F, L, M)
 • DAG 3: Mo i Rana – Fauske – Bodø (F, M)

  Frokost på hotellet. I dag blir det den siste dagen med tog, og turen tar ca 3 timer.
  Turen går nordover mot Polarsirkelen som ligger mellom Dunderland og Lønsdal, som var endestasjon på Nordlandsbanen fra åpningen fram til 1955. Vi fortsetter nedover Saltdalen til Fauske, som var endestasjon på Nordlandsbanen fram til 1962, da banen ble åpnet fram til Bodø. I Saltdalen var det under krigen store fangeleirer med opp mot 100.000 russiske krigsfanger i tillegg til jugoslaviske og polske krigsfanger. Hitler sendte dem til Nord-Norge for å delta i utbyggingen av Nordlandsbanen. God infrastruktur var viktig for okkupasjonsmakten.

  Fra Fauske skal vi fortsette med buss i retning mot Bodø. Men vi vil gjerne vise dere Saltstraumen – et spektakulært naturfenomen som har begeistret så mange. Strømmen blir til når tidevannet snur og strømmer inn og ut av sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Hver sjette time skal vannmasser på 400 millioner kubikkmeter vann passere det 3km lange og 150m brede sundet i en hastighet på opptil 20 knop eller 45 km/t. Dette skaper enorme krefter i form av strømvirvler som kan bli opptil 10 m i diameter og 4-5 m dype.
  Nå fortsetter turen videre vestover til Bodø hvor vi sjekker inn på hotellet. Det blir litt tid til å slappe av før vi spiser felles middag på hotellet.

  Mo i Rana – Fauske – Bodø (F, M)
 • DAG 4: Kjerringøy, Bodø og Svolvær (F, M)

  Etter frokost skal vi besøke Kjerringøy Handelssted nord for Bodø. Vi kjører buss i ca. en halv time og tar fergen over til Kjerringøy. Sjansen er stor for at du kjenner deg igjen når du kommer til Kjerringøy Handelssted. Enten fordi du har sett en av de mange filmene som er spilt inn her, eller fordi du kjenner dette vakre handelsstedsmiljøet fra Hamsuns nordlandsromaner.

  Kjerringøy er et unikt kulturminne, et helt kulturmiljø fra 1800-tallet som har frosset i tid. 15 fredede bygninger med autentisk interiør ligger vakkert til ved Kjerringøysundet og tar deg med på en tidsreise. Det er en reise tilbake til nordlandsbåten og jektenes tidsalder, en tid skapt av tørrfisk og tran.
  Et besøk her gir et unikt innblikk i livet på et nordnorsk handelssted. Handelsstedene utgjorde et vendepunkt i Nord-Norges historie. Med handelsstedene opphevet man handelsmonopolet til byene i sør, og mer av overskuddet fra fiskehandel i nord ble igjen i landsdelen. Dette var viktig for landsdelens utvikling utover 1800-tallet.

  Vi returnerer til Bodø, hvor det blir sightseeing i byen med både den gamle bebyggelsen og de nye monumentale byggene som kulturhuset «Stormen».
  Når klokken blir 18.00 tar vi hurtigbåten til Svolvær, hvor vi skal overnatte. Båten ankommer Svolvær kl 21.25, men da har vi fått med oss en tur nordover langs kysten hvor vi anløper Hellenessund, Nordskot, Bogøy, Skutvik og Skrova før Svolvær. Sen middag på hotellet i Svolvær.

  Kjerringøy, Bodø og Svolvær (F, M)
 • DAG 5: Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær (F, M)

  I dag skal vi ha en rolig dag. Vi ser nærmere på «godbitene» som ikke ligger så langt unna. Vi kjører først til Kabelvåg, hvor et besøk i Lofoten-akvariet er inkludert. Her ligger også galleri Espolin, hvor kunstneren Kaare Espolin Johnson har sin samling. Videre ut til Henningsvær for å ta et av Norges mest intime fiskevær nærmere i øyesyn. Vi besøker Galleri Lofotens Hus, hvor vi kan se kunstverker av interessante norlandsmalere som f.eks Sinding og Holmboe. På ettermiddagen vil det være muligheter til en liten utflukt på egen hånd, eller rett og slett nyte livet i Svolvær.

  Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær (F, M)
 • DAG 6: Svolvær – Reine – Hurtigruten (F, L)

  I dag tar vi turen ut til Loftr Vikingmuseum på Borg i Vestvågøy, bygd opp rundt funn fra vikingtiden. Under utgravningen avdekket man det største huset som hittil er funnet fra vikingtiden og dette huset er rekonstruert i full størrelse. Vi drar også innom koselige fiskevær som Å og Reine. Lunsj inkludert.
  Om kvelden er det middag på egen hånd, før vi sjekker inn på nordgående Hurtigrute som har avgang kl.22.00. Trollfjorden passeres ca.1 time etter avgang fra Svolvær.

  Svolvær – Reine – Hurtigruten (F, L)
 • DAG 7: Hurtigruten – Tromsø (F, L, M)

  Etter en behagelig natt om bord i det moderne Hurtigruteskipet, spiser vi en felles frokost mens vi passerer gjennom den vakre Nordnorske skjærgården. De som vil ta en liten tur i land i Harstad må stå tidlig opp, da ankomst er kl.06.45. Her ligger skipet til kl.07.45 før den setter kurs mot Finnsnes. Vi kan nå nyte den vakre nord-norske naturen i fulle drag. Litt før kl.14.00 ser vi Tromsø og etter hvert landemerket Ishavskatedralen. Her venter bussen på oss og vi kjører til hotellet. Det blir litt tid til egen disposisjon før vi samles til middag.

  Hurtigruten – Tromsø (F, L, M)
 • DAG 8: Tromsø - Oslo (F)

  Etter frokost setter vi oss på bussen hvor en av Tromsøs dyktige lokalguider tar oss med på en by-sightseeing, hvor vi besøker Ishavskatedralen, spaserer gjennom gatene og hører historiene om livet i Tromsø. Vi får litt tid på egen hånd til å spise lunsj før felles avreise til flyplassen hvor det blir hjemreise med fly til Oslo.

Pris pr. person i dbl.rom/dbl lugar*:  fra kr 18.850,- til 19.850,- (avhengig av avreisedato)

Tillegg enkeltrom/enkel utvendig lugar m/begrenset utsikt:  fra kr 3.450,- til kr 4.490,- (avhengig av avreisedato). 

 

* Uspesifiserte lugarer på Hurtigruten. Lugarer vil bli tildelt ved ombordstigning. 

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.