Skip to main content
Unik tur

Norge på langs - med tog og båt

Bli med på en eventyrlig reise gjennom Norges majestetiske landskap, fra hovedstaden Oslo til arktiske Kirkenes. Vi får oppleve store variasjoner i natur, kultur og klima, og reiser via frodige landbruksområder, dype skoger og storslåtte fjellområder til dype daler og langs kystlinjen - helt til Nordishavet.

Reisen starter på Oslo S, med første togbytte allerede på Hamar. Vi skal nemlig ta toget gjennom Østerdalen, forbi historiske Røros, før vi når Trondheim. Her venter sightseeing og overnatting før vi stiger om bord på Nordlandsbanen – en togtur som Lonely Planet har kåret til en av verdens vakreste. 

Det er behagelig å reise med tog. Vi nyter landskapet som passerer forbi, benplassen er god og vi har friheten til å bevege oss underveis.  

Fra Bodø tar vi en nordlig avstikker inn i Knut Hamsuns rike og Kjerringøy, før vi går om bord på Hurtigruten. Den legendariske kystreisen tar oss til Tromsø og videre til Kirkenes. Her avsluttes reisen med en historisk rundtur og besøk på grensa til Russland ved Storskog.

Vår populære reiseleder Nils Krister Larsen følger med på hele turen. Han har lang erfaring som reiseleder i inn- og utland.  
 

Gled deg til
 • En opplevelsesrik togtur gjennom norsk landskap
 • Hamsuns Kjerringøy
 • Hurtigruten fra Bodø til Kirkenes
 • Historisk rundtur i Kirkenes
 • Kongekrabbe-lunsj

Slik bor du

 • Clarion Hotel & Congress Trondheim

  Hotellet ligger i gangavstand fra jernbanestasjonen, og har restaurant, bar og gratis wi-fi.
  Rommene har TV, minibar og kaffe-/tefasiliteter.

 • Scandic Meyergården Mo i Rana

  Meyergården Hotel ligger i en bygning fra slutten av 1800-tallet, 5 minutters gange fra Mo i Rana stasjon. Som gjest har du tilgang til gratis wi-fi. Gågata handlegate ligger 2 minutters gange unna. De fleste av rommene på Meyergården ligger i det moderne tilbygget. Alle rommene har flatskjerm-TV med kabelkanaler samt eget bad med dusj.

 • Radisson Blu Bodø

  Hotellet har flott beliggenhet i havneområdet, og har restaurant og bar med panoramautsikt. Rommene har komfortable senger, kaffe- og tefasiliteter og gratis wi-fi.

 • MS Nordlys

  Alt er inspirert av det vakre naturfenomenet – kunsten, dekoren og fargene om bord. Den delikate estetikken skaper en distinkt og unik atmosfære. I de komfortable stolene i en av skipets salonger kan gjester slappe av og kjenne på den behagelige stemningen om bord. Det er to panoramasalonger, wi-fi og stort utendørs soldekk

 • Scandic Kirkenes

  Sentralt beliggende hotell, med innendørs basseng, badstue, restaurant og gratis wi-fi. Alle rommene har TV, hårføner og baderomsartikler.

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

  F = Frokost / L = Lunsj / M = Middag

 • DAG 1: Oslo S – Trondheim (L, M)

  Vi går om bord på toget med kurs for Trondheim. Turen går via Gardermoen og Eidsvoll, langs Mjøsa og over landbruksbygdene på Hedmarken til Hamar hvor det er togbytte. Toget tar oss videre mot Elverum og oppover Østerdalen forbi Rena og Evenstad før vi ankommer Koppang. Mange husker sikkert filmen «Storfolk og Småfolk» basert på Hans Aanruds forfatterskap, med Harald Heide-Steen som den bortskjemte odelsgutten på Evenstad.

  Det blir en lett lunsj underveis og noe til kaffen når vi kommer til Alvdal. Fra Alvdal fortsetter vi mot Tynset og bergstaden Røros. Den vakre trehusbebyggelse med den flotte kirken kan ses på lang avstand.

  Fra Røros fortsetter vi nordover mot Gauldalen og tettstedene Glåmos, Ålen og Haltdalen før vi kommer ned til Støren.
  Terrenget skifter på nytt og vi kommer ned mot landbruksområdene i Trøndelag. Når vi ankommer Trondheim stasjon, spaserer vi med koffertene våre til hotellet (ca. 500 m). Felles middag på hotellet om kvelden.

 • DAG 2: Trondheim (F, M)

  Etter frokost tar reiseleder oss med på en guidet rundtur i byen, og vi får blant annet se den vakre Nidarosdomen. Ettermiddagen fri til å utforske byen på egen hånd. Reiseleder har tips.

  Trondheim (F, M)
 • DAG 3: Trondheim – Mo i Rana (F, L, M)

  Tidlig om morgenen spaserer vi tilbake til togstasjonen og fortsetter turen med tog fra Trondheim mot Stjørdal og Levanger. Vi ser det vakre «trønderlandskapet» med utsikt over Trondhjemsfjorden og vi ankommer etter hvert Steinkjer. Vi kjører nå inn i et mer skogkledd terreng mot Snåsa og Grong. Deretter går turen mot Namsskogan og Majavatn. Vi får servert enkel lunsj om bord, mens vi kjører gjennom Nordland mot Mosjøen og Mo i Rana.

  Når vi ankommer Mo i Rana, skal vi bli bedre kjent med denne spennende byen på Helgeland. Mo i Rana er Nord-Norges 4. største by og Nordlands nest største by med ca. 19 000 innbyggere. Her tar vi en vandring til statuen Havmannen og den gamle delen av Mo i Rana som heter Moholmen. Det er en fin spasertur etter lang tid i toget.
  Vi får høre litt om innbyggerne, historien og industrien, fra den tidligste bosetting til det moderne samfunn det er i dag. Du vil få en bedre forståelse av hvorfor byen og omegn er slik den er, og hvorfor ting skjedde slik det gjorde. Alt sammen utrolig spennende! Vi overnatter her og spiser middag på hotellet.

  Trondheim – Mo i Rana (F, L, M)
 • DAG 4: Mo i Rana – Fauske – Bodø (F, M)

  Frokost på hotellet. I dag blir det den siste dagen med tog, og turen tar ca. 3 timer. Vi kjører nordover mot Polarsirkelen som ligger mellom Dunderland og Lønsdal, som var endestasjon på Nordlandsbanen fra åpningen fram til 1955. Vi fortsetter nedover Saltdalen til Fauske, som var endestasjon på Nordlandsbanen fram til 1962, da banen ble åpnet fram til Bodø. I Saltdalen var det under krigen store fangeleirer med opp mot 100 000 russiske krigsfanger i tillegg til jugoslaviske og polske krigsfanger. Hitler sendte dem til Nord-Norge for å delta i utbyggingen av Nordlandsbanen. God infrastruktur var viktig for okkupasjonsmakten.

  Fra Fauske skal vi fortsette med buss i retning mot Bodø. Men vi vil gjerne vise dere Saltstraumen – et spektakulært naturfenomen som har begeistret så mange.
  Nå fortsetter turen videre vestover til Bodø hvor vi gjør en liten sightseeing før vi sjekker inn på hotellet. Vi får sett litt av byen både med den gamle bebyggelsen og de nye monumentale byggene som kulturhuset «Stormen». Det blir litt tid til å slappe av før vi spiser felles middag på hotellet.

  Mo i Rana – Fauske – Bodø (F, M)
 • DAG 5: Kjerringøy, Bodø og Hurtigruten (F, M)

  Etter frokost skal vi besøke Kjerringøy handelssted nord for Bodø. Vi kjører buss i ca. en halv time og tar fergen over til Kjerringøy. Sjansen er stor for at du kjenner deg igjen når du kommer til Kjerringøy handelssted. Enten fordi du har sett en av de mange filmene som er spilt inn her, eller fordi du kjenner dette vakre handelsstedsmiljøet fra Hamsuns nordlandsromaner. Kjerringøy er nå også gjort kjent gjennom det populære TV-programmet «Hver gang vi møtes».

  Kjerringøy handelsted er et unikt kulturminne, et helt kulturmiljø fra 1800-tallet som har frosset i tid. 15 fredede bygninger med autentisk interiør ligger vakkert til ved Kjerringøysundet og tar deg med på en tidsreise. Det er en reise tilbake til nordlandsbåten og jektenes tidsalder, en tid skapt av tørrfisk og tran.
  Et besøk her gir et unikt innblikk i livet på et nordnorsk handelssted. Handelsstedene utgjorde et vendepunkt i Nord-Norges historie. Med handelsstedene opphevet man handelsmonopolet til byene i sør, og mer av overskuddet fra fiskehandel i nord ble igjen i landsdelen. Dette var viktig for landsdelens utvikling utover 1800-tallet.

  Om ettermiddagen går vi om bord i Hurtigruteskipet MS Nordkapp som setter kursen nordover mot Svolvær og Lofoten. Vi sjekker inn på lugarene og spiser middag om bord.

 • DAG 6: Hurtigruten og Tromsø (F, L, M)

  Fra Svolvær seiler Hurtigruten videre mot Stokmarknes, Sortland og Risøyhamn før vi ankommer Harstad mens vi sitter og nyter frokosten. Fra Harstad går turen videre mot Finnsnes og Tromsø. Det serveres lunsj før vi ankommer Tromsø kl.14.15.
  Reiseleder Nils Krister har lang «fartstid» med Hurtigruten og har mye å fortelle om. Han inviterer til interessante «miniforedrag» underveis.

  Når vi ankommer Tromsø, kan du bli med ham på en liten sightseeing til fots i Tromsø. Kanskje blir det litt tid på egen hånd. Hurtigruten forlater Tromsø kl.18.15 og setter kursen nordover mot Skjervøy og Øksfjord mens vi spiser middag.

  Hurtigruten og Tromsø (F, L, M)
 • DAG 7: Hurtigruten og Honningsvåg (F, L, M)

  For den som er tidlig våken kan man ta en tur på dekk når Hurtigruten legger til i Hammerfest ved 05-tiden. Frokosten, eller snarere brunsj, serveres når vi er på vei inn mot Havøysund og Honningsvåg. Vi passerer Nordkapp-klippen på vei inn til Honningsvåg. På nytt inviterer reiseleder Nils Krister på en liten sightseeing til fots. Hurtigruten ankommer Honningsvåg kl. 10.55 og har avgang kl.14.30. Her blir det også litt tid på egen hånd og kanskje finner du et av de lokale konditoriene, som har nydelige ferske «fristelser».
  Når båten forlater Honningsvåg, serveres det suppe. Ferden går nå østover mot Kjøllefjord, Mehamn og Berlevåg.

 • DAG 8: Hurtigruten og Kirkenes (F, M)

  I løpet av natten har vi kjørt rundt nesten hele Varanger-halvøya og passert Båtsfjord, Vardø og Vadsø Det serveres frokost før ankomst Kirkenes og ca. kl. 09.30 møter vi bussen som sammen med lokalguiden Ernst Sneve, tar oss med på en interessant historisk rundtur i Kirkenes med besøk i Andersgrotta og en tur ut til grensa mot Russland ved Storskog. Ernst opplevde nedbrenningen av Øst-Finnmark, men også frigjøringen av Kirkenes høsten 1944. Han er en interessant og fargerik person, som forteller historien slik han opplevde den. Det er også interessant å høre hvordan dagens relasjon til Russland oppleves for en som bor ved grensa.
  Det blir tid på egen hånd og felles middag på hotellet.

 • DAG 9: Utflukt til fiskeværet Bugøynes «krabbehovedstaden» og hjemreise. (F, L)

  I dag går turen nordvest over til Bugøynes. Det bor omtrent 200 personer i Bugøynes. Da fiskebruket ble solgt på tvangsauksjon i 1989, averterte folket hele bygda til salgs i landets største aviser. Det var et rop om hjelp. I den senere tid har kongekrabben blitt en viktig ressurs for bygda, og har snudd pessimismen til optimisme. Det utskjelte skadedyret er blitt luksusmat for «landkrabber», fra Beijing i øst til Milano i vest. Ferden som starter ved kaia i Bugøynes ender på luksusrestauranter ikke bare i Beijing og Milano, men også Dubai, Shanghai og Hongkong.

  Bygda ble i sin tid befolket av finske innvandrere på 1800-tallet. Finsk er et språk som er i daglig bruk i bygda. Bugøynes kalles også gjerne Lille-Finland (Pikku-Suomi).
  Bugøynes er et av få steder som unngikk å bli nedbrent av tyske soldater da de trakk seg tilbake fra Nord-Troms og Finnmark. Stedet er derfor preget av tett trehusbebyggelse i finsk byggeskikk. Bugøynes kapell ble innviet i 1989.

  Før vi setter kursen tilbake mot Kirkenes for en god lunsj og en smak av krabben. På turen passerer vi også Neiden, som kanskje er mest kjent som «sjekkpunkt» på Finnmarksløpet 1 000 km, et av verdens mest krevende hundeløp.
  Vi kjører deretter via hotellet og henter bagasjen før vi kjører ut til flyplassen for hjemreise.

Våre reiseledere

På våre turer er det alltid med en dyktig norsk eller skandinavisktalende reiseleder. Noen ganger vil reiseleder være med gruppen fra Oslo lufthavn, andre ganger vil reiseleder møte gruppen ved ankomst destinasjonen.

 • Nils Krister Larsen
  Nils Krister Larsen
  Nils Krister Larsen
  har jobbet hele sitt voksne liv som reiseleder, guide og turoperatør. Studier og eventyrlyst har gitt ham flere års opphold i Tyskland, Italia og Spania. Nils Krister jobbet i nesten 15 år som guide på Hurtigruten. Samtidig tok han også oppdrag som reiseleder til mange steder i verden. Særlig ofte gikk turene til Berlin og Roma, men gleden kunne være vel så stor når oppdraget gikk i retning Syd-Spania, USA, Syd-Amerika eller India. Likevel er det utvilsomt Europa som er den foretrukne tumleplass. Først og fremst er Nils Krister opptatt av det som gjør livet rikt, meningsfullt og vakkert. «Jeg gleder meg over kunstutstillinger, museumsbesøk, musikkopplevelser og vandringer i bymiljøet og landskaper, hvor jeg kan ta og føle på historien. Det viktigste for meg som reiseleder er det sosiale samværet og felleskapet som oppstår når jeg deler opplevelser og inntrykk. Jeg er glad i mennesker og å reise er en lidenskap». "Vel hjemme etter en meget vellykket tur. Det var et eventyr å få oppleve det vakre landet vårt med en fantastisk og dyktig reiseleder med øye for alles ve og vel. Jeg reiser gjerne på tur med Nils Krister Larsen igjen. Takk og med vennlig hilsen Adèle Falkenstein" - fra Norge på langs, juni 2021.

Om flyreisen

Ønsker du tilslutning fra andre byer i Norge er vi behjelpelig med dette. Ta kontakt med oss for pris og muligheter i god tid før avreise (minimum 60 dager før).
I forhold til bagasje og eventuelle forsinkelser/endringer på reisen, er det en fordel å ha gjennomgående flybillett fra avreisested til endelig destinasjon, framfor separate flybilletter.

Alle tider er lokale tider. Vær oppmerksom på at eventuelle endringer av flytider er utenfor Aller travels kontroll.

 • Avgang fra Oslo.
 • Vi anbefaler at du møter opp i god tid og senest 2 timer før avreise.
 • For avreisetidspunkt se Avganger & bestilling.

Turen hjem fra Kirkenes flyplass

Varighet
ca.  2,5 timer
Flyselskap
Norwegian

Du kan sjekke inn 23 kg bagasje.

 • Prisen inkluderer:
 • Togreise regiontog Oslo–Trondheim–Mo i Rana–Fauske
 • Fly Kirkenes–Oslo inkl. alle skatter og avgifter
 • 2 overnattinger i Trondheim med middag og frokost
 • 1 overnatting i Mo i Rana med middag og frokost
 • 1 overnatting i Bodø med middag og frokost
 • 3 overnattinger på Hurtigruten utvendig lugar, med middag, lunsj og frokost
 • 1 overnatting i Kirkenes med middag og frokost
 • All busstransport iht. program
 • Bysightseeing i Trondheim
 • Bysightseeing i Mo i Rana
 • Utflukt til Saltstraumen
 • Utflukt til Kjerringøy
 • Sightseeing til fots i Tromsø og Honningsvåg
 • Sightseeing i Kirkenes med besøk på Storskog
 • Utflukt til «krabbehovedstaden» Bugøynes med lunsj
 • Reiseleder fra Aller travel er med på hele reisen

Tillegg enkeltrom:     på forespørsel

 

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

 

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris

September 2024

14/9Oslo SentralstasjonNorge på langs med tog og båt9 dagerLedige plasser29 990,-BestillMer informasjon