Skip to main content

Østlandet og Värmland - - langs vassdragene

Bli med på reisen langs de viktigste elvene i Sør-Norge og Värmland. Vi snakker da om Randselva, Begnavassdraget, Numedalslågen, Telemarkskanalen, Klaraelva eller Trysilelva som den også kalles i Norge, samt Glomma, Norges lengste elv.

Dette er alle elver og vassdrag som har vært grunnlag for etablering av industri i tillegg til å bli viktige transportårer. Turen starter fra historiske Hadeland, hvor energien i elva var grunnlaget for etablering av mange arbeidsplasser og utviklingen av tettstedet Jevnaker på slutten av 1800-tallet.  Hønefoss og Kongsberg ble også bygd opp rundt vassdragene og energien som elvene gav. Men Kongsberg er først og fremst kjent som bergstad og sølvverket som ble startet allerede i 1623. 

Telemarkskanalen har vært viktig for industrireising i Grenlandsområdet. Karlstad er jo bygd opp rundt tømmeret som ble fløtet på Trysilelva eller Klaraelven som den heter i Sverige, i tillegg til Glomma som er Norges lengste elv, energikilde og transportvei.

Den gamle «kur byen» Sandefjord skal være base for første del av turen.  Byen er kanskje like kjent som hvalfangsthovedstad.  Her finner vi også Jotun fabrikken og her bygde Anders Jahr opp sin reder virksomhet. Er vi litt romslige kan vi si at Sandefjord er etablert på tuftene til den gamle vikingby som lå ved siden av Gokstadhaugen. Karlstad faller naturlig inn i dette bildet som en «elveby» bygd opp rundt reforedling og skipsfart ut i Europa via vannveiene i tilslutning til Vänern.

Med oss på turen har vi får erfarne reiseleder Elbjørg Haugsdal som skal ta godt vare på gruppen.

Gled deg til
 • Kistefos Museum og Galleri
 • Historiske bergstaden Kongsberg
 • Båttur på Telemarkskanalen
 • Scandic Parken Hotel i Sandefjod
 • Båttur til Strømstad
 • Karlstad og Rottneros Parken
 • Kongsvinger Festning

Slik bor du

 • Scandic Park Hotell Sandefjord

  Scandic Park har moderne rom med moderne møbler og flislagt bad. Noen av rommene har utsikt over fjorden og grøntområdene i nærheten. Hotellet ligger ved siden av Sandefjord havn og tilbyr gratis Wi-Fi og gratis adgang til bassenget.

  På sommerterrassen kan du slappe av med noe å drikke. Hotellrestauranten Kosmos serverer middag.

 • Scandic Winn

  Et miljøvennlig hotell som ligger ved Klaraelven, 200 meter fra hovedgaten i Karlstad, Kungsgatan. Hotellet tilbyr gratis WiFi, treningsstudio, badstue og sykler. Du kan også slappe av på terrassen eller i boblebadet.

  De lyse rommene på Scandic Winn har satellitt-TV, tregulv og sittehjørne.

Dagsprogram

 • DAG 1: Oslo - Gardermoen – Jevnaker – Kongsberg – Sandefjord (L, M)

  Avreise fra Oslo Bussterminal hvor du møter reiselederen og bussen vi skal benytte i 6 dager. Turen går nordvest over via Gardermoen mot jordbruks bygdene på Hadeland og Ringerike. Etter en kjøretur på ca. 2 timer ankommer vi Jevnaker, der vi spiser lunsj på Hadeland Glassverk med en historie tilbake til 1765.

  Derfra kjører vi det siste stykket til Kistefos Tresliperi med en historie fra 1889. Kunstsamleren Christen Sveås har etablert museum og skulpturpark i og ved sin bestefars gamle fabrikk lokaler. Vi får en guidet omvisning og den omfatter naturligvis signaturbygget «The Twist».

  Deretter går turen via Hønefoss til Kongsberg hvor vi skal besøke vakre Kongsberg kirke fra 1761. Deretter
  kjører vi til Norsk Bergverksmuseum, hvor vi skal ha «stoll vandring» i gruvesjaktene med en historie tilbake til 1623

  Turen går deretter videre sørover til Sandefjord, tar ca. 1,5 time. Her skal vi bo på Scandic Park Sandefjord, som ligger vakkert til sentralt i Sandefjord.

  Felles middag på hotellet.

  Oslo - Gardermoen – Jevnaker – Kongsberg – Sandefjord (L, M)
 • DAG 2: Sandefjord - utflukt Tjøme (F, M)

  Dagen starter med en rolig frokost. På formiddagen skal vi på en liten rundtur mot Stokke og Tønsberg, før vi kjører sydover på Nøtterøy forbi Kjøpmannskjær til Tjøme og deretter inn i Færder Nasjonalpark til Verdens Ende, som er kjent for vippefyret.

  På returen kan vi kjøre via Melsomvik og RV303 til Sandefjord. Resten av dagen til egen disposisjon.

  Middag på hotellet.

  Sandefjord - utflukt Tjøme (F, M)
 • DAG 3: Sandefjord - utflukt Telemarkskanalen (F, M)

  Etter frokost står en spennende utflukt for tur. Vi setter kursen sydvestover mot Grenlandsdistriktet og industribyene Skien, Porsgrunn og Eidanger, som ligger ved munningen av Telemarksvassdraget. En tur på ca. 40 minutter.

  Turen fra Skien til Ulefoss tar en god halv time. Og vi må være på plass ved Ulefoss sluser ca kl.10.15. Her går vi om bord til en av de sjarmerende gamle båtene som trafikkerer kanalen. Fra Ulefoss fortsetter båten opp til Eidsfoss sluser og Vrangfoss før den etter ca. 2 timer og 20 minutter kommer til Lunde sluser. Det er interessant og fascinerende og se hvordan disse gamle sluseanleggene fortsatt fungerer, og det er en stor opplevelse å seile gjennom dette vakre og frodige kulturlandskapet innover i Telemark. I Lunde venter bussen og vi kjører deretter tilbake til Sandefjord.

  Middag på hotellet.

  Sandefjord - utflukt Telemarkskanalen (F, M)
 • DAG 4: Sandefjord - Strømstad – Karlstad (F, M)

  Etter frokost skal vi ta Color Lines ferje til Strømstad. Dette blir en hyggelig båttur på 2,5 timer med mulighet for å shoppe litt og ikke minst kose seg i en av skipets kafeer eller salong. Ved ankomst Strømstad (husk pass), setter vi av litt tid til å rusle rundt i denne lille koselige byen, som nordmenn «innvaderer» store deler av året.

  Fra Strømstad går turen nordover mot Karlstad – og «Karlstad-sola». Fra Strømstad kjører vi mot Ed og Åmal. Turen til Karlstad tar ca. 3 timer, så det vil bli et stopp for en benstrekk før vi kommer fram til munningen på Klaraelven og Karlstad.

  Alle som har vært i Karlstad, blir litt «forelsket» i den sjarmerende hovedstaden i Värmland. I Karlstad bor vi på Scandic Winn som ligger flott til ved Badhusparken og Sandgrunn hvor Lars Lerin har sin utstilling bare noen skritt fra hotellet.

  Middag på hotellet.

  Sandefjord - Strømstad – Karlstad (F, M)
 • DAG 5: Karlstad (F, M)

  Etter frokost skal vi ha en interessant bytur med lokalguide i Karlstad. Vi tar en tur i byen og ser på Stadstregården, Stora Torget og ned mot Vänern. Vi får et godt inntrykk av byen og etter sightseeingen er det tid til å bese byen på egenhånd.

  Middag på hotellet om kvelden.

  Karlstad (F, M)
 • DAG 6: Karlstad - Rottneros – Kongsvinger – Oslo (F)

  Etter frokost og utsjekk setter vi kursen mot Frykensjøen og den vakre Rottneros Park. En vakker skulptur og blomsterpark.

  Herfra går turen videre mot Arvika og Charlottenberg og etter ca. 2 timer kommer vi til festningsbyen Kongsvinger. Det er rart å tenke på at i 1904 var det oppmarsjert store norske militærstyrker, som skulle forsvare grensen i tilfelle Oscar II ikke aksepterte forliket om unionsoppløsningen som statsminister Michelsen hadde forhandlet fram i Karlstad. Det var frykt for krig med Sverige. Når vi kjører gjennom Kongsvinger, ser vi den flotte festningen oppe på høyden over Glomma. Vi besøker festningen og hører litt om historien og den strategiske betydningen festningen hadde.

  Tilbake til Oslo via Gardermoen på ettermiddagen.

  Karlstad - Rottneros – Kongsvinger – Oslo (F)
Status:
Fullt

Tillegg enkeltrom

kr 1.900,-

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

 • Hvilke lugarer er støyfrie?

  Da vi er om bord på et skip kan det forekomme vibrasjoner og støy fra motoren i alle lugarer. Det er imidlertid mer støy i de bakerste lugarene. Hvis du lett plages av støy anbefaler vi å ta med «sov-i-ro» til å bruke om nettene. 

 • Er drikke inkludert?

  Om drikke er inkludert eller ikke kan variere fra elvecruise til elvecruise.

  På Donau elvecruise er drikke inkludert i frokosten, men ikke til lunsj og middag. Det kan kjøpes drikkepakker om bord. Reiseleder gir mer informasjon om drikkepakken ved ankomst. 

  På Douro elvecruise gjelder følgende: 
  Til lunsj og middag: Øl, vann og skipets viner.
  Fra baren: Dagens øl, vann og skipets viner, samt kaffe, te, drinker i perioden kl 10- 24

  For øvrige elvecruise se egen spesifikasjon under selve reisen.

 • Kan man nyte medbrakt drikke?

  Medbrakt drikke kan kun nytes på lugaren, men ikke i fellesområdene eller på soldekket.

 • Jeg bruker rullator, passer elvecruise for meg?

  Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen. Selv på bussturer og elvecruise vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter.

  På mange av reisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp i mer enn 5 kilometers gåing. Man må være selvhjulpen og kunne håndtere sin egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.