Skip to main content
Unik tur

Rørosmartnan - med tog

Vi har gleden av å invitere deg til den tradisjonsrike Rørosmartnan - en tradisjon helt tilbake fra tiden med bergverksdrift.

Bergverkssamfunnet på Røros var avhengig av tilførsel av matvarer og andre forsyninger. Folk kom fra alle kanter for å selge korn, erter, tørrfisk, småsei, salta og røkt kjøtt, sild, smør, tobakk, brennevin og hester. Samfunnet var i starten veiløst, så man var helt avhengig av sledeføre for å frakte varer til byen. I februar var det tradisjonelt godt vinterføre.

Denne spesielle stemningen skal vi gjenoppleve når byen gjøres om til en eneste stor handelsplass med både lokale og tilreisende kjøpmenn. Med sine fargerike trehus, hvit snø som legger seg oppetter veggene og en blåtime som fortryller både store og små, danner verdensarven Røros den perfekte rammen.
 
«Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned og varer til den påfølgende fredag.» 
Oscar I (1844-1859)

Gled deg til
 • Togtur til Røros
 • Oppleve Rørosmartnan
 • Bergstadsvandring og Røros kirke
 • Lokal handelsvirksomhet i alle kriker og kroker

Dagsprogram

 • DAG 1: Oslo/Trondheim til Røros (M)

  Dagen starter med en avslappende togreise gjennom vinterlandskapet mot Røros, enten fra Oslo eller Trondheim.

  Ved ankomst Røros stasjon spaserer vi til Bergstadens Hotel (250 m) for innsjekk. Vi kan med en gang sanse stemningen av Rørosmartnan og etter å ha satt fra oss bagasjen på hotellet så er det bare å gå ut døra og ta del i denne historiske tradisjonen.

  Om kvelden blir det felles middag på hotellet.

  Oslo/Trondheim til Røros (M)
 • DAG 2: Bergstadvandring og martnan (F, M)

  Etter en god frokost skal vi på bergstadsvandring med lokalguide. Da Røros Kobberverk bygde den første smeltehytta i 1646 la de til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet. Røros vokste fram som en samling av bygårder med fjøs og uthus. Det er den godt bevarte trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet som var grunnlaget for at byen står på Unescos liste over verdensarv.

  Vi besøker den hvitkalkede steinkirken som hever seg over alle andre bygg på Røros (ikke mulighet for inngang i kirken). Deretter kan vi rusle bort på Malmplassen eller nedover Kjerkgata og oppleve folk, hester, små kafeer, boder og alt som hører til en ekte martnan – et yrende folkeliv.

  Om kvelden serveres en god middag på hotellet.

  Bergstadvandring og martnan (F, M)
 • DAG 3: Avreise fra Røros med tog (F)

  Frokost og deretter utsjekk fra hotellet. Vi lar bagasjen stå på hotellet og benytter formiddagen til å få med oss litt mer av Rørosmartnan. Kanskje er det noe du vil benytte anledningen til å ta en ekstra titt på før vi på ettermiddagen setter oss på toget, tilbake mot Oslo eller Trondheim.

Slik bor du

Bergstadens Hotel ***
Osloveien 2
7374 Røros

Bergstaden Hotel ligger omgitt av fjell i den UNESCO-vernede byen Røros. Hotellet tilbyr rom med gratis Wi-Fi og flatskjerm-TV. Hotellet ligger sentralt midt i Røros sentrum, kun 250 meter fra Røros stasjon.

Tillegg enkeltrom

kr. 2.950,-

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Transport

 

Turen til Røros togstasjon

Varighet
ca. 5,5 timer inkl. togbytte på Hamar (fra Oslo)
Togselskap
Vy

Turen hjem fra Røros togstasjon

Varighet
ca. 6 timer med togbytte på Hamar (fra Oslo)
Togselskap
Vy