Skip to main content

Finnskogrunden og Kongsvinger - Lette vandringer i Kongsvinger og syd på Finnskogen

Utsikten fra Kongsvinger Festning er storslått mot Solør i nord, Odalen i vest og Eidskog og Sverige i sør. Denne gangen skal vi bo staslig på Kongsvinger Festningshotell og Resort, et sjarmerende hotell med historie tilbake til 1600-tallet. Når man vandrer rundt på hotellet, kan man trygt si at historien sitter i veggene. Turen passer for deg som liker å vandre, er interessert i historiske steder og vil oppleve naturen i grenseområdene mot Sverige.

Området rundt festningen, Øvrebyen, er i dag dominert av vakker trehusbebyggelse, som ble bygget fra tidlig 1700-tall til sent 1800-tall.  Her ligger også eiendommen Roligheden, som var hjemmet til bohem og forfatter Dagny Juel, som vennen Edvard Munch malte flere bilder av. Forfatteren August Strindberg skrøt også av å ha hatt et forhold til Dagny Juel. Hennes barndomshjem huser i dag Norsk Kvinnemuseum.

Vandringene går i den sørlige delen av Finnskogen gjennom åslandskap med vakre sjøer, gammel historie med kongelig utsiktspunkt, deler av flyktningeruten, 7-torpsvandring, gamle industrianlegg og idylliske torp i vakker villmark.  Fine vandringer i relativt lett terreng, men du bør være vant til å vandre og være fysisk aktiv.  

Sammen med Kjell Magne Nordvi som veiviser, kjentmann og historieforteller, skal vi oppleve det gamle «urbane» Kongsvinger og Finnskogens sjarme og mystikk.

På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 2 på vår skala.
Les mer om våre nivåer her.

Gled deg til
 • 5 vandringer i kulturhistorie og flott natur
 • Besøk på Festningsmuseet og vakre Øverbyen
 • Bo historisk på Kongsvinger Festningshotell & Resort
 • Dyktig vandreguide

Dagsprogram

 • DAG 1: Kongsvinger Festning og Dronningens utsikt (L, M)

  Nivå 2 - 3,5 km – ca. 4 timer

  Individuell ankomst til Kongsvinger. Her blir du møtt og ønsket velkommen til Kongsvinger og Kongsvinger Festningshotell & Resort kl.11.00 av reiseleder Kjell Magne Nordvi. Etter innsjekk vil det bli orientering om programmet og hotellets fasiliteter, samt en felles enkel lunsj.
  Deretter tar vi en titt på Gyldenløves tårn, Kommandantbygningen, Kruttårnet og Arsenalet før får vi besøker festningens interessante museum samt gjør en liten vandring i de særegne gatene i Øverbyen med sine gamle historiske trehusbebyggelse og ikke minst Roligheten – Dagny Juels barndomshjem.

  Kongsvinger Festning og Dronningens utsikt (L, M)
 • DAG 2: Vandring i skogfinnenes rike (F, M)

  Nivå 2 - 12 km – ca. 6 timer (lett skogsterreng)

  Etter frokost kjører bussen i retning mot Torsby. Men vi stopper før vi kommer inn i Sverige og starter dagens vandring på Dragonmoen. Her går vi inn i skogfinnenes rike over Troppenso, forbi Logilap til Orala der vi spiser medbragt lunsj. Så går vi videre over Rotkosk til Abborhøgda eller Yöpermäki, et skogfinsk torp som Fortidsminneforeningen har overtatt. Her kommer vi innpå Finnskogleden og følger denne opp Lakkilampåsen til Kvåho som er et vel bevart finnetorp. Torpet ble fraflyttet så sent som i 1980.
  Middag på hotellet.

  Vandring i skogfinnenes rike (F, M)
 • DAG 3: 7-torpsrunden (F, M)

  Nivå 2 - 10 km – ca. 6 timer

  Etter en god frokost kommer bussen og turen går i dag til Kvåho. Vi går 2,5 km til Lebiko der vi tar en kaffestopp og nyter det flotte torpet, før vi fortsetter på 7-torpsvandringen i ca. 8 km. På turen passerer vi 7 forskjellige finnetorp med hver sin historie. Noen av dem er vel bevart mens andre finner vi bare hustuftene av. Vi spiser lunsj på idylliske Ritamäak, før vi fortsetter via Lomstorp og Autiomäki og tilbake til Lebiko hvor bussen venter på oss. Har du litt ekstra tid i ettermiddag, så hvorfor ikke besøke Kafè Bohem rett nedenfor festningen.


  7-torpsrunden (F, M)
 • DAG 4: Fra finnebosetning til industri eventyret Bedafors (F, M)

  Nivå 2 - 9 km – ca. 5 timer

  Dagen starter som vanlig med frokost og avreise med buss. Vi starter opp igjen ved finnebosetingen Lebiko og går vestover i vakkert lettgått terreng mot Bjørntjennet og Varaldskogberget. Vi fortsetter langs sjøen Varalden til industrieventyret som startet på slutten av 1600-tallet - Bedafors. Dette industrieventyret langt inne på skogen, hadde et stort sagbruk (oppgangssag), spikersmie og mølle. Sagbruket produserte 30.000 furuplanker i året. Det var et yrende liv – et lite samfunn med eget danselokale, skole og boliger for arbeidere. Her titter vi på ruinene av det gamle samfunnet og man undres over at det var mulig å etablere en slik stor virksomhet her. Deretter reiser vi tilbake til Kongsvinger.
  Middag på hotellet.

  Fra finnebosetning til industri eventyret Bedafors (F, M)
 • DAG 5: Over Møkeråsen til Austmarka (F)

  Nivå 2 - 7 km – ca. 4 timer

  Vi sjekker ut og lar bagasjen stå på hotellet, før bussen kommer og vi starter opp med siste etappe fra Bedafors. Vi vandrer oppover Møkeråsen, hvor det kan passe med en pause oppe på det høyeste punktet 355 moh. Her får vi en flott utsikt mot innsjøene Varalden, Møkeren og Hærsjøen. Deretter fortsetter vi sydover mot Austmarka hvor vi blir hentet av bussen og kjører tilbake til Kongsvinger Festningshotell hvor turen avsluttes.

  Over Møkeråsen til Austmarka (F)

Slik bor du

Kongsvinger Festning Hotel & Resort ligger i Kongsvinger, og har en restaurant, fellesstue, hage og gratis WiFi overalt. 
Alle boenhetene har flatskjerm-TV med satellittkanaler, kaffemaskin, dusj, hårføner og skrivebord. Alle rommene på hotellet har klesskap og eget bad.

Kongsvinger Festning Hotel & Resort
2213 Kongsvinger

 

Tillegg enkeltrom

Kr. 1.500,-

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

 

Transport

 

Reise til Kongsvinger
Det er egen transport til og fra Kongsvinger.  

Man kan benytte egen transport med bil
Kommer du fra Oslo via Kongsvinger følger du E6/E16 til Kongsvinger.  
Dersom du kommer via Hamar og Elverum følger du RV25 og RV2.  

Kollektiv transport
Fra Oslo S med tog L14 til Kongsvinger. 
Fra Hamar via Elverum er det bussavgang med Linje 105 

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

 • Hva pakker jeg til en vandretur?

  2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.


  Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.
  Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.