Skip to main content

Førjulshelg med Tone - Lampeland i Numedal

Bli med vår populære reiseleder Tone til hennes hjemtrakter. Lampeland Hotel utenfor Kongsberg har lange tradisjoner med å motta gjester etter mer enn 70 år i bransjen og hotellet er kjent for god og hjemmelaget mat og en hyggelig atmosfære. Her inviterer vi til flotte foredrag, tradisjonsrik og kortreist mat, hyggelige stunder, ølsmaking, levende musikk og inspirasjon

Numedal kalles for Middelalderdalen på grunn av sin lange historie. I perioden fra jernalderen frem til sølvtiden har dalen forbundet øst og vest i Norge. Numedal strekker seg fra Hardangervidda, langs elva Numedalslågen og frem til sølvbyen Kongsberg, som var landets nest største by på slutten av 1700-tallet. Her finner vi noen av landets eldste bosetninger bygget i tre samt flere stavkirker. 

Sølvgruvene og bergstaden ble grunnlagt av Kong Christian IV på begynnelsen av 1600-tallet og skapte velstående samfunn langs Numedalen og lågen. Det var bøndene i Numedal som fraktet tømmer til Bergstaden for oppbygging av boplasser, så vel som ved til sølvgruvene for utvinning av sølv. Sølvgruvene og inntektene derfra var med på å bygge opp København. 

På Kongsberg finnes Norges Myntverk fra 1686 og frem til i dag, foruten mange museer og teknologi bedrifter samt Skandinavias største barokk kirke, Gamle Kongsberg Kirke. Rundt 20 minutters kjøring utenfor Kongsberg finner vil Lampeland og hotellet som har mottatt kongelige og andre reisende i flere generasjoner.

Hotellet vant den gjeve Travelers Choice Award i 2019 og er dermed på topp 25 listen over best service i Norge. Her venter god og hjemmelaget mat med lokale råvarer fra produsenter i Numedal.

I november kan det allerede være snø på Lampeland og nær hotellet finnes det fine skiløyper. Ønsker du ekstra tid til å utforske naturen og skiløpene er det mulig å forlenge oppholdet. Ta direkte kontakt med hotellet for gunstige priser og bestilling. 

Gled deg til
 • Hyggelig hotell og kortreist mat
 • Norgesmester i rakfisk, Ola Hov, forteller om tradisjonen rundt rakfisk og viser film
 • Lokal historiker og forfatter Even Tråen forteller om Numedal
 • Ølsmaking med Numedal Stasjonsbryggeri hvor vi lærer om ølbrygging
 • Quiz og levende musikk
 • Reiseinspirasjon med Tone

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

  F = Frokost / L = Lunsj / B= Brunsj / M = Middag

 • DAG 1: fredag 12. november - Velkommen til Lampeland (M)

  Vi sjekker inn på Lampeland Hotell på ettermiddagen og finner oss til rette i de hyggelige rommene. Tone ønsker velkommen med noen ord mens vi nyter en aperitiff. Vi lader stemningen med quiz før vi kan se frem til en bedre middag i restauranten. Etter middag fortsetter vi kvelden med sosialt samvær i den hyggelige barsalongen.

  fredag 12. november - Velkommen til Lampeland (M)
 • DAG 2: Lørdag 13. november (F, L, M)

  Etter en deilig natt søvn nyter vi en god frokost, klare til en dag med mange spennende opplevelser. Tone gir oss reiseinspirasjon før vi får vite mer om Numedal og Middelalderdalen. Historiker og forfatter Even Tråen gir oss ett godt innblikk i Middelalderdalen med spennende historie og morsomme anekdoter samt felespill. Vi nyter en nydelig lunsj med kortreist mat fra området.

  Det blir besøk av Ola Hov som flere ganger har blitt Norgesmester i Rakfisk. Vi får høre om han og fiskelagets fiske av villørret på Hardangervidda og kunsten å lage rakfisk og rogn produksjon. Det blir også en liten film om dette som er en gammel tradisjon i utgangspunktet for å bevare fisken. Ola har også tatt initiativ til å lage Hardanger akevitten som det er mulig å smake under oppholdet sammen med rakfisk.

  Numedal forbant øst med Vest-Norge den gang Bergen og Kongsberg var Norges to største byer, veien gikk via Numedalen. Foruten vei gikk Numedalsbanen her, i dag er den nedlagt. I den gamle stasjonsbygningen i Rollag finner vi NSB – Numedal Stasjonsbryggeri. Bryggeriet har vunnet flere priser og gitt alle ølsortene de produserer navn etter stasjonene på Numedalsbanene. Kongsberg, Lampeland, Flesberg, Veggli osv. Bryggeriet har også produsert et eget øl som passer til rakfisk. Vi smaker 4 sorter øl mens vi får høre mer om bryggerikunsten.

  Det blir tid til en liten hvil før vi gjør oss klare til en helaften med nydelig mat og levende musikk i peisestua. Naturligvis har vi mulighet for å smake rakfisk av villørret og rogn samt andre spesialiteter.

  Lørdag 13. november (F, L, M)
 • DAG 3: Søndag 14. november (B)

  Etter en deilig brunsj og en helg med mange opplevelser, sier vi takk for oss og på gjensyn.

  Søndag 14. november (B)

Slik bor du

Lampeland Hotell ****
Stasjonsvegen 4
3623 Lampeland

Søsknene Kari, Astrid og Ola Tveiten er tredje generasjon som driver det populære hotellet på Lampeland. Hotellet har 51 rom og ligger ca 20 minutters kjøretur utenfor Kongsberg. Lampeland Hotell var stedet vårt kronprinspar valgte som sted for overnatting på sin rundreise i Buskerud for noen år siden. 

Hotellet har vunnet flere priser, i 2016 bl.a Fjellvitts ærespris, dvs en bedrift som har utmerket seg med spesiell innsats for Numedal, for øvrig er også hotellet en Miljøfyrtårn bedrift. I tilknytning til hotellet finner du også gavebutikken Gleden med alt fra smykker, klær, mat og spa produkter m.m. Som gjest på hotellet får du gratis parkering, wifi og kaffe/te i salongen. 

Våre reiseledere

På våre turer er det alltid med en dyktig norsk eller skandinavisktalende reiseleder. Noen ganger vil reiseleder være med gruppen fra Oslo lufthavn, andre ganger vil reiseleder møte gruppen ved ankomst destinasjonen.

 • Tone Mjøberg
  Tone Mjøberg
  Tone Mjøberg
  har jobbet med reiseliv i 25 år, og er kjent som en svært dyktig og entusiastisk reiseleder. Tone er verdensvant, og lever og ånder for kultur og reising. Hun er brennende interessert i all slags historie og liker å dele sin kunnskap. I tillegg er Tone veldig omgjengelig og imøtekommende, og tar godt vare på gruppen også når det ikke er program. Tone sier: «I Aller Travel har jeg fått mulighet til å lage turer til områder som jeg kjenner godt. Noen av stedene har jeg bodd selv, og da vet jeg hvor vi skal bo, hvilken restaurant vi skal til, og akkurat hva vi bør spise. Jeg er så glad i mennesker og liker godt å være sosial med hele reisegruppa. Ikke bare når vi er på omvisning, men også rundt måltidene, hvor vi sitter sammen og har gode samtaler og diskusjoner om hva vi har sett i løpet av dagen. Det tror jeg er en viktig del!»
Prisen inkluderer:
 • 2 overnattinger i delt dobbeltrom på Lampeland Hotell
 • 2 middager, 3-retters eller buffet
 • 1 aperitiff
 • 1 lunsj, 2-retters eller buffet
 • 1 frokost
 • 1 brunsj
 • Quiz i baren
 • Ølsmaking av 4 øl og foredrag om ølbrygging med Numedal Stasjonsbryggeri
 • Foredrag om Numedals historie med historiker/forfatter Even Tråen
 • Foredrag og film om rakfisk og tradisjoner med Norgesmester Ola Hov
 • Populær reiseleder og reiseinspirasjon

Prisen inkluderer ikke:
 • Transport til/fra hotellet
 • Øvrige måltider og drikke

Tillegg for enkeltrom (begrenset antall)

kr. 750,- 

TRYGG PÅ TUR MED OSS:

Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

Transport

 

 

Transport til/fra:

Du kan komme deg til Lampeland med bil eller med tog til Kongsberg fra Oslo, Stavanger og andre steder i landet. Tog fra Oslo til Kongsberg tar ca 1.15 minutter. Behøver du hjelp til transport videre til hotellet på Lampeland, er hotellet behjelpelig med transport fra togstasjon på Kongsberg mot ett lite tillegg. Avtales separat med hotellet.

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris

November 2021

12/11Oppmøte hotellFørjulshelg med ToneMer enn 83 990,-BestillMer informasjon