Skip to main content

Førjulshelg med Tone - Lampeland i Numedal

Bli med vår populære reiseleder Tone Mjøberg til hennes hjemtrakter. Lampeland Hotel utenfor Kongsberg har lange tradisjoner med å motta gjester etter mer enn 70 år i bransjen og hotellet er kjent for god og hjemmelaget mat og en hyggelig atmosfære. Her inviterer vi til flotte foredrag, tradisjonsrik og kortreist mat, hyggelige stunder, vinmaking, levende musikk og inspirasjon. Begge kvelder får vi nyte godt av hotellets berømte julebord med kortreiste spesialiteter og nydelig julemat.

Numedal kalles for Middelalderdalen på grunn av sin lange historie. I perioden fra jernalderen frem til sølvtiden har dalen forbundet øst og vest i Norge. Numedal strekker seg fra Hardangervidda, langs elva Numedalslågen og frem til sølvbyen Kongsberg, som var landets nest største by på slutten av 1700-tallet. Her finner vi noen av landets eldste bosetninger bygget i tre samt flere stavkirker. 

Sølvgruvene og bergstaden ble grunnlagt av Kong Christian IV på begynnelsen av 1600-tallet og skapte velstående samfunn langs Numedalen og lågen. Det var bøndene i Numedal som fraktet tømmer til Bergstaden for oppbygging av boplasser, så vel som ved til sølvgruvene for utvinning av sølv. Sølvgruvene og inntektene derfra var med på å bygge opp København. 

På Kongsberg finnes Norges Myntverk fra 1686 og frem til i dag, foruten mange museer og teknologi bedrifter samt Skandinavias største barokk kirke, Gamle Kongsberg Kirke. Rundt 20 minutters kjøring utenfor Kongsberg finner vil Lampeland og hotellet som har mottatt kongelige og andre reisende i flere generasjoner.

Hotellet vant den gjeve Travelers Choice Award i 2019 og er dermed på topp 25 listen over best service i Norge. Her venter god og hjemmelaget mat med lokale råvarer fra produsenter i Numedal.

I november kan det allerede være snø på Lampeland og nær hotellet finnes det fine skiløyper. Ønsker du ekstra tid til å utforske naturen og skiløpene er det mulig å forlenge oppholdet. Ta direkte kontakt med hotellet for gunstige priser og bestilling. 

Gled deg til
 • Hyggelig og prisbelønt hotell
 • Berømt julebord med lokale råvarer
 • Norgesmester i rakfisk, Ola Hov, forteller om tradisjonen rundt rakfisk med smakspørver og film
 • Lokal historiker og forfatter Even Tråen - nye historier om Numedal
 • Vinsmaking med foredrag
 • Musikalsk quiz og levende dansemusikk
 • Reiseinspirasjon med Tone

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

  F = Frokost / L = Lunsj / B= Brunsj / M = Middag

 • DAG 1: fredag 18. november - Velkommen til Lampeland (M)

  Vi sjekker inn på Lampeland Hotell tidlig ettermiddag og finner oss til rette i de hyggelige rommene. Tone ønsker velkommen med noen ord mens vi nyter en aperitiff.

  Vi lader stemningen med musikalsk quiz før vi kan se frem til en bedre middag i restauranten. Vi får oppleve det berømte julebordet med alt både hjerte og gane kan begjære. Her venter utallige deilige varme- og kalde retter, så vel som julemat.

  Etter middag fortsetter vi kvelden med sosialt samvær i den hyggelige barsalongen eller peisestua. I peisestua vil det være orkester som spiller dansemusikk utover kvelden/natten.

  fredag 18. november - Velkommen til Lampeland (M)
 • DAG 2: Lørdag 19. november (F, L, M)

  Etter en deilig natt søvn nyter vi en god frokost, klare til en dag med mange spennende opplevelser.

  Det blir besøk av Ola Hov som flere ganger har blitt Norgesmester i Rakfisk. Vi får høre om han og fiskelagets fiske av villørret på Hardangervidda og kunsten å lage rakfisk og rogn produksjon. Det blir også en liten film om dette, som er en gammel tradisjon i utgangspunktet for å bevare fisken. Ola har også tatt initiativ til å lage Hardangervidda akevitten som det er mulig å smake under oppholdet, sammen med rakfisk. Det vil være mulig å kjøpe den deilige rakfisken for de som ønsker. Hotellet lagrer den til avreise.

  Tone gir oss reiseinspirasjon før vi får vite mer om Numedal og Middelalderdalen. Historiker og forfatter Even Tråen gir oss et godt innblikk i Middelalderdalen med spennende, nye historier og morsomme anekdoter, samt felespill. Vi nyter en nydelig lunsj med kortreist mat fra området.

  På ettermiddagen vil en vinekspert holde foredrag om viner og da også viner som passer til julemat. Vi smaker 4 ulike viner, så her har du mulighet til å velge din favoritt til middag.

  Det blir tid til en liten hvil før vi gjør oss klare til kveldens store julebord, hotellets stolthet. Vi får servert nydelig mat og det blir levende musikk og dans i peisestua.

  Lørdag 19. november (F, L, M)
 • DAG 3: Søndag 20. november (B)

  Etter en deilig brunsj og en helg med mange opplevelser, sier vi takk for oss og på gjensyn.

  Søndag 20. november (B)

Slik bor du

Lampeland Hotell ****
Stasjonsvegen 4
3623 Lampeland

Søsknene Kari, Astrid og Ola Tveiten er tredje generasjon som driver det populære hotellet på Lampeland. Hotellet har 51 rom og ligger ca 20 minutters kjøretur utenfor Kongsberg. Lampeland Hotell var stedet vårt kronprinspar valgte som sted for overnatting på sin rundreise i Buskerud for noen år siden. 

Hotellet har vunnet flere priser, i 2016 bl.a Fjellvitts ærespris, dvs en bedrift som har utmerket seg med spesiell innsats for Numedal, for øvrig er også hotellet en Miljøfyrtårn bedrift. I tilknytning til hotellet finner du også gavebutikken Gleden med alt fra smykker, klær, mat og spa produkter m.m. Som gjest på hotellet får du gratis parkering, wifi og kaffe/te i salongen. 

Tillegg for enkeltrom (begrenset antall)

kr. 750,- 

TRYGG PÅ TUR MED OSS:

Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

Transport

 

 

Transport til/fra:

Du kan komme deg til Lampeland med bil eller med tog til Kongsberg fra Oslo, Stavanger og andre steder i landet. Tog fra Oslo til Kongsberg tar ca 1.15 minutter. Behøver du hjelp til transport videre til hotellet på Lampeland, er hotellet behjelpelig med transport fra togstasjon på Kongsberg mot ett lite tillegg. Avtales separat med hotellet.