Skip to main content

I Armfeldts fotspor - - Hessdalen og Sylane

Bli med på en spennende vandring der vi opplever vakker natur og kommer nært på et naturfenomen i Hessdalen. Her får vi også historien om Armfeldts tragiske dødsmarsj, der 3000 svenske karolinere frøs i hjel. Vi vandrer i deres fotspor, fra Haltdalen til Tydalsfjella og innunder de ville og vakre Sylan.

Karl XII samlet våren 1718 en karolinerhær som skulle angripe og erobre Norge. Hovedstyrken på 40 000 mann, anført av kongen selv, ble satt inn i Sør-Norge. En annen styrke på 10 000 mann skulle angripe Trondheim fra Jämtland. Generalløytnant Carl Gustav Armfeldt ble utpekt til å lede hæren og ta Trondheim innen seks uker. 

Felttoget startet i Duved med et følge på 10 000 mann, 6 700 hester og 2 500 kyr. Med veier i dårlig forfatning på grunn av mye regn ble marsjen forsinket. Artilleriet måtte etterlates på veien og det var små muligheter for å innta Kristiansten festning. Det ble lang ventetid, og sult og sykdom herjet. General de la Barre ble sendt til Røros for å ta byen og kobberet der. Armfeldt begynte å trekke seg sørover til Haltdalen da de fikk beskjed om at kongen var skutt ved Fredriksten festning. De slo seg ned ved Haltdalen i jula 1718 og plyndret gårdene for mat, klær og brensel.

Nyttårsnatten startet det skjebnesvangre tilbaketoget. Hæren var knapt kommet opp i høyfjellet da det blåste opp til kraftig snøstorm og stadig flere av soldatene omkom. Kulden og stormen vedvarte, og de kom bort fra hverandre. Totalt omkom 3 700 mann på felttoget. 

Vi skal følge i deres fotspor opp i fjellet.

Denne turen går i variert terreng, og er lett til middels krevende. Vandreturene ligger på nivå 2-3 på vår skala. Les mer om våre nivå her. 

Gled deg til
 • Vandringer ved Hessdalen og Sylane
 • Historiske omgivelser
 • Hør historien om Armfeldts hær
 • Ny vandretur med Kjell Magne Nordvi

Slik bor du

 • Nordpå Fjellhotell

  Nordpå Fjellhotell AS ligger i Haltdalen. Hotellet har restaurant, bar, salong, terrasse og hage.

  Frokostbuffet hver morgen.

 • Væktarstua Hotell

  Hotellet ligger i vakre omgivelser ved foten av Sylan.

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

  F = Frokost / L = lunsj / ML = Matpakkelunsj / M = Middag

 • DAG 1: Røros - Hesdalen - Haltdalen (M)

  Vi møtes på Røros stasjon senest kl. 15.40. Her får vi en orientering om turen. Deretter setter vi oss inn i bussen som tar oss til Hessdalen. Vi stopper ved informasjonssenteret for UFO-fenomenet i Hessdalen og tar på turantrekk og går 2 km opp på fjellet Rogne. Det er herfra de fleste observasjoner er gjort og også her Høgskolen i Østfold har sitt observasjonssenter. Forhåpentligvis er været på vår side så det ikke er for lyst. En liten hodelykt er lurt å ha med til nedturen.
  Deretter kjører vi ned Haltdalen og inn i Aunegrenda til Nordpå hvor vi skal overnatte. Her finnes mange minner etter karolinerne. Det serveres en sen middag/kveldsmåltid.

 • DAG 2: Haltdalen - Bukkhammeren - Vektarstua (F, ML, M)

  Vi spiser frokost, smører niste og går karolinerleden over Bukkhammeren, ca. 14 km. Vi spiser niste underveis og hentes ved Hammervollen. Nå kjøres vi til Vektarstua for middag og overnatting. Bagasjen har blitt kjørt over og her skal vi bo til fredag.

 • DAG 3: Østby – Mietietjahke (F, ML, M)

  Vi spiser frokost, smører niste og blir kjørt til Østby der vandringen starter. Vi passerer Hærtjønna og Svenslægeret og blir hentet ved Mietietjahke reinsamlingsgjerde etter ca. 8 km. Det er en litt kort strekning fordi vi går i en del myr før vi når snaufjellet. Myra er ganske fast og rester av klopper finnes. Vi kjøres tilbake til hotellet for middag og en god natts søvn i vakre omgivelser.

 • DAG 4: Essandsjøen (F, ML, M)

  Etter frokost og nistesmøring kjøres vi dit vi avsluttet dagen før. Denne gang går vi til nordenden av Essandsjøen på sti og grusvei ca. 8 km. Bare på isen på Essandsjøen frøs 1 000 mann i hjel.
  Etter vandringen er det tilbake til hotellet for middag.

 • DAG 5: Sylan (F, ML)

  Frokost og nistesmøring før vi kjøres til Nesdalshytta der vi skal vandre under majestetiske og ville Sylan. Vi går et passende stykke i lett fjellterreng før vi spiser medbrakt niste og returnerer.

  Vi kjører tilbake til Røros der turen avsluttes kl. 15.00.

Våre reiseledere

På våre turer er det alltid med en dyktig norsk eller skandinavisktalende reiseleder. Noen ganger vil reiseleder være med gruppen fra Oslo lufthavn, andre ganger vil reiseleder møte gruppen ved ankomst destinasjonen.

 • Kjell Magne Nordvi
  Kjell Magne Nordvi
  Kjell Magne Nordvi
  er født i 1956 og har bodd de siste 30 årene på Finnskogen. Han har gått de fleste stier og er spesialist på å finne spennende steder som er knyttet til naturfenomener, sagn og tradisjoner. Han kjenner stiene og historiene som han formidler på en spennende måte, både i møter med dyr, natur og mennesker som vil være tema på turene våre i vakker natur. Han har gått i Femundsmarka hvert år siden han var 4 år og han har også hatt tid til å skrive boka "Finnskogens Hemmeligheter". Kjell Magne er også godt kjent andre steder i Norge og kunnskapen er like stor der.

Transport

Man må selv ordne transport til og fra Røros.

Egen bil: 
Kommer du fra Oslo via Hamar, Elverum følger du E6, RV3 og FV30 til Røros. Dette er en tur på ca. 5 time og ca. 380 km.
Dersom du kommer fra Trondheim via Støren følger du E6 og FV30.  Fra Trondheim ca. 2 timer og 20 minutter (150 km).

Kollektivtransport:
Fra Oslo S med tog R21 til Hamar og videre med R25 fra Hamar til Røros.
Fra Trondheim med tog R25 til Røros.

Prisen inkluderer:
 • Transport til/fra vandreturene
 • 1 overnatting på Hotel Nordpå m/frokost
 • 3 overnattinger på fjellstua Vektarstua m/frokost
 • 4 matpakkelunsjer
 • 4 middager/kveldsmåltid
 • Vandreguide og historieforteller Kjell Magne Nordvi
Prisen inkluderer ikke:
 • Transport til/fra Røros
 • Drikke til maten

Tillegg for enkeltrom kr 1 950,-  (begrenset antall)

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må opplyses om ved påmelding

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris

August 2024

19/8Oppmøte hotellI Armfeldts fotspor5 dagerLedige plasser9 850,-BestillMer informasjon

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

 • Hva bør jeg tenke på i forbindelse med vandreturer?

  Vandreturer arrangeres for de som trives med en aktiv ferie og med å ferdes i naturen. Vandringene går i et variert terreng, personer som er i vanlig god form bør kunne gjennomføre våre vandringer uten problem.

  Deltagerne er selv ansvarlige for å ha tilstrekkelig kondisjon til å kunne gjennomføre vandringene. Du finner oversikt over hvilket nivå det er på en vandring i programmet til turen. Hva de forskjellige nivåene innebærer finner du informasjon om her: www.allertravel.no/niva-vandreturer En reiseleder er alltid med på våre vandringer. 

 • Hva pakker jeg til en vandretur?

  2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.


  Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.
  Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.