Skip to main content

Skibladner og Birkebeinerstien

I tillegg til båttur på Skibladner og flotte vandringer i vakker norsk natur, får du på denne reisen oppleve spennende kultur og historie.

Først en behagelig båtreise på Mjøsa med hjuldamperen Skibladner, fra de brede, vennlige bygdene på Hedemarken og begynnelsen på Gudbrandsdalen, til Lillehammer. Der skal vi bo godt og vandre over fjellet til Rena i birkebeinernes fotspor. Det var her Torstein Skevla og Skjervald Skrukka flyktet fra baglerne med den vesle kongesønnen Håkon Håkonsson og videre til Nidaros i 1206.

Turen går i slakt fjellterreng. Underveis vil vandreguiden Kjell Magne Nordvi fortelle om områdene vi vandrer i og antagelig har han noen gode historier på lager også.

Vandreturene ligger på nivå 2-3 på vår skala. Les mer om våre nivå her. 

Gled deg til
  • Båttur med Skibladner - Mjøsas hvite svane
  • Å oppleve kunst og kultur i Lillehammer
  • Flotte vandreturer
  • Spennende historiefortelling underveis

Dagsprogram

  • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og mer som eksempler på vandringene vi skal foreta oss. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner seg å gå, og således vil reiseleder/ turguide se an hver dag og tilrettelegge vandringene deretter.

    F = Frokost / L = Lunsj / M = Middag

  • DAG 1: Hamar – Skibladner til Lillehammer (L, M)

    Vi møtes på Skibladner-kaia på Hamar om formiddagen og går om bord i Mjøsas hvite svane. Etter avgang serveres skipets smørbrød og kaffe. Turen går forbi Helgøya, mjøsbyen Gjøvik og Moelv til Lillehammer. Vi vandrer opp bakken til vårt hotell som ligger sentralt i Lillehammer. Etter å ha sjekket inn besøker vi Lillehammer kunstmuseum, Innlandets eneste kunstmuseum med verker av IC. Dahl, Tiedemand og Gude, Backer, Werenskiold, Krohg og Munch – her er det mange vakre verker med inspirasjon fra norsk natur. Vi avslutter med en liten byvandring, før vi returnerer til hotellet. Om kvelden er det middag.

    Hamar – Skibladner til Lillehammer (L, M)
  • DAG 2: Lillehammer – Mesnali – Sjusjøen (F, MP, M)

    Vi spiser frokost og smører niste. Deretter blir vi kjørt gjennom deler av det olympiske anlegget fra 1994, til oversiden av Lysgårdsbakken og Kanthaugen. Her starter vi vandringen i sporene av Torstein Skevla og Skjervald Skrukka. Turen går gjennom hyggelige setergrender og nord for Mesnalia. Mesnali er et lite tettsted i Ringsaker kommune, med i overkant av 350 fastboende og er et meget populært hytteområde med relativt tidlig skiføre. Turen avsluttes på Sjusjøen og den berømte Birkebeinerbakken fra skirennet. Middag på hotellet

    Dagens distanse: 14 km, nivå 2-3

    Lillehammer – Mesnali – Sjusjøen (F, MP, M)
  • DAG 3: Sjusjøen – Ljøsheim (F, MP, M)

    Vi spiser frokost og smører niste. Fra den gamle setergrenda Sjusjøen går vi på nordsiden av innsjøen Sjusjøen gjennom et delvis myrlendt terreng. Det er flere steder lagt ut «klopper» så man slipper å bli våt på bena. Vi vandrer opp til Snørvillen som ligger 995 moh. Er det klarvær får vi en flott utsikt fra toppen. Vi fortsetter videre østover mot Ljøsheim som ligger på vestsiden av Åstdalen, der vi hentes etter ca. 13 km. Turen går til hotellet for hvile og middag.

    Dagens distanse: 13 km, nivå 2-3

    Sjusjøen – Ljøsheim (F, MP, M)
  • DAG 4: Ljøsheim – Åkersætra – Nysætra (F, MP, M)

    Etter frokost og smøring av niste, fortsetter turen fra Ljøsheim og videre østover mot Åkersætra hvor vi krysser Åstaelva som renner ut i Glomma syd for Rena. Vi fortsetter i retning mot Rena gjennom vakkert fjell-, myr- og skogsterreng. Vi ankommer Nysætra like nedenfor Raudfjellet, som kanskje er mest kjent som en krevende motbakke i Birkebeinerrennet. Her hentes vi av bussen som kjører tilbake til Lillehammer. Middag på hotellet.

    Dagens distanse: ca.10 km, nivå 2-3

    Ljøsheim – Åkersætra – Nysætra (F, MP, M)
  • DAG 5: Maihaugen og Lillehammer Olympiske museum (F)

    Etter frokost og utsjekk blir vi kjørt til Maihaugen for en guidet og lærerik omvisning av museets guider. Der finnes mer enn 200 historiske hus fra 1200-tallet og fram til i dag. Vi må selvsagt også innom Norges Olympiske Museum og kjenne hjertet banke for noen av våre største idrettsøyeblikk.

    Turen avsluttes i Lillehammer ca. kl. 14.00.

    Maihaugen og Lillehammer Olympiske museum (F)

Slik bor du

First Hotel Breiseth ligger i hjertet av Lillehammer, med kort avstand til både jernbanestasjonen og den kjente gågaten. Hotellet har gratis wifi. Tidlig på 1900-tallet bodde det flere kjente kunstmalere fra Lillehammer på hotellet. Mange av dem betalte for oppholdet med egne kunstverk. Disse kunstverkene henger fortsatt på hotellet.

Alle rommene på Hotel Breiseth har kabel-TV og bad med dusj. Noen rom har sittehjørne og kaffe- og tekoker.

Hotellet tilbyr gratis parkering til sine gjester. 

First Hotel Breiseth
Jernbanegata 1-5,
2609 Lillehammer

Transport

Reise til og fra Hamar/Lillehammer.
Man må selv ta seg til Hamar og hjem fra Lillehammer. Man kan benytte egen transport med bil. Hotellet på Lillehammer har gratis parkering for sine gjester. Vi anbefaler å parkere her og ta toget til Hamar på ankomstdagen.

Kollektivtransport:
Tog til Hamar
Tog fra Lillehammer

Tillegg for enkeltrom kr 1 950,-  (begrenset antall)

Verdt å vite

  • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
  • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
  • Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må opplyses om ved påmelding

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

  • Hva pakker jeg til en vandretur?

    2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.


    Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.
    Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.