Skip to main content

"Å Vestland - Vestland" - med Bergen og Sognefjorden

Vi tar Bergensbanen vestover og skal nyte den vakre ville naturen, kulturlandskapet, fjordene, byen mellom de 7 fjell og ikke minst menneskene som er en del av skjønnheten. 
Vakre fjell med snø på toppene strekker seg mot himmelen og mellom fjellene ligger dype asurblå fjorder og midt imellom pryder fossefallene de blankskurte fjellsidene som vakre «brudeslør».


Engelskmennene oppdaget disse omgivelsene allerede på slutten av 1700.tallet.  Vel 100 år senere - på slutten av 1800 tallet - kom datidens europeiske «fiff» på opplevelsesturer til dette forjettede land. Det var de nasjonalromantiske malerne som gjennom sine utstillinger i bl.a. Berlin, hadde fasinert den unge tyske keiser Wilhelm.II. Han hadde sett malerier fra Norge og ville med selvsyn se hvor vakkert det var i Norge. Han var en trofast gjest og var meget fasinert av Norge. 

                                               Å Vestland, Vestland! Når eg ser deg slik
                                               med fagre fjell og fjord og tronge vik,
                                               det stig i all sin venleik stort og vilt
                                               og atter møter meg so mjukt og mildt.


Med disse vakre verselinjene skrevet av Tore Ørjaseter i 1910 og Sissel Kyrkjebøs skjønne framføring – er det ikke mulig å beskrive denne turen på en bedre måte.

På denne turen skal vi reise med Flåmsbana – her kan du ta en titt på NRK serien: NRK TV – Flåmsbana minutt for minutt

Gled deg til
 • Bergensbanen og Flåmsbanen
 • Historiske Bergen
 • Båt på Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden
 • Ekspressbåt gjennom skjærgården I Nordhordland og Sognefjorden
 • Historiske Kviknes Hotel i Balestrand
 • Vakre Slettefjell

Slik bor du

 • Fretheim Hotel

  Fretheim Hotel, innerst i Sognefjorden, har totalt 121 rom. 17 av rommene ligger i den historiske delen av hotellet. Disse rommene har antikke møbler og badekar med løveføtter. Alle rommene på hotellet, restaurant og lobby er nylig oppusset. Hotellet fremstår som moderne, selv om historien og tradisjonen er tatt vare på.

 • Hotel Scandic Neptun

  Scandic Neptun Hotel ligger sentralt til i Bergen, bare 250 meter fra Torgallmenningen, og tilbyr gratis Wi-Fi, en stor samling av moderne kunst og rom med kabel-TV.

  Alle rommene på Scandic Hotel Neptun er utstyrt med kaffe- og tekoker, skrivebord og sittehjørne.

 • Kviknes Hotel

  Storslått hotell fra 1700-tallet som ligger ved sjøen i Balestrand. Her tilbys praktfull utsikt over omkringliggende Sognefjorden, en elegant restaurant, moderne rom og gratis Wi-Fi.

  Rommene på Kviknes Hotel ligger i den moderne fløyen fra 1960-tallet, og alle har stuedel, skrivebord og kabel-TV. Mange av rommene har balkong med fjordutsikt.

 • Radisson Blu Mountain Resort Beitostølen

  Radisson Beitostølen ligger 900 moh og har panoramautsikt over de omliggende fjellene og dalene.

  Alle rommene på hotellet har satellitt-TV og gratis WiFi. Noen av rommene har kaffe- og tekoker. Du kan også benytte deg av treningssenteret, som har badstue og et 25 meter langt basseng.

Dagsprogram

 • DAG 1: Tog Oslo – Finse – Flåm (M)

  Dagen starter med en hyggelig togtur fra Oslo til Bergen. Turen går via Drammen og over det vakre landbruksområder på Ringerike før vi setter kursen vestover gjennom skogkledde Hallingdølen. Gradvis skifter terrenget karakter, flate åser til bratte dalsider etter hvert som vi passerer Gol og Ål. Fra Geilo går det over i vakkert fjellterreng og etter Finse passeres togturens høyeste punkt på 1237moh. Fra høyfjellet går turen nedover mot Myrdal hvor vi skal bytte tog og fortsette med Flåmsbanen. Denne togturen er en av turens høydepunkter og blir beskrevet som en av verdens mest spektakulære togreiser - kanskje en av de mest populære turistattraksjonene i Norge. Toget kjører fra høyfjellet ved Myrdal stasjon og ned til enden av Aurlandsfjorden, en sidearm av Sognefjorden. Reisen viser Vestlandets vakre natur fra sin beste side. Naturen i Flåmsdalen mellom Myrdal og Flåm er en storslått blanding av frodig natur, brusende fossefall, krystallklare elver og kulturhistorie.

  Når vi ankommer Flåm, spaserer vi bort til Fretheim Hotell og sjekker inn. På kvelden spiser vi felles middag på hotellet.

  Tog Oslo – Finse – Flåm (M)
 • DAG 2: Flåm – Gudvangen – Voss – Bergen (F, M)

  Etter en god frokost tar vi med bagasjen og rusler bort på kaia for et vakkert fjordcruise på Nærøyfjorden. Det er ingen tilfeldighet at Nærøyfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger de små gårdene og «klamrer» seg fast i fjellsidene. Folk livnærte seg av det naturen kunne gi dem. Enda beiter det husdyr i dette vakre kulturlandskapet. Aurlandsfjorden er en pittoresk fjord hvor du kan nyte utsikten, mens Nærøyfjorden er en av Europas trangeste fjordarmer omgitt av høye fjell.
  Etter fjordcruiset ankommer vi den lille bygda Gudvangen, plassert innerst i Nærøyfjorden. Herfra fortsetter turen med buss gjennom Nærøydalen med sjarmerende små bygder og landskap. Deretter passerer vi Voss, Bolstadøyri, Dale og videre til Bergen. Etter en dag med fantastiske opplevelser blir det godt å komme på hotellet og slappe av litt før middag.

  Flåm – Gudvangen – Voss – Bergen (F, M)
 • DAG 3: Bergen (F, M)

  Etter en god og rolig frokost skal vi i dag bli bedre kjent med Bergen – byen mellom de 7 fjell. Lokalguiden og buss møter på hotellet og tar oss med på Bergens kjente severdigheter som Bryggen, Fisketorget, Fløibanen og ikke minst et besøk på Troldhaugen – det legendariske hjemmet til Edvard Grieg.
  Etter omvisningen er det tid på egenhånd. Middag på hotellet.

  Bergen (F, M)
 • DAG 4: Bergen - Sognefjorden – Balestrand (F, M)

  Etter dagens frokost setter vi kursen mot Vågen i Bergen og hurtigbåtkaia. I dag skal vi oppleve en del av kystlandskapet nord for Bergen og inn Sognefjorden. Turen går med Hurtigbåten fra Norled som trafikkerer strekningen Berge - Sogndal. Det er vanskelig å si at den ene eller den andre strekningen er flottere enn den andre. Men det er uomtvistelig en opplevelse å reise med båt gjennom det vakre kulturlandskapet i Nordhordland med, øyer og fjell i bakgrunnen. På Lygra ligger Lyngheisenteret, som er et kunnskaps- og informasjonssenter om kystlandskapet. Lyngheien i Norge er i ferd med å forsvinne på grunn av oppdyrking og forurensning. Her er lyngheiene vernet gjennom aktiv gardsdrift. Det lille tettstedet og anløpsstedet Mjømna ligger ca 8 mil nord for Bergen, og har ca. 60 innbyggere.

  Vi forlater etter hvert Vestland og kommer inn i Sogn og Fjordane fylke og til tettstedet Lavik, som ligger vakkert til på nordsiden av Sognefjorden. Båten fortsetter deretter til Nordeide og Vik, før den ankommer Balestrand og dagens bestemmelsessted.

  Etter en 4 timer lang ferd gjennom skiftende norsk natur, kultur og historie, er det godt å komme til Kviknes Hotel i Balestrand, som ligger vakkert til ned mot Sognefjorden. I disse omgivelsene med snøkledde fjell i bakgrunnen har vi en rolig ettermiddag.

  Kanskje var det også disse vakre omgivelsene som fasinerte den tyske Keiser Wilhelm II, som siste gang besøkte Balestrand og Kviknes Hotel 25. juli 1914 – samme dag som Østerrikes ultimatum overfor Serbia utløp kl. 18.00. Første verdenskrig startet og det tyske keiserdømmet falt.

  Om det er noen som har lyst, tar reiseleder dere med på en liten spasertur i det lille tettstedet.

  Middag på hotellet.

  Bergen - Sognefjorden – Balestrand (F, M)
 • DAG 5: Balestrand – Beitostølen (F, M)

  Etter frokost kjører vi mot fergeleie på Dragsvik. Vi krysser Fjærlandsfjorden og fortsetter mot «saft og fotball bygda» Sogndal, hvor vi tar en stopp. Herfra går turen via Leikanger og vi får den siste fergeturen på Sognefjorden fra Manheller til Fodnes. Ganske snart kommer vi til Lærdalsøyri, som er en gammel handelsplass med historie tilbake til middelalderen. Vi fortsetter mot Borgund Stavkirke der vi også tar en kort stopp. Deretter kjører vi videre oppover mot Tyin krysset og Vangsmjøsi som har mange anekdoter vor dyp innsjøen er. Den siste delen av dagens etappe går over vakre Slettefjell. Dette er en vakker og spektakulær strekning med en stigning på 600 høydemetere opp til det høyeste punktet på 1315 moh.

  Vi ankommer Beitostølen ut på ettermiddagen og det serveres middag på hotellet.

  Balestrand – Beitostølen (F, M)
 • DAG 6: Beitostølen – Oslo (F, M)

  Etter en rolig frokost tar vi fatt på den siste delen av turen. Vi kjører via Fagernes og sydover mot Leira, hvor vi tar RV33 mot Land-bygdene og Dokka. I nordenden av Randsfjorden finnes det kjente Dokka deltaet med et yrende fugleliv og ikke minst til tider et eventyrlig sik fiske. Vi passerer Hov og kjører mot Hadeland og historiske Røykenvika. På Jaren gjør vi et stopp for beinstrekk og en siste kopp kaffe for de som har lyst på det.

  Siste del av turen går sydover over Hadeland til Hakadal og Nittedal, med ankomst Oslo på ettermiddagen.

  Beitostølen – Oslo (F, M)
Prisen inkluderer:
 • Togbilletter Oslo-Flåm
 • Båt transport Flåm-Gudvangen og Bergen -Balestrand
 • Transport i moderne turistbuss
 • 5 overnattinger
 • 5 Frokoster
 • 5 Middager
 • Sightseeing i Bergen
 • Reise med Fløybanen
 • Inngang Troldhaugen
Reiseleder Elbjørg Haugsdal

Prisen inkluderer ikke:
 • Øvrige måltider og drikke ikke omtalt i program

Tillegg enkeltrom (begrenset antall)

kr. 3 250,- 

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris

September 2021

13/9Oslo Sentralbanestasjon- Å Vestland-Vestland - med Bergen og SognefjordenMer enn 812 950,-BestillMer informasjon