Skip to main content

Sommereventyr med Tone - Numedal, Kongsberg og Rjukan

Bli med vår populære reiseleder Tone på en koselig sommertur i hennes hjemtrakter.

Vi får oppleve den spennende Bergstaden Kongsberg med sin sølvhistorie, museer, orgelkonsert i den vakre barokk-kirken fra 1700-tallet og det blir heldagstur til Unescobyen Rjukan med Vemork, kjent fra filmen og historien om tungtvannet.

Vi bor godt i middelalderdalen Numedal på det prisbelønte Lampeland Hotell, kjent for sin gode og hjemmelagede mat og en hyggelig atmosfære. Her inviterer vi til spennende utflukter, flotte foredrag, tradisjonsrik og kortreist mat, hyggelige stunder, ølsmaking og reiseinspirasjon.

Gled deg til
 • Hyggelig prisbelønt hotell og kortreist mat
 • Omvisning på Bergverksmuseet, Myntmuseet, Skimuseet og Gamle Kongsberg kirke med orgelkonsert
 • Heldagstur til Unescobyen Rjukan med omvisning og lunsj på Vemork
 • Foredrag og historier med Oberst Åge Bjøråsen
 • Ølsmaking med Numedal Stasjonsbryggeri
 • Reiseinspirasjon med Tone, quiz og levende musikk

Dagsprogram

 • DAG 1: tir 27. juli - Velkommen til Lampeland (M)

  Vi sjekker inn på Lampeland Hotell på ettermiddagen og finner oss til rette i de hyggelige rommene. Tone ønsker velkommen med noen ord mens vi nyter en aperitiff. Vi lader stemningen med Quiz før vi kan se frem til en bedre middag i restauranten. Etter middag fortsetter vi kvelden med sosialt samvær i den hyggelige barsalongen.

  tir 27. juli - Velkommen til Lampeland (M)
 • DAG 2: ons 28. juli - Kongsberg og ølsmaking (F, L, M)

  Etter en god frokost kjører vi mot Bergstaden og starter besøket med omvisning på museene. Bergverksmuseet har tilhold i Myntverkets gamle smeltehytte og huser en flott utstilling fra man fant sølv og byens viktige utvikling. Kongsberg Sølvverk ble opprettet i 1623 og man utvant opptil 12 tonn sølv i året. Her ligger også Den Kongelige Mynts museum, Kongsberg Industri museum/Kongsberg Våpenfabrikk sitt museum og Skimuseet som Birger Ruud var pådriver for.

  Vi fortsetter til Gamle Kongsberg kirke som er Skandinavias største barokk kirke fra 1700-tallet. Lysekronene ble produsert ved Nøstetangen Glassverk i Hokksund i annen halvdel av 1700-årene og er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden. Over lysekronene ruver det majestetiske Glogerorgelet som ble bygget av Gottfried Heinrich Gloger. Orgelet er en nasjonal skatt og det største bevarte barokk instrument nord for Tyskland.

  Vel tilbake på hotellet nyter vi en deilig lunsj og slapper av litt.

  På ettermiddagen blir det reiseinspirasjon med Tone. Som oppladning til besøket på Vemork, fortsetter vi med foredrag om «Motstandsarbeidet i Kongsberg og Numedal under andre verdenskrig». Foredraget blir med tidligere Oberst i forsvaret, Åge Bjøråsen.

  Åge er en allsidig mann og nå pensjonert oberst i forsvaret. Åge har tidligere vært sjef for Telemark regiment, med blant annet ansvar for å tilrettelegge utdanningen av Telemark Bataljon. Videre har han
  også vært sjef for garnisonen i Sør-Varanger (GSV), som vokter vår grense mot Russland.

  Numedal kalles for Middelalderdalen på grunn av sin lange historie. I perioden fra jernalderen frem til sølvtiden har dalen forbundet øst og vest i Norge. Numedal strekker seg fra Hardangervidda, langs elva Numedalslågen og frem til sølvbyen Kongsberg som var landets nest største by på slutten av 1700-tallet. Her finner vi noen av landets eldste bosetninger bygget i tre samt flere stavkirker.
  Numedal forbant øst med vest-Norge den gang Bergen og Kongsberg var Norges to største byer, veien gikk via Numedalen. Foruten vei gikk Numedalsbanen her, i dag er den nedlagt.

  I den gamle stasjonsbygningen i Rollag finner vi NSB – Numedal Stasjonsbryggeri. Bryggeriet har vunnet flere priser og gitt alle ølsortene de produserer navn etter stasjonene på Numedalsbanene. Kongsberg, Lampeland, Flesberg, Veggli osv. Bryggeriet har også produsert ett eget øl som passer til rakfisk. Vi smaker 4 sorter øl mens vi får høre mer om byggerikunsten.

  Det blir tid til en liten hvil før vi gjør oss klare til en helaften med nydelig mat og trubadur som leder an til allsang og hygge i peisestua.

  ons 28. juli - Kongsberg og ølsmaking (F, L, M)
 • DAG 3: tor 29. juli - Heldagstur til Rjukan og Vemork (F, L, M)

  Etter en god frokost kjører vi den naturskjønne veien mot Rjukan via Tuddal forbi Gaustatoppen. Rjukan og Notodden Industriarv står på Unesco sin verdensarvliste og har blitt ett av de mest populære steder for turister å besøke i Norge. Filmen om Tungtvannet med aksjonene under andre verdenskrig har vært med på å gjøre byen og Vemork kjent langt utenfor våre grenser. Sam Eyde regnes som byens grunnlegger som startet industrieventyret med kunstgjødselproduksjon.

  I 1934 bygget Norsk Hydro verdens første tungtvannsanlegg på Vemork. Tyskerne ønsket tungtvann til å lage atombomber, dette gjorde at motstandsbevegelsen etter britisk initiativ forsøkte å sabotere og sprenge Vemork som også ble forsøkt bombet flere ganger. Det siste bombeangrepet førte til at
  tungtvannsutstyret ble demontert og flyttet til Tyskland. Da siste rest av tungtvannet skulle føres til Tyskland med jernbanefergen og så videre, ble ferjen Hydro senket på Tinnsjøen. Totalt regner man med at 92 mennesker mistet livet i de ulike aksjonene på Rjukan.

  Vi får en flott omvisning på Vemork med muligheter til å se film og titte rundt før sen lunsj. Hjemveien går via Tinnsjøen og fergeleiet tilbake til Lampeland. Tidligere oberst Bjøråsen kommer også til å kommentere i løpet av turen.

  Vel tilbake på hotellet nyter vi en god avskjedsmiddag.

  tor 29. juli - Heldagstur til Rjukan og Vemork (F, L, M)
 • DAG 4: fre 30. juli - Takk for denne gang! (B)

  Etter en deilig brunsj og noen innholdsrike dager med mange opplevelser, sier vi takk for oss og på gjensyn. Ønsker du en ekstra natt eller to? Ta kontakt med hotellet for gunstige priser og booking.

  fre 30. juli - Takk for denne gang! (B)

Slik bor du

Søsknene Kari, Astrid og Ola Tveiten er tredje generasjon som driver det populære hotellet på Lampeland. Hotellet har 51 rom og ligger ca 20 minutters kjøretur utenfor Kongsberg. Lampeland Hotell var stedet vårt kronprinspar valgte som sted for overnatting på sin rundreise i Buskerud for noen år siden. 

Lampeland Hotell * * * *
Stasjonsveien 4
3623 Lampeland

Våre reiseledere

På våre turer er det alltid med en dyktig norsk eller skandinavisktalende reiseleder. Noen ganger vil reiseleder være med gruppen fra Oslo lufthavn, andre ganger vil reiseleder møte gruppen ved ankomst destinasjonen.

 • Tone Mjøberg
  Tone Mjøberg
  Tone Mjøberg
  har jobbet med reiseliv i 25 år, og er kjent som en svært dyktig og entusiastisk reiseleder. Tone er verdensvant, og lever og ånder for kultur og reising. Hun er brennende interessert i all slags historie og liker å dele sin kunnskap. I tillegg er Tone veldig omgjengelig og imøtekommende, og tar godt vare på gruppen også når det ikke er program. Tone sier: «I Aller Travel har jeg fått mulighet til å lage turer til områder som jeg kjenner godt. Noen av stedene har jeg bodd selv, og da vet jeg hvor vi skal bo, hvilken restaurant vi skal til, og akkurat hva vi bør spise. Jeg er så glad i mennesker og liker godt å være sosial med hele reisegruppa. Ikke bare når vi er på omvisning, men også rundt måltidene, hvor vi sitter sammen og har gode samtaler og diskusjoner om hva vi har sett i løpet av dagen. Det tror jeg er en viktig del!»
Prisen inkluderer:
 • 3 overnattinger på Lampeland Hotell inkl. 2 frokoster og 1 brunsj
 • 3 middager, 3-retters eller buffet
 • 1 aperitiff
 • 1 lunsj på hotellet, 2-retters eller buffet + 1 lunsj på Vemork
 • Quiz i baren
 • Foredrag «Motstandsarbeidet i Kongsberg og Numedal under andre verdenskrig» med tidligere Oberst i forsvaret, Åge Bjøråsen.
 • Omvisning på Bergverksmuseet, Det Kongelige Mynts museum og Skimuseet
 • Omvisning Kongsberg Gamle kirke med orgelkonsert
 • Ølsmaking av 4 øl og foredrag om ølbrygging med Numedal Stasjonsbryggeri
 • Heldagstur til Rjukan og Vemork
 • Populær reiseleder og reiseinspirasjon
Prisen inkluderer ikke:
 • Transport til/fra hotellet
 • Øvrige måltider og drikke

Tillegg enkeltrom (begrenset antall)

kr.   980,- 

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre Norgesturer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Transport

 

Reise til Lampeland

Du kan komme deg til Lampeland med bil eller med tog til Kongsberg fra Oslo, Stavanger og andre steder i landet. Tog fra Oslo til Kongsberg tar ca. 1 time og 15 minutter. Behøver du hjelp til transport videre til hotellet, er hotellet behjelpelig med transport fra togstasjon på Kongsberg mot et lite tillegg. Avtales separat med hotellet.

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris

Juli 2021

27/7Oppmøte hotellSommereventyr med ToneMer enn 86 990,-BestillMer informasjon