Skip to main content

Fotturer i Selma Lagerlöfs rike - vandring og velvære i Värmland

Bli med Aller Travel på vandretur i de svenske Finnskoger. Det er hyggelig å kunne tilby en vandretur hvor vi skal bo på et av Sveriges beste SPA hoteller – nemlig Selma Spa i Sunne, Värmland og samtidig vandre i vakkert og spennende terreng i den svenske Finnskogen.

Sunne og Östra Ämtervik er Selma Lagerløfs «rike» hvor hun skrev den anerkjente barneboken – Nils Holgersons underbara resa gjennom Sverige. Dette var ment som en lærebok i Sveriges geografi og var på hele 600 sider. Den handler om Nils som flyr på en tamgås gjennom alle Sveriges 25 landskaper. 
Hun ble i 1909 tildelt Nobelprisen i litteratur.  Mesteparten av hennes diktning er lagt til dette vakre området Värmland. Her bodde hun hele livet på herregården Mårbacka, som vi også besøker på våre vandringer. Selma Lagerløf var også sterkt engasjert i kampen for å gi Svenske kvinner stemmerett. 

Med Kjell Magne Nordvi, som veiviser, kjentmann og historieforteller, skal vi vandre i den østre delen (svenske) av vakre Finnskogen. Dette blir en vandring med mange opplevelser og inntrykk, møte med lokalbefolkningen, og Finnskogens sjarme og mystikk.

Turen har en samlet lengde på 50 km, men ingen dager er lengre enn ca 12 km.  Du bør være vandt til å vandre og være fysisk aktiv. Enkelte etapper kan være noe krevende.
Selma Spa hotell i Sunne er kjent for god og sunn mat. Her kan du slappe av med spa behandling etter turen eller bare nyte hotellets fasiliteter. Vi har lagt opp til 5 vandringer i forskjellig terreng der vi er innom både gamle gruver, levende finnetorp med en sjelden rik flora og «magiske steder».
 
På denne turen anbefaler vi alle til å vandre med lette vandresko med god ankelstøtte. Turen ligger på nivå 3 på vår skala. Les mer om våre nivåer her.

Gled deg til
 • 5 spennende vandredager
 • Selma SPA
 • Selma Lagerlöfs Mårbacka og Rotneros
 • Historier og anekdoter fra Finnskogen
 • Godt kjøkken med lokal mat
Informasjon
Prisen inkluderer:
 • Busstransport til/fra Kongsvinger
 • Busstransport til/fra vandreturene
 • 4 overnattinger på Hotel Selma Spa ****
 • 4 frokoster
 • 1 lunsj
 • 4 middager
 • Besøk Mårbacka Selma Lagerløf hjem
 • Besøk Rottneros Park
 • 5 vandringer
 • Adgang til SPA anlegget
 • Guide og reiseleder Kjell Magne Nordvi
Prisen inkluderer ikke:
 • Spa behandlinger
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Matpakke kr 80,- per dag (hotellet)
 • Måltider ikke omtalt
 • Drikke

Dagsprogram

 • Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

  F = Frokost / L = lunsj / ML = Matpakkelunsj / M = Middag

 • DAG 1: Sunne – med Sundbergsleden (L, M)

  Lengde 6 km og tid ca. 2,5 time – middels krevende.

  For de som ønsker det, vil det være transport fra Kongsvinger stasjon kl.10.00 til Sunne. Vi møtes i resepsjonen på Hotel Selma SPA i Sunne kl. 12.00 for innsjekk og velkomst og servering av lunsj. Det blir informasjon om de enkelte turene, samt informasjon om hotellets flotte spa anlegg og de forskjellige tilbud og aktiviteter som tilbys.

  Deretter går vi ut fra hotellet og setter kurs mot Sundbergsleden hvor vi går gjennom varierende terreng ned i kløfter og opp på utsiktspunkter, gjennom fredete biotoper der tysbast, nattlys, blåveis og hassel finnes foruten den sjeldne tretåhakkespetten og gråspett. Felles middag på kvelden.

  Sunne – med Sundbergsleden   (L, M)
 • DAG 2: Gruverunden (F, M)

  Krevende – tid ca. 4.timer

  Etter frokost kjører vi med buss langs Rotnevassdraget som har sin opprinnelse i den norske delen av Finnskogen. Det er en tur på ca. 37 km til Gräsmark. Der skal vi gå den 10 km lange gruverunden med spennende fargerike gruvehull, utskipningshavn og rester etter linebane og dampmaskin. Vekslende natur med utsikt over sjøen Mangen hvor vi får oppleve interessant kultur- og naturmiljø Et smygetre på veien kurerer alle plager og hvis ikke det hjelper stopper vi ved offerstenen med skålgroper.
  På tilbakeveien stopper vi ved Rottneros Slott og benytter anledningen til å besøke den flotte slottsparken. Retur til hotellet og middag på kvelden.

  Gruverunden   (F, M)
 • DAG 3: Tiskartjernsleden – Grindstugan (F, M)

  Middels krevende – 13 km – 5 timer.

  Etter frokost setter vi oss på nytt i bussen og kjører forbi Humsjøen. Etter 37 km kommer vi til naturreservatet Tiskaretjärn med et fantastisk flott finnetorp i full drift. I dette området finnes det sjeldne og utrydningstruede planter bl.a. der vi starter på Tiskaretjärnsleden. Her bevares det gamle kulturlandskapet ved hjelp av utmarksslått og beitende husdyr. Turen fortsetter til naturreservatet Kalhöjden og videre gjennom vekslende, småkupert skog til vi kommer fram til Grindstugan, hvor vi blir hentet.
  Middag på hotellet.

  Tiskartjernsleden – Grindstugan   (F, M)
 • DAG 4: Hertugparets vandringsled – Byamossarna (F, M)

  Lett vandring - 5 timer

  Vi spiser frokost på hotellet før vi setter kurs mot en kongelig vandring i Byamosserna. En godt tilrettelagt vandringsled på 3,5 km, var Värmlands gave til Prins Carl Philip og prinsesse Sofia i 2015. Naturreservatet Byamossarna ble etablert for å verne et spesielt område med en mosaikk av myrer og skog. Fra Øvre Fjell går vi videre grusveien og inn i skogen hvor vi finner Ernst August Söderlunds grav. Her skjuler det seg en dramatisk historie om en svogermorder og selvmorderen. Historien fortelles der. Retur tilbake til Selma Spa for avslapping og middag.

  Hertugparets vandringsled – Byamossarna  (F, M)
 • Dag 5: Mårbacka og Back-Kajsas väg (F)

  Krevende

  Etter frokost og utsjekk fra hotellet kjører vi 10 km til Mårbacka - Selma Lagerlöfs hjem. Etter en orientering om Selma Lagerløf og hennes forfatterskap, forsetter vi stien der barnepiken Back-Kaisa ofte bar lille Selma opp til Backtorpet. Det er kupert, men vi får en flott utsikt fra Kajsaåsen over Fryksdalen. Blant de store stenblokkene har gaupa sitt hi og her trives både hassel og orkideer. Transport tilbake til Kongsvinger for de som ønsker det.

  Mårbacka og Back-Kajsas väg   (F)

Transport

Egen bil til/fra Sunne

Kollektiv transport: Fra Oslo S med tog L14 til Kongsvinger. Fra Kongsvinger st. settes det opp busstransport kl.10.00 til Sunne, for de som ønsker det.
Retur fra Sunne på fredag til Kongsvinger.
 

Slik bor du

Selma Spa
Sundsbergsvägen 3
686 35 SUNNE

Selma Spa ligger i tettstedet Sunne i Värmland. Hotellet ligger med vakker utsikt mot Frykensjøen, og er omtalt som Sveriges største og første SPA. Vi synes derfor det er hyggelig å tilby så flott overnatting med mulighet for å benytte SPA anlegget etter vandreturer i den Svenske Finnskogen.

De tilbyr smakfulle menyer av lokale råvarer i forhold til årstid og så kan du slappe av i en flott lounge eller sitte ute å nyte forsommervarmen.
Hotellet har 12 enkeltrom og 156 dobbeltrom, samt 16 suiter.

Våre reiseledere

På våre turer er det alltid med en dyktig norsk eller skandinavisktalende reiseleder. Noen ganger vil reiseleder være med gruppen fra Oslo lufthavn, andre ganger vil reiseleder møte gruppen ved ankomst destinasjonen.

 • Kjell Magne Nordvi
  Kjell Magne Nordvi
  Kjell Magne Nordvi
  er 64 år og har bodd de siste 28 årene på Finnskogen. Han har gått de fleste stier og er spesialist på å finne spennende steder som er knyttet til både naturfenomener, sagn og tradisjoner fra den skogfinske innvandringen på 1600-tallet. Han kjenner stiene og historiene som han formidler på en spennende måte, både i møter med dyr, natur og skogfinsk magi som vil være tema på turene våre i vakker natur. Kjell Magne er også kjent andre steder i Norge og kunnskapen er like stor der.

Tillegg enkeltrom

kr 1200,-

Verdt å vite

 • For å delta på turen må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
 • Generelt egner ikke våre reiser seg for den som har vondt for å gå. På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo og holde følge med gruppen.
 • Spesielle behov på turen må opplyses om ved påmelding.

TRYGG PÅ TUR MED OSS:
Du kan være trygg på at vi, i samarbeid med våre leverandører tilrettelegger våre turer i henhold til gjeldende smittevernregler. Sammen med våre leverandører forholder vi oss til gjeldende smitteverns-bestemmelser.

Vandrekart

Avganger & bestilling

DatoAvreisestedReisemålLedige plasserFra pris

Mai 2021

24/5Kongsvinger jernbanestasjonFotturer i Selma Lagerløfs rikeMer enn 810 600,-BestillMer informasjon

Ofte stilte spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss gjerne en e-post til info@allertravel.no eller ring oss på telefon +47 23 89 64 70. Vi hjelper deg gjerne!

 • Hva bør jeg tenke på i forbindelse med vandreturer?

  Vandreturer arrangeres for de som trives med en aktiv ferie og med å ferdes i naturen. Vandringene går i et variert terreng, personer som er i vanlig god form bør kunne gjennomføre våre vandringer uten problem.

  Deltagerne er selv ansvarlige for å ha tilstrekkelig kondisjon til å kunne gjennomføre vandringene. Du finner oversikt over hvilket nivå det er på en vandring i programmet til turen. Hva de forskjellige nivåene innebærer finner du informasjon om her:  www.allertravel.no/aktive-reiser/vandreturer. En reiseleder er alltid med på våre vandringer. 
   

 • Hva pakker jeg til en vandretur?

  2-3 uker før din vandretur, sender vi en anbefalt pakkeliste sammen med dine reisedokumenter.


  Vanlig turtøy og bekvemme tursko, herunder joggesko eller fjellstøvler, er nødvendig. Disse bør være inngått før avreise. Vær oppmerksom på at blant annet Østerrike har et krav om at alle som går i fjellet må ha fjellstøvler som støtter ankelen. Disse bør også være sklisikre.
  Når det gjelder sekk holder det på de fleste vandringer med en liten sekk som har plass til en vannflaske, et sitteunderlag og kanskje litt gnagsårplaster og en matpakke. Det viktigste er at den sitter godt på ryggen.